Мини плодови пайове Дъга


Не знам как да ги нарека на български тези десертчета, но тъй като тестото е за пай, затова и така ги кръстих. В България не знам дали продават готово тесто за пайове и това е причината да си го приготвям сама. Вярно, не си играя да го разточвам тънко, но се получава доста добре и така :) Добре се успокоявам, нали?! :))


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
за тестото
2 и 1/2 чаени чаши брашно
1/3 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици захар
250 грама краве масло
от 1/3 до 1/2 чаена чаша студена вода (според нуждата)

плънка
малини
червени боровинки
манго
киви
боровинки
къпини или 
други плодове 
захар

за покритие
1 яйце + 1 чаена лъжичка вода

за декорация
1 и 1/2 чаена чаша пудра захар
ванилия
вода
червена, оранжева, жълта, зелена, синя, лилава сладкарски бои или по избор


Брашното, захарта и солта се смесват в купа. Прибавя се студеното краве масло, нарязано на кубчета, заедно с водата, която се добавя по малко. Замесва се тесто. Поставяме го в полиетиленов плик и го оставяме да престои около 1 час в хладилник. Разточваме тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина около 3-5 милиметра или по-тънко, ако можете, но аз не си играя чак толкова. Разрязваме на правоъгълници. Големината е по желание. Моите бяха с размери около 10 см. х 5 см. 



 Върху един правъогълник поставяме малко малини, червени боровинки, манго, банан, киви, боровинки, къпини или други плодове, тук вече е въпрос на предпочитание и имане. Аз исках вместо малини да сложа вишни, но в магазина нямаше, та с каквото човек разполага, това поставя, но е хубаво да са разноцветни плодовете.



Поставяме 1 чаена лъжичка захар и покриваме с друг правоъгълник. Притискаме краищата с вилица. Поставяме пайовете в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме отгоре пайовете с разбито яйце с 1 чаена лъжичка вода и ги печем в предварително загрята фурна на 170С за 20 минути или докато се зачервят приятно. Готовите пайове оставяме да изстинат, след което ги украсяваме с оцветена с различни цветове пудра захар. Към 1 и 1/2 чаени чаши пудра захар прибавяме малко вода, не измерих колко, карах на око. Целта е да се получи нещо като кашичка, гъста кашичка. Добавяме ванилия. Разделяме получената смес в малки купички и оцветяваме със сладкарски бои. Покриваме отгоре пайовете с получената оцветена и ароматизирана захар, като е добре да спазваме долу-горе реда на цветовете да съответства на реда на цветовете на плодовете, които сме поставили вътре в пайовете.


Хубави празници!

Коментари

  1. Инче, само като прочетох продуктите за пълнежа и се замечтах, обичам такива десерти!
    Много зареждащи снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Jose Manuel, thanks :)

    Благодаря, Усмивке :)
    Желая ти слънчеви и усмихнати почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, чудесни "дъгички ":)
    Създават настроение :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са! изглеждат много сочни и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, Траяна, благодаря ви :)
    Хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни са....
    Спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. За пайчетата...убедена съм, че ги искам, че и с къпини...направо си плача за тях, обаче искам и такова плато!
    Малиии, щурнала съм на тема посуда...требе някой ме озъпти!

    ОтговорИзтриване
  8. Живе, спокойна и на теб :)

    Ох, Иве, и аз така :)) Вчера го купих това подносче, а го гледах от много време насам и все си виках "Друг път, че сега къде да го разнасям с мене". Е, вчера вече се наканих и се набутах след работа в магазинчето. Има много красиви сервизи. Онзи ден съзрях и един поднос, но беше за мини торта или за сладки, та се сетих за теб и Ивейн.
    Цял роман написах :))

    ОтговорИзтриване
  9. Много цвят, много красота, Инче :) Зарадва ми окото, а ако ги опитам и небцето :)

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни, леле, напълниха ми се очите с красота.:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Охооо това ще да е безумно вкусно! Много ми допада идеята и ако не ме мързи много, някой в нас може да намаже :) Инчеее снимките ти са прекраси, много красота, очите ми напълни :)
    Прегръдки сладур и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Супер изглеждат1Детето ми определено ще ги хареса!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни снимки, много добра организация на цветовете си направила отново, Инче! Особено на това лилавкото, че и с лилавото лале до него е разкош!
    Браво, майстор си на пъстрата и колоритна храна!

    ОтговорИзтриване
  14. Много са красиви и цветни тези десертчета:)
    И аз не знам да продават готово тесто за пай, но пък и не е трудно за приготвяне, наистина:)
    Чудесни цветни снимки! Много хубаво ми стана на душата от толкова пъстрота :)

    ОтговорИзтриване
  15. Зори,
    Рони,
    Евчик,
    Веси,
    Пепи,
    Коки,
    благодаря ви :)
    Срам ме е да ви кажа колко часа следобеден сън му ударих. Мисля, че Витоша много добре ми се отрази и спах като заклана :))
    Хубав утрешен празник ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  16. Дойдох, видях наядох се :))) Снимките се толкова прекрасни, че просто нямам думи да опиша възхищението си!!! Браво, а за рецептата отделни благодарности, тъкмо се чудех какво да направя с едни замразени боровинки и малини :)

    ОтговорИзтриване
  17. Кой нарисува тази дъга?!... Инче, толкова цвят си показала тук! Какъв колорит! Ей, опасна си! И тази последна снимка, финалната, стила ти е неповторим!:)

    ОтговорИзтриване
  18. Ина ,много красиви пайове и много вкусни!
    А снимките ти носят страхотно пролетно настроение и атмосфера!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Руми,
    Бонбонче,
    Бети,
    благодаря ви!
    Хубав празничен следобед :)

    ОтговорИзтриване
  20. Отрежи ми малко от червеното XD
    Чудех се, мамо... по принцип дървесните гъби са все ядливи, та има ли шанс да накарам някоя да поникне направо в някоя питка? Примерно пачия крак се яде суров. На село са поникнали на някакви пънове, чиято кора мяза на натурален шоколад. Май ми е гладно, че ми се привиждат ^^

    ОтговорИзтриване
  21. Ке ти отрежа :)
    Не разбирам нищо от гъби, чедо. Даже още не смея да направя супа от манатарките, които стоят в стъкления буркан, щото ме е страх да не се тръшна после :))
    Хайде, лека вечер ти желая, и умната с гъбките ;)), че бързо хващат :))

    ОтговорИзтриване
  22. Добре, Алиса ^^

    приятни сънища

    ОтговорИзтриване
  23. Федорска,
    гледах я тази дъга тия дни, но пусто време припряно и деца по-припряни, не оставиха жената да се изкаже;) Ако знаеха какво гелдам, щяха да се накачулят ида викат :Искам-искам и аз дъга!!!
    Много ти е хубаво пайчето(четата)- страшно ефектни, ма ти си знаеш, че правиш много ефектни неща и адски добри снимки!

    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  24. Ина, страхотни пайове - много са ефектни и цветни :).Снимките създават толкова пролетно настроение :)
    Хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  25. Инче, страхотни са пайовете! Много колоритни, и представям си колко са вкусни с толкова разнообразна плънка!
    Винаги показваш много интересни неща.
    Прегръдки и пожелания за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  26. Ohhhh....que color más lindo son irresistible...¡¡Maravilloso,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  27. Мамо, влюбих се XD
    Ако не може да готви, просто ще идваш на гости по-често и готово ^^

    ОтговорИзтриване
  28. Инче, невероятни снимки! Подносът за пайовете е уникален!

    ОтговорИзтриване
  29. Фантастични са,и с любимото маслено тесто и пъстри плодове,разкошен десерт,Ина!Много свежо си ги декорирала!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  30. Мамо, Зорница М, като манджа, женена ли е ^^

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ви :)

    Дръпи, мисля, че не :)

    ОтговорИзтриване
  32. Питай я дали може да готви таратор без мляко!

    ОтговорИзтриване
  33. И да не може, ти ще й направиш :))

    ОтговорИзтриване
  34. Sono deliziosi questi pacchettini. Un abbraccio Daniela.

    ОтговорИзтриване
  35. Ауууу как съм пропуснала тези пайчета. Много вкусно изглеждат, а и страхотно настроение създават.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации