Маслен сладкиш с крем и вишни


Когато ми трябват вишни -няма, когато не ми трябват - има. Е, този път, виждайки ги в магазина, реших, макар и да не ми трябват, че е по-добре да си ги осигуря сега, отколкото после да се тюхкам. Вече наближава времето на пресните вишни, но... едно голямо НО. Разбрахте, нали? :)) Въпосът с нетрябването лесно се решава. Рецепти бол, с или без вишни. Разбира се, веднага си харесАх ;) една. 
Сигурна съм, че повечето от вас са приготвяли този сладкиш под една или друга форма :)), то и аз така с вашите :))
Дали да прескоча хвалебствията?!  То и без друго не ме бива в тази част, но сладкишът си заслужава, пък аз съм капризна, няма какво да си кривя душата. 


Адаптирано оттук >>
За този мек, сочен и ужасно вкусен сладкиш са ви необходими следните
(това звучи, какво звучи, направо изплагиатствах, неволно, Дани >>. Затова, ако не искате да копирате, не четете нищо :))

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
125 грама краве масло
1 и 3/4 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
5 супени лъжици захар

Плънка
200 грама крема сирене (не извара!!!)
200 грама заквасена сметана
3 яйца
10 супени лъжици захар
ванилия
ромова есениция или ром

200 грама пресни или замразени вишни без костилки + 10 супени лъжици захар
може да ползвате други плодове, но намалете количеството захар, ако не са кисели



Маслото нарязваме на кубчета. Прибавяме захарта, бакпулвера и брашното. Размесваме с пръсти, така че да получим маслени трохи.
В купа смесваме продуктите за плънката и ги разбъркваме до хомогенизиране, най-добре ползвайте пасатор за тази цел. Ако ползваме миксер, то не трябва да го ползваме за съвсем кратко, а до момента, в който сместа се хомогенизира.



Вишните и захарта поставяме в тенджера и оставяме на умерен огън, като разбъркваме от време на време. Когато започна да се сгъстява сместа и вишните отделят повече сок, отцеждаме плодовете и ги оставяме настрани.


В подмазана леко с мазнина тава  с размери 28 см. на 20 см. или кръгла, но с лице на основата приблизително същото като на посочената от мен правоъгълна форма, слагаме 2/3 от маслените трохи. Може да ползваме и по-малка тавичка, но тогава ще стане прекалено висок сладкишът и ще трябва да увеличите времето за печене. Отгоре слагаме и вишните, изсипваме крема. Отгоре поръсваме с останалите маслени трохи. Печем в предварително загрята фурна на 190С за 30-35 минути, докато се зачервят отгоре леко трохите.


53 коментара:

  1. Ох... защо ли ми трябваше да гледам тук???
    Прекрасно изглежда, просто неустоимо. Взимам си парченце, не, две!

    ОтговорИзтриване
  2. Или, благодаря :)
    Не ме питай аз колко излапах :))

    Federica, thanks :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е ! Само да ми паднат вишни ,знам къде да потърся рецепта :) !

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Ванюшке!
    Аз съм си наумила да го направя и във вариант с кайсии и череши, но чакам да поевтинеят черешите още малко :)))
    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм невероятен сладкиш! След тези апетитни снимки, няма как да не се изпробва! И на мен ще са ми проблем вишните, че тук не съм виждала, но предполагам и с череши ще стане вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Ина, имам една огромна торба с череши, която няма да изядем колкото и да ми се иска. Може да оползотворя част от тях :))

    ОтговорИзтриване
  7. Дали остана парченце и за мен ;) Толкова вкусно изглежда,ммм...

    ОтговорИзтриване
  8. Само заглавието на публикацията като прочетох и започнах да слюноотделям... Невероятно вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  9. Както казва Бубето "лоша си много си лоша" размъти ми мозъка сега, ако имах крема сирене щях да го почна веднага, но с ягоди :))
    Убийствено вкусни снимки!
    На теб хубава вечер аз ще му мисля!

    ОтговорИзтриване
  10. Айде сега Федорска, ако обичаш да ме осветлиш къде е този софийски магазин, в който вече продават вишни, защото този сладкиш няма как да не го направя;).
    Изглежда като всеки друг твои- умопомрачително!!!!!!
    И понеже си загубих акъла, отивам да го търся, а покрай него, току виж и вишни открия;))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Голямо "изплагиатстване" е паднало!!!
    Ще си търся "авторски права' :)
    Страхотен сладкиш с любимите ми вишни!
    Безумно вкусен!
    И как ми се иска да мога да изплагиатствам снимката с разреза!!!
    Ъсмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, как съм се "Ъсмихнала "!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Мамо, цяла зима ме рани с тревалъци и сега ти дойде апетита XD
    С риск да си рекламирам отново бисквитите, тея незаконно меки сладкиши много хубаво се съчетават с нещо хрупкаво ^^

    ОтговорИзтриване
  14. ПП: Мамо, Зорница М. като манджа пак е писала ^^

    ОтговорИзтриване
  15. Умирам си за такива сладкишчета :) сега цяла нощ ще го мисля, Инчеее :)

    ОтговорИзтриване
  16. Неустоим сладкиш.
    Чакам да станат вишните и ще го направя защото не се издържа тука.:)
    Много нежен,пухкав и апетитен.
    Хубава вечер Федора! -_-

    ОтговорИзтриване
  17. Масло, вишни, прекрасни прибори и красиви снимки - какво повече му трябва на човек?:)/само едно ферари в добавка/ Страхотно! Апропо, в кой град живееш? Вишни в магазина?:)

    ОтговорИзтриване
  18. Абсолютно в ДЕСЯТКАТА!!!
    Тотален фаворит ми стана това, благодаря ти.:)))))))))

    ОтговорИзтриване
  19. Обожавам този десерт,Ина!
    Само че все още не съм го реализирала в нешоколадов вариант,но при твоите красноречиви снимки съм без грам съмнение,че ще е също така невероятно вкусен!
    Череши или малини ще му ходят също много добре.Абе червенко да е!
    Трудно ще се заспива тази вечер след тези кадри!
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  20. sembra molto una torta paradiso...ottima e deliziosa!

    ОтговорИзтриване
  21. Уауубожествен сладкиш ... сега няма да мога да спя, утре само да смогна ... ще си го приготвя! Както съм на диета и се гладна си ходя, просто ще го сънувам ... това малсено тесто, крем и любимите ми вишни ... и със снимките, нямаш милост :)
    Хайде лека нощ и усмихнат четвъртък:)

    ОтговорИзтриване
  22. Инче, и мен ме уцели точно в десетката! Още другата седмица ще си го приготвя. Обожавам всичко с вишни, а имали масълце, просто става безценен сладкиш! Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  23. Не възможно да си толкова изкушаваща и трудна за подминаване от диетуващите.....Този сладкиш е може би единственото, което в момината е способно да ме лиши от супер- въздържателските ми сили и да ме накара да отида на лов за вишни.....
    Снимките не помагат никак на хората, които се опитват да извърнат поглед и да не се слюно- удавят!

    ОтговорИзтриване
  24. Aу, ау, аз съм на нещо като диета и без това ми е нечовешко трудно и сега ми стана направо гротескно, обаче снимките, достатъчни са ми и без текст! Приказка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Чудесия!Прекрасен и поднесен с финес сладкиш...Поздравлевления!

    ОтговорИзтриване
  26. It seems absolutely delicious...And as always, lovely pictures...Kisses

    ОтговорИзтриване
  27. Realmente irresistible cuadrados bien gourmet me encantan,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  28. Ех, тези снимки... Инче, тъкмо си мислех за някакъв пай или сладкиш с вишни, очаквам скоро да си намеря пресни:). Ей, ама твоите ястия с удоволствие ти позират! И отново ме разсмя, много ми харесва чувството ти за хумор!:). Иначе сладкиша е страхотен, усеща се дори през монитора! Няма ли да покажеш още някоя снимчица от онова красиво местенце, да се порадваме и ние:)!

    ОтговорИзтриване
  29. Харесаха ми снимките и кутията!А сладкиша изглежда невероятно!

    ОтговорИзтриване
  30. аааууу страхотия! Пробвала съм такива варианти и много си падам по сладкиши с маслени трохи.
    Нечовешки снимки, прекрасен сладкиш и точно по мой вкус! Утре запрятам ръкави и ще го направя, но ще си спестя вишните (мразя да им вадя семките, та затова) и ще вложа едни отлежали боровинки.

    ОтговорИзтриване
  31. Едва ли е останало някое парченце, но да кажа и аз, че сладкишът изглежда, като нещо, което бих хапнала толкова бързо, че едва на последното парче ще се сетя, че съм на диета ;) Непременно ще се пробва! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  32. Ехее, благодаря ви за милите думи :)

    Вишните, които ползвах за замразени. Продават се в Билла на щанда със замразените продукти.

    Желая ви много хубав петък :)

    ОтговорИзтриване
  33. Е..аз пък искам две в едно - кутията със сладкиша!Може и три,с онова другото сиво, за фон което служи само :Р Въобще...огладнях!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Хахах, другото сиво е лейката на малкия, с която полива цветята :)))
    И аз съм гладна, ама ще остискам до обяд някак си :)
    Хубаво хапване от мен ;P

    ОтговорИзтриване
  35. Мамо, помня лейката ^^ Толкова си я обичах... Имах и възглавница за колата и мечка с която се завивах...

    ОтговорИзтриване
  36. Това лято берете и замразявайте вишни,момичета...всичко с тях е толкова ароматно и вкусно.
    Сладкиша ,Инче е неотразим...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  37. Този сладкиш със сигурност ще го опитам. Точно по мой вкус е!
    Страхотно си го поднесла, Инче!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  38. Мамо, днес осъзнах, че краставицата и кактуса са от едно семейство. Като малко пале грижливо обезкостих един кактус и го изядох. Обаче не беше вкусен ^^

    ОтговорИзтриване
  39. Дръпи, пък много паметлив си бил, бре :))
    Внимавай какви ги пишеш, че току-виж някой наистина изял кактус, барабар с бодлите :))

    Живе, Ели, благодаря ви :)

    Хубава седмица ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  40. Еха, че и красиво, че и много вкусно и ароматно ми изглежда. Подминавам факта, че всеки път ме изкушаваш с тези бухтички в началото на блога си. У нас вишните не са на почит, въпреки, че на ранчото имаме дръвче и из долапите все се намира по някой буркан. Снимките ти са изкушаващи и ми се иска да се почерпя!
    Честит първи юни, на непорасналите деца у нас!

    ОтговорИзтриване
  41. Та накрая исках да кажа, че ще си го приготвя при първа възможност! :)

    ОтговорИзтриване
  42. Ох, ох, ох, болна тема:) Второто ми име е Вишничка:)
    Обожавам вишни и все като търся, все няма, а като нямам планове за тях ги има в изобилие:) Затова вече замразявам.:)
    Тоя сладкиш е неустоим и ще го опитам.

    ОтговорИзтриване
  43. Вишни в сладкиши и аз много обичам, но трудно намирам....:-((((
    Този сладкиш заслужава специално внимание: изглежда толкова фин, елегантен и без капка съмнение топящ се в устата.:-))))
    А за фотосите: ах, снимките..........!
    Браво, Ина!
    поздрави!:-))

    ОтговорИзтриване
  44. Ще имам гости и това ще ми бъде десерта. С топка сладолед просто ще има нокаут, усещам. Благодаря за убийствената рецепта отново.

    ОтговорИзтриване
  45. Сладкиша е чудесен ! Правя го вече 3 пъти .Основата е много вкусна, впечатлена съм :))

    ОтговорИзтриване
  46. А аз къде сбърах, че плънката стана толкова пухкава? Да не съм я пребъркала?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е да сте прекалили с времето за разбиване/пасиране, идеята е този процес да трае кратко, но достатъчно дълго, така че да се хомогенизират съставките.

      Изтриване
  47. Мммм просто страхотен сладкиш!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове