Солен кекс със сирене и чери домати



Тази рецепта много отдавна бях планувала да я приготвя и най-сетне й дойде времето. Това всъщност е нещо като мързелива баница, но с домати и босилек, освен със сирене. Пък аз нали много обичам домати и сирене (то кой ли не обича?), та нямаше как да я не врътна :))), още повече че става много бързо. Точно по такива мързеливи рецепти си падам (май сте забелязали), буташ всичко заедно, бъркаш и чакаш фурната да свърши останалото. Не ми се мисли едно време как бабите ни са поддържали огъня във фурната с дърва или още по-назад във времето, ако се върнем, когато въобще е нямало такова нещо. Ама то пък каква ли друга работа са си имали - седиш си, подклаждаш си огънчето, пееш си песни (ако можеш, щото иначе може и да те линчува родата :))) Ето на, аз от време на време си тананикам нещо, ама синчето като ме чуе и надава такъв вой (демек да спра да вия :))). Що пък, аз съм пяла в хора и съм късогледа :)) Абе, то детето не ми дава и да танцувам... Виж, в танците съм добра, ама за него танц е да подскачаш или да го въртиш във въздуха и музиката не трябва да е каква да е, нещо май си пада по техно... и как няма да си пада като в колата само ей такова звучи :))) И право е, то на такива ритми освен да скачаш, какво друго да правиш?!



Адаптирано оттук >>

Продукти:
3 яйца
2/3 чаена чаша прясно мляко
1/3 чаена чаша олио
300 грама краве саламурено сирене или фета
300 грама чери домати
1/2 чаена лъжичка сол
1 пакетче бакпулвер
9 супени лъжици брашно
листа пресен босилек



Разбиваме яйцата леко с миксер, добавяме прясното мляко, олиото, солта, нарязаното или натрошено сирене, половината от доматите, нарязания босилек (аз сложих само около 5-6 големи листа) и брашното. Разбъркваме, добавяме и бакпулвера и отново разбъркваме. Изсипваме сместа в застлана с хартия за печене продълговата кексова форма. Отгоре нареждаме останалите домати. Печем в предварително загрята фурна на 200 С около 45 минути.
Изваждаме от формата изпечения кекс, махаме хартията и го оставяме да изстине. Останалото с движенията към устата мисля, че на всекиго е ясно как става :))


Това нещо го правих вчера след работа (днес сутринта снимах каквото имаше останало), но докато се печеше, приготвих гулашчето на Зори. Бомба е! :)

Освен женски приказки, нека и малко наградки да раздам.
Преди известно време получих награда от една много мила дама Juana, в чийто блог има много, много вкусни рецепти. На едни нейни гъбки съм хвърлила око от известно време :)))
Хуана, благодаря, мила :)



Наградата трябва да предам на 12 души, които считам за достойни :)
То тази бройка не ми харесва (много е малка), но този път ще се огранича и няма да навлизам в "равнината на Федора" :)

1. Зори - гулашът и е №1 :) (а и не само той)
2. Дианка - стил и изисканост са второто й име :)
3. Самодивката - 'щото много хайманосва и така и аз с нея, макар и виртуално :)
4. Дани - е, че накъде без екзотичната кухня на Дани :)
5. Рони - направо да се задавиш от преглъщане с нейните рецепти (мускулната треска на гълтача ви е гарантирана :)))
6. Миленка - имам чувството, че попадам в някакъв приказен свят, влизайки в блога й, освен, че научавам доста неща за сладкарството и декорирането, в което съм сукалче още :))
7. Лети - то самото име си говори - истинско кулинарно приключение в синхрон с много хубава музика :)
8. Нанитка - вкусно, по-вкусно, Нанитка :)))
9. Мира - ох, то чудо ли е, то приказ ли е, та да го опиша :)))
10. Катя - нейната запазена марка е "бързо, лесно, вкусно" :)
11. Пепи - царицата на месцата :))
12. Станимира - "единство, творчество и красота" :)))

Искам и още, но както вече казах, този път ще спазя правилата.


27 коментара:

  1. Инче, откъде да започна ?:)
    Малко шаш !
    Ами от прекрасния "разрез", който при теб е винаги невероятен!
    На мен нещо не ми се получава:)
    Обичам солен кекс и твоя попада в графата!
    Това с поднасянето към устата така сме го усвоили, че...
    Благодаря за наградата!

    ОтговорИзтриване
  2. Споко, гледам си работата.не върша безобразия да изнудвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, не се шашкай :))
    Много се съмнявах, че така ще стоят доматите, но както и да отрежех, те все се получаваха (както е видно и в оригиналната рецепта). Тъй че и твоите ще станат, няма начин :)
    И аз ти благодаря :)

    Лили, наградка ли искаш? Споко, и за теб ще има нещо тиквено ;)

    Хубава вечер, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  4. Enhorabuena por tú premio y la receta que nos ofreces. Realmente maravillosa.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  5. Estos pastelillos de queso son relmente hermosos, con sus tomatitos asomando con manchas e color!
    Haces muy bellas cosas y tengo que probar tu receta!
    Mil besos preciosa!

    ОтговорИзтриване
  6. ce cake salé aux tomates et fromage doit être excellent, la présentation est magnifique
    bravo à toi
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  7. Оооохааааа, какво чудо си приготвила днес пак, страхотна си, страОтнаааа!:))))))
    От една страна съжалявам, че не сме съседки,защото можеше да намазвам по нещо от вкусотиите ти, но от друга, по-добре, че не сме, защото стоте килограма не ми мърдаха.:)))
    Благодаря ти за отношението и за хубавата награда, много им се радвам винаги!:))))

    ОтговорИзтриване
  8. Hola Fedora:
    Es un pastel riquísimo, con queso y tomate.
    Tenéis unas cosas muy ricas en el blog y a nosotros nos gusta la cocina extrangera.
    Besos.
    Alicia.

    ОтговорИзтриване
  9. Инче, много обичам близкия план на обекта ти :) особено, когато е хранителен :)
    И солени кексове обичам. Но не мога да им се радвам в домашни условия. Това е едно от малкото неща, които никой друг не обича у нас. Виж - тестени закуски да, но солен кекс или мързеливки - не.
    Вземам си виртуално парченце от твоя и благодаря за наградата :) Хм, голяма корона си ми сложила :)
    Не знам дали ще успея да я предам, но най-малкоо ще я закича :)

    Хубава и спорна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. С доматите е много ефектно. Лесна и бърза рецепта -обичам такива:)Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, страхотен кекс. Много обичам солените. Разрезът и на мен ми харесва, как са се подредили доматчетата само :)
    И аз не мога да пея, и съм пяла в училищния хор, но съм далекогледа :D
    Благодаря ти за наградата и доброто отношение, симпатията е взаимна!
    Успешна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  12. te ha quedado que parece pintado. Muy bueno.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  13. Хайдеее, затвърдено и наградено е хайманосването ми, че и закуска нощна ми се предлага, нека ми е лошо :)))
    Ина, този хляб ще го "врътна" и аз, с домати, сирене и босилек, мммм страхотия е! Иска ми се скоро, но... :(
    Благодаря ти за наградата, изпревари ме пак, ама аз с моето хайманосване и натутване, все ги отлагам тез награди, тц,тц,тц, неблагодарна излиза моята работа, а не е така. Та връзвам връзките на корсета /образно казано да се стегна/ и ....оф, ще я видим докъде ще я докарам :))))

    Хубава вечер и усмихната седмица ти желая, прегръдка :*

    ОтговорИзтриване
  14. И аз до сега се чудих как си го докарала този ефектен разрез :-) Кексът веднага ми стана любим, обичам в рецептите да има думи като "бързо" и "фурна" :-) А комбинацията на продуктите е чудна!

    Сърдечни благодарности за наградата и хубавите думи за моят блог! Много ме зарадва :-)

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Аааа Ина, пак с нещо изкусително ме шашна!
    Това е много по мой вкус - хем е тестеничко, хем с любими неща като чери, сиренце и босилек, хем е и с ефектна визия :) Пък и бързо и лесно се прави.
    Благодаря за поредната страхотна рецепта!
    Също да ти кажа, че и много ме разсмя за пеенето и танците, вкъщи има подобна реакция, защото аз пея, като настъпана котка :))
    И накрая (но не по значение) много ме трогна с хубавите думи за моя блог и с наградата!
    Благодаря от сърце и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Ина,
    предложение, за което мога да напиша само -
    Невероятно! - Вкус и аромати, структура и разрез,
    презентация и снимки! - Възхитително!
    Да ти честитя и
    благодаря и за наградата, с мили думи към нея.
    Сърдечен поздрав, много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Изключително добре се е получило хлебчето: страшно апетитно! Tолкова вкусна снимка на разреза! Еххх.. :-P

    Ина, поздравления!

    И много :-))) в дните!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви :)
    Прегръщам ви и ви желая много усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  19. Questa torta salata è invitante per una cena tra amici con una birra fresca !! bacioni e buon lunedì e serata ciao

    ОтговорИзтриване
  20. Скоро не съм имала време да надниквам в кулинарното блог-пространство и днес установявам, че доста съм пропуснала.
    Ина, страхотно е кексчето! Много живописен разрез и както винаги страхотни снимки!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Ах, как вкусно се е укокорило това кексче...!
    Много обичам и аз такова.....грабвам едно парче и бягам оттук!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  22. Stefania, Ели, Мери, благодаря ви :)
    И от мен много усмивки в този очертаващ се много слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  23. Ина, тъкмо мислех да се изкажа, че това е нашето бъркано :), като видях и себе си с "единство, творчество, красота"! хаха :) колко мило :) Мерси ти за наградката. Много съм несериозна с наградките. Имам една от Нанитка още от лятото (наистина съм несериозна) и се надявам скоро да предам щафетата нататък без повече размотаване. Благодаря ти и хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  24. Beautiful ! I love the cherry tomatoes in it too :)

    ОтговорИзтриване
  25. Ина, едва днес видях публикацията! Благодаря ти за високата оценка и вниманието към моя блог! :)
    А кексът ти е страхотен и изкушаващ! Много обичам солени кексове (май повече от сладките, лол!).
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Аз съм върла почитателка на солените кексове и закуски правя ги за следобедна закуска на моите хубусници...Обаче...освен красивата аранжировка и добрата снимка виждам и нещо друго..Клисав кекс.
    Не се сърди авторке , но не можеш да ме убедиш ,че е меко и пухкаво и не е тестено.Хмм ...явно приятелките ти от блога ти спестяват някои истини.
    За да се получи нещо приятно за небцето(не залепващо по зъбите тесто) е нужно да изхвърлиш от рецептата това прясно мляко и да използваш кисело с две-три капки лимон в содата ,с която ще го огасиш. Другият пениз е печенето...само в силна фурна над 200градуса.
    Не се сърди ,но не можах да са стърпя , просто много ми заприлича на моите неусшпешни опити.

    ОтговорИзтриване
  27. Станимира, Elra, Мира, благодаря ви :)

    Анонимен, няма за какво да се сърдя :)
    Няма да те убеждавам, че не е клисаво, макар че не е! На снимките наистина може и така да изглежда, но истината е друга. Както и да е. Аз също много обичам солени кексове и за пръв път направих такъв с прясно мляко, досега бе само с кисело. Резултатът е много приятен, пък ако щеш вярвай :))
    Честита Нова година и много усмивки и по-малко неуспешни опити :)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Моят списък с блогове