Катлама - узбекски питки с лук и сирене в тесто



Това са едни узбекски питки, които се приготвят със стар лук, но аз го замених с пресен и така получих този резултат, който виждате на снимките. На малкия не му харесаха с лук и това беше причината едната част от тестото да използвам, за да обвия сирена. 

Източник >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
250 грама брашно + още за измесване на нелепнещо тесто
1/2 чаена чаша вода
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица олио

плънка
4 стръка пресен лук (по 2 за всяка кора)
магзаноз или друга зеления (по желание)
1/2 чаена лъжичка сол

олио за пърнжене




От продуктите за тестото замесваме нелепнещо тесто, което поставяме в полиетиленов плик и оставяме за около 1 час да се отпусне. 
Разделяме тестото на две части и от всяка част разточваме тънка кора (с дебелина около 2 милиметра). Намасляваме кората с олио и я навиваме на руло, което навиваме като охлюв. Разточваме получения охлюв на тънка кора (с дебелина около 2 милиметра) и разпределяме плънката, която при мен е само от пресен лук и сол. Навиваме на руло, което разряваме на парчета (пънчета). Всяко пънче приплескавме като диск  първо с длан, а после и с точилката, като дебелината на получения диск не трябва да е много голяма. 
В нагорещен тиган с олио пържим получените питки, като нивото на олиото трябва да достига половината от височината на питките. Обръщаме около 3 пъти питките от всяка страна, за да се изпържат равномено. Готови са, когато придобият приятен загар. Може да се консумират топли, а може и студени. Отвън са с много приятна хрупкава коричка, а отвътре по-меки. 

Кухнята, както и преди съм ви казвала, ми е доста тъмна за снимки и трябва да прибегна до изкуствено осветление, та това е и причината, или една от причините :)) \другата е, че ме домързява\ да снимам процеса на приготвяне. В този случай малко изключение направих.



Аз от едната кора направих ето тази имишльотина - различни сирена завих в тестото, след което изпържих в тигана с олио. За едни използвах краве сирене, за други бри, а за трети - мини бейбибел на La Vache qui rit. Разпределих ги на разстояние едно от друго на половината от кората, а с другата полина ги захлупих. С малка чашка отрязах кръгчета, така че сиренето да е по средата и ги изпържих. Тези със саламуреното сирене и мини бейби бел станаха много приятни. Не мога да кажа същото за тези със сиренето бри с маслини, тъй като самото то не ми  допада особено. Когато са топли, коричката им е много хрупкава, но като изстинат и тя става мека.


Разрез на тези с мини babybel на La Vache qui rit


40 коментара:

  1. Страхотни са!Направо ми се прииска да си взема една за обяд към салатата :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. уауууу и всичките питки са страхотни!
    А тези с лук и много ароматни ,нали?
    Благодаря и за поетапното снимане, знаеш, че е много полезно, нали :)

    ОтговорИзтриване
  3. О, на мен тези с лук много ми допаднаха.
    Да, знам, особено, ако човек не може да обяснява или отсрещната страна не може да вдене :)))

    Хубав уикенд, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Голяма вкусотийка са питките!
    Невероятно апетитни и пълнежите много ми допаднаха!
    Магнетични снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни питки.Така апетитно изглеждат на снимките,че как да не му се прияде на човек.:) :) :)Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам лук във всякакви плънки,сирена също,така че твоите питки ме спечелиха веднага.Отбелязвам си ги и ще ги пробвам!
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Мира,
    Таня,
    Натали,
    благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  8. Merhabalar,Ellerinize; emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  9. Инче, и на мен ми харесват с лук!
    Идеята за сиренцата е страхотна, а снимката в разрез е...
    Трябва да предлагаш и салфетки :)
    Точно пека твоят царевичен галет, но с бутер тесто!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези с лук малко наподобяват вкусово на лучник.
      Благодаря ти :)
      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  10. Какъв вятър те завя до Узбекистан? Всъщност все едно какъв - резултатът изглежда мноого вкусничък! А измишльотините много ти ги харесвам - хубав тоалет си им спретнала на сиренцата (-:
    Приятна почивка, Инка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Случаен :))
      Благодаря, Ди! Изчезвам, че един малчо голям натиск ми прилага, за да освободя "неговия" компютър :))
      Хубав уикенд от мен!

      Изтриване
  11. Невероятна вкусотия,Ина! И с лук, и със сирене няма да им простя:)

    ОтговорИзтриване
  12. Тези с мини babybel на La Vache qui rit ме привличат като магнит. Мнооого вкусно изглеждат! Ако пред мен има десетина, ще искам да изям 20 :)

    Много интересна рецепта и добре, че си снимала процеса, защото това с навиването на охльов много много не го разбрах.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  13. Una receta muy novedosa, me ha encantado como te queda.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  14. fedora,фаворит ми стана последната снимка с бейби сиренцата!УНИКАЛНИ!А във вкуса нямам никакви съмнения!

    ОтговорИзтриване
  15. Мамо, четох, че ако ядеш много моркови кожата ставала оранжева. Това напълно сирьозно. Та се питам, като се наливаш с толкова много млечни продукти, къде ти се лепва ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, къде, точно там, където трябва ;)))

      Изтриване
  16. Всички варианти ми харесват! Благодаря за тази хубава идея, Ина! Прекрасен уикенд! :))

    ОтговорИзтриване
  17. Траяна,
    Лучия,
    Хосе Мануел,
    Таня,
    Дани,
    благодаря ви :)

    Слънчев уикнед и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  18. Боже, Федорска,
    тези лучените са страхотни! Не че бих пренебрегнала сиренцето, но някак с лука ме спечели завинаги;)
    И със снимките, и със снимките;)))

    Хубав уикенд!!!

    ОтговорИзтриване
  19. non saprei decisamente scegliere tra le due varieta'i porri mi piacciono ma il formaggio fuso mi ispira!

    ОтговорИзтриване
  20. Ох, момиче, какви апетитни снимки си направила!Ами то да стане човек и да ги направи веднага тези мини лучени хапки! Премаля ми от глад като ги гледах:)Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  21. Интересно изглеждат с тези мехурчета, също като при мекиците!
    Приличат ми като на пържени мини банички! Вкусотия!
    Инче, поздравления и прекрасни слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  22. И аз като Мъхчето си паднах по лученките :) ...много вкусно изглеждат , а снимките -много красиви !
    Хубава събота и неделя ,Ина !

    ОтговорИзтриване
  23. При Мирето едни изкушения при тебе други!
    Днес ще направя тези на Мирето, а утре твоите.
    Уникални са Инче, направо ми замириса на тези с лук!
    Боже, боже, а как преглъщам само, а е само 9 часа!
    Убих ви! Ще ми развалите фигурата:)))
    Прегръдки изкусителко такава*)

    ОтговорИзтриване
  24. О Инче прииска ми се да посегна и да ги налапам всичките питки :))), толкова апетитно изглеждат. Благодаря за рецептата!
    хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  25. Тези малки балончета по кората ми подсказват за нещо много хрупкаво :) Изглеждат убийствено апетитни, fedora! Поздравления!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  26. Мъхче,
    Lucy,
    Гоги,
    Тили,
    Ив,
    Кате,
    Ди,
    Елти,
    благодаря ви :)

    Хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
  27. Ох ох каква вкусотия, много ми харесват и плитките и бейбибелчетата фантастично просто! Инче да нямаш нова камера, разкошни снимки и хубава светлина, ако не си с нова камера, то тогава си много добра с обработката :)
    Много хубав уикенд ти пожелавам !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Евчик!
      Не, нямам нова камера, просто малко повече разучих настоящата ми :)) Макар че има още неща, които надали ще ги използвам някога :)

      Хубав неделен следобед от мен :)

      Изтриване
  28. Прекрасно! Това е истинско изкушение и предизвикателство за всеки кулинар!

    ОтговорИзтриване
  29. Оооо,тези с топеното сирене са смайващи!
    Хубава нова седмица,Ина!

    ОтговорИзтриване
  30. Инче,как съм пропуснала тази рецепта-много ми допаднаха тези лученки,но ще ги направя с праз,защото в къщи много се яде,особено в тесто.Благодаря за споделената рецепта!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  31. Много добре изглеждат и с лук, и със сирене!
    Засърбяха ме ръчичките да ги направя.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  32. Ооооо, това изглежда толкова вкусно! Снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  33. Вещичке,
    Роси,
    Живе,
    Ели,
    Гуинет,
    благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  34. Тези питчици много ми допадат, съвсем по моя вкус са. Мммм, представям си ги топли с едно айранче за закуска. Поздрави.

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове