Питка с чеснова глазура


Питката я правихме в събота. Казвам направихме, защото имах малък помагач, който цялата минала седмица повтаряше, че искал питка, а аз кога да я правя тази питка след работа, освен посред нощите, та остана за събота, след работа. От снимките не знам дали си личи, но то по снимките човек не трябва и да се ръководи, защото много често са подвеждащи, но се получи много мека и много ароматна питка. Чесънът, който сега се продава на пазара, ми е любим, защото не е нито прекалено много "млад", нито пък стар, с приятен, неособено остър, но и неособено деликатен вкус. 


Адаптирано оттук >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1/2 чаена чаша топло мляко
1/2 чаена чаша газирана вода
1/4 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
4-5 чаени чаши брашни или колкото за меко, нелепнещо тесто

за "глазурата"
3 супени лъжици олио
3 супени лъжици зехтин ектра върджин
1/2 чаена лъжичка сол
копър
2 скилидки чесън, смачкан
2 скилидки чесън, нарязан на филийки


В съд изсипваме продуктите в посочената последователност и замесваме меко, нелепнещо тесто, което поставяме в намаслена тавичка. Намасляваме леко тестото с олио и покриваме с чиста кърпа. Оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на 6 топки, всяка от които разточваме на кора с дебелина около 1 сантиметър. Намасляваме корите и ги поставяме една върху друга. Завиваме на руло и го завиваме като фитил, а после на охлюв. Разточваме получаното охлювче на питка с дебелина около 2-3 сантиметра, намасляваме го с олио. Отново покриваме с кърпа и оставяме да втаса. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 20-25 минути или до готовност.

Готовата питка навлажняваме леко и завиваме с отново с кърпа, за да си "обиколи нивата". Когато кората омекне, махаме кърпата и намазваме питката със смес от олио, зехтин, нарязан копър, сол и чесън.

Разкошна се получи!

Обезателно пробвайте с "глазурата", много облизващо пръстите беше за мен :))




Коментари

  1. Инче, напълно те подкрепям за вкуса на млечния чесън :) Глазурата е само с любими продукти а намазана върху тази пухкава питка е неустоима!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна е, Инче! Личи си, че пухкава и още как!
    Но сигурно защото помощник си имала, без него, дълбоко се съмнявам в резултата :) Поздрави и за двама ви!
    И за чесъна сме на едно мнение, макар че - всякакъв обичам. Но сега е най-сладък.

    ОтговорИзтриване
  3. Ама ,че разкош имало тук :) ...питката е страхотна и се надявам малкия помагач да е останал много доволен ,струвало си е да чака съботата :) !
    Хубава нова седмица ,Инче ! Поздрав най-сърдечен на теб и помагача !

    ОтговорИзтриване
  4. Точно така, от помагача е станала такава хубостия :)) И с тази глазура, пък и пухкава, че и мекичка с разхвърлени кристалчета сол и чесънче....красотия!

    ОтговорИзтриване
  5. Jose Manuel, Federica, thanks!

    Усмивке, научих нещо ново - млечен чесън :) Наистина се получава много приятно с тази "заливка".

    Така е, Пепи, без малчо и хилядите викове да не хвърля брашното по пода, надали щеше да се получи толкова вкусно :))

    Ванюшке, малкият яде, та му плющяха ушите... и нагъва само питка. Аз му предлагам сиренце, ементалче... нтц, не ще - само 'лебец :))

    Кате, ако хванеш твоите двама малчугани... не ми се мисли каква прелест ще сътворите :))

    Хубава вечер ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Само възхищение мога да изкажа от тази чудна питка!
    Прекрасна на вид и толкова пухкава и ароматна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ина, питката е прелестна. Снимките подканят ли подканят да си отчупиш парченце...
    Правила съм фокача с газирана вода по рецепта на Пепчо и се убедих, че тесто с газирана вода става чудно.
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
  8. Lucy, thank you :)

    Мира, имаше момент, в който съжалих, че намалих количествата, защото питката много скоростно беше изядена...
    Благодаря :)

    Вещи, благодря ти :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ина, хубава и вкусна питка и прекрасни снимки!Както нямам хляб тази вечер!...

    ОтговорИзтриване
  10. Инче, добре ,че имам питка иначе щях веднага да запретна ръкави.Неустоима е твоята ,а и с чесън охххххххх....обожавам.
    Снимката в планината с елите ми разтопи сърцето все едно родният си край видях, БЛАГОДАРЯ ТИ!
    Прегръдки за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Танче, Зиче, благодаря ви :)

    Olguichi1970, thanks :)

    ОтговорИзтриване
  12. Е, принцесо, аз те изпратих с чесън, ти ме посрещаш, че и изпращаш с него....
    Че и пръстите си облизах...
    Безумно вкусно е!
    И да ми изпращаш малкия помощник, почти вълшебник, за да ми помага от време на време!
    Прегръдка, зехтиново-чеснова изкусителко!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудна питка, а снимките са много изкушаващи, особено на отчупеното местенце, колко пухкава изглежда само!
    Ех, добре че хапнах:)

    ОтговорИзтриване
  14. Мхм... в събота казваш :) значи вече е само спомен и снимки :)
    Страхотно изглежда, Инче :)

    ОтговорИзтриване
  15. Федорска,
    в събота ли я търкулна по онази дарога от снимката;)? Сигурна съм че е била толкова вкусна, колкото и изглежда и чист късмет е , че не е срещнала Кумичката по пътя до тази публикация- нямаше о троха да видим;)
    Прекрасни снимки както обикновено;)!!
    Много хубава седмица, ако може без работа в събота!

    ОтговорИзтриване
  16. Снимките въобще не са подвеждащи, а са си направо реални, ох как си отиват питка и пътечки, ммм! Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Ина, снимките ти са префектни!Веднага си пожелах да отчупя от тази ароматна, пухкава питка!

    ОтговорИзтриване
  18. Инче,питката изглежда направо омайваща-ще я направя със сигурност.Без помощници не става-друго си е с тях....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Сериозно започнах да преглъщам! Моментално си я записвам рецептата, в най-скоро време ще се отчета (можеше още днес, ама нямаме вода :( ремонти по никое време, както обикновено)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Чак тук се носи аромат на топъл хляб и чесън,Инче!Суперска питка е станала!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Инче, от помощника е да знаеш, малки ръчички пипнат ли тесто - става вълшебно! А пътечката накъде води?:)

    ОтговорИзтриване
  22. Инче, чудно изглежда - мекичка, пухкавка, а си представям и колко е вкусна. Браво на помощничето, без него нямаше да е толкова хубава :)
    Вкъщи много биха се зарадвали на една такава питка, ама не знам дали ще им излезе късмета.
    Прегръдки и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Хей, благодаря ви :)
    Желая ви една безоблачна и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  24. Аа, аз ям разделно. Не ги меся заедно, а рупам чесъна XD Пък зелен боб с люти чушлетаа... или лютеничка, ммм ^^

    ОтговорИзтриване
  25. Мамо, тук се продъни небето. Улиците се превърнаха в корита на реки и ако имаше кану-каяци, бих се спуснал по бързеите. Валя и градушка и замяза на пенлива бира с ледени кубчета ^^ Таман вчера се оплаквах на Pro, че дъждовете съсипаха черешите и червеите в тях почнаха да се давят. Едно си е да ядеш мезе, съвсем друго някакво там гробище... На село поих черешите (аз ги въдих ^^) за косерите да има. В "краката им" съм развъдил сладки ягоди. Дивите и те са подивяли, не че им е нещо неприсъщо, и се множат като зайци и раждат много. А аз... купувам тука... гадни череши...

    ОтговорИзтриване
  26. Инче, голяма си изкусителка, да знаеш! Ама хич нямам време да меся пък сега, обаче, като ти гледам снимките и рецептата, ще трябва да намеря :)

    ОтговорИзтриване
  27. Прекрасна питка Инче!А снимките са ммм....вкусни!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. С глазура или не, ще се омете! Прекрасна е , Инче!:)

    ОтговорИзтриване
  29. Неустоима ..., а главно "Н !",
    прекрасна идея, изпълнение с помощник:), великолепно представяне!
    Много ми допадна,а и тиквичките, също -
    сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  30. Уауу, страхотия, тази питка с глазура, Ина! Признах те!!! Отново :Р

    ОтговорИзтриване
  31. Ина, невероятна питка си направила!!! Перфектна, а щом е и с чесънче, вку-со-ти-я!!:-))) По снимките си личи чудесно, че е мекичка.:-))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря за хубавата рецепта. Вчера вечерта я направих, чудесна е, мека и въздушна, със сигурност ще я приготвя отново. Заслужаваше си да я изчакаме, че чак след 22ч. успяхме да я пробваме.

    ОтговорИзтриване
  33. Ина влизам с благодарности за питката, ВЕЛИКОЛЕПНА! Много ни хареса и определено ще се прави пак. Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации