Соленки със зеленчуков пълнеж


Тези зеленчукови соленки вече са ми любими. Даже ще ги нарека много вкусни бомбички :)
Пълнежът може да бъде всякакъв, но аз заложих на избрания от източника.




Рецептата е леко променена и взета оттук >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
за тестото:
1 чаена чаша брашно
90 грама настъргано сирене Едам (или друго, тип кашкавалено)
90 грама краве масло
4-5 супени лъжици студена вода

за пълнежа:
1/2 настъргана малка тиквичка
30 грама настъргано сирене Едам
2 равни чаени лъжички пшеничен грис
копър
олио
сол




В купа смесваме маслото и настърганото сирене. Добавяме брашното и замесваме тесто. Ако е нужно добавяме и малко студена вода, за да получим средно тесто, което поставяме в полиетиленов плик и прибираме в хладилник за 30 минути до 1 час.


През това време приготвяме пълнежа. В тефлонов тиган сипваме малко олио и добавяме настърганата тиквичка. Пържим до изпаряване на водата от тиквичката. Готовият зеленчук овкусяваме със сол, добавяме нарязания копър и гриса. Разбъркваме. След като се охладят малко тиквичките, добавяме  настърганото сирене и отново разбъркваме.

Забележка: Добавих грис, за да поеме водата, която ще се отдели от тиквичките при печенето, тъй като не бях сигурна дали въпреки предварителната обработка пак няма да пуснат водичка и да развалят тестото. Не сгреших.



Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на кора с дебелина около 2-3 милиметра върху леко набрашнен плот. Изрязваме от тестото кръгове с диаметър около 6-7 сантиметра или колкото решим, че искаме да бъдат големи соленките. В средата на половината от кръговете поставяме половин чаена лъжичка от зеленчуковата плънка. Всяко кръгче с пълнеж покриваме отгоре с друго кръгче, което е без пълнеж. Защипваме краищата добре, така че да не се отворят при печене. Подреждаме соленките в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние около 1-2 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 190С първо за 5-7 минути, после намаляваме на 170С и продължаваме печенето. Време не мога да посоча, но целта е да се  зачервят леко и приятно соленките. Готовите вкусотии може да се хапнат топли, а може и напълно изстинали. Вторият вариант на нас повече ни допадна. След като изстинат стават много мекички.
Много са вкусни! :)


Ама каква фотосесия - мисля, че се олях със снимането :))

Коментари

  1. Първа и искам една голяяяма порция от тези соленки :Р

    ОтговорИзтриване
  2. Втора съм,но моята порция си я искам като на DSbiva:))).Прекрасно предложение,Инче!

    ОтговорИзтриване
  3. Значи двойна доза да правя ;), щото от тази излизат толкова, колкото са в панерчето. С други думи, всичко е изядено :x

    Благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  4. Какво те безпокои фото сесията ..:) и още толкова да сложиш ще им се наслаждавам ...много хубави снимки ,много хубави соленки ,много хубава рецепта !
    Искренни комплименти ,Инче !
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  5. Ванче, стана ми смешно, когато се загледах и видях как съм снимала отляво, отдясно, отгоре, отпред, само отдолу ми липсва :))
    Благодаря ти :)
    Хубава и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  6. Инче останаха ли и за мене от тези разкошотии дето си направила?
    Много ,ама много примамливи пък и с тиквички които обожавам.
    Прекрасна гледка ,пък и снимките ти мечта!
    Прохладна вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Ина, много ми допадат! Сиренени с тиквички :)) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Que rico lucen los pancitos con calabacín me comería varios ,lindas fotos,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. Може ли такива работи????
    Да попадна в неподходящо време, разбирай гладна,
    да гледам тези безумно вкусни нещица и да ме оставиш
    да се задавя от обилно слюноотделяне!
    И да кажеш, че отдавна няма!!!!
    А, и да ги сложиш в толкова сладурска съдинка!
    Както казва малчо :не е честно!
    Прегръдки /виж въпреки всичко колко съм добричка/ и хубава вечер!
    АЗ ще им сложа галетка, че грис редовно не ми се намира :)

    ОтговорИзтриване
  10. Инчеее, голяма си изкусителка :) Чудесни са :) Ще се правят скоро и у дома :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зиче,
    Кате,
    Траянче,
    Дани,
    Зори,
    благодаря ви :)

    Rosita,
    Federica,
    thanks :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, при мен е обратното. Галета по-рядко се намират у нас, но виж каква добра идея даваш. Не се сетих, грабнах гриса, защото ми беше пред очите :))

    Хубава вечер желая на всички :)

    ОтговорИзтриване
  13. Вай,вай,вай,направо ми се върза погледа на фльонга!Страхотни са,Ина,мигам ли мигам,ама очи пълни,ръце и уста-празни!Великолепен тен имат соленките ти!
    Това коритце ме поставя в дилема кое да ти поискам по-наред-него или соленките!
    Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
  14. Аууу, Инче страхотни вкусотийки! Ама пусто само ще се облизвам пред монитора, че няма кой да ми направи... Много идейно предложение както винаги :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Ин, това е нещо между тиквени кюфтенца и соленки, ммм и са печени не пържени още по-добре! Страхотия! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Инче, каква е тази нова чудесия! Страхотни са!
    Ама че изкушение след изкушение си ги заредила напоследък, пък и едни великолепни снимки, дето само увеличават усиленото преглъщане пред монитора.
    Поздрави и отсега се чудя каква изненада ме чака в следващата ти публикация!

    ОтговорИзтриване
  17. Инче, соленките ти са прекрасни и много по-хубави от тези на източника :) А откъде ги намираш чудните кофички и съдове?! Направо се изумявам всеки път!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Представям си колко са вкусни, Инче!
    Изглеждат страшно апетитно.
    Много е красив съдът, в който си ги поднесла (не ми идва на ум как се нарича)!
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Фотките са уникални! уливай се по-честичко!
    Задължително ще ги пробвам, защото имам много тиквички в градината!
    Сега отмъквам едничка*)

    ОтговорИзтриване
  20. Инче ти си първият човек, който познавам и прави такива невероятни снимки със сапунерка, голям талант си!!! Соленките са жестоки, само да имах сега пред мен две, три охааа ...
    Прегръдки Федорка и хубава седмица:)

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, благодаря :)
    Хм, замислих се нещо. Утре, дано всичко е наред, навръщане от работа ще мина да видя дали няма някое "коритце" за тебе :))

    Танче, благодаря ти :) О, и аз искам да ми правят, ама много искам. Моят не ще и да припари в кухнята. Едно време поне пържени картофи правеше, сега и това отказва :) Това беше опит за успокоение, макар и неуспешен :)

    Линчик, може да се каже. Благодаря ти :)

    Лети, благодаря :)

    Jose Manuel, thanks!

    Зори, да ти призная, повече ми се искаше да приличат като на тези от източника, но и тези си бяха много, много вкусни. Представях си ги като питки, тип арабски, макар че трябваше да се очаква, че ще бъдат по-скоро като кашкавалени соленки.
    По въпроса със "съдинките", при нас има едно магазинче, в което продават всякакви джунджурии тип винтидж, прованс... и аз не знам какви стилове още там се мъдрят. Ако проявиш интерес може и да ти обясня къде се намира. Не е много сложно :)) Стига се лесно с метрото.
    Благодаря :)

    Ели, то това съдче го асоциирам с кълба прежда и куки :))
    Благодаря ти :)
    Хубав ден и на теб!

    Кате, благодаря ти :)

    Eвчик, уби ме :)) Да ти дам телефона на мъжа ми да му кажеш две-три думи :)) Всъщност, аз отдавна се "разкандартисах" и ми мина меракът за снимане, но ако някой ми подари по-профи апартче, няма да го върна, я :))
    Прегръдки и от мен, къдрава сладурано :)

    ОтговорИзтриване
  22. Фотосесията е страхотна и ако може още да прекаляваш, много ще се радвам! Обожавам публикациите ти! А соленките са ясни - иска ли питане:)

    ОтговорИзтриване
  23. Много, ама много е красиво всичко!А за инвентара нямам думи!Като се започне от салфетката и коритце ли е, какво е, толкова стилно и оригинално,че не ни остава нищо друго, освен да се облизваме като гладни котараци и да мъркаме за една хапка...
    Напълни ми се душата!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  24. ottimi questi sgonfiotti, quasi come i miei alalscarola ma decisamente questi piu'golosi!

    ОтговорИзтриване
  25. Ина,
    Страхотни соленки!Чудесна идея за фина и нежна плънка!
    Обикновено чета и гледам снимки подред...Но сега изгледах първо снимките-първо съдовете, че съм и аз един маниак!!!:),салфетките... и пак соленките, не, че не видях от първия път... и понеже се ослюнчих отново прочетох рецептата!!!
    И къде казваш е т'ва магазинче....Струва ми се,че ще го вдигнем на крака....можеш да ми пишеш и на личния мейл-bianka.h.yovcheva@gmail.com
    Голямо благодарско предварително!

    ОтговорИзтриване
  26. Ин, соленките са фантастични. Снимките подканят да опиташ.
    Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  27. Кате,
    Таня,
    Бети,
    Вещи,
    благодаря ви :)

    Бети, ще ти изпратя писмо с инструкции.

    Lucy, your recipe is really very tasty. Thanks again :)

    ОтговорИзтриване
  28. Инче, аз с удоволствие бих отишла в това магазинче, но съм от Варна :( Тук имаме само море... :)

    ОтговорИзтриване
  29. Федорска,
    ей тук сядам и няма да мръдна, докато не си получа соленката;)))
    Много добри, много, май още този уикенд ще ги правя, ако плановете не ми се провалят за пореден път;)
    Върха си ти снимките!ВИнаги с интерес очаквам онази "в разрез";)
    Хубава да ви е вечерта!

    ОтговорИзтриване
  30. Подкрепям всичко казано преди мен и няма какво да добавя...и вкусно и красиво поднесено...
    Поздрави,Инче!

    ОтговорИзтриване
  31. Каква красота...нежни соленки с вкусен пълнеж!
    Неустоимо предложение!
    Прекрасни снимки,поздравления!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  32. А, Зори, това ми е убягнало.

    Мъхче,
    Живе,
    Мира,
    благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей, Федора,
    бихме искали да публикуваме рецептата ти в следващия брой на GoodFood. Ако си ОК с това, ще те помолим да ни изпратиш снимки на мейл: r.dimitrova@goodfood.bg
    Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  34. Ох, припадам, уникални са.
    На НВД съм и тия красоти ме разбиха.
    Ммммммм.
    Супер.

    ОтговорИзтриване
  35. Видях ги днес в GoodFood и тичам да им се порадвам и тук :)!!! Влюбена съм в тях :)
    Поздравления и за публикацията!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации