Мини орехови тортички Медовик с плодов крем

 
От доста време се канех да направя мини тортенца Медовик, но с плодов крем. Е, направих ги. Не днес, миналата или по-миналата седмица беше, не помня вече, а и как да помня като се ометоха за нула време. Аз се включих с две бройки... ами не устоях. Наистина ми се получиха много вкусни, като част от причината за това се дължи на орехите, с които замених част от брашното. Не знам за вас, но на мен вечер ми се похапва нещо сладичко. 



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 супена лъжица мед
50 грама краве масло
1/2 чаена чаша захар
2 яйца
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена чаша орехови ядки
1 и 1/2 чаени чаши брашно + още малко за разточването 
ванилия
щипка сол

Крем
200 грама микс от плодове - ягоди, червени и черни боровинки, малини
1 чаена чаша захар
400 грама заквасена сметана


В тенджера смесваме меда, маслото и захарта. Загряваме сместа на котлона, докато се разтопи маслото. Дръпваме тенджерата от котлона и добавяме първото яйце. Разбъркваме енергично с дървена лъжица, докато яйцето се поеме от сместа. Добавяме и второто яйце и пак разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Добавяме содата, щипка сол, ванилия, брашното и смлените орехови ядки. Ползвайте машинка за мелене на орехи, от онези с дръжката отстрани, които приличат на машинка за мелене на месо, но са пластмасови.


Изсипваме сместа върху набрашнена повърхност и оставяме да поизстине за около 5 минути. Добавяме още брашно, ако е необходимо, тъй като трябва да работим с меко, но почти нелепнещо тесто. Тестото разделяме на топки с големината на топче за пинг-понг. Всяко топче разточваме на диск с дебелина около 3-4 милиметра. С чаена чаша отрязваме от разточения диск кръг, който поставяме в тава, покрита с хартия за печене. По-същия начин процедираме и с останалите топчета. Парчетата тесто, оставащи от отрязването замесваме и правим и от тях мини блатове. Печем в предварително загрята на 200 С фурна за няколко минути. При мен изпичането става за около 4-5 минути, но фурни разни. Проверяваме, тук не е от значение дали ще или няма да отворим фурната по време на печене, както е при еклерите. Не е желателно да ги изпускате. Добре е блатовете да са с приятен меден цвят и краищата да не са изгорели. Тъй като ще имаме още блатове за печене, махаме готовите от тавата и върху същата хартия за печене поставяме другите. Изпичаме и тях.
Готовите и изстинали блатове мажем с крем. Аз напавих всяка тортичка с три блата, защото иначе щяха да станат твърде високи.
Приготвяне на крема:
Варим плодовете и захарта. Трябва да се сгъсти, но не чак като за сладко. Оставяме сместа да изстине и смесваме с 400 грама заквасена сметана и добавяме още захар на вкус.
Отгоре украсата ми е семпла, ако въобще поръсване на смлени орехи може да се нарече украса :)
Оставете мини тортите в хладилник поне за 2-3 часа, за да попият добре от водичката на крема.



Коментари

  1. Много красиви тортета, убедена съм че са и толкова вкусни, но мисля като се захлади да ги пробвам :)!
    Подноса е уникален!
    Гуш! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ина, не се учудвам, че са изчезнали почти със скоростта на светлината! :))) Ми то такава вкуснотия, пък и размера е много удобен - на една или на две хапки / зависи от големината на захапката, все пак! / :))).
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  3. Инче,нищо ново от теб:ВКУС И КЛАСА!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Как само вечер ти се прияжда ?
    Като знам че преди години със сладко никой не можеше да ме изкуши, сега по всяко време на деня мога да похапвам :)
    А на твоите изобщо не мога да устоя !
    Пиши ги тези 400 г сметана горе при продуктите, моля, че ще ги пропусна :)
    И аз като Мариянка ще чакам да захлади, но ти свирни, ако
    ги направиш скоро!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, че са от миналата седмица, иначе паля колата и идвам!
    Уникални са и като цвят и като вкус!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  6. Jose Manuel, thanks :)

    Усмивке, силно, много силно те прегръщам :)
    той този поднос върви с комплект чаши за чай, но добре, че го продаваха отделно, защото имам една камара чаши за чай, а сто и кусур лева не ми се изръсваха, за да помятам кашон с порцеланови чаши тук-там :))

    Благодаря, Миро :)

    Дани, пропуск. Благодаря, сега ще я добавя.
    Ами да, само вечер ми се похапва нещо сладичко и то след вечеря. То затова и толкова много им се чудех на французите как могат да набиват сладко за закуска, ама френска му работа :))
    Благодаря, Дани! Прохладна и на теб :)

    Кате, благодаря ти :)
    Радвам се, че те виждам и че си добре. Поздрави на малката сладурана, когато я видиш :)) Прочетох нещицата ти в блога, но по време на работа, гледам да избягвам да се логвам и да пиша коментари :)
    Хубава вечер, красавице :)

    ОтговорИзтриване
  7. Вълшебни са Ина и аз не бих им устояла...
    Идеята ти за плодов крем и орехи е страхотна,
    изглеждат нежни и красиви, а снимките са невероятни!
    Голяма прегръдка за теб и хубава съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Ти си ми най-големият майстор на тая торта! Великолепно лилави! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, идва ми заоблизвам монитора!

    ОтговорИзтриване
  10. Останаха ми очите тук и езикът:) Цветът страшно ми напомня лавандула. Прекрасно лакомство!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни са!обичам вкуса на медовик, а тази комбинация е много добра!

    ОтговорИзтриване
  12. A pleasure for taste and sight!!!Lovely pictures

    ОтговорИзтриване
  13. Ди,
    Линчик,
    Пепи,
    Траянче,
    Соня,
    Olguichi1970,
    благодаря ви :)

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  14. Браво! Сега и тази рецепта трябва да пробвам - онзи ден направих твоя вариант на шоко кекса от миналия пост и сега малката е луд фен на блога ти и ме пита няма ли още нещо сладичко от тази какичка?

    ОтговорИзтриване
  15. Е, на закуска ги искам, да ти кажа:):):), ама хитруша си, нарочно ги публикуваш по-късно, да не ти се струпаме пред вратата:):):) Разкошни са, Инче, цвета особено ми хареса- толкова нежен... А пък снимките...а последната....Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  16. Сладко за закуска, за мен си е направо табу!!!Франсета- пфуй :D
    Друго си е да ми предложат едно такова торте към икиндия, с чаша хубаво охладено лимонаде, на верандата, може и на хасиендата, ехее, това е то, ла долче вита :D :P

    ОтговорИзтриване
  17. Супер медовичета,Ина!На мен по всяко време ми се хапва сладичко,не само вечер. :)
    Много хубав цвят си им докарала с тези плодове,а с орешките са си съвсем добре,тази "украса" им ходи много и на вид и на вкус!
    Хубаво подносче имаш!
    Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Изглеждат прекрасни!Лилави, прелестни!

    ОтговорИзтриване
  19. Толкова нежни и вкусни-направо пленителни тортета с това лила.....
    Инче,и на мен сладичкото не ми убягва вечер.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Лилава приказка в мини вариант.
    Инче разкошотийка мила си направила и на цвят и на вид, а на вкус сигурна съм ,че са били неустоими.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  21. Ех, не можа да не сложиш мед XD Защо все не слагаш бискитки извътре. Точно с това лилавото вървят ^^

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ви :)

    Дръпи, не го разбрах това с бисквитките. Може вместо блатове да точиш да използваш бисквити Закуска. Направо си те представих с готварска капа и престилка хахаха

    ОтговорИзтриване
  23. Много сладурски тортенца,а и със сигурност са и много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  24. Ина,страхотен вариант на инъче много сладкия Медовик! Страхотни,вкусни снимки!

    ОтговорИзтриване
  25. Е, с този цвят ме спечели тотално! Не съм правила такава торта, предполагам много пропускам на вкус, но визията, визията просто ме плени! Ще я пробвам при първа възможност, отдавна не сме яли домашна тортичка.

    ОтговорИзтриване
  26. Гоги,
    Бети,
    Мария,
    благодаря ви :)

    Хубава седмица ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  27. Инче, задължително ще пробвам и ореховия медовик.
    И със сигурност много ще отиват плодове на кремчето.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  28. Gracias por visitarme!!! Me llevo un buen trozo de esta magnifica tarta!!
    Un beso!!
    Rosel

    ОтговорИзтриване
  29. Ина, много вкусно ми звучи тази торта. Все любими продукти са в нея и ще гледам да я изпробвам при първа възможност. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  30. Ели, Мира, благодаря ви :)

    Rosa Elena Padilla Ramirez, thanks :)

    ОтговорИзтриване
  31. От блог на блог (или скок подскок :)) и попаднах тук. Страхотни снимки и рецепта, на която няма да устоя дълго.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации