Тиквени бургери с нахут




Никога не бях яла нахут, а пък комбинацията нахут-тиква ми звучеше като "супер буламач" :))) E, аз въобще нямах намерение да се доверя и да се "оставя в ръцете" на споменатия тандем, но от доста време в шкафа със зърнените продукти стоеше един плик с нахут, който купих (бог знае защо :))) от халите, а върху котлона се мъдреше тенджера с току-що сварена тиква... и изведнъж (нещо май ми прeщрака :)) си казах - що пък не! И тъй... накиснах от вечерта около чаша нахут с мисълта "ще става ли това нещо за ядене" или ще трябва да каня гости :))) (шегувам се)
Е, определено се яде :))) Харесаха ни, на вкус са нещо като бобени кюфтета, ама не точно (ох, такива изрази са ми "любими", но и аз ги употребявам :))) Така де, за мен може, но за другите - не :)))


Тъкмо ще се отчета с тези бургерчета, 'щото наскоро получих и тиквения медал от Зори >>, с който Катето >> ни пусна по тиквената писта, загрижена за здравето и фигурата ни :))
Благодаря ви, момичета :)



На свой ред предавам наградата, с уговорката да ни представят нещо тиквено (големи преговори, ей :)) на:

federica >>
stefania >>
Juana >>
Jose Manuel >>
Maria Alonso >>
Nadji >>
Fimere >>


Малко снимки на северняшки бели тикви и пейзаж от магистрала Хемус. Повече няма да спирам, за да щракам, щото не се знае кога ще ме отнесат като куцо пиле домат :x



Адаптирано оттук >>

Продукти:
2 чаени чаши сварен нахут
1 и 1/2 чаени чаши сварена тиква
1 яйце
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка смлян кимион
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена чаша галета
1/2 чаена чаша царевично брашно
около 1/4 - 1/2 чаена чаша оризов грис
(продава се в големите супермаркети, в Билла, например)

олио за намасляване на тефлоновия тиган



Нахутът се накисва от вечерта, на следващия ден се сварява до омекване (около час), като аз изхвърлих първата вода. Отцежда се.
Тиквата се сварява (може и печена) и се намачква с вилица. В дълбока купа се смесват нахута, тиквата, яйцето, лука, чесъна и подправките. Пасират се (може и с блендер, но аз ползвах пасатор за целта). Прибавят се брашната и гриса, като ако се налага, се намалява или увеличава количеството им, консистенцията трябва да позволява моделиране на бургери и да не лепне много по ръцете. В умерено загрят тефлонов тиган поставяме малко мазнина и запичаме бургерите от всяка страна за около 2-3 минути (трябва да хванат златиста коричка и се обръщат лесно).



Не знам, май с бяло винце си вървят тези бургерчета, но и с червенко става (аз съм любител на последното, но много ми се доспива от малко :))), та затова "Наздраве" с чаша... кока-кола (е, пепси е :)))

Коментари

  1. Ехааа, още тиквени лакомства, страхотна си Ина! Това и аз досега не съм го яла, но пък съм напълно отворена към идеята да го опитам ...можа и на твоята трапеза :Р

    Хубава вечер, с лакомства и сладкишчета домашни, питомни или диви :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Инче :)интересни бургери, имам нахут - аз го правя обикновено на хумус, но какво пък - следващият път на тези сладурски кюфтенца. Ароматно комбинацията много ми допада.
    И от мен наздраве, ама аз с червено винце, че ми върви на пицата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Иве, вкусно е, но трябва със салатка да се папка :)) (че и рима ударих) или да се пийва, както вече казах, защото малко ми присядат :))) (уф, аз въртя-суча, ама все до манджичките опирам - нещо със сосче, ако може :))
    За трапезата може, може, само да ми свършат ученията, че все съм недоучила с моЙта специалност :))
    Гуш :)

    Зори, май сега е момента да го пробвам и този нахут, за който чета тук и там (остана ми малко по-малко от чашка сварен нахут, може пък и на нас да ни хареса :) Мерси за идеята!
    Хубава вечер с червеното винце и пицата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гуш, гуш, много гушки за прекрасната рецепта :)
    Радвам се, че си открила нахута, много е полезен откъм калций :)
    А тиквения медал с право са ти го дали :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, добре, спорно учене, но гледай и отмора и почивка да има :)
    И наздраве, като сте казали, аз червеното вино много си го обичам!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит ти тиквен медал, Инче :)
    Бургерите обаче изглеждат много вкусно, а снимката е слънчева и подмамваща :)
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  7. Esto es absolutamente tentador, que receta más estupenda.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  8. Усещам се, че напоследък първата ми реакция е уаууу!
    Ми да пробвам? И тиква си взех вече :)
    Хубава вечер, Ина!

    ОтговорИзтриване
  9. merci Fedora, j'accepte ce prix avec plaisir.
    Je vais tester tes galettes. Elles me semblent délicieuses.
    A bientôt.

    ОтговорИзтриване
  10. След хумуса, защо да не опитам и нещо такова :-) Още повече, че е здравословно! :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, нахутът даже много ми хареса, на вкус наподобява на леблебия... спомняш ли си Васко да Гама от село Рупча? Там какви сценки се разиграваха заради една цариградска леблебия :)))
    Това с калция не го знаех, а ето че след малко ще посещавам и един твой колега :)
    Благодаря ти!
    Прегръдки

    Иве, то учението винаги ме уморява хахах (е, не винаги, де)
    Дали зачерви снощи бузките с винцето? хихихи

    Пепи, благодаря :)
    Май все по-рядко със слънцето ще се срещаме, но поне хубав сняг да има, ако не друго :)
    Хубав ден!

    jose manuel, thanks a lot!
    Have a nice day!

    Ивейн, от теб очакваме едно тиквено торте, тортена феьо :)))
    Усмивки

    Nadji, you deserved the award because your food looks gorgeous and tasty :)
    All the best!

    Миленка, разменям бургер за някоя твоя сладичка прелест! Очарована съм от блога ти (цъках като швейцарски часовник :)))
    Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  12. Fedora sono molto onorata di ricevere da te questo riconoscimento, un abbraccio grande ,grazie di ♥

    ОтговорИзтриване
  13. Изглеждат много вкусни тези кюфтенца!
    А рецептата е много интересна, такава комбинация изобщо нямаше и да ми хрумне, но мисля че вкусовете ще се допълват чудесно.
    Хубави есенни дни от мен и още много такива интересни идеи! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Хей, Ина утрепа тиквата :))) Май ще ходя до Била за продукти. Безболезен зъбогъдел :)

    ОтговорИзтриване
  15. Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване
  16. Fedora!!!, YOU ARE A FAIRY!!!!, YOU!!!;only YOU!!!!
    Thank you for the award!!!!estoy muy feliz que te acuerdes de mi!!!
    Lo recojo con mucha ilusion!
    Tus pequeñas croquetas de calabaza y garbanzos parecen exquisitas, me encanta esa mezcla, la haré sin duda!!!!
    Mil besos mi hada de dedos de oro!!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. questi hamburger mettono fame solo a guardare!!mi piace molto il tuo blog e le foto!sei bravissima!ciao!

    ОтговорИзтриване
  18. stefania, Fuat Gencal, Juana, Federica, thanks :)
    You're very good cooks. It's always pleasure to read your recipes :)
    All the best!

    Лети, Кате, благодаря ви :)
    Сега си мисля, че май трябваше и тази публикация да я кръстя "Оранжево небето, оранжево... кюфтето" :)))
    Прегръщам ви, мили момичета :)

    ОтговорИзтриване
  19. Complimenti questa ricetta sembr molto appetitosa!!! un abbraccio :)

    ОтговорИзтриване
  20. merci beaucoup pour le prix, il est magnifique
    tes galettes m'ont l'air bien délicieuses avec tout ce mélange de saveurs
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  21. Ина, пак страхотни снимки си направила!
    Рецептата е много интересна! Аз, като заклет любител на тиквите, нямам нищо против да пробвам и един не-сладък вариант. Много ми е любопитно и като се снабдя с тиква, ще ги направя тези бургери ;))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации