Швейцарски рьости


Тук може да се развихрите - каквото обичата - слагате. Моите са капризни, и от няколкото варианта, които вече приготвих, най-много харесаха този със свинското филе и ементал. Без никакви подправки, освен малко сол. Едно сосче от обелен и пасиран домат, с малко олио, копър и сол, идеално се връзва, но интерпретации много, вкусове - също.

Аз пък харесвам рибка, та за мен рьости с пъстърва, но тъй като нямам рингове, ги направих с помощта на чаша и става - долу-горе :))

Малко швейцарски крави
Нещо като на пазар на крави попаднахме в Алпите. Гледам от пътя някаква крепост. Ще се спира, няма как :)) Зарязах половинката да стои при колата, а аз тичам да видя по-отблизо (този път си взех дамската чанта, за да няма изненади после като в Милано - върви докажи коя си, що си :)) Колкото повече изкачвах баира, толкова повече шум и навалица, съзирам и ей тези тука крави. И козички имаше. Е, нашенските крави, са по-хубави, ще ме извиняват :)))




Много ме е яд, че не можах да снимам много типична швейцарска къщичка в Алпите, та трябваше да се задоволя с тази и още няколко подобни. Онази, типичната, в подножието на върховете, нямаше как да я снимам, защото ще ви покажа после по какъв път се катерихме с колата и навалица, навалица и отгоре и отдолу. Там, където отбихме, вече бе твърде далече, за да се връщам и да щракам, а и вероятността да ме блъсне някой бе твърде голяма. 

За да си проготвите това несложно и непретенциозно швейцарско национално ястие, са ви нужни (аз като Дани почнах :)))

Продукти:
700 грама картофи
 около 1/4 чаена чаша краве мляко или сметана
сол
около 50-60 грама краве масло

настъргано сирене ементал около 100 грама, но може и повече
200 грама нарязана на кубчета шунка, филе или какво там месце ви харесва
пушена пъстърва, сьомга, херинга, каквато риба ви допада

заквасена сметана (опция)



Та как се приготвя тази вкусотия:
Сваряваме картофите без да ги белим. След като се сварят, се обелват и оставят леко да изстинат. Аз вече няколко пъти даже ги сварявах от предишната вечер, за да не губя време за следващата :)) 
Настъргваме картофите, подправяме ги със сол, евентуално любими подправки, малко сметана или прясно мляко, настъргано твърдо сирене, месце или рибка, а може и без, и всичко това внимателно се разбърква. В нагорещен тиган с краве масло се оформят или малки рингчета, или една голяма и дебела палачинка или пица - на каквото ви прилича. Притискаме добре и оформяме краищата. Оставяме да се изпече от едната страна на среден огън за около 10-15 минути, обръщаме внимателно с помощта на голяма чиния (захлупваме чинията върху тигана и обръщаме, после връщаме в тигана, неизпечената страна да е отдолу) и пак печем за около 10-15 минути. Когато в сместа има твърдо сиренце, тогава по-бързо хваща коричка.
Забележка: В случая с рибата (на снимките) сместа е без твърдо сирене. Малките рингчета по-лесно се обръщат.

Вариантът със свинско филе и ементал



Коментари

  1. :e Що не са им лилави кравите? :i

    :d Това по-горе изглежда доста вкусничко!

    ОтговорИзтриване
  2. Онди, щото не са австрийски :))
    Мерси, вкусно е, моите ги омитат за нула време :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ммммм, това ми е фаворита за днес, чудно.:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Ми що бе Федорка, много са си хубави кравичките, я ги виж какви са чистички и загладили косъма :))
    Но предложението ти за похапване е направо зашеметяващо, много хитро и може да се приготви според всеки вкус, чудно!

    ОтговорИзтриване
  5. Ciao queste patate e pesce sono un ottimo abbinamento felice fine settimana

    ОтговорИзтриване
  6. На мен пък ми се видяха хърбавички /кравите де :)/
    А рьостито и аз бих го споделила с рибка :)
    А това, че ме цитираш "плаче" за почерпка !!!!
    Хубави празнични дни!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. и на мен ми харесаха кравките, но ястието още повече. Отдавна им се каня на рьощите, вече няма как ще се правят :)

    ОтговорИзтриване
  8. Рони, благодаря :)

    Ев, чистички, нали ще пълнят джобовете на краварите :o Благодаря ти :)

    Stefania, thanks :)

    Дани, от лимоновото пиленце с нахут не бих отказала :))) Хърбави я, то тез баири как се катерят. Всъщност и аз доста се катерих, но се върнах с едно кило отгоре :)))

    Зори, надявам се, че ще ти допаднат :)

    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна идейка, леле как ще я хапнем!
    Пък за кравите, нашите са си най!Лошо наше нема!
    :)

    ОтговорИзтриване
  10. Олеле каква коричка само, страхотно изглежда. Поздравления! Веднага влиза в графа любими :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни! Рьостите де, не кравите :d
    И много обичам такива, дето от предната вечер ще си помогна с нещо.
    Хубав празничен ден, Инче! :t

    ОтговорИзтриване
  12. Много е хубаво при теб, Ина -
    интересно, красиво, изкушаващо...
    Чудесни снимки и страхотна идея.
    Благодаря и хубав празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Hola preciosa Fedora!...que bonitas fotos y que bonito viaje a Suiza!
    El rosti me encanta y jamás he hecho en casa , tomo nota de tu receta para hacer muy pronto!
    Ciao amiga bonita!!!!!:D

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви :)
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  15. Признавам, че за миг ми изглеждаше апетитно, макар болката от такива ястия да трае между 1 и 6 часа XD
    Мамо, тая одобряваш ли ми я XD http://2.bp.blogspot.com/-g8htoXGXyZE/Tb-8uO23b6I/AAAAAAAAC1A/xBlds-zHaBc/s1600/marieclaire6.jpg

    ОтговорИзтриване
  16. Ай, щом е за миг, имаме напредък :))
    Въх, тя не е ли малко старичка за тебе :)))
    Иначе торби може да мъкне, одобрявам я :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Bellissimo reportage, ottima ricetta.
    Buona domenica Daniela.

    ОтговорИзтриване
  18. обичам рьости!
    а както казва една приятелка като прекаля със снимането: "една чаша вино понякога трябва просто да се изпиеш, а не да се снима" така, че може и без къщичката!

    ОтговорИзтриване
  19. Daniela, Keti, thanks :)

    Райче, права е приятелката ти, но наистина бе много красива къщурката на фона на Алпите, макар че бе мрачно и нямаше да излезе добре на снимките.

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ама и тежи бе мамооо... как да не и влезеш в положението XD
    И има хубава коса [im]http://www.laymark.com/i/m/m054.gif[/im]
    [im]http://prikachi.com/images/753/3315753I.png[/im]

    ОтговорИзтриване
  21. А, на тази снимка изглежда много добре - вземай я :))

    ОтговорИзтриване
  22. Чакам да си омръзнат с принца и е моя [im]http://www.laymark.com/i/m/m129.gif[/im]

    приятни сънища XD

    ОтговорИзтриване
  23. Тия кравки наистина са много милички :-) Страхотно предложение, Инче! Много апетитни снимки!

    Спорна и усмихната нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Дръпи, скоро ще е значи :c

    Миленка, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  25. Hola Fedora lindo reportaje muy especial,estupenda receta,cariños y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте и от мен! От скоро следя блога ви и съм и съм захланаста по рецептите, придружени с разказ. До сега съм приготвяла Пъстърва почти по викингски и стана невероятно вкусна. Благодаря за рецептата. Искам да ви попитам, рьостите на грил тиган ли се приготвят? И без мазнина ли се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С мазнина, Криси, краве масло малко, тефлонов тиган, или с незалепващо покритие.
      Благодаря за оценката :)

      Сърдечни поздрави :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации