Бургери и хляб с червено цвекло



Хайде пак на цвеклото... :))) Знам, че мнозина не харесват това червено грудково растение, но тези бургери са много приятни!



Продукти за бургерите:
1 средно голямо сварено червено цвекло
2 средно големи сварени картофа
2 стръка зелен лук
1 яйце
сол
черен пипер
галета
олио за пържене


Обелваме сварените картофи и цвекло. Прибавяме нарязания лук, подправките и яйцето и пасираме (зеленчуците може и да се настържат, но аз избрах по-мързеливия начин). Трябва да се получи гъста смес, от която гребваме с една супена лъжица и овалваме в галета, като приплескваме във формата на бургери. Става много бързо. Пържим получените бургери в загрято олио, което трябва да достига до половината от височината на бургерите. Когато се стегнат от едната страна, обръщаме бургерите и от другата. Подреждаме бургерите в тава, покрита с хартия за печене и печем за около 20-25 минути в предварително загрята фурна на 200С. Може да се сервират със салата, със заквасена сметана, моцарела или каквото решите (при мен е с моцарела). Поръсих с черен сусам и зехтин. Много вкусни се получиха.
Няколко бургера не запържих, а само изпекох във фурната, но не стават, т.е. не са вкусни.


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за хляба с цвекло:
1 чаена чаша от сместа за бургерите (без галетата)
4 чаени чаши брашно
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка суха мая
1/2 чаена чаша топла вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар


Както виждате, аз изпекох хляба в хлебопекарната. Първо течните съставки, после сухите, като накрая се поставя маята. 
Малко препятствия имах по време на печенето на този хляб, тъй като токът спря :)) Оказа се, че бушините ни са изключили, та бързо се справих с този проблем. Втората несгода дойде от това, че хлябът се надигна много в хлебопекарната и почти беше на границата да не мога да затворя капака :)) 


41 коментара:

  1. Инче,цвекло обичам настъргано на салата.Хляба е станал с прекрасен цвят-как така отгоре цикламен цвят,вътре жълт-интересено.За вкус-трябва да се пробва.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе :)
      Не знам как се получава така, че отгоре цветът е цикламен, а отвътре не е. Щеше ми се и отвътре да е същият, но не е. Може би някакви химични процеси настъпват при печенето и се променя цветово сърцевината.
      Хубав ден и на теб :)

      Изтриване
  2. Инче, на мен си ми харесва цвеклото, още повече харесвам твоите презентации на тема цвекло! А снимковият материал е върха! Все ми се ще да си крадна някоя и друга снимчица:):):)Разкошни са, гледай какви мисли ми докарват! Откъде ги измисляш тези рецепти, незнам, какви идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята дойде вследствие на виждане на хляб от пурпурно царевично брашно, но не можах да намеря у нас такова. В единия магазин уж го имаха, а се оказа, че липсва. И понеже ме домързя да оформям бургери хаха, затова нахаках една чаша от цвекловата смес в хлебопекарната :) Но не съм открила топлата вода. Ако се разровиш в нета, ще видиш много хлебчета с цвекло.
      Благодаря ти, Бонбонче :) Кради смело :)))

      Изтриване
  3. Аз така и не можах да свикна с вкуса на цвеклото, но всичко приготвено с него е много колоритно. Дъщеря ми сигурно много би харесала хляба, с тази розова коричка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eли, цвеклото е много приятно, стига да е подправено както трябва. Консервираното цвекло е много киселичко за мен и също не ми допада, затова предпочитам да купя, да го сваря или изпека завито във фолио, та чак тогава да си го овкуся, както на мен ми харесва. А тези бургери съм убедена, че ще ти допаднат - нямат вкус на почва, както казват някои за цвеклото :))

      Усмихнат ден и прегръдки на "розовата" принцеса :)

      Изтриване
  4. Страхотни бургери:)Рецептите ти с цвекло са много интересни и креативни!


    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Инче ,ама от къде се сети за тези вкусотии бе жена? Толкова са апетитни и красиви , хляба и бургерите!
    ЕЙЙЙЙ голяма работа си да знаеш!Искрено ти се радвам на идеите!
    Снимките саааа..божествени !
    Прегръдки от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зиче :)
      Всъщност, цвекловите нещица са до голяма степен заимствани от рецептурника на сестра ми. Семейството й е голям фен на цвеклото, та и аз го налагам у нас :))
      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  6. Ей-й, това цвекло...накрая ще ме накараш да проям и тоя треволяк...обаче не мога да не ти призная, че точно тази комбинацийка с моцарелата много силно ме заинтригува, да не говоря за това, че цветовата комбинация е трепач, ама тя и при равиолите ти беше такава...хм, ами ще взема да пробвам май...Хубава и усмихната вечер, Инка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха, много ме забавлява изказът ти :)) Този треволяк е полезен, при това вкусен. Банална ставам, но истината е, че цвеклото изисква овкусяване, умерено овкусяване :)
      Виж, може и да не ти допада вкусово, но поне може да боядисаш това-онова с него, най-малко маникюр ;))
      Усмихната и на теб, Ди :)

      Изтриване
  7. Много хубава идея, а резултатите са впечатляващи! Поздравления за доброто въображение и красивите снимки! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      С пожелание за хубава вечер :)

      Изтриване
  8. QUe hamburguesas mas bonitas!!! y el pan? genial!!
    Un beso
    Rosel

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна идея! И за бургерите и за хляба.И двете ме заинтригуваха! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Натали :)
      Хубава вечер и на теб :)

      Изтриване
  10. Много интересно ..и хляб ,че и бургери :) ,а аз знам само за варено цвекло ! Не ,че съм му любителка ,но хубавите ти снимки може да ме накарат да опитам бургерите !
    Хубава вечер ,Ина ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, бургерите са чудесни - с хрупкава коричка и много мека вътрешност, но може да я адаптираш според вкуса ви.
      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  11. Инче, аз обичам цвекло и непременно ще опитам предложенията ти :)
    Изглеждат ми страхотно!

    ОтговорИзтриване
  12. Охаа ей това е още нещо, което ще се наложи да си изям сама, много обичам червено цвекло, но тези ще флустрират всички у дома с цвета си :))) Еле пък ако им дам розов хляб ... каквито са подозрителни ... ето ти едно кило отгоре за мен :)) Инче трябва да призная, че си направо гениална в хрумките си ... Сега се замислих дали мога да използвам сока на червеното цвекло вместо боя и за сладкиши ...?
    Много хубав петък и усмихнат уикенд Инче:)

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, любител съм на цвеклото и най-често го настъргвам сурово на салата!
    Добре овкусено, с добавки на синьо сиренце, орехи, чесън, майонеза...каквото имам!
    Много са ти хубави бургерите, ама ще ме домързи за такива цвъчки :)
    Взимам си от това отхапаното!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  14. Обичам червено цвекло и до сега освен в салата не съм го използвала за друго.
    Даваш ми чудеси идеи с публикацията!
    Бургерите изглеждат апетитно!
    За снимките нямам думи, както винаги на ниво!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. idee a dir poco strepitose, io ci ho fatto il risotto, mi ispira moltissimo anche il pane cosi'!

    ОтговорИзтриване
  16. В последно време цикламената вълна ме е обхванала, но за декорация :)
    И двете предложения са много апетитни и красиви!
    Морски Поздрави :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Ина, това са прекрасни предложения с цвекло и напълно по мой вкус,
    много ми допаднаха бургерите, а и хлебчето изглежда страхотно!
    Снимките са неустоимо изразителни,/ти си знаеш:)/
    поздравления и пожелания за хубави есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Мамо, искам хляб от кайма и ошав от прасе, хихихи ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каймата нещо съм я отсвирила напоследък, а прасето на Коледа :P

      Изтриване
  19. Не обичам цвекло (въпреки полезността му), но снимките ти са уникални, Инче! Истински ме изкушаваш да направя тези бургери - подозирам, че това ще е начина да заобичам този зеленчук. ;)
    А пък хлябът изглежда много оригинално - и аз (още преди да прочета коментарите) няколко пъти четох рецептичката, за да видя как си постигнала цветовите нюанси на кората и на вътрешността :D Така е много по-cool!
    Мерси за предложенията и много прегръдки :)))

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасни снимки,Ина! Но не съм фен на цвеклото:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  21. Зори,
    Евчик,
    Дани,
    Мира,
    Lucy,
    Усмивке,
    Ди,
    Вили,
    Траянче, благодаря ви :) Тези, които не оценявате цвеклото, не знаете какво губите... розови ръчички, ако сте без ръкавички :))

    Хубав уикенд на всички ви :)

    ОтговорИзтриване
  22. Абе знаех си аз, че в кухнята ти е избухнала дъгата и чаках следващия цвят с нетърпение!
    Красиво, вкусно и нетрадиционно, ноооо...ти винаги успяваш да ни изненадаш!
    Целувам те повелителко на дъгата:)))

    ОтговорИзтриване
  23. Федорска,
    ти не се спря с това цвекло, ама аз съм от харесващите го, така че всичко в този цвят е добре дошло за мен;) Хляб няма да меся, но бургерчета... току виж спечеля и децата за каузата:)
    Хубава неделя, Розовке;)

    ОтговорИзтриване
  24. Ехааа,този хляб има феноменален отенък,не бях виждала такъв до сега,страхотна идея,Ина!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  25. Ben bugün pancar burgeri denedim ve çok güzel oldu. Tarif için çok teşekkür ederim. Çok güzel bir sebze burger öğrenmiş oldum. Sevgiler.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Pembe Kekik, I'm glad you like the recipe :)

      Have a nice weekend :)

      Изтриване
  26. Hello ,this looks wonderful...It is a very different recipe..thanks for shsring..love nurşen..www.nurlumutfakta.blogspot.com

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове