Мини ябълкови пайове



Обичам десерти, в които има сочна плънка без значение дали е плодова или някакво кремче.
Не обичам сухи десерти. Е, има някои изключения, ама няма да ви изброявам. Онзи, който трябва да ги знае - не ги знае (визирам половинката), хайде няма нужда да ви занимавам със себе си, та  затова ще кажа само, че ако го няма пълнежа, десертът не струва :)))... обаче го има и ето ти на идеално съчетание -  ронливо одеало, нежно прегърнало ароматния плодов и  приятно сочен пълнеж.  Няма да се превъзнасям - не ми е присъщо, макар че от време на време изпадам в мозъчно затъмнение и попадам в плен на подобни тинтири-минтири ;)) 



Адаптирано оттук >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
2 и 1/2 чаени чаши брашно
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
250 грама студено краве масло
1/3-1/2 чаена чаша студена вода

Пълнеж:
2 средно големи ябълки (по-добре е да не са кисели)
1/2 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка канела
1 супена лъжица ром (не есенция)
 ванилия
сокът от половин лайм

За намазване
1 яйце
1 супена лъжцица вода


Обелваме ябълките и ги нарязваме на не много дебели филийки. Слагаме ги в купа и ги поливаме със сока от лайма. В друга купа смесваме останалите продукти - захарта, канелата, рома, ванилията.

В купа смесваме брашното, захарта и солта. Прибавяме студеното краве масло, което предварително сме нарязали на малки кубчета. Размесваме (най-добре в блендер),  така че да се получи нещо като трохи. Прибавяме студената вода (внимавайте с количеството - прибавайте по малко, докато се получи средно маслено тесто). Увиваме тестото в свежо фолио и оставяме в хладилник за час.


Охладеното тесто изваждаме от хладилника и разточваме върху леко набрашнена повърхност на кора с дебелина около 0,5 сантиметра. С чаша с диаметър на отвора около 6-7 сантиметра изрязваме кръгове (може и с по-малък размер). Върху едно кръгче слагаме от резенчетата ябълки (установих, че с повече е по-добре, но не прекалявайте все пак :))  Отгоре 1 чаена лъжичка от захарната смес. Покриваме с друго кръгче, което навлажняваме леко с вода от страната, с която ще захлупим ябълките. Притискаме краищата с вилица, за да се съединят добре. Правим същото и с останалите кръгове.

С тестото, което е останало от изрязването на ръбовете отново разточваме кора и режем кръгове, пълним и т.н. Нареждаме готовите пайове върху тава, покрита с хартия за печене. Намазваме отгоре с леко разбитото яйце с малко вода. Отгоре правим няколко разреза, за да излиза парата при печене и да не станат глетави (или други форми изрязваме).


Печем в предварително загрята фурна на 170С до леко зачервяване. При мен това стана за около 25 минути. Изваждаме пайовете и ги охлаждаме върху решетка.



Имам и отлежали награди (срам), но за тях следващия път :P 


48 коментара:

  1. Пу, първа, че да мога да си опитам от вкусните ябълкови пайове :) Просто разкош! Споделям влечението ти към сладкиши с пълнеж :)

    Хубава вечер! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат прекрасно! Много са красиви, така цепнати отгоре:)

    ОтговорИзтриване
  3. Сочни сладкишчета и аз много обичам :-)
    Разкошни снимки, както винаги :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Май плачеш за гости:)
    Пая е разкошен, а снимките, те са просто уникални!
    Да не говорим за тази превъзходна захарница и красивитецветя отзад!
    Целувки Федорче:g

    ОтговорИзтриване
  5. Федорска,
    и аз така ги обичам, т.е. предпочитам, защото и други си хапвам с удоволствие;-)
    Това ронливо, ароматно отвътре еди какво си, ....ммм.... страхотия;)
    А това на колажчето второто съсухрена ябълка ли е?

    Както знаеш предполагам, снимките ти са мнооого изкушаващи:)

    Хубав втроник!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни мини пайове! Захарничката е просто невероятна! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Е, аз направо се захласнах! Инче, невероятна си! Какви вкусни ябълкови изкушения предлагаш. А за снимките нямам думи, просто - то се вижда всичко! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми харесва да си в мозъчно затъмнение!
    Снимките са трепач, особено диванчето и бялата масичка!
    А за сладкишите сме на едно мнение!
    И на това последното, което там се е разтекло, му помогнах малко!

    ОтговорИзтриване
  9. Que delicia y las fotos son preciosas!

    Un besazo

    ОтговорИзтриване
  10. Пайчетата са сладурчета! И аз си имам такава захарничка пък! От баба ми е! Снимките са истинско удоволствие за сетивата!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, много сладурски пайове си спратнала страхотна си.
    Снимките ти са уникални!
    Прекрасна вечер!:t

    ОтговорИзтриване
  12. Аз пък искам в онзи розов кът да поседна и да похапна от пайчетата,е, мога и да го поделя с Дани или...абе както и да е, но едната част да е за мен :Р!

    ОтговорИзтриване
  13. Федора, oчень аппетитно и красиво. Коллаж получился замечатльный, по зимнему спокойный.

    ОтговорИзтриване
  14. Толкова красиви си ги наснимала. По едно сигурно си приличаме, че и аз презпочитам със сладка плънчица или кремче!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички за милите думи.
    Кътчето е датско, на тамошната ни домакиня Елизабет. Искам нещо подобно да направя на терасата вкъщи (тя си е почти стая, но засега всичко е вили на могили :))). Захарничката е наследство от баба ми, също както и на Гуинет :)
    А изсъхналото нещо от колажа нe знам какво е, просто го видях, докато се мотах на пързалката със синчето и голямото диване, и го снимах, но не са ябълки, 100%.

    Благодаря ви :*

    С пожелание за хубави сънища :)
    Отивам да чета или да дремя над книгите :))

    ОтговорИзтриване
  16. Направо си плачеш за гости с последните две снимки.
    Може и на вили-на-могили-ната тераса, не ме притеснява, важно е, че ще има от тези сочни сладки, докато ти разказваш и показваш снимки от Дания :o

    ОтговорИзтриване
  17. И аз ще ги сънувам тези бисквитки-особено с пълнежа,който излиза...Изобщо снимките са красиви както всеки път...
    Лека нощ,Инче!

    ОтговорИзтриване
  18. "от време на време изпадам в мозъчно затъмнение и попадам в плен на подобни тинтири-минтири ;)) "
    Хахахха, това много ме разсмя!:)
    Чудно десертче и вкусно при това:) А за снимките... ами прекрасни!:)

    ОтговорИзтриване
  19. напълно съм съгласна - сочните сладкиши са най най добри. Особено плодови. А в мини вариант... цена нямат:) суперрр

    ОтговорИзтриване
  20. Едно от любимите ми неща тук е умереното количество захар в десертите!Второто-че са с плод или крем,защото също като теб хич не съм по сухоежбините.
    Красивите снимки допълват чудесно пейзажа!
    Мнооого вкусни пайове!

    Хубав ден,Ина!

    ОтговорИзтриване
  21. Инче, много ми е свежо с твоите публикации! Страхотни минита, вкусни и красиви снимки! Като си направиш терасата приемаш ли гости :)?

    ОтговорИзтриване
  22. Инче, и аз обичам сочни десерти. Както казват във Fun da middles - It`s what inside that matters :) - http://www.youtube.com/watch?v=5SLmdHA_SnY
    Иначе снимките и пайовете са уникални!

    ОтговорИзтриване
  23. Големи симпатяги са тези мъници и толкова красиво и професионално позират! Пренесох се за момент мислено на едно любимо мое местенце... хвана ме носталгията! Вълшебни са!

    ОтговорИзтриване
  24. Инче, дали останаха, че май съм на опашката. Разкошно, стилно и вкусно! Ето това ни представяш всеки път. Отивам пак да гледам снимките :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Ябълкова фантазия, Ина,
    какво по-хубаво бих могла да кажа от:
    "ронливо одеало, нежно прегърнало ароматния плодов и приятно сочен пълнеж..."
    Размечтах се, сега преглъщам и се наслаждавам на уникалните ти снимки и великолепна презентация. Благодаря за удоволствието!
    Голяма прегръдка за теб и много усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Охх Федорка ама цар си на такива прекрасни десерти, а и аз споделм страстта ти към тях :) Но освен, че ги приготвяш винаги много красиви си неповторима в аранжировката и снимането! Сега понеже ми се прияде, ще си преглъщам гладно гладно, след пная салата :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  27. Magnifica receta, magnificas fotografías.
    Me encanta tu estilo.
    saludos.

    ОтговорИзтриване
  28. Инче, ама само как си ги описала! И как си ги поднесла...
    Веднага бих си взела едно, не поне две пайчета!
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  29. Ама някои от вас са много духовите :o
    Благодаря на всички ви за милите думи.

    Приятни сънища ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  30. OMG, I'm so salivating to look at your picture of apple pies here. I love how flaky your crust look like. Thank you for the idea, I might make it!

    ОтговорИзтриване
  31. Много обичам плодови десерти, а този изглежда ... как да кажа....фантазия. Поздравления!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  32. Thanks, Dewi! :)

    Диана, благодаря :)
    Хубав ден и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  33. Изглеждат повече от вкусни :n
    Ще взема да опитам, ама дали ще ми се получат...
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  34. И защо да не се получат?! Сигурна съм, че ще се справиш великолепно :)
    Хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
  35. Sono favolose queste tortine di mele, foto splendide , bellissima presentazione.
    Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  36. Mi querrida Fedora, soy incapáz de encontrar el traductor para leer tu bella receta!!!!
    pero seguro que es hermosa..eso si!!
    Cariños linda Fedora de los dedos de oro!!! :g

    ОтговорИзтриване
  37. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  38. Мммммм, фантазия!
    Аз съм на принципа, че ако изобщо си направя труда да консумирам нещо сладко, то трябва да е с плодове. Това, което виждам ми легна на сърцето :)
    Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  39. Чудесна идея, за малки пайове!<Моят съпруг все ми търси ''нещо много малко сладко'' и се мръщи на големите сладкиши, които трябва да яде няколко дни!Ще пробвам тези така добре поднесени(снимките са просто съвършени) пайчета.Поздравления!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  40. Инче, фантастични мини ябълкови пайове. Непременно ще ги опитам. Толкова апетитно изглеждат, особено разреза:) Чудна рецепта, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  41. Малии, не прощавам на такива ^^` Изглеждат страшно сочни, аз такива ги обичам. Може да ги ръфам с бискити и чайче цял ден XD

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ви :)
    Наистина е вкусничко, имайте предвид, че аз не си падам особено по маслени истории, но това ми хареса доста :)

    Лека вечер :)

    ОтговорИзтриване
  43. и аз много обичам плодови и сочни пълнежи :) много хубави снимки. поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове