Яхния от бамя


В спомените ми бамята е нещо лигаво и странно миришещо, когато е в прясно състояние.  Въпреки това, много ми се прииска да хапна някаква манджичка с нея, още повече, че ми казаха как да избегна прекаленото точене на течност, т.е. лиги :)) Е, при мен имаше някакъв остатък от споменатите, но пренебрежително малък, така че с ръка на сърцето мога да кажа, че се сдобихме с много вкусна лятна манджичка. 




Снимките са без връзка с темата. Не им е мястото в този блог, по-скоро са за другия с пътуванията, но реших да му ударя теслата, защото открих много от нещата си, както като снимков, така и като текстов материал в редица сайтове и блогове. Пък и нали казахте, че чакате снимки от почивката :)) 

Заигравка с "magic" функциите на фотото ми.




Серия "ветрилник"

Много лоша снимка, но не се сдържах да не ги снимам тия "идиоти". Можеше някоя вълна да ги прати в обятията на морето...

Но пък рай за сърфистите се оказа ветрилникът.


Осъзнавам напълно, че възможностите на апарата ми не са тия обекти, но що пък да не ги щракна :))
Изгрев

Залез

И да си дойдем на думата...


Продукти за 3 порции:
бамя - 15 броя малки екземплярчета :)
5 средно големи узрели червени домати
1 средно голяма глава кромид лук
магданоз
сол
оцет
олио

Бамята се измива. Дръжките се отрязват много близо до основата, но се внимава да не отрежат напълно. Посоляваме бамята и с помощта на солта изтъркваме власинките й, след което я накисваме във вода и оцет за около 30 минути - 1 час. В тенджера запържваме в малко олио нарязаната глава лук. След като се запържи, добавяме обелените и нарязани на дребно домати. След около 5 минути добавяме и отцедените от киселата вода бамя. Овкусяваме леко със сол и оставяме сместа на слаб огън за около 40 минути. След като свалим от огъня яхнията прибавяме и нарязания измит магданоз.
Може да се хапне топла, но на нас ни хареса повече студена. 






26 коментара:

  1. Хм, Инче, защо по-често не се заиграваш с "magic" - функциите? Тез зелени бутилчици са ми спомен от детството - нашите ги пълнеха с доматен сок...А за вкусната лятна манджичка - количеството бамя е просто трепач и като гледам снимките е за три чинийки (-:

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, мамо, това ще се плющи здраво с чесън и оцет ^^
    За касадиляса и испанците вярно, че не знаят какво е, което ме озадачава.
    Ох, как тача яхнийките, само слюноотделям обилно по нощите ^^

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, благодаря за фотките :)
    Щракнала си чудесни "неща" и си хванала много хубави моменти!
    С бамята не се долюбваме изобщо :)
    Харесвам я единствено кисела в туршия!
    Но не мога да не оценя факта, че ти започваш да имаш "по-топли"
    отношения с нея!
    И да откриеш ново попълнение към богатия ти рецептурник!
    Прегръдка и хубава неделяЧ

    ОтговорИзтриване
  4. Бях забравила колко е вкусна тази манджичка, благодаря за подсещането, остава само да си намеря бамя и напред:) Много ми харесва блогът ви, поздравления! Когато човек дава всичко от себе си, а останалите злоупотребяват с това, не значи непременно, че това ще ни изчерпа и омърси. Напротив, всички даваме по-инстинкт, това което ни е в повече, така че продължавайте да творите, винаги ще имате нещо в повече от останалите заради таланта си, дори и да ви плагиатстват!
    Поздрав: Маги

    ОтговорИзтриване
  5. Инче манджицата ти е божествена а разходката и снимките със старата бутилка направо ме разтопи.Каква лимонада се продаваше в тях оххх...
    Бамя май ще ходя да си търся ,че много ме изкуши с твоята прекрасна и апетитна манджица.
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Тази бутилчица да не я хванахте в морето с някакво послание в нея:):)
    Много красиво и сташно вкусна бамя!Боже.... обожавам я!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Ах,как само си ги строила бамите в порцията :)),за мен нож и вилица не трябват,направо ми дай лъжицата,и по-големичка,защото тази манджичка ми е от топ-любимите домашни гозби и супер много я харесвам!
    Мнооого е вкусна,и снимките ти са много яки,благодаря,че ги сподели!
    Хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Тази манджа ми е любимата и миж, че може и да не бъде лигава бамята :)) За виси как ще я "строиш". А тук - и видимо и вкусово е в правилния ред :))
    Инче, добре, че тук сподели снимките от почивката, другите можеше и да пропуснем. А такава красота, която си хванала не е за пропускане. Розовата мрежа и бутилката навяват спомени :)) много мили. И идиотите :))
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. И на нас ни е любима.Аз слагам и картофки!Божествено вкусна лятна манджа!
    А за снимките-уникални моменти са запаметени.И тая функция много хубава!Много ,много красиво!

    ОтговорИзтриване
  10. Жалко, че порциите са само три - това ми е една от любимите летни и не само гозби. При мен бамичките са цял килограм в една манджичка - колкото повече толкова по вкусно.

    ОтговорИзтриване
  11. Диде, не я знам тази бутилчица каква е, но като я фиксирах на този очукан прозорец в тази мрежа и веднага реших, че няма как да не я увековеча :))

    Е, Дръпи, най-накрая да си паснем в нещо, пък макар и яхниесто ;)

    Дани, бамята наистина е специфична откъм мирис и откъм слуз :)), но щом ти харесва в трушии, то и това ще ти хареса, ако първо я обработиш с оцет.
    Благодаря ти :)

    Маги, благодаря за топлите думи и хубава оценка :)
    С пожелание за усмихната нова седмица :)

    Ха, Зиче, разбули загадката с пълнежа на бутилката. Не бих се сетиха, че са продавали лимонада. На мен ми приличаше да е нещо с алкохолец (защо ли ;)))
    Прегръдки и от мен, Зиче :)

    Jose Manuel, thanks :)

    Хихи, Гоги, не знам, може и послание (навярно любовно, алкохолно или любовно-алкохолно ;P) е имало някога в тази бутилчица... след лимонадата, де :)) както стана вече ясно.

    Благодаря ти, Роси! Сега се сетих, че трябва да ти изпратя нещо, както ти бях писала, но нали първо теб те нямаше, после мен... дано да успея преди пак да съм отпрашила.
    Прегръдки от мен :)

    Пепи, така е, права си, всяко нещо си иска да го подхванеш правилно :))
    Благодаря ти, сладурано, чакаща "инспектор Данаилов" :))

    Танче, не се сетих да сложа картошки, но ще пробвам и с тях.
    Благодаря за идеята и одобрението :)

    Стефи, развесели ме :)) Благодаря ти :)
    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  12. Федорска,
    с бамя не моЖ ма спИчели, но с морските снимки... твоя съм завинаги;)))Убийствени са,макар магьоснически функции на апарата, да е нещо, което не схващам. Но резултатът е добър, така че, продължавай да си играеш;)
    И хубава нова седмица, разбира се!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасни снимки, а яхнийката си я бива! Мама я правеше, но аз не, за жалост:)

    ОтговорИзтриване
  14. Хм, Мъхче, DSLR апаратите нямат ли автоматични функции? Моята турбо сапунерка ме удостоява с цели 4 такива магически ефекти, само дето аз не ги ползвам :))
    Хубава нова седмица и на теб :)

    Траянче, благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  15. Хмм, бамя казваш...
    откога се каня да вкарам такова нещо у нас, нищо, че моите ще го смятат за отровно. Ама като гледам как вкусно изглежда, нищо чудно скоро да ги тровя.
    А снимките са прекрасни. Особено за такива като мен, дето стигаха два пъти тази година до морето, ама само го помирисаха...

    ОтговорИзтриване
  16. Инка,ако има още от бамята може да ми сипеш поне половин лъжица.....:))))

    ОтговорИзтриване
  17. Ох ох с тази яхнийка ... ти идвам на гости, обичам много бамя и как само ми се хапва .... Изглежда мноооого вкусна твойта яхния, а снимките са супер ... даже са си по темата, веднага си представих Попай моряка :))
    Ама си голям образ, много обичам да те чета :)))
    Гуш!

    ОтговорИзтриване
  18. Инче и аз съм с резерви за яхнията от бамя, но пое я слагам в разни други ястия.
    Снимките са невероятни, особено тази с лодките с макарата и шапката!
    Невероятна е!
    Прегръдки и хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  19. И яхнията, и поста и снимките, всичко е супер!

    ОтговорИзтриване
  20. Инче, винаги ми е забавно тук, само ми кажи къде е другия блог, че ми стана много любопитно, нали ме знаеш, няма да заспя! Иначе кадрите са страхотни и не мисля, че е важен апарата, а човека зад него! Яхнията е вкусотия! Поздрави и мерси за красотите!

    ОтговорИзтриване
  21. Много обичам бамя, обаче рядко намирам. Супер апетитна е яхнийката, Инче!
    Много ми е мъчно за другия блог :/
    Жалко, че са те разочаровали. Болна тема...
    Снимките са страхотни!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  22. Se ve un plato muy bueno y colorido,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  23. Обичам малки не лигави бами :) и скоро си приготвих. Снимките са ти страхотни и аз им се чудя на такива хора нямат ли страх!?

    ОтговорИзтриване
  24. Инче, аз те питах за блога с пътуванията, но сега като наминах за отговора, видях, че си написала, че си го спряла. Много жалко. Гадна работа с тези кражби. И аз на много места си виждам рецептите, засега само текстовете. Винаги човек може да си познае текста, когато си го е оформил сам. Но за съжаление няма оправия! Надявам се поне тук да ни пускаш от време на време красоти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове