Бразилски хлебчета със сирене (Pão de queijo)
Много отдавна експериментирам с тези бразилски хлебчета. Ако обичате сирене в хляба (имам предвид твърдо сирене), то ще ви харесат и тези малки вкусни бомбички, които са идеални в това есенно време, а защо да не похапнете от тях в парка, за да потушите глада и да възвърнете малко сили, от тичането след малчуганите :)))
Докато се печаха във фурната, набързо спретнах един хумус, че то май само аз не съм опитвала подобно нещо :))) Хареса ми! Благодаря на всички онези, които подхвърляха тук-там за този вкусен, ще го нарека пастет (особено на Дани >>). Така имах и какво да мажа върху хлебчетата :)
Адаптирано оттук >>
Продукти:
3/4 чаена чаша брашно от тапиока
(тъй като у нас такова брашно трудно се намира, да не кажа почти невъзможно и ако въобще намерите тапиока на гранули, защото аз съм виждала само в магазинчето за диетични храни на ул. "Цар Иван Шишман" в София. то може първо да го накиснете във водата, предвидена в рецептата, за да омекне малко, да пасирате, или изцяло да го игнорирате и да го замените с оризово брашно, щото гранулите са си гранули, не са брашно (голяма мисъл, ей хахаха).)
3/4 чаена чаша оризово брашно + 3-4 супени лъжици за овалване
(може да се намери в магазинчето за диетични храни на ул. "Цар Иван Шишман" и в магазинчето за подправки на "Цар Иван Асен ІІ" 9 в София. В последното може да намерите всякакви брашна (от боб, ориз, киноа), защото от скоро имат машинка за мелене.) Ако пък разполагате с повечко брашно от тапиока, пратете насам (шегувам се), може само с него да приготвите тези питки.
2 яйца
1/2 чаена чаша вода
1/4 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена чаша настъргано мазно сирене
(аз ползвах чедър в тази реализация, но съм пробвала и в комбинация с кашкавал и саламурено българско сирене. И в двата случая няма да сбъркате, еднакво вкусно е. Може и с моцарела.)
За да се приготвят тези хлебчета се процедира по начина, по който се приготвят и еклери.
Водата и олиото се слагат в тенджера и се оставят да заврат, след което добавят солта и брашната, бърка се за кратко и се дърпа тенджерата от котлона. Оставя се леко да изстине сместа и се добавят едно по едно яйцата (първо едното и се бърка, докато се поеме, после и друго). Прибавяме и настърганото сирене. Получена смес е много лепкава. Следващата стъпка е да се пасира, така че да получим еднородна маса. Набрашняваме ръцете си с оризовото брашно и оформяме топчета, малко по-големи от тези за пинг-понг, които поставяме на разстояние едно от друго върху тава с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 190С за около 20-25 минути (трябва леко да се зачервят). Не отваряме фурната, докато печем!!!
Готовите хлебчета може да ги папкаме топли или студени!
Съхраняват се в полиетиленов плик, напълно изстинали, разбира се.
Водата и олиото се слагат в тенджера и се оставят да заврат, след което добавят солта и брашната, бърка се за кратко и се дърпа тенджерата от котлона. Оставя се леко да изстине сместа и се добавят едно по едно яйцата (първо едното и се бърка, докато се поеме, после и друго). Прибавяме и настърганото сирене. Получена смес е много лепкава. Следващата стъпка е да се пасира, така че да получим еднородна маса. Набрашняваме ръцете си с оризовото брашно и оформяме топчета, малко по-големи от тези за пинг-понг, които поставяме на разстояние едно от друго върху тава с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 190С за около 20-25 минути (трябва леко да се зачервят). Не отваряме фурната, докато печем!!!
Готовите хлебчета може да ги папкаме топли или студени!
Съхраняват се в полиетиленов плик, напълно изстинали, разбира се.
Другият, много по-мързелив вариант, който също съм пробвала няколко пъти с различни комбинации на брашна. Много наподобяват на солени кексчета или както му казваме още "Мързелива баница".
Продукти:
1 яйце
1/3 чаена чаша олио
2/3 чаена чаша мляко
1 и 1/2 чаена чаша брашно от тапиока
(на снимките са 1:1 брашно от тапиока и натурално пшеничено нишесте
Пробвала съм и само с нишесте, стават :)
1/2 чаена чаша настъргано твърдо сирене
1 чаена лъжичка сол
Извинявам се за тези снимки, но са правени на лампа :)))
Всички съставки се пасират (блендер или с пасатор). Намасляват се формите за мъфини и се пълнят гнездата със сместа. Печем в предварително загрята фурна на 180 С за около 15-20 минути, докато леко се зачервят.
Следващият ми експеримент ще е само с оризово брашно, но с 4 яйца, тъй както се правят еклери, за да станат още по-въздушни питките.
Хайде, отивам да се трудя (не в кухнята, разбира се :))))
Хубав ден!
Следващият ми експеримент ще е само с оризово брашно, но с 4 яйца, тъй както се правят еклери, за да станат още по-въздушни питките.
Хайде, отивам да се трудя (не в кухнята, разбира се :))))
Хубав ден!
Çok nefis ve süper bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık. Bende en kısa zamanda deneyeceğim.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Чуднички са!Браво!:)
ОтговорИзтриванеИ после как няма да озверявам по обяд от глад...то само такива вкусотии гледам...
п.п.търся рецептата на хлебчетата малките от едно време:D,като на Чарли Чаплин в играта с вилиците ;)Има ги и в Билла /не земелките/ПомоЩ!:))))
Изглеждат толкова пухкави и ароматни! Избирам си по- мързеливият вариант :–)
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Браво, браво след онова другото бразилско, и на това ще му се наканя, още повече хляб :)
ОтговорИзтриванеЧе какво им има на снимките на лампа? Прекрасни са ти станали!
Инче, а който няма и от двете брашана само да преглъща ли :)
ОтговорИзтриванеРадвам се за хумус-а!!!
Прегръдки!
Que preciosidad, y que miguita mas rica. Deben se de esos panecillos que no puedes dejar de comer uno tras otro.
ОтговорИзтриванеUn beso guap.
Ина,
ОтговорИзтриванеочарована съм от новите ти рецепти -
и бургерите, и питките са оригинални, нестандартни и много изкушаващи. Прекрасни снимки, дори и на лампа в чудесна презентация.
Поздрав, прегръдки и много усмихнати, почивни дни, Диана
Que Cosa mas rica. Se ve estupendo. Bss. y buen fin de semana.
ОтговорИзтриванеОх, че хубави тумбачетаааа, как обичам такива неща ! :))) Понякога така ме е яд, че всяка от нас е в различен град, инъче щеше голям бартер и голямо ядене да пада . :)) Поздравявам те, Инче, чуднички са ! :)))
ОтговорИзтриванеBeautiful photographs, I love how serene they look like.
ОтговорИзтриванеYour rolls looks delightful as well.
Инче, ти не работиш ли в петък на обяд :)
ОтговорИзтриванеКак ти сърце даде да ги пуснеш?
Но са страхотни, знаеш, предполагам.
Хубави почивн идни на теб (или 1 работен, 1 почивен, както кажеш :)
Fuat Gencal, Gloria, luisa, elra, thanks a lot, my friends :)
ОтговорИзтриванеHave a nice weekend!
Онди, хахаха, като я намериш тази рецепта, хвърли един "камък" като в "Хлапето" :)))
Благодаря ти :)
Миленка, мързел и ТИ, това са несъвместими понятия :)
От твоите златни ръце знаеш ли какви хубави, пухкави, с напукана коричка хлебчета ще излязат :)
Благодаря ти!
Хубав уикенд :)
Иве, ти си майстор на хлебните нещица, това се вижда от пръв поглед :) Още чакам рецепта на онази погача, макар че съм 100% сигурна, че тя при мен няма да изглежда толкова дундаво хубава :))
Ами... снимките са с неособено реални цветове. Повече няма да ползвам прожектора на мъжа ми, то и затова го натиках в килера :)))
Дани, оризовото брашно много по-лесно се намира, но дали да не ти пратя едно колетче следващия път, че да почине малко... гълтача (абе, не знам дали се казва гълтач хахах, уф, че съм неука :)))
Ди, много благодаря за милите думи. Напоследък ме е обзела манията за разни по-нестандартни брашна, но не смея много да експериментирам, че знам ли? Примерно, мислех с бобово брашно да приготвя някои рецепти, но си казах "това да не се окаже отровно в толкова много количество, че и малко време печено". Ако някой знае, да сподели :)
Рони, по-добре, че сме на различни места, че иначе щяхме да се придвижваме с търкаляне :)))
Чакам и магазинчето ти да отвори! Пък, ако заредиш и брашно от тапиока - екстра! :))
Благодаря ти!
Пепи, че то... кой работи по обедно време?! :)))
Ами, как ми даде? Май предния ден писах нещо, сигурно е пълно с правописни грешки (имам ужасния навик да не си проверявам писанията. Добре, че учителката ми по български не ми знае блога :))), та реших да не се застоява като чернова :)
Их как знаеш, че утре съм на работа :)))
Благодаря ти :)
Хубав и слънчев уикенд ви желая
Que panecillos tan fantasticos te han quedado, y la presentación como siempre es de lujo.
ОтговорИзтриванеsaludos
Ина, страхотни са хлебчетата - дундички!
ОтговорИзтриванеЗа снимките дето са на лампа - моите на дневна светлина не стават толкова добри.... много са си хубави даже!
Топчестите обаче са по-сладурски от мързеливите, а ито лесното не е интересно :)
Прегръдки и пожелание за много усмихнати и уютни почивни дни!
Уважаеми Fedora, тези бразилски хляб сирене са страхотни!, И аз знам, защото аз съм опитвал в Бразилия! ... Те са прекрасни.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че представената вашата кухня, а също и аз съм много благодарен, че ме помни!, Сега вися си тиква!
Хиляди целувки и щастлив уикенд!
Който си мисли,че в кулинарните блогове не е весело да си гледа работата!!!:D:D:D
ОтговорИзтриванеСега отивам да умувам каквo аджеба означава това "Сега вися си тиква!"
Да живеят транслаторите!!!:D:D:D
jose manuel, Juana, thanks :)
ОтговорИзтриванеThat's right! This brazilian cheese bread is very delicious, the inside of the bread is moist and very soft.
Have a nice weekend!
Hugs
Мери, ммм, не съм на същото мнение относно снимките ти, прекрасни са, без много PS, естествени са, а това е много, много важно (за мен, де :)))
Благодаря ти!
Прегръдки
Онди :))), аз нали чета между редовете, та в превод, ще рече, че отива да мисли какво да майстори с тиква :))
То и аз така вися над печката вечер, чудейки се какво по-набързо да сготвя - досущ като тиква :)))
Ама ме развесели, де :)))
аа да... гърчат ме от работа, нямам време за нищо...
ОтговорИзтриванеприятни сънища...
ОтговорИзтриванеI really love your photos and recipes Fedora :) (2 days ago i tried your dessert,it was so delicious! thank you)
ОтговорИзтриванеThey look great as always..
Best wishes!
Ина, това оризово брашно още от тигровия хляб си го започнала и нямаш спиране, ей :)) А хлебчетата са трепач, ако ме почерпиш, ще съм гълтач :)) Приятна събота :)
ОтговорИзтриванеCafe Pepela, tank you very much for your kind words. It's very kind of you.
ОтговорИзтриванеHave a nice day :)
О, Кате, онова беше грис и отдавна свърши :)))
Черпя те, закачлив гълтачю :)))
Хубава и на теб!
Je n'ai jamais mangé de pains au fromage brésiliens.
ОтговорИзтриванеLes tiens sont réussis et semblent délicieux.
A tester rapidement.
A bientôt.
They look amazingly delicious n beautiful!
ОтговорИзтриванеtnx for stopping by...
и ти се оплакваш от пъдпъдъците!?
ОтговорИзтриванене мога да повярвам :-)
ще разгледам днес по екзотичните рафтове дали има такова брашно, харесват ми тези парен и хлебчета
http://factoryjoe.s3.amazonaws.com/emoticons/emoticon-0138-thinking.gif
ОтговорИзтриванеNadji, @SaNgI, thanks :)
ОтговорИзтриванеРайче, хвана ме на тясно :)))
Ама вие в Италия имате брашно от тапиока, защото собственичката на магазина с подправки оттам щяла да внася такова брашно, както и от бланширани бадеми.
Мисля, че ще станат и с обикновено, макар че аз веднъж се пробвах с обикновено, сменено с нишесте и получих курабийки, вярно, много вкусни станаха, ама и много бързах, та сигурно затова вместо хлебчета на курабийките се радвахме :))
А, Дръпи! Гледах, гледах, пулих се, ама не мога да редактирам блога ти!!! Сори, ама нямам права, така пише.
ils sont beaux ces petits pains brésiliens
ОтговорИзтриванеparfumés et légers, difficile d'y résister
bonne journée
ОК, пробвах преди малко, сега имам достъп, но ако ме светнеш откъде се добавят контейнерите, екстра, иначе само гледам и мигам на парцали в единствената възможност, която съзирам - нова публикация.
ОтговорИзтриванеFimere, thanks :)
All the best!
TT
ОтговорИзтриванесълзи
ОтговорИзтриванекато реки
Не плачи, ами върви да спиш, че и без това нали много те натоварват в работата.
ОтговорИзтриванеПриятни сънища и гуш :)
приятни сънища...
ОтговорИзтриванеИна, ето как сме писали за мързеливата баница по едно и също време без да разберем :). Това ми се случва за втори път. Любопитна работа. И на мен много ми харесаха снимките ти на изкуствена светлина - топли като есента. А за южноамериканската серия - харесват ми рецептите, които ни представяш. Тъй като нищо не знам за тези страни, винаги ми е любопитно да науча повече. Поздрави и приятна седмица!
ОтговорИзтриванеМира, благодаря :)
ОтговорИзтриванеХубава и слънчева и на теб :)
Ина, прекрасни хлебчета и много интересна рецепта! Направо те подканят да си грабнеш едно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Благодаря, Мира :)
ОтговорИзтриванеСлънчев ден и много усмивки!
Ох, как ги обичам тези хлебчета! Винаги, когато ходим в Хепи, си поръчвам. И все се каня да потърся рецепта, а ти ми я даваш на готово :)
ОтговорИзтриванеАма то било много сложно... Ще видя къде ще ги търся тези брашна...
Поздрави и хубава седмица :))
Ели, благодаря, но идея си нямам дали това е рецептата и в Хепи.
ОтговорИзтриванеОризово брашно може да се поръча и от онлайн магазините, пък и все си мисля, че и с обикновено ще стане, ще трябва да пробвам :)
Хубава и на теб :)
Здравейте правих рецептата и станаха супер но тестото беше рядко и не успях да оформя с ръце а направо с лъжица. Загледах се в други рецепти че чаената чаша е 240мл а аз бях заложила 200. В тази рецепта също ли е 240мл?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеДа, чаената чаша е с вместимост 240 милилитра.