Питка с чеснова глазура
Питката я правихме в събота. Казвам направихме, защото имах малък помагач, който цялата минала седмица повтаряше, че искал питка, а аз кога да я правя тази питка след работа, освен посред нощите, та остана за събота, след работа. От снимките не знам дали си личи, но то по снимките човек не трябва и да се ръководи, защото много често са подвеждащи, но се получи много мека и много ароматна питка. Чесънът, който сега се продава на пазара, ми е любим, защото не е нито прекалено много "млад", нито пък стар, с приятен, неособено остър, но и неособено деликатен вкус.
Продукти:
1/2 чаена чаша топло мляко
1/2 чаена чаша газирана вода
1/4 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
4-5 чаени чаши брашни или колкото за меко, нелепнещо тесто
за "глазурата"
3 супени лъжици олио
3 супени лъжици зехтин ектра върджин
1/2 чаена лъжичка сол
копър
2 скилидки чесън, смачкан
2 скилидки чесън, нарязан на филийки
В съд изсипваме продуктите в посочената последователност и замесваме меко, нелепнещо тесто, което поставяме в намаслена тавичка. Намасляваме леко тестото с олио и покриваме с чиста кърпа. Оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на 6 топки, всяка от които разточваме на кора с дебелина около 1 сантиметър. Намасляваме корите и ги поставяме една върху друга. Завиваме на руло и го завиваме като фитил, а после на охлюв. Разточваме получаното охлювче на питка с дебелина около 2-3 сантиметра, намасляваме го с олио. Отново покриваме с кърпа и оставяме да втаса. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 20-25 минути или до готовност.
Готовата питка навлажняваме леко и завиваме с отново с кърпа, за да си "обиколи нивата". Когато кората омекне, махаме кърпата и намазваме питката със смес от олио, зехтин, нарязан копър, сол и чесън.
Разкошна се получи!
Обезателно пробвайте с "глазурата", много облизващо пръстите беше за мен :))
Que miga más estupenda.
ОтговорИзтриванеSaludo
Инче, напълно те подкрепям за вкуса на млечния чесън :) Глазурата е само с любими продукти а намазана върху тази пухкава питка е неустоима!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
che meraviglia questa focaccia!!!ciao!
ОтговорИзтриванеЧудна е, Инче! Личи си, че пухкава и още как!
ОтговорИзтриванеНо сигурно защото помощник си имала, без него, дълбоко се съмнявам в резултата :) Поздрави и за двама ви!
И за чесъна сме на едно мнение, макар че - всякакъв обичам. Но сега е най-сладък.
Ама ,че разкош имало тук :) ...питката е страхотна и се надявам малкия помагач да е останал много доволен ,струвало си е да чака съботата :) !
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ,Инче ! Поздрав най-сърдечен на теб и помагача !
Точно така, от помагача е станала такава хубостия :)) И с тази глазура, пък и пухкава, че и мекичка с разхвърлени кристалчета сол и чесънче....красотия!
ОтговорИзтриванеJose Manuel, Federica, thanks!
ОтговорИзтриванеУсмивке, научих нещо ново - млечен чесън :) Наистина се получава много приятно с тази "заливка".
Така е, Пепи, без малчо и хилядите викове да не хвърля брашното по пода, надали щеше да се получи толкова вкусно :))
Ванюшке, малкият яде, та му плющяха ушите... и нагъва само питка. Аз му предлагам сиренце, ементалче... нтц, не ще - само 'лебец :))
Кате, ако хванеш твоите двама малчугани... не ми се мисли каква прелест ще сътворите :))
Хубава вечер ви желая :)
veramente molto invogliante!!!
ОтговорИзтриванеСамо възхищение мога да изкажа от тази чудна питка!
ОтговорИзтриванеПрекрасна на вид и толкова пухкава и ароматна!
Поздрави и хубава вечер!
Ина, питката е прелестна. Снимките подканят ли подканят да си отчупиш парченце...
ОтговорИзтриванеПравила съм фокача с газирана вода по рецепта на Пепчо и се убедих, че тесто с газирана вода става чудно.
С поздрав от кулата!
Lucy, thank you :)
ОтговорИзтриванеМира, имаше момент, в който съжалих, че намалих количествата, защото питката много скоростно беше изядена...
Благодаря :)
Вещи, благодря ти :)
Ина, хубава и вкусна питка и прекрасни снимки!Както нямам хляб тази вечер!...
ОтговорИзтриванеWhat a fantastic bread!
ОтговорИзтриванеИнче, добре ,че имам питка иначе щях веднага да запретна ръкави.Неустоима е твоята ,а и с чесън охххххххх....обожавам.
ОтговорИзтриванеСнимката в планината с елите ми разтопи сърцето все едно родният си край видях, БЛАГОДАРЯ ТИ!
Прегръдки за хубава вечер!
Танче, Зиче, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеOlguichi1970, thanks :)
Е, принцесо, аз те изпратих с чесън, ти ме посрещаш, че и изпращаш с него....
ОтговорИзтриванеЧе и пръстите си облизах...
Безумно вкусно е!
И да ми изпращаш малкия помощник, почти вълшебник, за да ми помага от време на време!
Прегръдка, зехтиново-чеснова изкусителко!
Чудна питка, а снимките са много изкушаващи, особено на отчупеното местенце, колко пухкава изглежда само!
ОтговорИзтриванеЕх, добре че хапнах:)
Мхм... в събота казваш :) значи вече е само спомен и снимки :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, Инче :)
Федорска,
ОтговорИзтриванев събота ли я търкулна по онази дарога от снимката;)? Сигурна съм че е била толкова вкусна, колкото и изглежда и чист късмет е , че не е срещнала Кумичката по пътя до тази публикация- нямаше о троха да видим;)
Прекрасни снимки както обикновено;)!!
Много хубава седмица, ако може без работа в събота!
Снимките въобще не са подвеждащи, а са си направо реални, ох как си отиват питка и пътечки, ммм! Хубав и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеИна, снимките ти са префектни!Веднага си пожелах да отчупя от тази ароматна, пухкава питка!
ОтговорИзтриванеИнче,питката изглежда направо омайваща-ще я направя със сигурност.Без помощници не става-друго си е с тях....
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Сериозно започнах да преглъщам! Моментално си я записвам рецептата, в най-скоро време ще се отчета (можеше още днес, ама нямаме вода :( ремонти по никое време, както обикновено)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Чак тук се носи аромат на топъл хляб и чесън,Инче!Суперска питка е станала!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Инче, от помощника е да знаеш, малки ръчички пипнат ли тесто - става вълшебно! А пътечката накъде води?:)
ОтговорИзтриванеИнче, чудно изглежда - мекичка, пухкавка, а си представям и колко е вкусна. Браво на помощничето, без него нямаше да е толкова хубава :)
ОтговорИзтриванеВкъщи много биха се зарадвали на една такава питка, ама не знам дали ще им излезе късмета.
Прегръдки и пожелания за хубава вечер!
Хей, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеЖелая ви една безоблачна и усмихната седмица :)
Аа, аз ям разделно. Не ги меся заедно, а рупам чесъна XD Пък зелен боб с люти чушлетаа... или лютеничка, ммм ^^
ОтговорИзтриванеМамо, тук се продъни небето. Улиците се превърнаха в корита на реки и ако имаше кану-каяци, бих се спуснал по бързеите. Валя и градушка и замяза на пенлива бира с ледени кубчета ^^ Таман вчера се оплаквах на Pro, че дъждовете съсипаха черешите и червеите в тях почнаха да се давят. Едно си е да ядеш мезе, съвсем друго някакво там гробище... На село поих черешите (аз ги въдих ^^) за косерите да има. В "краката им" съм развъдил сладки ягоди. Дивите и те са подивяли, не че им е нещо неприсъщо, и се множат като зайци и раждат много. А аз... купувам тука... гадни череши...
ОтговорИзтриванеИнче, голяма си изкусителка, да знаеш! Ама хич нямам време да меся пък сега, обаче, като ти гледам снимките и рецептата, ще трябва да намеря :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка Инче!А снимките са ммм....вкусни!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеС глазура или не, ще се омете! Прекрасна е , Инче!:)
ОтговорИзтриванеНеустоима ..., а главно "Н !",
ОтговорИзтриванепрекрасна идея, изпълнение с помощник:), великолепно представяне!
Много ми допадна,а и тиквичките, също -
сърдечни поздрави и хубав ден, Диана
Уауу, страхотия, тази питка с глазура, Ина! Признах те!!! Отново :Р
ОтговорИзтриванеИна, невероятна питка си направила!!! Перфектна, а щом е и с чесънче, вку-со-ти-я!!:-))) По снимките си личи чудесно, че е мекичка.:-))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря за хубавата рецепта. Вчера вечерта я направих, чудесна е, мека и въздушна, със сигурност ще я приготвя отново. Заслужаваше си да я изчакаме, че чак след 22ч. успяхме да я пробваме.
ОтговорИзтриванеИна влизам с благодарности за питката, ВЕЛИКОЛЕПНА! Много ни хареса и определено ще се прави пак. Прегръдки и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриване