Пилешки кюфтенца с топено сирене и доматен сос + Браунис по Мъх


Всъщност, нищо ново и интересно не ви предлагам като рецепта за основно ястие, но аз наистина много обичам доматени сосчета, особено пък, ако са с пресни домати и немного подправки, даже почти без, но с чесънче.
Онзи ден мернах по една телевизия с кулинарни предавания едно предложение за поднасяне на агнешки кюфтенца с доматен сос, при което вместо вилици за кюфтенцата, се ползваха стръкчета розмарин. Е, моите кюфтенца не са агнешки, но са приятни.


Продукти:
300 грама пилешки бонфиленца
топено сирене натурално или с подправки, тип "Кри-Кри"
1-2 стръка зелен лук
1 яйце
галета
черен пипер
сол
олио
сушен риган

доматен сос:
обелени от ципата домати и нарязани на парченца
чесън
1-2 листа пресен босилек
олио
сол

няколко стръка пресен розмарин


В тенджера смесваме доматите с нарязания чесън, босилека, малко олио и сол. Варим без капак, докато се сгъсти сосът, като от време на време разбъркваме. 


Смиламе пилешките бонфилета в блендер или машинка за мелене на месо. Към получената пилешка кайма добавяме останалите продукти, но без галетата и топеното сирене. 
Вземаме от получената смес малко количество, да речем колкото едно малко яйце и сплескваме на диск, в средата на който поставяме малко от топеното сирене или цяло парче, колкото кибритена кутия и го завиваме добре с пилешката кайма. Овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина и от двете страни. Във втория случай - с цялото парче сирене, ще получим по-големи кюфтета, но пък с повече плънка. 



Забиваме във всяко кюфте по един стрък розмарин и ги поднасяме с доматения сос. Може да се консумират топли или студени.


Това е вариантът с цяло парче топено сирене.


И бързото предложение на Мъх >> за браунис тарталетки, но при мен е във форма за пай с падащо дъно, покрито с хартия за печене.
Признавам, че леко промених рецептата, като добавих и 1/3 чаена чаша олио и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, увеличих количеството прясно мляко на 1/2 чаена чаша и игнорирах ореховия ликьор, но пък прибавих 1 чаша орехови ядки, които смлях. Вътре шоколадът е млечен с лешникови ядки.
Получи се убийствено сочен и вкусен сладкиш!!! 
Мъх, благодаря за рецептата! Разкошна е, а аз рядко казвам за нещо, което съм опитала, без значение дали е правено от мен или не, че е такова!



Коментари

  1. Еха, че меню, харесвам кюфтета със сос, всякакви! Браунито е великолепно, ох обаче кюфтетата... Поздравче!

    ОтговорИзтриване
  2. Защо в моето кюфтенце има забит розмарин, вместо босилек?
    Леле, Инче, много са апетитни тия кюфтенца! Абе и браунито е хубаво, ама брауни... мога и сама да направя, но виж, пилешко филе да изтърва за кюфтета - няма кой да ми даде :)) затова си забождам едно от твоите :))
    Лека нощ и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз си бодвам като Пепчо с босилек!
    А какъв аромат на пресни домати....
    И в добавка тези сочни брауни....
    А, бе друго е като се разшеташ в кухнята!
    Няма да коментирам убийствените снимки!!!!!
    Прохладна вечер, Принцесо!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Линче :)

    Ох, Пепи, защото голям зор ще видиш да ползваш листо босилек като клечка :)) Благодаря ти, че ме поправи. Допуснала съм грешка и розмаринът "станал" босилек :) Редактирах, вече.

    Дани, благодаря ти, морски бриз :))


    Прохладна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава идея за кюфтенца, а и с тази хрупкава коричка - разкош! Малката одеве видя снимката на сладкиша, докато разглеждах поста ти и съответно трябваше да обещая, че ще го направя най-късно другата събота...Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак вкусотии и апетитни неща си спретнала Федора.
    Снимките ти направо са фантастични направо ми се изцъклиха очите.:)
    Доматените сосчета и аз предпочитам да са от пресни домати и гъстичък като твоя.
    Пилешките кюфтета направо са божествени суперрррр...
    Прегръдки и прохладна нощ!

    ОтговорИзтриване
  7. une recette délicieuse et parfaite bravo
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  8. Ахххх тези кюфтета изглеждат превъзходни, а за десерта нямам думи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Инче, кюфтенцата са перфектни и още тази седмица ще ги приготвя за децата :)! Мъх и брауни са страхотни!
    Хубав билков ден !

    ОтговорИзтриване
  10. Диде,
    Зиче,
    Диана,
    Усмивке,
    благодаря ви :)
    Хубав ден и на вас!

    Fimere, thanks :)
    Have a nice day!

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, направо ти ги сънувах кюфтенцата снощи! Тази вечер ще си направя, изглеждат страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  12. Прищя ми се да живея у вас, или поне до вас:) Направо мога да умра от глад само от тези снимки!Страхотни ястия, блазе на тези, които са ги хапнали:)

    ОтговорИзтриване
  13. Ина, страхотни снимки!Страхотни! Едно такова лятно, свежо и ароматно!

    ОтговорИзтриване
  14. Петя,
    Траянче,
    Бети,
    благодора ви :)

    Хубаво лято и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  15. Добро, твърде добро, сега да се чудя кое от всичките вкусни предложения днес да готвя за посрещането на малкия :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Инче, идеята с кюфтенцата я почвам, само, че с моцарелка! Просто перфектни! Страхотна рецепта!!! А десерта ти е разкош, браунис така и не направих като хората. То всъщност веднъж пробвах ама станаха като сухи пасти:):):).

    ОтговорИзтриване
  17. Великолепно, Ина,
    както винаги чудесни идеи, впечатляващи снимки и презентация.
    Много ми хареса рецептата, брауниса на Мъхче, а и пълненото хлебче, също!
    Поздравления, прегръдка и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Инче, много вкусно е при теб! А снимките са чудни!
    Прегръдка и пожелание за шарени летни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. 2 невероятни рецепти!Но трябва някой и да ги направи!...

    ОтговорИзтриване
  20. Какви кюфтенца ... уау!!! То красота, то вкус ... Инче страхотно! А и онова брауни по Мъх :))) и то страхотия:) Да съм ти в къщата си мечтая, много вкусно готвиш!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  21. Wooow...albóndigas y pastel una verdadera exquisitez deliciosa te han quedado perfectos ,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  22. Федорска,
    що не минах вчера оттук да си видя вечерята;)?
    Сега трябва да чакам наличната да свърши, за да направя кюфтенца;)
    А брауниса ти е отново голяма работа, макар да твърдиш, че съм ти дала идея;))))
    Снимките са чудесни! Мисля, че така завършвам всеки коментар тук, но което си е, си е;)

    ОтговорИзтриване
  23. Много вкусно ми ухае тук,а пък снимките и с вързани очи ми подсказват,че ще е нещо наистина разкошно това яденце!
    Правих преди доста време пилешки кюфтета с кашкавал,пак така от блендирано филе,много вкусно се оказа,и мислех скоро да повторя,но майще се спра на твоя прочит,особено с ароматен доматен сос,мммммм!
    За десерта какво мога да кажа....по-добре нищо и да изчезвам бързо,докато ми е още пред очите,ще ми подслади сънищата идеално!
    Лека нощ,Ина!

    ОтговорИзтриване
  24. Вълшебна публикация, Инче!!! Толкова обичам кюфтенца със сос! Потопих се в твоя кулинарен свят и... не искам да излизам от там-.... толкова вкусно изглежда всичко!Лелеееееее.... колко примамливо и изкушаващо звучи-.... пилешки кюфтенца .... с топено сиренце и доматен сос.... Истинско вълшебство! Благодаря ти за чудесната рецепта! Претъръщам те и ти желая много настроение и приятни моменти през Уикенда!

    ОтговорИзтриване
  25. Възползвах се от предложеното меню :) Кюфтенцата са изключително вкусни и идвам с благодарности за споделената рецепта! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. С доста голямо отлагане,но все пак вече реализирах намерението си и снощи ги вечеряхме,без топеното вътре,че народа гладен,нямаше време за врътни,но пък беше много вкусно,както и очаквах!Благодаря за рецептата,Ина,следващия път ще си отделя време и за пълната версия!
    Хубавото е,че госпожицата ми не яде пилешко,но под формата на пържено кюфтенце хапна :) .Имаше и подложка от талиатели.

    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации