Бразилски хлебчета със сирене (Pão de queijo)




Много отдавна експериментирам с тези бразилски хлебчета. Ако обичате сирене в хляба (имам предвид твърдо сирене), то ще ви харесат и тези малки вкусни бомбички, които са идеални в това есенно време, а защо да не похапнете от тях в парка, за да потушите глада и да възвърнете малко сили, от тичането след малчуганите :)))



Докато се печаха във фурната, набързо спретнах един хумус, че то май само аз не съм опитвала подобно нещо :))) Хареса ми! Благодаря на всички онези, които подхвърляха тук-там за този вкусен, ще го нарека пастет (особено на Дани >>). Така имах и какво да мажа върху хлебчетата :)



Адаптирано оттук >>


Продукти:
3/4 чаена чаша брашно от тапиока
(тъй като у нас такова брашно трудно се намира, да не кажа почти невъзможно и ако въобще намерите тапиока на гранули, защото аз съм виждала само в магазинчето за диетични храни на ул. "Цар Иван Шишман" в София. то може първо да го накиснете във водата, предвидена в рецептата, за да омекне малко, да пасирате, или изцяло да го игнорирате и да го замените с оризово брашно, щото гранулите са си гранули, не са брашно (голяма мисъл, ей хахаха).)
3/4 чаена чаша оризово брашно + 3-4 супени лъжици за овалване
(може да се намери в магазинчето за диетични храни на ул. "Цар Иван Шишман" и в магазинчето за подправки на "Цар Иван Асен ІІ" 9 в София. В последното може да намерите всякакви брашна (от боб, ориз, киноа), защото от скоро имат машинка за мелене.) Ако пък разполагате с повечко брашно от тапиока, пратете насам (шегувам се), може само с него да приготвите тези питки.
2 яйца
1/2 чаена чаша вода
1/4 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена чаша настъргано мазно сирене

(аз ползвах чедър в тази реализация, но съм пробвала и в комбинация с кашкавал и саламурено българско сирене. И в двата случая няма да сбъркате, еднакво вкусно е. Може и с моцарела.)



За да се приготвят тези хлебчета се процедира по начина, по който се приготвят и еклери.
Водата и олиото се слагат в тенджера и се оставят да заврат, след което добавят солта и брашната, бърка се за кратко и се дърпа тенджерата от котлона. Оставя се леко да изстине сместа и се добавят едно по едно яйцата (първо едното и се бърка, докато се поеме, после и друго). Прибавяме и настърганото сирене. Получена смес е много лепкава. Следващата стъпка е да се пасира, така че да получим еднородна маса. Набрашняваме ръцете си с оризовото брашно и оформяме топчета, малко по-големи от тези за пинг-понг, които поставяме на разстояние едно от друго върху тава с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 190С за около 20-25 минути (трябва леко да се зачервят). Не отваряме фурната, докато печем!!!

Готовите хлебчета може да ги папкаме топли или студени!
Съхраняват се в полиетиленов плик, напълно изстинали, разбира се.




Другият, много по-мързелив вариант, който също съм пробвала няколко пъти с различни комбинации на брашна. Много наподобяват на солени кексчета или както му казваме още "Мързелива баница".


Продукти:
1 яйце
1/3 чаена чаша олио
2/3 чаена чаша мляко
1 и 1/2 чаена чаша брашно от тапиока
(на снимките са 1:1 брашно от тапиока и натурално пшеничено нишесте
Пробвала съм и само с нишесте, стават :)
1/2 чаена чаша настъргано твърдо сирене
1 чаена лъжичка сол


Извинявам се за тези снимки, но са правени на лампа :)))
Всички съставки се пасират (блендер или с пасатор). Намасляват се формите за мъфини и се пълнят гнездата със сместа. Печем в предварително загрята фурна на 180 С за около 15-20 минути, докато леко се зачервят.


Следващият ми експеримент ще е само с оризово брашно, но с 4 яйца, тъй както се правят еклери, за да станат още по-въздушни питките.

Хайде, отивам да се трудя (не в кухнята, разбира се :))))
Хубав ден!


Коментари

  1. Çok nefis ve süper bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık. Bende en kısa zamanda deneyeceğim.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Чуднички са!Браво!:)
    И после как няма да озверявам по обяд от глад...то само такива вкусотии гледам...

    п.п.търся рецептата на хлебчетата малките от едно време:D,като на Чарли Чаплин в играта с вилиците ;)Има ги и в Билла /не земелките/ПомоЩ!:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат толкова пухкави и ароматни! Избирам си по- мързеливият вариант :–)

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, браво след онова другото бразилско, и на това ще му се наканя, още повече хляб :)
    Че какво им има на снимките на лампа? Прекрасни са ти станали!

    ОтговорИзтриване
  5. Инче, а който няма и от двете брашана само да преглъща ли :)
    Радвам се за хумус-а!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Que preciosidad, y que miguita mas rica. Deben se de esos panecillos que no puedes dejar de comer uno tras otro.
    Un beso guap.

    ОтговорИзтриване
  7. Ина,
    очарована съм от новите ти рецепти -
    и бургерите, и питките са оригинални, нестандартни и много изкушаващи. Прекрасни снимки, дори и на лампа в чудесна презентация.
    Поздрав, прегръдки и много усмихнати, почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Que Cosa mas rica. Se ve estupendo. Bss. y buen fin de semana.

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, че хубави тумбачетаааа, как обичам такива неща ! :))) Понякога така ме е яд, че всяка от нас е в различен град, инъче щеше голям бартер и голямо ядене да пада . :)) Поздравявам те, Инче, чуднички са ! :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Beautiful photographs, I love how serene they look like.

    Your rolls looks delightful as well.

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, ти не работиш ли в петък на обяд :)
    Как ти сърце даде да ги пуснеш?
    Но са страхотни, знаеш, предполагам.
    Хубави почивн идни на теб (или 1 работен, 1 почивен, както кажеш :)

    ОтговорИзтриване
  12. Fuat Gencal, Gloria, luisa, elra, thanks a lot, my friends :)
    Have a nice weekend!

    Онди, хахаха, като я намериш тази рецепта, хвърли един "камък" като в "Хлапето" :)))
    Благодаря ти :)

    Миленка, мързел и ТИ, това са несъвместими понятия :)
    От твоите златни ръце знаеш ли какви хубави, пухкави, с напукана коричка хлебчета ще излязат :)
    Благодаря ти!
    Хубав уикенд :)

    Иве, ти си майстор на хлебните нещица, това се вижда от пръв поглед :) Още чакам рецепта на онази погача, макар че съм 100% сигурна, че тя при мен няма да изглежда толкова дундаво хубава :))
    Ами... снимките са с неособено реални цветове. Повече няма да ползвам прожектора на мъжа ми, то и затова го натиках в килера :)))

    Дани, оризовото брашно много по-лесно се намира, но дали да не ти пратя едно колетче следващия път, че да почине малко... гълтача (абе, не знам дали се казва гълтач хахах, уф, че съм неука :)))

    Ди, много благодаря за милите думи. Напоследък ме е обзела манията за разни по-нестандартни брашна, но не смея много да експериментирам, че знам ли? Примерно, мислех с бобово брашно да приготвя някои рецепти, но си казах "това да не се окаже отровно в толкова много количество, че и малко време печено". Ако някой знае, да сподели :)

    Рони, по-добре, че сме на различни места, че иначе щяхме да се придвижваме с търкаляне :)))
    Чакам и магазинчето ти да отвори! Пък, ако заредиш и брашно от тапиока - екстра! :))
    Благодаря ти!

    Пепи, че то... кой работи по обедно време?! :)))
    Ами, как ми даде? Май предния ден писах нещо, сигурно е пълно с правописни грешки (имам ужасния навик да не си проверявам писанията. Добре, че учителката ми по български не ми знае блога :))), та реших да не се застоява като чернова :)
    Их как знаеш, че утре съм на работа :)))
    Благодаря ти :)

    Хубав и слънчев уикенд ви желая

    ОтговорИзтриване
  13. Que panecillos tan fantasticos te han quedado, y la presentación como siempre es de lujo.

    saludos

    ОтговорИзтриване
  14. Ина, страхотни са хлебчетата - дундички!
    За снимките дето са на лампа - моите на дневна светлина не стават толкова добри.... много са си хубави даже!
    Топчестите обаче са по-сладурски от мързеливите, а ито лесното не е интересно :)
    Прегръдки и пожелание за много усмихнати и уютни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Уважаеми Fedora, тези бразилски хляб сирене са страхотни!, И аз знам, защото аз съм опитвал в Бразилия! ... Те са прекрасни.
    Радвам се, че представената вашата кухня, а също и аз съм много благодарен, че ме помни!, Сега вися си тиква!
    Хиляди целувки и щастлив уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Който си мисли,че в кулинарните блогове не е весело да си гледа работата!!!:D:D:D

    Сега отивам да умувам каквo аджеба означава това "Сега вися си тиква!"
    Да живеят транслаторите!!!:D:D:D

    ОтговорИзтриване
  17. jose manuel, Juana, thanks :)
    That's right! This brazilian cheese bread is very delicious, the inside of the bread is moist and very soft.
    Have a nice weekend!
    Hugs

    Мери, ммм, не съм на същото мнение относно снимките ти, прекрасни са, без много PS, естествени са, а това е много, много важно (за мен, де :)))
    Благодаря ти!
    Прегръдки

    Онди :))), аз нали чета между редовете, та в превод, ще рече, че отива да мисли какво да майстори с тиква :))
    То и аз така вися над печката вечер, чудейки се какво по-набързо да сготвя - досущ като тиква :)))
    Ама ме развесели, де :)))

    ОтговорИзтриване
  18. аа да... гърчат ме от работа, нямам време за нищо...

    ОтговорИзтриване
  19. I really love your photos and recipes Fedora :) (2 days ago i tried your dessert,it was so delicious! thank you)
    They look great as always..
    Best wishes!

    ОтговорИзтриване
  20. Ина, това оризово брашно още от тигровия хляб си го започнала и нямаш спиране, ей :)) А хлебчетата са трепач, ако ме почерпиш, ще съм гълтач :)) Приятна събота :)

    ОтговорИзтриване
  21. Cafe Pepela, tank you very much for your kind words. It's very kind of you.
    Have a nice day :)

    О, Кате, онова беше грис и отдавна свърши :)))
    Черпя те, закачлив гълтачю :)))
    Хубава и на теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Je n'ai jamais mangé de pains au fromage brésiliens.
    Les tiens sont réussis et semblent délicieux.
    A tester rapidement.
    A bientôt.

    ОтговорИзтриване
  23. They look amazingly delicious n beautiful!
    tnx for stopping by...

    ОтговорИзтриване
  24. и ти се оплакваш от пъдпъдъците!?
    не мога да повярвам :-)
    ще разгледам днес по екзотичните рафтове дали има такова брашно, харесват ми тези парен и хлебчета

    ОтговорИзтриване
  25. http://factoryjoe.s3.amazonaws.com/emoticons/emoticon-0138-thinking.gif

    ОтговорИзтриване
  26. Nadji, @SaNgI, thanks :)

    Райче, хвана ме на тясно :)))
    Ама вие в Италия имате брашно от тапиока, защото собственичката на магазина с подправки оттам щяла да внася такова брашно, както и от бланширани бадеми.
    Мисля, че ще станат и с обикновено, макар че аз веднъж се пробвах с обикновено, сменено с нишесте и получих курабийки, вярно, много вкусни станаха, ама и много бързах, та сигурно затова вместо хлебчета на курабийките се радвахме :))

    А, Дръпи! Гледах, гледах, пулих се, ама не мога да редактирам блога ти!!! Сори, ама нямам права, така пише.

    ОтговорИзтриване
  27. ils sont beaux ces petits pains brésiliens
    parfumés et légers, difficile d'y résister
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  28. ОК, пробвах преди малко, сега имам достъп, но ако ме светнеш откъде се добавят контейнерите, екстра, иначе само гледам и мигам на парцали в единствената възможност, която съзирам - нова публикация.

    Fimere, thanks :)
    All the best!

    ОтговорИзтриване
  29. Не плачи, ами върви да спиш, че и без това нали много те натоварват в работата.
    Приятни сънища и гуш :)

    ОтговорИзтриване
  30. Ина, ето как сме писали за мързеливата баница по едно и също време без да разберем :). Това ми се случва за втори път. Любопитна работа. И на мен много ми харесаха снимките ти на изкуствена светлина - топли като есента. А за южноамериканската серия - харесват ми рецептите, които ни представяш. Тъй като нищо не знам за тези страни, винаги ми е любопитно да науча повече. Поздрави и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Мира, благодаря :)
    Хубава и слънчева и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  32. Ина, прекрасни хлебчета и много интересна рецепта! Направо те подканят да си грабнеш едно! :)
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря, Мира :)
    Слънчев ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  34. Ох, как ги обичам тези хлебчета! Винаги, когато ходим в Хепи, си поръчвам. И все се каня да потърся рецепта, а ти ми я даваш на готово :)
    Ама то било много сложно... Ще видя къде ще ги търся тези брашна...
    Поздрави и хубава седмица :))

    ОтговорИзтриване
  35. Ели, благодаря, но идея си нямам дали това е рецептата и в Хепи.
    Оризово брашно може да се поръча и от онлайн магазините, пък и все си мисля, че и с обикновено ще стане, ще трябва да пробвам :)

    Хубава и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте правих рецептата и станаха супер но тестото беше рядко и не успях да оформя с ръце а направо с лъжица. Загледах се в други рецепти че чаената чаша е 240мл а аз бях заложила 200. В тази рецепта също ли е 240мл?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Да, чаената чаша е с вместимост 240 милилитра.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации