Торта ала Пинчер кучерявый и награди



Тази торта вече я бях приготвяла веднъж в оригинал, а не както я показвам сега - леко модифицирана. И двата варианта ми харесват - едната е по-какаова на вкус, а тази по-плодова.
Емко, благодаря ти още веднъж за рецептата :)
Тортата бе поднесена на семейната трапеза по повод имения ден на баща ми. Имах огромните опасения, че няма да я одобри, защото бе очевадно наличието на млечен продукт, но маминка каза да действам смело и да не се притеснявам. Е, може и да разбра татенцето за сметаната, ама си хапна. Да ми е жив и здрав! Тате, обичам те! Мамо, теб също :)



Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 равна чаена лъжичко сода бикарбонат
1/2 кутия кондензирано подсладено мляко
2 чаени чаши брашно
ванилия

крем
150 грама краве масло
2 кофички заквасена сметана (от по 400 грама)
1 чаена чаша пудра захар
аз добавих и едно пакетче крем с вкус на малина на д-р Йоткер (от онези, които не се варят, а се разбива първо с прясно, а после се добавя и кисело мляко)

Приготвяне на блатовете
Разтваряме содата в киселото мляко. Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме брашното, киселото мляко, ванилията, кондензираното мляко. От получената смес отделяме част, колкото за тънък блат. Тъй като тортата при мен трябваше да е правоъгълна (заради снимката отгоре, която е в такъв формат), затова в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, изсипах част от сместта, но не много, тъй като основата трябва да е тънка. Печем блата в предварително загрята фурна на 180-190С до златисто. След като се изпече отстраняваме блата от тавата, махаме хартията и оставяме да изстине напълно. По същия начин изпичаме в тавата и останалата част (в оригинала се добавя 1 супена лъжица какао, но аз я пропуснах). Готовият по-дебел пласт, след като изстине, нарязваме на кубчета, които пускаме в купа с приготвения крем.

Приготвяне на крема:
Разбиваме маслото с пудрата захар. Добавяме към него сметаните и крема на д-р Йоткер. Размесваме до хомогенност.
Съединяване
В същата тава, в която пекохме блатовете (измита и подсушена :)) ще редим тортата. Облепваме добре дъното и стените на тавата (тя трябва да е висока) със свежо фолио. Изсипваме първо начупените и внимателно разбъркани в крема парчета блат и изравняваме добре. Отгоре поставяме тънкия блат и притискаме внимателно. Оставяме тортата в хладилник за 24 часа. На следващия ден внимателно обръщаме тортата в подходящ поднос и махаме свежото фолио.
В оригинала на тази торта се използва шоколадова заливка, но както вече е ясно, при мен подходът трябва да е друг и затова прибягнах до разбита сметана, с която намазах отстрани тортата. Сложих сладкарската снимка (в случая с цветя). Изградих сметанов борд, който леко застъпва снимката и излях отгоре готова прозрачна желатинова смес, която маминка ми даде. Ароматизирана е, но и много сладка, та малко съжалих, че прекалих с количеството :)) Може, обаче, да се ползва обикновен разтворен в 200 милилитра вода желатин (и ароматизиран, тъй като аз имам лека непоносимост към обичайната желатинова миризма).
Както е видно малко съм се престарала с разбиването на сметаната, ама няма да съм аз, ако не прецакам нещо :)))

И освен това, трябва да раздам награди, които през лятото получих :)
Благодаря ви, мили дами :)

Награда от Таня, която предавам на


Награда от Мони Т, която предавам на


Мони, която предавам на


Лети, която предавам на

С пожелание за хубав и усмихнат ден :)


33 коментара:

  1. Честито за наградите, Ина! Тортата много вкусна ми изглежда, а снимките ти така хубаво й отиват... знаеш ме как съм по снимките на цветя. Честит рождения ден на твоя баща! Да е здрав и щастлив!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче,пожелавам на баща ти дълголетие и много здраве!Страхотна торта си направила в негова чест,много ми харесва!Аелис ми подхвърли идея за нещо подобно наскоро,ще съчетая и с твоята рецепта!Благодаря,че сподели!

    Благодаря и за наградката,ще се похваля с нея още при следващия си пост!

    Хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле Инчеееееееееее!Ама какво е това произведение на изкувството отгоре върху тортата?Прекрасна е!Снимките са неверроятни,а последното парче е за мен:)))
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Fedora un lujo de torta se ve estupenda,combina con la maravillosa flor que pusiste,felicidades para tu padre,abrazos cordiales.

    ОтговорИзтриване
  5. Много атрактивна торта ни показваш, Инче! Страшно колоритна с картинката отгоре, а името от къде идва?
    Честити ти много награди! Много благодаря, че едната предаваш на мен :))
    Прегръдки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта! не разбрах само платката отгоре готова ли е?Честити награди и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Откъде се купува такава сладкарска снимка? Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  8. Ееее, Инче, страхотна торта! Разкош, сметанова :))

    Да ти е жив и здрав татето, да е живи и здрава мама и много още пъти да правиш такива колоритни торти! :t

    ОтговорИзтриване
  9. Инче, дати е жив и здрав таткото и още много години да му приготвяш торти!
    Тортата е невероятно красива и оригинална!
    Личи си, че е направена с много любов!
    Честити награди и благодаря за наградата!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Мира, знам те :)) За теб винаги се сещам, когато снимам някое цвете в някоя градинка, пред нечий блог и се озъртам да не се появи някой да ме подложи на разпит :))) Благодаря ти :)

    Eликсирчe, благодаря :) Не се и съмнявам, че ще сътвориш поредното си кулинарно чудо :) И аз ти благодаря :)

    Кате, имаш го :)) Благодаря ти :)

    Rosita, thanks :)

    Eли, името идва, предолагам, де :)), защото в оригинала се редят кубчетата и се получа нещо като вълнички (асоциация с къдрици).

    Траянче, отгоре няма блат - има само отдолу, а отгоре са кубчетата със сметана, които съм прибрала чрез притискане в тавата. А най-отгоре, директно върху тези кубчета е един лист със снимка, която става за ядене (сладкарска). Не знам как се казва точно, и върху нея е изсипана желатинова смес.
    Разбрах, че на тези снимки им се казва фотодекорации. Можеш да намериш тук
    http://www.zmeeborets.com/?page_id=2&record_id=160

    или

    тук http://www.novagel.org/index.php?page=products&cat=7&lang=bg

    Пепи, Пепи, благодаря ви :)

    С пожелание за хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  11. Със здраве и гордост да си носи името татко ти,Инче,да му приготвяш още мнооого торти и все така красиви и съблазнителни!
    Честити ти награди!
    Поласкана съм от вниманието ти,благодаря ти,от сърце за наградата към мен!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Que tarta tan bonita, se ve un corte maravillosa.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна торта!Много оригинална, със сигурност и много вкусна!Ина,да ти е жив и здрав таткото и още много торти да му направиш:).

    ОтговорИзтриване
  14. Весичка, Аелис, благодаря ви :)
    Jose Manuel, thanks :)

    ОтговорИзтриване
  15. Инче, много красива торта, а със сигурност и много вкусна.
    Поздравления за наградите и благодаря за жеста на внимание!
    Да ти е жив и здрав баща ти и всички останали покрай него!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Eхаааааааааа, рисунка за ядене XD
    Дай голям мащаб :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Инче, всичко е прекрасно :
    и страхотната торта, и наградите, които получаваш и раздаваш!
    Много е гот, когато се видиш наградена!!!!
    Но на първо място е татенцето :
    да ви е жив и здрав и много поводи за такива торти!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Да питам... защо точно пинчера е къдрав [im]http://www.laymark.com/i/m/m075.gif[/im]

    ОтговорИзтриване
  19. Фантастична е! За мен точно в такъв вид, без шоколадова заливка:)

    ОтговорИзтриване
  20. Аууу, откога не съм яла торта, а тази е толкова красива и сигурно безобразно вкусна...че и придружена с награда, докато се омазвам похапвайки... нека ми е лошо, въх още малко и ще се разпея :)))но това е от радост и от захарта :)))
    Благодаряяяяя!

    ОтговорИзтриване
  21. Зори, Дани, Лулу, Иве, благодаря ви :)

    Дръпи, ще дам :))
    Щото много е бил любопитен :))

    ОтговорИзтриване
  22. Да ти е жив и здрав таткото, Инче! все такива хубави поводи за имаш за торти!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Ама аз съм забравила най-важното - да е здрав дълги години татенцето, да ви събира около трапеза все по хубави поводи... и да си похапва от вкуснотиите ти на воля :Р

    ОтговорИзтриване
  24. Миленка, благодаря :)
    Иве, ама си голям образ :))) Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  25. Красота,харесва ми много, ама наистина много!

    ОтговорИзтриване
  26. Ина, много свежа и красива торта - татко ти е щастливец!! Да ти е жив и здрав и той и майка ти - и много да те ррадват и обичат :)! И честити награди - напълно и отвсякъде заслужени! Благодаря, че споделяш награда и смен - поласкана съм!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Павлинка, Мина, благодаря ви :)
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  28. Инка, да ти е жив и здрав тати.
    Със сигурност е много горд с дъщеря като теб.
    Ако е оцеляло едно парченце, да ти кажа адреса ми...:))
    Поздрави от морето.:)))

    ОтговорИзтриване
  29. Ина , да ти е жив и здрав таткото !
    Тортата е разкошна ! Снимките също много ми харесаха !
    Сърдечно ти благодаря за наградата .
    Прегръдки и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  30. Толкова е апетитно парчето торта, завиждам на татко ти, да ти е жив и здрав.Снимките са ти страхотни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  31. Заповядай, при мен те очаква награда!

    ОтговорИзтриване
  32. Ама голяма съм заспа, Федорка, много благодаря за наградата и чудна торта :) Защо си мислех, че съм ти писала под тази публикация ... както и да е ... все пак бях на почивка и съм мнооого разсеяна :))

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове