Шведски ръжени сладки



Тези сладки отдавна съм ги набелязала, но все не намирах ръжено брашно. Е, днес намерих в Била, ама след дъжд качулка, та затова промених рецептата и вместо ръжено, ползвах брашно за витален хляб, което представлява смес от пълнозърнесто брашно, овесен булгур, ръжено брашно и ленено семе. Ще пробвам и само с ръжено брашно, защото си купих вече :)) Имах и помагач, който след като украси елхата, се захвана със сладките - с тях ще посрещнел дядо Коледа :))


Адаптирано оттук >>

Продукти:
1 чаена чаша бяло брашно
1 чаена чаша брашно за витален хляб  или само ръжено брашно
щипка сол
1 пакетче (125 грама) крема сирене на стайна температура
1 пакетче (120 грама) краве масло на стайна температура
1/2 чаена чаша кафява пудра захар
ванилия
пудра захар за поръсване


Разбиваме крема сиренето с кравето масло, добавяме към тях кафявата пудра захар, ванилията, щипка сол и брашната. Замесваме меко нелепнещо тесто, което разточваме върху леко набрашнена повърхност на кора с дебелина около 0,6 см., но ако решим да слепваме сладките с мармалад, тогава на по-тънчико. Аз избрах първия вариант.

Изрязваме формички от тестото. Сега бе моментът да изпробвам новата си придобивка от магазинчето на AromasHouse - форма за кръгли къдрави сладки с различни по форма отвори по средата, в чиято дупка сложих малко счукано карамелено сърце, защото отдавна гледах този вариант за стъклен ефект, но са само красиви - другото не се връзва особено с мекото тесто и човек, ако не внимава ще си счупи зъбите. Вярно, за декорация стават.


Поставяме сладките върху тава, покрита с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 170С за около 7 минути или докато започнат леко да покафеняват по краищата.

Готовите сладки изчакваме да изстинат напълно и поръсваме с пудра захар.

И са готови за папкане.


А тези са само за украса


И срещу светлината


Коментари

  1. Инче, ефектът е чудесен, а включването на малчо
    ти е улеснило много работата!
    Щастлива си с такъв помощник!
    Брашното ти е много засукано, а такава пудра захар и аз си купих вчера :d
    И да внимавате със зъбите :c
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Хахха, ти ще ни ги оправиш зъбките, знам аз :))
    Да, такова е брашното - продава се във Фантастико. След като изчетох етикетите на брашната, установих, че само в това измежду предложените има ръжено брашно и го грабнах. Но вече си имам и само ръжено брашънце :))
    Уф, с помощника една фотосесия дръпнахме - да го снимам него, та да го снимам. Е, снимах го, ама меракът беше да го снимам с формите за сладки и то пред лицето му :)) Каква е тази мания да си слага предметите пред фейса, не знам, но такъв беше и големият племенник.
    Хубава и на теб, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни сладки и много ефектно с бонбонките! Пазете зъбките и фейса:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Absolutely yummy, dear!!! Perfect pictures... Kisses. Olga

    ОтговорИзтриване
  5. :s Е просто нямам думи Федорке!
    Хиляда пъти се върнах да гледам снимките!
    фантазията ти работи много яко!
    Забравих да прочета рецептата от красотата на снимките!
    Ама наистина са превъзходни!Да ми донесеш една утре:)))
    Току що получих невероятен подарък и отделно тези хубави снимки...емоцията ми дойде в повече:g

    ОтговорИзтриване
  6. questi biscotti sono stupendi!!!!me li mangerei tutti!!!!!baci!

    ОтговорИзтриване
  7. mari carmen, Olguichi1970, Federica, thanks :)

    Траяна, благодаря :)

    Кате, каква фантазия? Просто съм виждала и чела за този ефект, даже някъде някой си бе играл да прави прозорчета и наиста бяха много ефектни. И когато онзи ден купувах някакви сладки и видях захарни петлета и сърчица, купих едно от последните за проба.
    Ще донеса, ако не са омели онези двамата всичко :))

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  8. Очень красиво, Федора! особенно понравилось на просвет Отличный рецепт!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни са, Инче! И на мен ми стана интересно брашънцето :)
    Според мен има разлика между ръженото в Била /на Техра?/ и други ръжени. Купувала съм немско ръжено от Балев Био, а и съм си носила от Австрия. Чуждите стоят някак си по-тежки според мен.
    Снимките са страхотни!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са сладките ти Инче , и снимките са страхотни ! Много ми харесаха !
    Прегръдки и хубава нова седмица ! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ина, с помощници винаги се получава по-добре! :c
    А сладките са много ефектни, ама то при теб кое ли не е ефектно и вкусно! :d
    Чудесно изглеждат!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  12. О, Инс, много ми ухаят тези сладки колелца, а рецептата е много лесна, включвам я в предстоящото голямото печене! Поздрави!
    ...а снимките ми харесват, много!

    ОтговорИзтриване
  13. Maravillosas galletas y las fotos espectaculares ,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  14. Инче, да ти кажа честно очаквах да сътвориш нещо наистина чудесно. Гледам ги и аз като Катето и после пак ги гледам... То на снимките ли да се радвам, на сладките ли, на теб ли???!
    Благодаря ти за прекрасната компания на сутрешното кафенце!

    ОтговорИзтриване
  15. Инче, вчера писах, но нещо го няма коментара!
    Много красиви и апетитни сладки с чудесни снимки!
    Ако използвам маскарпоне дали ще се получи добре?

    ОтговорИзтриване
  16. Юлия, спасибо! :)

    Зори, като се прибера вкъщи, ще погледна кой е производителят на ръженото брашно от Билла. Нямам представа дали тяхното е по-тежичко от нашето, но щом казваш, значи е така :)
    Благодаря ти :)

    Сабина, благодаря!

    Миро, ти като шеф с малък помощник, виж как ги разбираш нещата :))) Благодаря :)

    Лин, благодаря :)

    Rosita, thanks :)

    Бонбонче, благодаря ти :) На мен няма какво да ми се радваш - вече съм втора категория хахаха

    Мариянче, забелязах и аз същото, защото като и отворих пощата видях първия ти коментар, който тук липсва. Случвало ми се е в блогове да пиша нещо, а после коментарите ми да ги няма.
    Предполагам, че ще стане с маскарпоне, що да не стане - аз като нямам нещо и го заменям с подобно и така се раждат даже понякога по-добри рецепти, така че пробвай :) Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  17. Имам ръжено брашно у дома си, дръж си рецепта с мен разрешение да се опита да
    хиляди besosssss

    ОтговорИзтриване
  18. И какво ще ги правиш тези за украсата сега :b
    Направо ги мисля. Бих си хрупнала една карамелена бисквитка аз. Много са красиви, Инче, няма как да им устои човек. Сигурна съм, че без помощника нямаше да е така :s
    Много са лесни, пък и ще наместя останалото си ленено семе, ти да видиш :g

    ОтговорИзтриване
  19. Инче, чуднички са! Ама ти си имаш помощник и затова ;))
    Рецептата ме заинтригува. И аз си падам по ръжено брашно и кафява захар. Попадат в списъка ми :)
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Kisa, thanks :))

    Пепи, ще чакаме дядо Коледа и ще му ги предложим на него, той и без друго няма зъби - няма какво да чупи :)))
    Благодаря :)

    EЛи, така е, заради помощника е :))
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  21. Незнам дали бих приготвила такива сладки,но ако можех да направя такива снимки, щях да съм супер доволна от резултатът;-)Просто... думи нямам:-)А ако имах и помощник.... какво повече му трябва на човек;-)

    ОтговорИзтриване
  22. Инче, много вкусни и пръхкави ми се получиха!:t

    ОтговорИзтриване
  23. Мъхч, благодаря :)

    Мариянче, много си бърза :))
    Радвам се, че са ти харесала, щото на мен не особено - аз по принцип не си падам по подобни бисквити, но ми стана интересно какъв вкус ще имат с различно от бялото брашно. Синчето обаче ги нагъна яко :))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации