Френски макарони с черен сусам, без теглилка!!!



Да, точно така - без теглилка, кантарче, везна или още там как се нарича. При това белтъците ми престояха само 16 часа. Е, не са перфектни, те и предишните ми не бяха, но нали ви казах, че няма да я оставя тази работа така с тези точни мерни единици, а и съм си експериментатор човек, та речено-сторено.
Не знам как пресявате бадемовото брашно, но моето по никакъв начин не може да мине цялото през ситните дупчици на стандартното сито. Вярно, че вече си меля в блендера бланшираните бадеми, но и бадемовото брашно, което съм си купувала, също не можеше да мине през дупчиците. Както и да е! Обаче тази моя фурна ще ме довърши :)) Пак ми покафеняха леко макароните!!!



Продукти:
2 белтъка на яйца размер М
(престоели при мен 16 часа и заемащи 1/3 от обема на чаена чаша)
1 чаена чаша пудра захар
1/2 чаена чаша бадемово брашно или смлени бланширани бадеми
3 равни супени лъжици черен сусам (смлян с блендер)
4 супени лъжици кристална захар

Крем:
1 пакетче крема сирене
1 супена лъжица пудра захар (може и без нея)
1 супена лъжица краве масло на стайна температура
5 супени лъжици течна сметана
ванилия

Аз ще почна по-отдалеко - измиваме яйцата много добре, подсушаваме ги с кърпа или салфетка и ги оставяме за малко, за да изсъхнат черупките напълно. Внимателно отделяме белтъците от жълтъците и ги изсипваме в подсушен съд с капак (аз ползвам буркан за подправки с тел около гърлото). Затваряме буркана и оставяме в хладилник белтъците  (казах вече, че ги държах само 16 часа общо).  Престоелите белтъци изваждаме от хладилника и прехвърляме в купата, в която ще ги разбиваме, за да се стоплят по-бързо. Аз ги държах на стайна температура около 1 час. 
Разбиваме белтъците за кратко на нормална скорост с миксер за около 30 секунди -1 минута, добавяме 1 супена лъжица кристална захар и продължаваме да разбиваме за около 15-30 секунди, добавяме още 1 супена лъжица кристална захар и така докато изсипем цялата кристална захар. Белтъците трябва да не са разбити на твърд сняг, а да са с мек върхове, т.е. вдигайки бъркалките на миксера, те да не текат, а да се задържат, но да се поклащат при леко раздрусване от наша страна. Към получена смес добавяме на 3 пъти от пресетите пудра захар, бадемово брашно и смлени черни сусамени семена, но внимателно разбъркваме и в една посока, за да не спаднат белтъците. Разбъркването не трябва да е продължително, достатъчни са няколко оборота след всяко добавяне на захарно-бадемово-сусамената смес. Прехвърляме получената маса в пош и шприцоваме кръгчета с диаметър около 2,5 см върху хартия за печене (най-добре е да се начертаят кръгчета от долната страна, за да се получат сравнително еднакви по размери черпуки). Потупваме леко тавата с шприцованата смес и оставяме да засъхнат черупките на стайна температура около 30-45 минути (при лек допир с пръст върху черпука, тя трябва да е хванала коричка и да не остава отпечатък върху нея от пръста ни). Печем в предварително загрята фурна на 150 С първо за 2-3 минути, после намаляване на 130 С и печем още 6-7 минути. Не отваряме фурната, а гледаме през прозорчето какво се случва. Внимаваме да не покафенеят (аз пак ги изпуснах :))) и ги изваждаме от фурната. Оставяме ги за около 1-2 минути върху тавата, в която са печени, след което ги прехвърляме върху решетка или върху поднос, за да изстинат напълно. При мен се отлепват много лесно.
Изстиналите макарони слепваме с крема, получен от разбиването с миксер първо на маслото и крема сиренето със захарта. Добавяме сметаната и ванилията и разбъркваме само с лъжица, не с миксер! 

Ще ме прощавате, че пак макарони, но като си навия нещо на пръста и го преследвам, почти винаги, де :))

Коментари

  1. Инче, много красиви си ги докарала, явно си се пристрастила към макароните ;)!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариянче, не съм напълно, но на малчо му харесват много, а и му обещах, а нали се оказа, че батериите на кантарчето са се изтощили, тъкмо още един повод за експеримент :)
    Благодаря ти :)
    Хересала съм си още един модел макарони и мисля да приключа с макаронаджийската сага :))
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. Казах ти аз, че това твоето е майсторлък. Отново го доказа! Поздравявам те! А за снимките нямам думи - уникални!

    ОтговорИзтриване
  4. Esto es de profesional, que maravilla, me encanta el color

    saludos

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни макарони, Инче!
    И ягодовите и тези със сусама!
    Невероятно красиви снимки!
    Ммм...наслада за окото!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, чудесни са :)
    Имам питане - при добавяне на бадемовото брашно с лъжица ли бъркаш, или пак с миксера?
    И моята фурна грабва бързо отдолу, а нямам функция само отдолу и много се ядосвам !
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Според мен изглеждат като макарони, правени от френски професионалист. Много сполучливи са станали, а рецептата е перфектна за някои, които нямат кантарче, а много искат да пробват тези френски бижута. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са! И тези, и предните много ми харесаха!

    ОтговорИзтриване
  9. Е, Ина, страхтони макарони си спретнала, направо перфектни! А как си ги снимала апетитно, и макар че не обичам макарони по принцип, като завършен лакомник бих си откраднала от твоите...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. опасна работа си :)
    Много добре изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
  11. lucen como perlas eres una artista en la cocina,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  12. Maria, Jose Manuel, Rosita, thanks :)

    Бонбонче, Роси, Дани, Теди, Траяна, Мери, Зори, благодаря ви :)

    Дани, не с миксер, а с дървена или силиконова шпатула, по-добре втората. А, при мене грабва бързо и отдолу и отгоре :)) Май ще пробвам с вентилатора.

    Хубава вечер ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ако щеш ми вярвай днес за пети път почвам да ти пиша и се ме задърпва някой ... та Федорка спри се мацка с тези макарони, че много ми сеядат, а да ти кажа няма да се хвана без везна да ги правя, тя и мойта изтрещя след два месеца, през които има няма три пъти ползване :)))
    Оффф ама много са ти красивите тези белите, очите ми останаха, малко засукана, обаче ми звуцхи рецептата :))
    Хайде хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина ще ме накараш и аз да се запаля по тия макарони значи, страхотни са!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Вярвам ти, на мен ми се случва често, както и това да напиша нещо, особено гадно е, когато е дълго :)), и вземе че ми изпише, че се е случила грешка при изпращането на заявката... и хайде пак отначало. Спирам се, но след като направя още едни, които много ми харесаха.
    Ха, значи не съм само аз с изтощени батерии /малко двусмислено звучи, нали :))
    Защо да е засукана, правят се по същия начин както и всички други макарони по френската технология, не италианската, за която и термометър трябва да дири човек :))
    На няколко места вече срещах, че може да се приготвят макароните и без теглилка, та как да остана по-назад?! Няма :)) Стават, така си мисля, особено ако няма човек кантар или пък батериите са му отишли на кино.
    Благодаря :)
    Хубава вечер и на теб, Евчик :)

    ОтговорИзтриване
  16. Линче, запали се, но нека другите да ги ядат, че нещо много калорично-сладостни ми се струват :))
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  17. Федора, как же красиво, особенно первая фото, прямо такая зимняя получилась, с настроением!

    ОтговорИзтриване
  18. Ееееех,Инче,като си нави на пръста едничко поне да беше метнала насам!
    Сън няма да ме хване вече с тези ваши макарони,а такова любопитство към вкуса вече ме гризе,та едва удържам.
    И тези са ти прекрасни,и наснимани невероятно изкусително!


    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  19. Ина, точно си мислех да префасонирам рецептата в чашки и лъжички, пък ти взе, че ми спести цялото пресмятане! :c Абсолютно си права - какво е това точни мерки ? Който иска да си мери на кантарче (ако има). :d Импровизация му е майката! :k
    Чудесни са станали макароните и чакам следващите , за да си харесам какви да си спретна! :d
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  20. Федорска,
    а вчера ме убеждаваше, че мерките били важни;-) Виж как добре си се справила и без везна:-) Аз като казвам, че е до майстора, значи права съм била;-) Шегувам се!
    Невероятни са! Много са ми красиви и някак изтънчени. Рецептата ти звучи сложничка, но явно това е ключът към палатката:-) Някой ден като не съм на работа ( кой знае кога ще е това), ще направя още един опит;-) Ти просто не ми даваш шанс да се откажа съвсем:-))

    Хубави почивни дни и чакаме макарони- Part 4:-)

    ОтговорИзтриване
  21. Ето това е рецепта за мен. Все ги отлагах тези макарони поради липсата на кантарче , а много ми се искаше да ги опитам. Благодаря ти за рецептата , с нетърпение ще очаквам и следващата такава :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Инче,ама снимките на макароните преливат от красота!
    Много ми харесват на външен вид,но не си падам много по сладкото,затова и не се опитвам да ги правя!
    Затова с много голямо удоволствие се наслаждавам на твоите!
    Пожелавам ти един чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Ина, като намериш рецепта за макарони дето се бъркат с лъжица ми свирни. С това човече дето ми виси постоянно на панталона си мисля че ще ги направя през крив макарон :) Тези са станали много изящни и нежни като снежинки.

    ОтговорИзтриване
  24. Юлия, спасибо :)

    Eликсирче, няма смисъл да съжаляваш, защото си имаш нещо много, ама много по-вкусно от макароните нещичко - полското козуначе. Разбира се, това е мое мнение, но щом всички вкъщи са единодушни, че е то е многократно по-вкусно, значи e по-вкусно :))) Това е малко в стила на Мечо Пух :))
    Благодаря ти :)

    Ааа, Миро, хич не ме чакай :)), а запретвай ръкави - може и да не ти харесат, ако не си падаш по целувчени истории, макар че не е точно същото.
    Хубав ден ти желая :)

    Да, бе, Мъхче, това с мерките в кой филм го гледа ;))
    Сигурно съм я написала рецептата сложничко, но ще видя какво да редактирам, че да звучи по-простичко :))
    Прегръдки и успех в бъркането :)) Но най-важното е да улучиш онази консистенция на белтъците, за която всички говорят, че е нужна при тези сладки :)

    Хриси, пробвай, може да замениш сусаменото семе с нещо друго или просто вместо него да добавиш още 3 супени лъжици (равни) бадемово брашно.
    Усмивки :)

    Кате, и добре правиш, защото от сладкото полза кой знае каква няма, освен ако не иска човек да си повиши кръвната захар или да премести стрелката на кантарчето :))
    Благодаря ти :)
    Чудесен ден и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  25. Хахах, Кате, разбирам те :))
    С миксера не се работи дълго - може би за около 2-3 минути (зависи как разбива, де - моят е много скоростен, и адски си го обичам).
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  26. Ина,
    пак ще напиша, /независимо дали ще оспорваш:)/ -
    великолепни са, а снимките - неотразими!
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря, Ди :)
    Прегръдки :)

    Stefania, thanks :))

    ОтговорИзтриване
  28. :n браво, Инче! сега вече и аз мога да се пробвам с тези макарони.
    Страхотни цветове правиш, евалла!

    Хубави почивни дни! :t

    ОтговорИзтриване
  29. Поздравления, Инче! Успя и без везна :)
    Из онези дни гледах брошурата на Метро и видях една голяма кутия разноцветни макарони за ... 50 лв. Май ще трябва и аз да се пробвам да си направя, ако искам да ям.
    Поздрави и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  30. Ама ти вярно си се амбицирала на тема макарони:) Ама са ти се получили:) Изглеждат направо професионално и не знам какво не им харесваш. Вариант без мерене ми звучи направо като мечта и като нещо, което задължително трябва да се пробва.

    ОтговорИзтриване
  31. Инче, така ме изкушаваш с тези макарони. Изглеждат чудесно.
    Трябва и аз някои ден де ги пробвам.
    Приятен неделен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  32. Страшни макарони, и викаш без теглилка?! Мен малко ме е шубе, аз досега все с кантар ги карам, ама след тази публикация ще се замисля, дали да не опитам!:)
    Много са красиви твоите, и снимките са чудесни!:)

    ОтговорИзтриване
  33. Снимките са изумителни! С теглилка или без, добре ти се получават и това е, браво!

    ОтговорИзтриване
  34. Пепи, Ели, Лулу, Мони, Коки, Мария,
    благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  35. Да, да, ама с или без теглилки или както му се казва там, човек трябва да си го може.:-))) А ти, Инче, го доказваш за пореден път!!!!:-))) Страхотни са станали, изглеждат невероятно красиви, а и със сигурност страшно вкусни!
    БРАВО!!!!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  36. Ина, поздравления за куража! Аз за никъде не съм без везната :) Все още не съм се престрашила да пробвам макароните с "чаши и лъжици" :). Черният сусам е страхотна идея, отдавна съм му се наканила, ти ме доубеди :). Чудесни, почти "зимни" снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  37. Инче, е сега вече може и да се пробвам.Щом няма нужда от електронно кантарче,значи ще се правят.Поне веднъж,че само ги гледам тук там и така ми се иска да ги опитам...Твоите са уникални-и какви снимки им правиш-поздравления!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  38. Благодарение на тази рецепта най-сетне направих и аз френски макарони! Без везна станаха страхотни от първия опит:) Моите нямат черен сусам, просто добавих същото количество бадемово брашно и пълнежът ще е друг, но това са подробности. Хора, пробвайте, не е чак толкова трудно! Благодаря от сърце за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации