Швейцарска супа - Swiss Bündner Gerstensuppe



Изключително питателна супа от планинските швейцарски райони. Честно казано, бях малко предубедена и настроена, че тази супа ще си я ям сама, при това с не особено голям ентусиазъм, но очакванията ми, за радост, не се оправдаха. Супата определено е интересна за българския вкус, но това не означава безвкусна :)) Напротив! За студените зимни дни е перфектна. Препоръчително e да ползвате истински пилешки бульон, а не истантен. Понеже варих пиле, за да приготвя с него ориз, използвах бульона за тази супичка. 



Продукти:
1 глава кромид лук
1 малка глава целина
2 супени лъжици олио
150 грама ечемик, жито или булгур
1 дафинов лист
200 грама пушена шунка
200 грама пушен бекон
100 грама боб (може и шарен)
2 литра пилешки бульон - истински, не истантен
сол

застройка
(може и без нея, но е много по-вкусно с, отколкото без нея)
200 грама течна сметана
1 жълтък
магданоз


Накисваме боба и ечемика за 4-6 часа. Аз ползвах булгур и бързосваряващ се боб (на Крина), така че тази стъпка си я спестих.
Лукът, обеленената глава целина и морковите се нарязват и се запържват в мазнината. Добавя се беконът и шунката и се запържват за още 5 минути. Добавяме боба и булгура и наливаме пилешкия бульон и вода, като водата е толкова, колкото гъста супа искаме да получим. Нищо не ни пречи от време на време да доливаме топла вода. Прибавяме дефиновия лист. Варим до готовност на боба. Към края прибавяме сол. Готовата супа застройваме с течната сметана и жълтъка. Добавяме и магданоз, а може и да поръсим с пера зелен лук.


Както вече казах, ползвах бързосваряващ се боб, но ако вие прибегнете до обикновен, хубаво е предварително да е полуготов, защото иначе останалите зеленчуци в супата ще се разкашкат за времето, което е нужно за пълната му готовност, особено при някои видове боб, изискващи продължително варене. Същото важи и ако използвате ечемик или жито вместо булгур.



22 коментара:

  1. Пу за мен първата лъжичка! :i
    Наистина интересна супичка, Ина! Но щом има бекон, сигурна съм, че ще се възприеме добре :)))

    ОтговорИзтриване
  2. С токова много месца и вкусотии, няма начин да не е вкусна!Препеченкото хлебче също много апетитно изглежда!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Хихи, Пепи, твоя е :)
    Благодаря :)

    Траяна, благодаря :) Хлебчето не е мое дело, а на хлебарите :)

    Хубава съботна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че интересна супа, Инче!
    Не се съмнявам, че е и много вкусна!
    Страхотни снимки!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Инче, не знам защо си се усъмнила? Звучи толкова вкусно, и хранително, а снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, чудесно начало на супите :))))))
    Снимките са повече от чудесни!!!!!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Me encantan las sopas luce estupenda y muy nutritiva,interesantes fotos es como estar en el campo,grandes abrazos.

    ОтговорИзтриване
  8. Страшна супа, звучи толкова вкусно, обичам точно такива, малко да се застуди веднага ще си я направя!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, благодаря :)

    Мариянче, усъмних се, защото комбинацията между боб, житна култура (булгур), сметана, ми се стори определено странна. Но супата е доста вкусна, наистина :)

    Дани, Павлинка, благодаря ви :)

    Rosita, thanks :)

    ОтговорИзтриване
  10. Инче,супичката звучи много вкусно,а снимките са уникални!
    Както винаги,мен лично ме изненадваш със съчетанието на продукти!
    Тази супичка определено ще се пробва:)
    Прегръдки и пожелания за хубав неделен ден:)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда не-ве-ро-ят-но вкусна!

    ОтговорИзтриване
  12. В блоговете все повече замирисва на есенно-зимна кухня-супички,туршийки,лютенички....чудна си я направила,Инче,и застроена идеално!Много обичам такива супички.А този боб е от беления,нали?Не съм го пробвала още,ще взаимствам от теб,благодаря!
    Красиво си аранжирала масата,даже и квадратче със знаменце има!
    Великолепни колажи са се получили с другите фотоси,браво!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, Илианче, благодаря ви :)

    Jose Manuel, thanks :)

    Ели, да, точно този боб е. Благодаря :)

    Хубави есенни дни :)

    ОтговорИзтриване
  14. О, както си падам по супички, тази рецепта особено ме радва :-)
    Прекрасни снмки, Инче! И пейзажни също са много идилични!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Миленка, благодаря ти :)
    И ние сме по супите... и по картофите :))

    Хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
  16. Федора, такой отличный суп! Очень красивые и продуманные фото!

    ОтговорИзтриване
  17. И тук ще поседя да се повъзхищавам;-)
    Супичката, снимките, разни детайлчета.... без думи съм!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря, Мъхче, за комплиментите :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ина, страхотна рецепта и страхотни снимки! Супата изглежда много интересно и със сигурност ще я пробвам като позастудее навън :)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове