Тиквени сладки или тиквени тарталетки


Сезонът е такъв, че сега започват да валят тиквените предложения. Е, аз обичам тиква, така че няма как да не се причисля към групата на тикварите :) В процеса на приготвянето на  тези сладки изпаднах в състояние на шах, а не след дълго търсене и се матирах от удивление. Обикновено слагам на едно и също място посудатата си, но тия дни съм толкова заета и мислите ми са някъде другаде, че правя страшно нелогични неща, обаче то все бива, все може, но сякаш формите ми за мъфини са потънали вдън земя - голямо търсене му уарих, но без резултат. Понеже всичко ми бе готово и трябваше само да оформя сладките чрез помощта на тези форми, а не можех да ги отрия, се наложи да използвам няколко тимбала (форми за крем-карамел) и форми за крем брюле. 



 Продукти:
120 грама краве масло (на стайна температура)
90 грама крема сирене
3 супени лъжици пудра захар
1 и 1/4 чаена чаша брашно
1/4 чаена чаша какао
ванилия

За пълнежа:
2/3  чаена чаша кафява захар
1/3 - 1/2 чаена чаша сварена и пюрирана тиква
1 супена лъжица краве масло
1 голямо яйце
1 супена лъжица заквасена сметана
ванилия
канела 

Топинг:
1/2 чаена чаша счукани орехови ядки
1/4 чаена чаша кафява захар
1 супена лъжица масло


В купа смесваме мекото краве масло, кремата сирене и пудрата захар и разбъркваме добре, докато всичко се хомогенизира. Добавяме към сместа брашното, какаото и ванилията, и замесваме тесто, което покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилник за около 30 минути.
През това време приготвяме пълнежа и топинга. 
В една купа смесваме всички продукти за пълнежа, а в друга - продуктите за топинга.

След като тестото отпочине в хладилника, го разточваме на кора с дебелина около 4-5 милиметра и изрязваме от него с помощта на водна чаша кръгчета, които разточваме после допълнително, ако ще правим тарталетки, или кората трябва да е около 3 милиметра дебела, ако няма допълнително да разточваме изрязаните кръгове и ще правим сладки. С изрязаните форми покриваме дъното и стените на намаслени с олио форми за мъфини, за крем-карамел или крем брюле. Ако бордът е по-висок, то ще получим нещо като тарталетки с повече плънка, ако е по-нисък - нещо като сладки. И двата варианта са хубави. 


Пълним с тиквената смес, но не догоре, а някъде около 2/3. Отгоре слагаме от топинга (както се досещата именно заради него не пълним догоре с пълнежа сладките, защото обемът ще се увеличи). Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 25-30 минути.  Готовите сладки изваждаме от фурната и ги оставяме около 5 минути да се охладят леко. С остър нож минаваме по края, ако е необходимо, за да отлепим тестото от стените на формите и да ги извадим по-лесно. При мен това стана без никакъв проблем. 


31 коментара:

  1. Такива изумителни снимки правиш Федоркааа!Знам,че пак ще кажеш,че те разсмивам,нооо...вече не ти се връзвам!
    И рецептата и снимките много,много ми харесват!
    Аз също съм тикволюбител:)))
    Ще ги пробвам задължително:)
    Прегръдки и сладичко похапване на тиквените вкусотийки!

    ОтговорИзтриване
  2. Хоп и аз при тикварите :)) Много апетитни и с много плънка :) Супер! Като ми пратят от домашните тикви, ще ги пробвам :))

    Поздрави! Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммммного ми хареса твоето тиквено предложение Инче! Докато търсеше мъфинските форми не намерили нещо, което си търсила отдавна? :)) На мен все така ми се случва:)

    ОтговорИзтриване
  4. Тарталетките са прекрасни! Кате е права за снимките - невероятни са :)

    ОтговорИзтриване
  5. Гледката ме накара да грухтя от кеф.От малка съм си прасенце- тикволюбител, но толкова деликатна рецепта с тиква не съм срещала.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Мммм... божествени са, Инче :) Нямам тиква иначе още сега щях да ги направя :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мамо, утре съм осиновен. Изчегъртай орехите и сервирай XD

    ОтговорИзтриване
  8. Estas tartaletas se ven deliciosas. Debeb estar riquísimas. Un espectáculo para la vista y un gusto para el paladar.

    Un besito,

    ОтговорИзтриване
  9. Тарталетки ли каза, мммм, звучи ми вълшебно, каквото си е! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, на мен страшно много ми харесаха, на малчо също, само баща му каза, че не са нищо особено, но то за него особеното е ако има много шоколад. Надявам се, че ще ти харесат. Пък може и като се видим да спретна някоя и друга :))

    Танче, благодаря ти! Ти си връзкарче с тези домашни тикви, но и от пазара не са зле - особено ако някой ги е обелил и нарязал :))

    Хахах, Мариянче, това се случва на мъжа ми, макар да е много организиран или има претенциите за това :)) Но все още не съм ги намерила, просто съм изумена къде съм ги бутнала?! Ще се купуват нови. Благодаря ти :)

    Зорница, Вили, Зори, благодаря ви :)

    Дръпи, утре ти е РД-то ли? Щото, ако е, то сте на една дата със свекито :))

    Suny, thanks :)

    Вкусни са, Иве. Много ми харесват орехчетата и леко карамеленият привкус от разтопената кафява захар, а и тестото не е съвсем маслено, заради сиренето.

    Хубава вечер на всички ви :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитни и ароматни тарталети, Инче! А това, че са с различна форма е просто подробност, дори ги прави още по- очарователни :-) Тия снимки как примамват само :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Опа, и аз попадам в графа "тиквари" :)
    И е чудесно без значение в какви форми са!!!!!
    И не е само с твоята глава!
    Аз вече взех да се оглеждам за втора :c
    Всъщност влязох при теб, защото си спомних, че съм виждала щрудел!
    Е, на мястото си е/купих едни нови кори за щрудел :)/
    А тиквеното ще го направя непременно, ама не съм открила тикви :i
    Прегръдки, принцесо!

    ОтговорИзтриване
  13. che meraviglia!:i,:i è sempre un piacere passare nel tuo blog!

    ОтговорИзтриване
  14. Това последното кой ми го ръбна :j ?
    Тъкмо щях да го придърпам :)) !
    Обожавам тиква,а да му се не види,още не съм я употребила за новия сезон.Щото гледам да си отям на смокини,круши и праскови дорде още стават и за ядене,и за купуване.
    Стига толкова приказки ,да си дойдем на думата за тези умопомрачителни кошнички!
    Това прилагателно го употребявам само по изключителност и при огромна доза впечатлителност от моя страна!То ми се явява висш израз на възхита!
    Панимаеш колко много ми въздействат бисквитко-мъфинките ти ?!Мноооооооооооооооого!

    Сърдечен поздрав и хубав нов ден!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни са , Инче ! А за снимките ...нямам думи ...много апетитни и красиви , особено последната :) Имам същите оранжеви салфетки и вчера снимах върху тях сладкиш с тиква :)))
    Сърдечни поздрави и хубав утрешен ден !

    ОтговорИзтриване
  16. Охх пак ли дойде сезона на тиквите :f
    Май най-много обичам печена тиква. Но на такава тарталетка не бих отказала - тиква, канела, орехи..... :n неустоимо!

    Не знам къде ще отиваш, ти сама ще си кажеш после, но лек път и хубаво да си иззкараш, където и да е!

    ОтговорИзтриване
  17. Ина, красота! Дори и нестандартните формички :). И аз спадам към любителите на тиквата, затова си копирам рецептата за сгоден случай :)
    Поздрави и слънчеви есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотни са тези тиквени тарталетни! Последните две снимки са толкова изкушаващи!

    ОтговорИзтриване
  19. Фантастично изглеждат! Много хубава рецепта, запазих си я за приготвяне този сезон:)

    ОтговорИзтриване
  20. И аз да се причисля към групата на тикварите :),
    и да ти благодаря за това вълшебно предложение -
    много есенно и много ароматно.Изглежда неустоимо, така, както само ти можеш да презентираш.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Ина, никак не им личи да знаеш на тези тарталетки, че са спали в леглото на крем карамела:-)Изглеждат красиви, а няма как да не са и вкусни, щом има намесена тиква:-)

    ДОбавих си рецептата във фаворити, но още не съм превключила на тиква!

    Чудесна вечер ти желая!
    Снимките са много хубави!

    ОтговорИзтриване
  22. Ох ох как обичам десерти с тиква, само дето в къщи само аз си ги обичам :))) Федорка грабвам си една от твоите чудни тарталетки :) Чудни снимки както винаги (и недей да скромничиш, много хубаво снимаш)!!!
    Сърдечни поздрави и пожелания за слънчев и усмихнат уикен :)

    ОтговорИзтриване
  23. Лелеееее! Инче, каква е тази нова вкусотия, пък и с тиква? Снимката с разрезчето е направо неустоима!
    И аз си заплювам местенце в клубчето на тикволюбителите :) И си грабвам веднага една тарталетка:)
    Прегръдка и пожелание за хубави есенни пичивни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. Чудни са Инче. Едновременно сладко като бисквитка, сочно от тиквата и с хрупкави орехи, чудесна комбинация.
    Приятен почивен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря на всички ви за хубавите думи!
    С пожелание за приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  26. Леле, колко мекички, сочнички и сладички изглеждат, Федорита! И двата "формата" ми харесват, особено тарталетките (умирам за тарталетки). Супер предложение! А сега ще видя какви чудеса си сътворила през последния месец! :))) Целувки.

    ОтговорИзтриване
  27. Мамо, имам хипотеза, че първите думи на бебешоците са ам-ам, ама маминките чуват това което искат XD

    ОтговорИзтриване
  28. Вили, Стефания, благодаря ви :)

    Дръпи, нтц, не е ам-ам, а па-па :c

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове