Бургери и хляб с червено цвекло
Хайде пак на цвеклото... :))) Знам, че мнозина не харесват това червено грудково растение, но тези бургери са много приятни!
Продукти за бургерите:
1 средно голямо сварено червено цвекло
2 средно големи сварени картофа
2 стръка зелен лук
1 яйце
сол
черен пипер
галета
олио за пържене
Обелваме сварените картофи и цвекло. Прибавяме нарязания лук, подправките и яйцето и пасираме (зеленчуците може и да се настържат, но аз избрах по-мързеливия начин). Трябва да се получи гъста смес, от която гребваме с една супена лъжица и овалваме в галета, като приплескваме във формата на бургери. Става много бързо. Пържим получените бургери в загрято олио, което трябва да достига до половината от височината на бургерите. Когато се стегнат от едната страна, обръщаме бургерите и от другата. Подреждаме бургерите в тава, покрита с хартия за печене и печем за около 20-25 минути в предварително загрята фурна на 200С. Може да се сервират със салата, със заквасена сметана, моцарела или каквото решите (при мен е с моцарела). Поръсих с черен сусам и зехтин. Много вкусни се получиха.
Няколко бургера не запържих, а само изпекох във фурната, но не стават, т.е. не са вкусни.
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти за хляба с цвекло:
Продукти за хляба с цвекло:
1 чаена чаша от сместа за бургерите (без галетата)
4 чаени чаши брашно
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка суха мая
1/2 чаена чаша топла вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
Както виждате, аз изпекох хляба в хлебопекарната. Първо течните съставки, после сухите, като накрая се поставя маята.
Малко препятствия имах по време на печенето на този хляб, тъй като токът спря :)) Оказа се, че бушините ни са изключили, та бързо се справих с този проблем. Втората несгода дойде от това, че хлябът се надигна много в хлебопекарната и почти беше на границата да не мога да затворя капака :))
Инче,цвекло обичам настъргано на салата.Хляба е станал с прекрасен цвят-как така отгоре цикламен цвят,вътре жълт-интересено.За вкус-трябва да се пробва.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря, Живе :)
ИзтриванеНе знам как се получава така, че отгоре цветът е цикламен, а отвътре не е. Щеше ми се и отвътре да е същият, но не е. Може би някакви химични процеси настъпват при печенето и се променя цветово сърцевината.
Хубав ден и на теб :)
Инче, на мен си ми харесва цвеклото, още повече харесвам твоите презентации на тема цвекло! А снимковият материал е върха! Все ми се ще да си крадна някоя и друга снимчица:):):)Разкошни са, гледай какви мисли ми докарват! Откъде ги измисляш тези рецепти, незнам, какви идеи!
ОтговорИзтриванеИдеята дойде вследствие на виждане на хляб от пурпурно царевично брашно, но не можах да намеря у нас такова. В единия магазин уж го имаха, а се оказа, че липсва. И понеже ме домързя да оформям бургери хаха, затова нахаках една чаша от цвекловата смес в хлебопекарната :) Но не съм открила топлата вода. Ако се разровиш в нета, ще видиш много хлебчета с цвекло.
ИзтриванеБлагодаря ти, Бонбонче :) Кради смело :)))
Аз така и не можах да свикна с вкуса на цвеклото, но всичко приготвено с него е много колоритно. Дъщеря ми сигурно много би харесала хляба, с тази розова коричка :)
ОтговорИзтриванеEли, цвеклото е много приятно, стига да е подправено както трябва. Консервираното цвекло е много киселичко за мен и също не ми допада, затова предпочитам да купя, да го сваря или изпека завито във фолио, та чак тогава да си го овкуся, както на мен ми харесва. А тези бургери съм убедена, че ще ти допаднат - нямат вкус на почва, както казват някои за цвеклото :))
ИзтриванеУсмихнат ден и прегръдки на "розовата" принцеса :)
Страхотни бургери:)Рецептите ти с цвекло са много интересни и креативни!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря, Марина :)
ИзтриванеИнче ,ама от къде се сети за тези вкусотии бе жена? Толкова са апетитни и красиви , хляба и бургерите!
ОтговорИзтриванеЕЙЙЙЙ голяма работа си да знаеш!Искрено ти се радвам на идеите!
Снимките саааа..божествени !
Прегръдки от мен и хубава вечер!
Благодаря, Зиче :)
ИзтриванеВсъщност, цвекловите нещица са до голяма степен заимствани от рецептурника на сестра ми. Семейството й е голям фен на цвеклото, та и аз го налагам у нас :))
Прегръдки и от мен :)
Un color maravilloso, te han quedado estupendos.
ОтговорИзтриванеThanks, Jose Manuel :)
ИзтриванеЕй-й, това цвекло...накрая ще ме накараш да проям и тоя треволяк...обаче не мога да не ти призная, че точно тази комбинацийка с моцарелата много силно ме заинтригува, да не говоря за това, че цветовата комбинация е трепач, ама тя и при равиолите ти беше такава...хм, ами ще взема да пробвам май...Хубава и усмихната вечер, Инка!
ОтговорИзтриванеХахаха, много ме забавлява изказът ти :)) Този треволяк е полезен, при това вкусен. Банална ставам, но истината е, че цвеклото изисква овкусяване, умерено овкусяване :)
ИзтриванеВиж, може и да не ти допада вкусово, но поне може да боядисаш това-онова с него, най-малко маникюр ;))
Усмихната и на теб, Ди :)
Много хубава идея, а резултатите са впечатляващи! Поздравления за доброто въображение и красивите снимки! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани :)
ИзтриванеС пожелание за хубава вечер :)
QUe hamburguesas mas bonitas!!! y el pan? genial!!
ОтговорИзтриванеUn beso
Rosel
Thanks, Rosa Elena Padilla Ramirez :)
ИзтриванеСтрахотна идея! И за бургерите и за хляба.И двете ме заинтригуваха! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, Натали :)
ИзтриванеХубава вечер и на теб :)
Много интересно ..и хляб ,че и бургери :) ,а аз знам само за варено цвекло ! Не ,че съм му любителка ,но хубавите ти снимки може да ме накарат да опитам бургерите !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,Ина ! С прегръдка !
Иве, бургерите са чудесни - с хрупкава коричка и много мека вътрешност, но може да я адаптираш според вкуса ви.
ИзтриванеПрегръдки и от мен :)
Инче, аз обичам цвекло и непременно ще опитам предложенията ти :)
ОтговорИзтриванеИзглеждат ми страхотно!
Охаа ей това е още нещо, което ще се наложи да си изям сама, много обичам червено цвекло, но тези ще флустрират всички у дома с цвета си :))) Еле пък ако им дам розов хляб ... каквито са подозрителни ... ето ти едно кило отгоре за мен :)) Инче трябва да призная, че си направо гениална в хрумките си ... Сега се замислих дали мога да използвам сока на червеното цвекло вместо боя и за сладкиши ...?
ОтговорИзтриванеМного хубав петък и усмихнат уикенд Инче:)
Инче, любител съм на цвеклото и най-често го настъргвам сурово на салата!
ОтговорИзтриванеДобре овкусено, с добавки на синьо сиренце, орехи, чесън, майонеза...каквото имам!
Много са ти хубави бургерите, ама ще ме домързи за такива цвъчки :)
Взимам си от това отхапаното!
Прегръдка и хубаво настроение!
Обичам червено цвекло и до сега освен в салата не съм го използвала за друго.
ОтговорИзтриванеДаваш ми чудеси идеи с публикацията!
Бургерите изглеждат апетитно!
За снимките нямам думи, както винаги на ниво!
Поздрави и хубава вечер!
idee a dir poco strepitose, io ci ho fatto il risotto, mi ispira moltissimo anche il pane cosi'!
ОтговорИзтриванеВ последно време цикламената вълна ме е обхванала, но за декорация :)
ОтговорИзтриванеИ двете предложения са много апетитни и красиви!
Морски Поздрави :)))
Ина, това са прекрасни предложения с цвекло и напълно по мой вкус,
ОтговорИзтриванемного ми допаднаха бургерите, а и хлебчето изглежда страхотно!
Снимките са неустоимо изразителни,/ти си знаеш:)/
поздравления и пожелания за хубави есенни дни, Диана
Мамо, искам хляб от кайма и ошав от прасе, хихихи ^^
ОтговорИзтриванеКаймата нещо съм я отсвирила напоследък, а прасето на Коледа :P
ИзтриванеНе обичам цвекло (въпреки полезността му), но снимките ти са уникални, Инче! Истински ме изкушаваш да направя тези бургери - подозирам, че това ще е начина да заобичам този зеленчук. ;)
ОтговорИзтриванеА пък хлябът изглежда много оригинално - и аз (още преди да прочета коментарите) няколко пъти четох рецептичката, за да видя как си постигнала цветовите нюанси на кората и на вътрешността :D Така е много по-cool!
Мерси за предложенията и много прегръдки :)))
Прекрасни снимки,Ина! Но не съм фен на цвеклото:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванеЕвчик,
Дани,
Мира,
Lucy,
Усмивке,
Ди,
Вили,
Траянче, благодаря ви :) Тези, които не оценявате цвеклото, не знаете какво губите... розови ръчички, ако сте без ръкавички :))
Хубав уикенд на всички ви :)
Абе знаех си аз, че в кухнята ти е избухнала дъгата и чаках следващия цвят с нетърпение!
ОтговорИзтриванеКрасиво, вкусно и нетрадиционно, ноооо...ти винаги успяваш да ни изненадаш!
Целувам те повелителко на дъгата:)))
Федорска,
ОтговорИзтриванети не се спря с това цвекло, ама аз съм от харесващите го, така че всичко в този цвят е добре дошло за мен;) Хляб няма да меся, но бургерчета... току виж спечеля и децата за каузата:)
Хубава неделя, Розовке;)
Ехааа,този хляб има феноменален отенък,не бях виждала такъв до сега,страхотна идея,Ина!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Ben bugün pancar burgeri denedim ve çok güzel oldu. Tarif için çok teşekkür ederim. Çok güzel bir sebze burger öğrenmiş oldum. Sevgiler.
ОтговорИзтриванеPembe Kekik, I'm glad you like the recipe :)
ИзтриванеHave a nice weekend :)
Hello ,this looks wonderful...It is a very different recipe..thanks for shsring..love nurşen..www.nurlumutfakta.blogspot.com
ОтговорИзтриванеThanks, Nurşen :)
ИзтриванеAll the best :)