Швейцарски рьости
Тук може да се развихрите - каквото обичата - слагате. Моите са капризни, и от няколкото варианта, които вече приготвих, най-много харесаха този със свинското филе и ементал. Без никакви подправки, освен малко сол. Едно сосче от обелен и пасиран домат, с малко олио, копър и сол, идеално се връзва, но интерпретации много, вкусове - също.
Аз пък харесвам рибка, та за мен рьости с пъстърва, но тъй като нямам рингове, ги направих с помощта на чаша и става - долу-горе :))
Малко швейцарски крави
Нещо като на пазар на крави попаднахме в Алпите. Гледам от пътя някаква крепост. Ще се спира, няма как :)) Зарязах половинката да стои при колата, а аз тичам да видя по-отблизо (този път си взех дамската чанта, за да няма изненади после като в Милано - върви докажи коя си, що си :)) Колкото повече изкачвах баира, толкова повече шум и навалица, съзирам и ей тези тука крави. И козички имаше. Е, нашенските крави, са по-хубави, ще ме извиняват :)))
Много ме е яд, че не можах да снимам много типична швейцарска къщичка в Алпите, та трябваше да се задоволя с тази и още няколко подобни. Онази, типичната, в подножието на върховете, нямаше как да я снимам, защото ще ви покажа после по какъв път се катерихме с колата и навалица, навалица и отгоре и отдолу. Там, където отбихме, вече бе твърде далече, за да се връщам и да щракам, а и вероятността да ме блъсне някой бе твърде голяма.
Продукти:
700 грама картофи
около 1/4 чаена чаша краве мляко или сметана
сол
около 50-60 грама краве масло
настъргано сирене ементал около 100 грама, но може и повече
200 грама нарязана на кубчета шунка, филе или какво там месце ви харесва
пушена пъстърва, сьомга, херинга, каквато риба ви допада
заквасена сметана (опция)
Та как се приготвя тази вкусотия:
Сваряваме картофите без да ги белим. След като се сварят, се обелват и оставят леко да изстинат. Аз вече няколко пъти даже ги сварявах от предишната вечер, за да не губя време за следващата :))
Настъргваме картофите, подправяме ги със сол, евентуално любими подправки, малко сметана или прясно мляко, настъргано твърдо сирене, месце или рибка, а може и без, и всичко това внимателно се разбърква. В нагорещен тиган с краве масло се оформят или малки рингчета, или една голяма и дебела палачинка или пица - на каквото ви прилича. Притискаме добре и оформяме краищата. Оставяме да се изпече от едната страна на среден огън за около 10-15 минути, обръщаме внимателно с помощта на голяма чиния (захлупваме чинията върху тигана и обръщаме, после връщаме в тигана, неизпечената страна да е отдолу) и пак печем за около 10-15 минути. Когато в сместа има твърдо сиренце, тогава по-бързо хваща коричка.
Забележка: В случая с рибата (на снимките) сместа е без твърдо сирене. Малките рингчета по-лесно се обръщат.
Вариантът със свинско филе и ементал
:e Що не са им лилави кравите? :i
ОтговорИзтриване:d Това по-горе изглежда доста вкусничко!
Онди, щото не са австрийски :))
ОтговорИзтриванеМерси, вкусно е, моите ги омитат за нула време :))
Ммммм, това ми е фаворита за днес, чудно.:)))
ОтговорИзтриванеМи що бе Федорка, много са си хубави кравичките, я ги виж какви са чистички и загладили косъма :))
ОтговорИзтриванеНо предложението ти за похапване е направо зашеметяващо, много хитро и може да се приготви според всеки вкус, чудно!
Ciao queste patate e pesce sono un ottimo abbinamento felice fine settimana
ОтговорИзтриванеНа мен пък ми се видяха хърбавички /кравите де :)/
ОтговорИзтриванеА рьостито и аз бих го споделила с рибка :)
А това, че ме цитираш "плаче" за почерпка !!!!
Хубави празнични дни!!!!
и на мен ми харесаха кравките, но ястието още повече. Отдавна им се каня на рьощите, вече няма как ще се правят :)
ОтговорИзтриванеРони, благодаря :)
ОтговорИзтриванеЕв, чистички, нали ще пълнят джобовете на краварите :o Благодаря ти :)
Stefania, thanks :)
Дани, от лимоновото пиленце с нахут не бих отказала :))) Хърбави я, то тез баири как се катерят. Всъщност и аз доста се катерих, но се върнах с едно кило отгоре :)))
Зори, надявам се, че ще ти допаднат :)
Хубав празник!
Страхотна идейка, леле как ще я хапнем!
ОтговорИзтриванеПък за кравите, нашите са си най!Лошо наше нема!
:)
Олеле каква коричка само, страхотно изглежда. Поздравления! Веднага влиза в графа любими :)
ОтговорИзтриванеQue delicia de plato . Saludos
ОтговорИзтриванеПрекрасни! Рьостите де, не кравите :d
ОтговорИзтриванеИ много обичам такива, дето от предната вечер ще си помогна с нещо.
Хубав празничен ден, Инче! :t
mamma mia che bontà! complimenti! buon w.e.!
ОтговорИзтриванеМного е хубаво при теб, Ина -
ОтговорИзтриванеинтересно, красиво, изкушаващо...
Чудесни снимки и страхотна идея.
Благодаря и хубав празник, Диана
Hola preciosa Fedora!...que bonitas fotos y que bonito viaje a Suiza!
ОтговорИзтриванеEl rosti me encanta y jamás he hecho en casa , tomo nota de tu receta para hacer muy pronto!
Ciao amiga bonita!!!!!:D
Благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :)
Признавам, че за миг ми изглеждаше апетитно, макар болката от такива ястия да трае между 1 и 6 часа XD
ОтговорИзтриванеМамо, тая одобряваш ли ми я XD http://2.bp.blogspot.com/-g8htoXGXyZE/Tb-8uO23b6I/AAAAAAAAC1A/xBlds-zHaBc/s1600/marieclaire6.jpg
Ай, щом е за миг, имаме напредък :))
ОтговорИзтриванеВъх, тя не е ли малко старичка за тебе :)))
Иначе торби може да мъкне, одобрявам я :)))
Bellissimo reportage, ottima ricetta.
ОтговорИзтриванеBuona domenica Daniela.
:n
ОтговорИзтриванеобичам рьости!
ОтговорИзтриванеа както казва една приятелка като прекаля със снимането: "една чаша вино понякога трябва просто да се изпиеш, а не да се снима" така, че може и без къщичката!
Daniela, Keti, thanks :)
ОтговорИзтриванеРайче, права е приятелката ти, но наистина бе много красива къщурката на фона на Алпите, макар че бе мрачно и нямаше да излезе добре на снимките.
Хубава неделя :)
Ама и тежи бе мамооо... как да не и влезеш в положението XD
ОтговорИзтриванеИ има хубава коса [im]http://www.laymark.com/i/m/m054.gif[/im]
[im]http://prikachi.com/images/753/3315753I.png[/im]
А, на тази снимка изглежда много добре - вземай я :))
ОтговорИзтриванеЧакам да си омръзнат с принца и е моя [im]http://www.laymark.com/i/m/m129.gif[/im]
ОтговорИзтриванеприятни сънища XD
Тия кравки наистина са много милички :-) Страхотно предложение, Инче! Много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната нова седмица :-)
Дръпи, скоро ще е значи :c
ОтговорИзтриванеМиленка, благодаря :)
Hola Fedora lindo reportaje muy especial,estupenda receta,cariños y abrazos.
ОтговорИзтриванеThanks, Rosita :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте и от мен! От скоро следя блога ви и съм и съм захланаста по рецептите, придружени с разказ. До сега съм приготвяла Пъстърва почти по викингски и стана невероятно вкусна. Благодаря за рецептата. Искам да ви попитам, рьостите на грил тиган ли се приготвят? И без мазнина ли се пече?
ОтговорИзтриванеС мазнина, Криси, краве масло малко, тефлонов тиган, или с незалепващо покритие.
ИзтриванеБлагодаря за оценката :)
Сърдечни поздрави :)