Тиганици от тиквички

 
Сигурно за мнозина от вас тези тиганици са известни, но за мен са новост. Когато ги зърнах вчера в блога на Диди >> и вече знаех, че днес ще ги опитам :) Признавам, че рецептата я измених, тъй като имах 3 жълтъка, които ми останаха от един десерт и които не ми се искаше да изхвърлям, та вместо цели яйца, при мен са само жълтурите. Заквасената сметана и крема сиренето се озоваха вътре в купата по същата причина, а сиренето - просто защото съм се заблудила, че присъства в рецептата. Останалите съставки са с променено количество, съобразно изискването да се получи нещо като кексово тесто, но една идея по-рядко. 
Общо взето, напоследък се изявявам като икономична домакиня :))) Хем си поразчистих в хладилника, хем осигурих част от обяда :P
Та така получих тези мекички, вкуснички и лекички тиганиЧКИ със или от тиквички.
Диди, чудесни са, но ти го знаеш :)




(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
3 жълтъка  или 2 малки яйца
1 средно голяма тиквичка
100 грама заквасена сметана
30 грама крема сирене
100 грама краве саламурено сирене или фета
1/2 чаена чаша брашно
1-2 скилидки пасиран чесън
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 супена лъжица олио
копър
черен пипер
сол
+
 олио за намасляване на тефлонов тиган


Настъргваме тиквичката, осоляваме я леко и я оставяме в съд под наклон, за да се отцеди водата. Това се случва за около 30 минути. В друга купа смесваме останалите съставки, без содата. Към тази смес прибавяме отцедените тиквички и содата. Разбъркваме и оставяме сместа да престои около 10-ина минути. Намасляме съвсем леко с олио тефлонов тиган, загряваме го добре и на умерен огън печем тиганиците като от сместа вземаме по една супена лъжица и я изсипваме в тигана и леко разтиламе. В моя тиган събирах по 3 тиганици, но зависи колко е диаметъра му или пък колко големи тиганици искате да получите. Печем тиганиците от двете страни.
Сервираме със сос по желание. Аз заложих  на простичката комбинация от кисело мляко, копър олио, пасиран чесън, сол и малко лимонова кора.


Чудесни са! Не са мазни, а представляват комбинация от сочност и тънкост :))) Много ни харесаха.
Диди >>, благодаря за рецептата! Мисля да настържа тиквички за зимата и да ги замразя, така ще можем да хапваме от тази вкусотия и по снежно време.

Сори за размацотиса, но в тая жега на терасата да държа вилицата с една ръка, а с другата фотоапарата и да натискам копчето, хич не е лесна задача :)

35 коментара:

  1. Ммммм! Много вкусно!!!
    Сега се сещам, че някъде имах една рецепта за тиквени тиганици с мая. Ще взема да се разровя и да ги опитам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са,Инче....с едно млечно сосче и студено бяло винце..........,горещо било:))))пак ми се ядеееее:)))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, искам размацотената :)
    Вкусно!!!!
    Много прохлада ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Ил, давай я тази рецепта с маята. И нея ще я пробвам. Тази много ми допадна, макар че карах с каквото намерих в хладилника :))

    Миленка, бяло винце... не се сетих, ама то как да се сетя, като не знам от кога не съм близвала алкохол, за сметка на това червата ми ръждясаха от коли :))

    Дани, благодаря :) Имаш я :)

    Гло, благодаря! Наистина са доста вкусни.

    Прохладна вечер на всички ви :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са, снимките също! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Хареса ми и рецептата и уникалните снимки!Лека и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Още утре ще се пробват!
    Нали тиквичките ми раждат като луди, аи ще имам гости!
    Чудничка идея Инче, а снимките са *) Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
  8. А.че тя много хубава рецептата ,и аз не бях чувала за тиганици с тиквички ! Ще опитам ,Инче -хареса ми !
    За снимките си знаеш че си вълшебник !
    Хубава нова седмица утре ! И дано по-хладна ....!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, как хубаво са запържени (или по-скоро запечени). Великолепни снимки! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм,и на мен размацаната много ми хареса!:)))
    Чудесни снимки!И тиганичките.Пак ми се приядоха!Радвам се,Инка,че ти е харесала рецептата.Мисля да опитам и с твоето допълнение от сирене и крема сирене.Определено пасва на вкуса.Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ох,че вкусничко!И какви снимки самоооооо!Как да не облещиш очи?
    Супер са тиганичките ти,Ива!Скоро правих,но по-големи по рецепта на Еми Таракчиева,наистина става много вкусно!
    А спагетите с патладжан са-мамма мия-разкош!
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  12. Федорска,
    така като все подменяш, заменяш и допълваш продуктите, те обявявам за експериментатор и новатор номер 1;) Много са ти добри тиганичките- поздравления!
    Дай една-две насам;)
    Айде хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. М-да...вкусно, вкусно! И на мен много ми се понрави тази идейка - ще се пробва още тази седмица за гарнитурка...Обаче така като знам моите хора май ще трябва да забъркам направо двойна доза...Лека и безстресова седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
  14. :):):) Добре си се заблудила със сиренцето:) А все повече се убеждавам, че от продуктите в хладилника се получават най-вкусните рецепти. Инче, перфектни са и как готино позират! Много са вкусни, наистина си личи най-вече от размацотената:):):) Прегръдки от мен и пожелания за по-прохладна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани,
    Таня,
    Кате,
    Ванче,
    Elti,
    Диди,
    Jose Manuel,
    Роси,
    Мъхче,
    Диди,
    Бонбонче,
    благодаря ви :)

    Хубва седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. Не знам тиганици ли са или мини палачинки, обаче аз такива много, много обичам! А онези надиплените във вързопче с патладжана...ох, лелеее, и на тях не отказвам!!!
    Хубава нощ, Ина :*

    ОтговорИзтриване
  17. Инче чак намен ми зауха, прекрасно и толкова вкусно предложение отнова! Това си заслужава да го изпробвам, само нещо напоследък в тази жега апетита ни съвсем се изпари, аз съм минала само на ядки, плодове и малко шоколад, за сила :))
    Прегръдки и хубави и по - прохладни летни дни:)

    ОтговорИзтриване
  18. Мамо, бях на село. Поих, изгорях, ядох плодове. Готви повечко от това, пригладнял съм XD

    ОтговорИзтриване
  19. Hermosas y originales tortitas lucen tentadoras,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  20. Ина, много апетитни!Ще ги опитам непременно!

    ОтговорИзтриване
  21. Ох че вкусотия и вълшебни снимки!
    Веднага ще се изпробват!

    ОтговорИзтриване
  22. Защо ли ми трябваше да отварям тази публикация късно вечер? Ще се купуват тиквички, то се е видяло :) Ина, изглеждат страхотно!
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  23. Много вкусни снимки, надявам се скоро да ги пробвам тези тиганички! Солени Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Убеди ме още от заглавието, а със снимките окончателно ме довърши:)

    ОтговорИзтриване
  25. Дръпи, хахах, разпознах се :))

    Благодаря на всички ви :)
    Хубаво лято от мен! Ще се видим след няколко седмици :)

    ОтговорИзтриване
  26. Чудничко изглеждат, Инче!
    Ще взема да направя, тъкмо имам тиквички в изобилие.
    Прегръдки! Приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
  27. Мамо, в предната тема са ти спамили някакви пакистанци XD

    Мамо, ситуацията е следната. Ново съобщение не мога да пусна, защото в кутията съм сложил обем надхвърлящ нейнатата вместимост.
    Писал съм си със [url="http://www.kaldata.com/forums/user/174659-sisone22/"]sisone22[/url] за богатството на българският и немският език, особено що се отнася до речник във философски думи и т.н. За съжаление не мога да го открия. Просветление ме озари, че мога да помоля гореспоменатия за една услуга. Заради езиковата бариера и неориентирането ми в немски води неизчерпано откъм възможности приключи едно мое изследване, което публикувах в Уикипедия - [url="http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B8_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0"]Произхода на Шуми Марица[/url]. Статията е моя, имам я и [url="http://vorfax-am-am.blogspot.com/2011/07/blog-post_06.html"]в блога[/url] , където е по-богата откъм изображения и аудио мостри.
    Накратко немската следа:
    [quote]
    През далечната 1839г. във Вроцлав (Полша) [b]Alexander Cosmar (1805-1842)[/b] създава фарсът "Пиратите". По-късно този факт ще бъде определен като показателен за славянските влияния в новосъздаващата се българска музика (след Освобождението).
    Взаимстваната от нея песен в Германия се нарича "[b]Wenn die Soldaten durch die Stadt marschieren[/b]" (Когато войниците маршируват през града) и е с развлекателен характер, но звучи като марш. За сега най-стари документи за употребата и са известни (благодарение на [b]ganinka[/b]) през 1912 г., когато тя е включена в репертоара на кабаретната певица [b]Claire Waldoff[/b]. В Германия песента се налага като военен химн ползван и през двете Световни войни.
    [/quote]
    Това, което ме интересува е дали в Германия може да се открие повече информация за произхода на споменатите заглавия, изпълнители, аудио записи и т.н. Не са ми известни подходящи форуми за да задам такъв въпрос. Като цяло въпросът е репертоара на кабаретната певица [b]Claire Waldoff [/b]откъде е.
    Поздрави :)

    Това е мамо, може за по-мързеливко, че знам, че ти е в кръвта, да го люфнеш с копи-пасти и да го делнеш от тука.
    приятни сънища

    ОтговорИзтриване
  28. Инче, много апетитни тия тиганички. Ще се радвам да се присъединиш с твоите рецепти за тиквички и патладжани в колекцията ми. http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html
    Хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  29. Дръпи, нямам представа.

    Мария, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  30. Мале, какви снимки! Ще се побъркам вече :Р
    Чудесно изглеждат + нещата, които ей тъй между другото са попаднали вътре в рецептата :Р
    Ще се почерпя виртуално:)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове