Царевичен галет със сирене и домати


Първо, това е първият ми опит с галет. Добрият читател веднага се досети, че с това казах да не ми намирате кусури на визията на галета :))
Второ, сметаната не трябвало да бъде заквасена, а течна готварска, но късно е вече :) В рецептата съм написала заквасена сметана, просто защото такава ползвах и това, което виждате на снимките е с такава, а не с течна.
Трето, не ръсих отгоре с пармезан, нито пък ползвах пармезан, сигурно и затова покафеняването на крема не ми е само в средата, а навсякъде.
Четвърто, малко увеличих количеството царевично брашно за сметка на пшеничното.
Пето, маята ми е суха, не прясна, но не ми се разправя с вторите, щото вече колко пъти купувам, уж за да направя нещо с прясна мая, а накрая се измотавам и срокът й изтекъл. Хайде в коша.
Шесто, искам да ви кажа, че това нещо е убийствено вкусно. Изключително рядко си позволявам такива определения, но истината е такава - просто е убийствено! 
Седмо, има и други незначителни разлики, ама да не издребняваме...




Вярно, малко повече е разправията с изчакването на тестото и с изсушаването на доматите, но 100 % си заслужава. Е, жега е, ама то чревоугодничеството жеги не признава.
Единственото, което бих променила следващия път е количеството на доматите. Като един истински почитател на памидорести нещица, бих увеличила бройката домати с още един тънък слой. 
Накрая получавате един много сочен галет. Сочен, защото макар и кората да е ронлива, сочността на вътрешността идеално компенсира тази сухост, макар че и само коричката също е приятна. 
Стига толкова дрънкане. С една дума - много, много вкусно... ъъъ станаха три думи :x



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
за тестото:
1 и1/2 чаени чаши пшенично брашно
1 чаена чаша царевично брашно
1 и 1/2 чаени лъжички суха мая
1/2 чаена чаша олио
100 мл топла вода
2-3 щипки сол
1 чаена лъжичка захар

за крема:
125 грама крема сирене
125 грама сирене тип Филаделфия (натурално)
150 грама заквасена сметана
2 яйца
50 грама настъргано сирене Едам или друго от този тип
4-5 нарязани листа босилек
1/3 чаена лъжичка сол

зеленчукова смес:
5 средно големи домата
2 стръка зелен лук
3 чаени лъжички грис
хималайска сол или готварска сол
4-5 нарязани листа босилек
олио
около 30-40 грама настъргано сирене Едам или друго от този вид


В купа смесваме брашната, маята, солта и захарта. Добавяме олиото и топлата вода. Замесваме тесто, което оформяме на топка. Поставяме тестото в намаслен съд, намасляваме го леко и отгоре. Покриваме съда с тестото с полиетилен и оставяме на топло за около час. Тук не гоним двоен обем на тестото.


Отстраняваме ципата на доматите, както и по-твърдата част при дръжката. Нарязваме ги на тънки филийки. Намасляваме с олио тава и подреждаме филиите домати на един ред. Сушим доматите във фурна на 160С за около 40-45 минути. Не трябва съвсем да се изсушават. Идеята е голяма част от водата да се изпари, но да не са съвсем като сушени домати. 
В тефлонов тиган с малко мазнина запържваме нарязания зелен лук.
Кремът приготвяме като пасираме всички съставки, изключая босилека. Него го добавяме към пасираната смес, нарязан на лентички.

 

Отрязваме хартия за печене, която трябва да излиза извън тавата, в която ще печем галета, защото така много по-лесно ще го извадим.
След като тестото е престояло около час на топло, го разточваме на кора с дебелина около 3-4 милиметра върху леко набрашнена повърхност. Тъй като аз не успях да разточа кръгла кора, затова отрязах кръг с диаметър, който е 3-4 сантиметра по-голям от диаметъра на тавата, в която пекох, а трябваше да е още малко по-голям, но вече ще знам. 
Поръсваме върху кората още малко брашно и я навиваме на точилката. Пренасяме кората върху хартията за печене, която сме сложили в тавата за печене. Вече уточнихме, че хартията трябва да излиза доста извън тавата. Оформяме тестото покрай дъното и стените. Поръсваме дъното на галета с гриса. Отгоре поръсваме с настърганото сирене, лука и редим доматите, така че да покрият дъното. Слагаме нарязания босилек и поръсваме леко със сол. Отгоре изиспваме крема и леко завиваме краищата на тестото навътре към центъра на галета. 


Печем в предварително загрята фурна пръво на 180С за около 10 минути, после намаляваме на 165С и печем още за около 35-40 минути. Готовият галет изваждаме от фурната. Изчакваме за около 10-15 минути леко да се охлади, хващаме излизащите краища на хартията за печене и пренасяме галета в друг съд. Сервираме топъл или със стайна температура.
На мен повече ми хареса със стайна температура. Признавам, че много мъчно се удържах да не излапам повече от две парчета  :))


Много писах, не се стряскайте! Хич не е трудно :)
И няма онзи натрапчив вкус на печени яйца, както е при киша (лично мнение). Не съм правила никога киш, но тези, които съм яла,  нещо ми куцаха вкусово. Сигурно, защото трябва сама да си го приготвя ;))
Перфектно ми беше :))


39 коментара:

  1. еееей, страхотен е! И онова моето парче, там отзад. Да не си го обещала на никой, заплюх си го вече :)) както и да ти звучи.
    Инче, снимките ти са все по- приближени всеки път и гледайки ги всеки път си мисля дали няма нещо да се изсипе ей така, към мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден!Мнооооооого вкусно изглежда!
    И аз като Пепи си мечтая някое парченце да се изсипе :) към мен....
    Страхотна си, Ина!
    Сърдечни поздрави от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, приближавам ги, за да ти подам, това което е на тях без много да се мориш да протягаш глава :)) Само трябва да отвориш уста...
    Благодаря ти :)

    Сабина, тази рецепта я видях преди няколко дни и по няколко пъти на ден влизах да се облизвам. Днес купих патлажани, за го направя през уикенд с тях и домати, но да видим кой ще занимава с патладжаните, че мен малко ме отблъсква мисълта за пърженето им, макар и много да ги обичам. Търси се доброволец :))
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда фантастично, както и целият блог! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Доброволеца съм аз :)...идаааа ...ама после половината за мен ,от сега да се разберем :) !
    А за галета нямам думи ,страхотно изпълнение и изглежда великолепно !
    Снимките както винаги - перфектни !
    Поздрави ,Ина и искренни комплименти !

    ОтговорИзтриване
  6. Браво, браво, първо и било...кой ще ти повярва :)))Мда, тези снимки бая заплюване ще ядат :D:D:D Убийствено вкусен си е изключително точно описание, дори само по този снимков и обяснителен материал!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Трябваше да започнеш направо с шестото :)
    А и то не е необходимо при тези изкусителни и сооочни снимки :)
    И се накапах, разбира се!
    Страхотен е галета!
    И аз не обичам вкус на печени яйца!
    Прохладна морска прегръдка!
    А и бих го хапнала и студен!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Tiene una pinta deliciosa, que bien te ha quedado.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  9. То първият ти път като пръв път ли е ?!Де да бяха и моите първи пътища като твоите Инче........
    Прекрасна е всяка трохичка на този твой галет!
    А за питането ти ,свързано с патладжана-ще помагам на Ив:))

    ОтговорИзтриване
  10. Не обичам много тестени неща, но напоследък откривам предимството на галета, фокачите, киша и др.подобни изкушения! Вече ме зариби с тази рецепта:)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей, дрънкалце, дрънкай си, кой ли ми те слуша:)
    при тези съставки и снимки, че и крайния резултат- както казват по нашия край
    -Баш ме брига, че си заменила продуктите:)
    Уникална рецепта с още по-уникални снимки!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,
    Ванче,
    Иве,
    морска Дани :)),
    Миленка,
    delizio-delizio,
    Кате,
    благодаря ви :)
    Хубава вечер от мен :)

    Jose Manuel,
    Federica,
    thanks :)

    ОтговорИзтриване
  13. THANK YOU, dear, it looks absolutely awesome!!!!!! so beautiful pictures! :-D

    Take care!

    ОтговорИзтриване
  14. Първият път е винаги добър, забелязала съм! Великолепно! Прегръдка, Ин!

    ОтговорИзтриване
  15. Ау, и аз не съм правила галет все още, но след твоя трябв ада опитам задължително! Снимковия материал е чуден!
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  16. assolutamente deliziosa questa torta, molto delicata e gustosa!

    ОтговорИзтриване
  17. ИНЧЕ,то е неустоимо просто.
    Ще ме караш да правя и аз в тези горещини.
    Много, много красив апетитен ,а снимките ти охххх... направооо...уникални!
    Прегръдки Инче и прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Инче, искам, искам, искам! И пак искам! Изглежда толкова изкусително, нереално вкусно! Много ти се кефя на последния кадър, той си е твой патент във всяка рецепта, радвам се, че не го пропускаш! Ама галета е страхотен просто, айде пак се върнах на него:):):) Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Helena, thank you again for sharing your recipe!
    Have a nice day :)

    Лин,
    Петя,
    Зиче,
    Кате,
    благодаря ви :)

    Lucy,
    Mari Carmen,
    thanks :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ина,направила си много,много вкусен галет!Обичам всички съставки и аромати!
    И чудесни снимки!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Хлъц....със сигурност нищо не е останало вече/а как ми се искаше едно парченце/.
    Изглежда толкова убийствено вкусно,че няма начин да не го приготвя.Отсега мятам доматите в грил тигана.
    Поздравления за прекрасните снимки!
    Усмихнат и вкусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесен! Направо думи нямам!

    ОтговорИзтриване
  23. Изглежда мнооооого вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  24. Бети,
    Нанитка,
    Траяна,
    Мария,
    благодаря ви :)
    Много е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  25. Se ve deliciosa una tarta salada maravillosa me encanta ,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  26. Е това е точно по мой вкус! Разкошно-супер-апетитно ти изглежда галета!

    ОтговорИзтриване
  27. От първо до пето, този галет е чудесен и е направен перфектно!
    Незнам що се оправдаваш, като си направила такава разкошотия;)
    Ще го правя и аз, да знаеш;)

    ОтговорИзтриване
  28. Ина, галетът ти е супер - по всички точки от първа до седма :))). Изглежда направо разкошно, и така с тези парченца :). Определено ще го пробвам при удобен случай.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. Чудно тестенце!!!!Направих галета с тиквички, непременно ще опитам и оригинала!
    Ина,жега или не, това нещо не е за изпускане, пък и позволява всеки да си прави каквото му хрумне вътре в хрупкавата оградка!
    Поздрави и благодарности за стимула!

    ОтговорИзтриване
  30. Инче това изглежда просто великолепно и много вкусно, ша взема да го пробвам! И не изпадай в подробности ... Течна, заквасена , сметаната си е сметана:)) И аз като теб обичам повечко доматчета, хайде хубава седмица и много усмивчици от мен!

    ОтговорИзтриване
  31. Мира, благодаря :)

    Вили, много си бърза :) О, и аз ще пробвам с тиквички, ако успея да спася няколко за галета от гладниците :)

    Хихи, Евчик, ти завърна ли се, бре, скитнице :)

    ОтговорИзтриване
  32. Какви кусури да ти намерим, Инче?
    Изглежда невероятно, а представям си колко е вкусен.
    Ще го пробвам задължително, само да ми дойде готварската муза, че нещо напоследък никаква я няма.

    ОтговорИзтриване
  33. Прекрасни снимки, голяма вкусотия!
    Когато фактите говорят, всички ядът и мълчат!

    ОтговорИзтриване
  34. Изглежда невероятно вкусно! А за кусури...не ще и дума да става!

    ОтговорИзтриване
  35. Сигурна съм, че е убийствено вкусно. Толкова е пъстро, красиво, примамващо:)
    Промените, които си направила явно определят убийствения вкус:)
    И между другото съм любител повече на квасената сметана пред другата:)
    Ям я като шоколад, с лъжичка ;)

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря за чудесната идея, Ина! Макар и с някои промени в плънката и тестото, у дома се насладихме на неустоим вкус! Още щом го опитах, съжалих, че не съм открила по-рано рецептата. Вече присъства и в моя блог ето тук http://vili-blog.blogspot.com/2015/07/blog-post.html
    Желая прекрасни почивни дни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове