Бирена яхния


Този тип яхнии с тъмна бира са ми любими. За пръв път приготвих такава, само че с телешко, бира Гинес и към зеленчуците добавих и грах, преди време, тъй като в един форум, един човек бе пуснал снимка на ирландска яхния и аз като човек, обичащ яхниестите нещица, нямаше как да я пропусна. Оттогава насам с какво ли не съм я приготвяла. Сега ви предлагам вариант със свинско, по-евтинка тъмна бира и повечко пресен лук, в комбинация с оризено-лападни топчета, че сега е сезонът на тази зеления. Получава се много вкусно ястие.


Продукти:
1 килограм свинско месо от бут
5 средно големи моркова
2 средно големи картофа
1 глава стар лук
5 стръка пресен лук
250 мл тъмна бира
250-400 мл телешки бульон или вода
1/2 чаена чаша доматен сок
прясна мащерка
магданоз
1 супена лъжица брашно
черен пипер
сол
олио



Почистваме от излишната сланина свинското месо и го нарязваме на кубчета, които запържваме в много добре сгорещено олио, докато се "запечата" месото. 


Прибавяме бирата и оставяме на умерен огън да поври около 40-50 минути. От време на време добавяме малко от  телешкия бульон. Добавяме нарязания стар и пресен лук, морковите и картофите, като последните трябва да са на по-едри парчета. Добавяме и листата от 2-3 стръка прясна мащерка, малко сол и черен пипер. Оставяме сместа да се вари още около 50 минути, като от време на време добавяме малко бульон или вода, ако течността се изпари. 


Когато месото и зеленчуците са напълно готови, добавяме 1 супена лъжица брашно, разтворено в малко вода и оставяме за около 5 минути на умерен огън. Добавяме и доматения сок, както и  нарязан магданоз. Разбъркваме. Сместа прехвърляме в тавичка и печем в загрята фурна на 200С докато отгоре се зачерви месцето и хване приятна коричка. Сервираме със стрък пряна мащерка.


Може да поднесем яхнията с оризови топчета с лапад, приготвени от ориз :)), моркови, смлени орехи, лапад, пресен лук, по възможност повечко, сол, олио, черен пипер.

34 коментара:

  1. Какво добре изглеждащ! Тя трябва да бъде много богат!
    Виждам само дойде да се знае, както вече ви обяснихме, mmmmmm
    Целувка.

    ОтговорИзтриване
  2. Любима яхнийка с тъмно пиво :))))
    И както току-що извадих едни питки от фурната....
    Сядам с лъжицата, че това сосче...ухае чудесно!
    Снимките са трепач, но ти си го знаеш!!!!
    Прегръдки и усмихната съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Donibaneko Buscando Umami, thanks :)

    Дани, завидях ти за питките. Дай да направим една бартерна сделка, че моите питки са от Билла :))
    Много я обичам тази яхнийка, а и не само тази :))
    Отивам да гаврътна едно аспиринче, че нещо ме втриса.
    Хубава съботна вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  4. ИНЧЕ, занемях пред яхнийката и прекрасните снимки.
    Чак уханието и усетих така хубаво си я поднесла.
    Прекрасна си мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Не трябваше да гледам преди да вечерям. Уникални и много апетитни снимки! Не се издържа ще бягам от тук, уж се опитвам да се ограничавам,а и Дани с нейните топли питки........
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда прекрасно! Не съм правила такава яхния с бира, непременно ще пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, добре, а къде е допълнителният прибор...не я разбирам тая работа, сега кого да наръфам с настървение и неистов глад, питам?

    ОтговорИзтриване
  8. Инче твоят блог е един от малкото където мога да се възхитя от приготвено месо!!! Не съм голям фен на всякакви месца, но като видя твоите снимки и лигите ми потичат, уникално, толкова си добра ... браво! Това свинско не бих пропуснала да опитам :)
    Та за снимките ... още веднъж страхотни!!!
    Гуш и много хубава съботна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче, такива думи, изречени от кулинар като теб, наистина много ме радват :)
    Благодаря ти :)

    Усмивке, благодаря ти :)
    Не изглежда кой знае какво, но пък наистина е много, много вкусно!
    Хубава вечер :)

    Траяна, пробвай, няма да съжаляваш :))
    С пожелание за спокойна и усмихната вечер :)

    Диве, щом е само тая работа, то ти си лесна :))
    Пък и съм убедена, че нещо адски вкусничко се намира на вашата трапеза :)

    Eвчик, поруменях :)))
    Ние обичаме месце, еле пък половинът, за когото всеки ден трябва да има нещо месно. С малкия зор виждам, защото го мързи да дъвчи :)) и предпочита почти всичко да му е смляно.
    И от мен прегръдки сърдечни и много усмихната вечер :)

    П.П. Ааа и днес като видях ягодите и се сетих за теб и муса ти... и разбира се, взех една тарелка и добре си хапнах :))

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно съблазнителна е!!! Започнах да слюноотделям..
    Лека вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, има сделка!
    И да не се разболяваш :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз освен всичко друго си харесах чинията!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче,безобразно вкусна гозбица поднасяш и то баш като ще се оттеглям за сън-ще я сънувам сигурно,толкова е примамваща!С тъмна бира и аз нянам спомен да съм пробвала,обезателно си отмятам наум да се поправя!
    Сърдечни прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  14. Инче,това ме изненада,но съм сигурна за вкуса.Снимките ми харесват още повече...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудна яхнийка, Ина! И аз сипадам по такива манджички :)
    Ще направя, но без моркови, че много им се чумерят удома, като са сготвени. А гарнитутата е задължителна - щом е с ориз и орехи, ммм...!

    Слънчев и усмихнат неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ох, то тук имало и още снимки, защо ли ми трябваше да се отбивам. Инче, казах вече, но пак ще повторя: много вкусна яхния, много. И за чинийката ще повторя, че много ми харесва! А снимките ти са страхотни, и винаги завършваш с близкия план, направо да си хапне човек. Поздравявам те! Вълшебница!

    ОтговорИзтриване
  17. Ооо, това свинско със сигурност ще опитам! Никога не съм правила яхния с бира. Голям пропуск, нали? Ще се поправя, прекалено добре изглежда тази чиния, за да я подмина равнодушно.
    Хубав почивен ден, Инче!

    ОтговорИзтриване
  18. Зори, благодаря :)

    Дани, да се надяваме, че ще ми се размине... :))

    Танче,
    Роси,
    Живе,
    Тони,
    Бонбончо,
    Пепи,
    благодаря ви :)
    Желая ви усмихната неделя :)

    Olguichi1970, thanks :)
    Have a nice day :)

    ОтговорИзтриване
  19. Федорска,
    като видя месо в твоето меню, повярвай ми, готвя го почти незабавно!
    Много те бива за такива ( и не само, разбира се) манджички.
    Снимките са убиец!

    ОтговорИзтриване
  20. Magnifico plato, de los buenos para comer con mucho pan.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  21. И аз много обичам такъв тип яхнии, бирата си придава много хубав аромат наистина. Става супер вкусно, а и твоите снимки са ужасно апетитини- макар че преди малко хапнах, ми се прияде отново :)

    ОтговорИзтриване
  22. Много вкусно звучи, Инче! А и толкова красиво си я поднесла!
    Никога не съм пробвала свинско с бира, но комбинацията ми звучи много обещаващо.
    Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. ммммм... вкусно! У дома ще се котира много добре :) ще се прави!
    Прегръдка, Инче и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Точно това ми се хапва и ще се възползвам от идеята щото точно с такива продукти разполагам! Чудно! Поздрави! ... и усмихнат ден, утре и вдругиден...

    ОтговорИзтриване
  25. mi immagino il profumo di questo bellissimo piatto1

    ОтговорИзтриване
  26. Ohhh...que tentación es un plato sabroso y contundente totalmente magnífico ,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  27. Ина, божествено изглежда това нещо, на което ние вкъщи не му казваме точно яхния, но много обичаме!! А снимките ти са уникални!!

    Прекрасна седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  28. Ох, вкусотийка. Мазничко с чубрица с моркови, мм... онова на ориз мяза... и биричка, мм... охх, дояде ми се ):
    Мамо, два дена оцелях без нет. Това трябва да се преподава в училище, наред с откриването на вода и яденето на гъсеници в пустошта!

    ОтговорИзтриване
  29. Вкуснотийка! И в комбинация с бира! Записах си я.


    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. Ина, ястието е неустоимо. Задължително ще го пробваме у дома. Благодаря за споделената идея.
    Често съм ползвала твои рецепти и винаги съм оставала доволна. Сега се обръщам с въпрос. Надникни в кулата. Запитала съм нещо и ще се радвам, ако ми помогнеш.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  31. Мъхче,
    Мария,
    Ели,
    Зори,
    Лина,
    Мина,
    Дръпи,
    Краси,
    Вещичке,
    благодаря ви :)

    Jose Manuel, Lusy, Rosita, thanks!

    ОтговорИзтриване
  32. Ина, невероятно вкусно и сготвено и поднесено и снимано!
    Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  33. Никога не съм правила яхния с бира, но тази непременно ще пробвам. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове