Грахово сирене


Всъщност, това нещо е нещо като грахово пюре, но "подчинено" на определен калъп ;)
Срещнах го като сирене и като кисел. Избрах за наименование първото, защото може да се реже, не за друго :)) В "Черешката на тортата" гледах веганските рецепти на Ваня и май ме вдъхнови да се разровя в нета за зеленчуково "сирене". Не си мислете, че ще мина на строг режим на хранене, освен, ако не е по медицински причини. Стигат ми седем, може и да са повече (даже вече не си спомням почно колко са) години на вегетарианство :))
Да се върнем обратно към рецептата. Купих сух грах, защото прочетох, че това нещо се прави със смлян сух грах. Да де, ама след като се снабдих с този грах, ме споходи страх да експериментирам с чопъра, а мелничка за кафе нямам, та накрая направих това нещо, което виждате на снимките, както аз си реших :))



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за 4 порции:
1 чаена чаша сух зелен грах (от този, чиито зрънца са на половинки)
50 грама краве масло или за вегетарианската версия същото количество олио
сол
1/2 чаена чаша течна сметана (по желание)
зелении (по желание)
черен пипер (по желание)

и още
краве масло или зехтин, пресен лук или запържен стар лук, маслини, бекон или каквото предпочитате като добавка при сервиране



Аз ползвах сух био грах, макар че ми се струва, че същото може да се получи и с пресен. Следващият път ще пробвам и ще редактирам рецептата съобразно получения резултат.

Измиваме граха и го изсипваме в тенджера със завряла вода (около 2 чаени чаши) на среден огън. Варим граха около 60 минути или до готовност, като от време на време добавяме вода, чието ниво да е около 0,5 сантиметрa над граха. Свареният грах пасираме, осоляваме, прибавяме подправки по желание, маслото и сметаната (отново по желание) и връщаме на котлона, за да се изпари излишното количество вода. Трябва да се получи гъста каша.  Облепваме  дъното и стените на тавичка или някаква друга форма със свежо фолио, изсипваме граховата смес, изравняваме отгоре и оставяме да изстине напълно. След като се охлади сместа, я обръщаме в подходящ съд, отстраняваме фолиото и режем на форми. Ако сме разсипали в мини формички, няма какво да режем, остава само да хапваме  :)

В тиган разтопляваме краве масло или растителна мазнина и запържваме лук, бекон или каквото там ни хрумне. Може и да не запържваме ;) Поливаме граховото "сирене" с мазнината, добавките и сервираме.

За предястие става :)) 



32 коментара:

  1. Много ми допада идеята! Благодаря за рецептата и вдъхновението! Приятна вечер и хубава есенно-златна седмица! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Хубава и на теб :)

      Изтриване
  2. За мен нищо не пречи да е с пресен, дори сварен, грах :)
    Със захар си съсипах кафемелачка, за да я меля за пудра :)
    Много са сладурски кубчетата!
    Хубава седмица, Принцесо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така си мисля относно граха. По отношенение на меленето, точно затова се въздържах и дадох крачка назад :)) Може би, ако ако имах грахово брашно, нямаше да ми отнеме толкова време, щото все пак докато се свари този грах, малко се озорих, да не говорим, че омирисах целия хол :)))... и то заради едно пюре, ама да е под по завъртяно име и форма :)))
      Благодаря, Дани! Хубава и на теб! Прегръдки :)

      Изтриване
  3. Аз съм голям фен на грахчето :) и определено ми харесва предложението, Инче :)
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори!
      Слънчева седмица и на теб, не само в буквалния смисъл :)

      Изтриване
  4. Ами то много добра идея е това, като гледам може с всичко да се получи добър резултат и съгласна съм, че и с пресен ще се получи, правила съм нещо от рода, но в три цвята и е двайсет пъти по-сложно. :)

    ОтговорИзтриване
  5. bellissima idea mi ispira moltissimo, sembra molto delicato!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересна рецепта ...някъде четох за грахово капучино ,що да няма и грахово сирене :) !
    Много свежи кубчета ! Мисля ,че ще ми харесат - обичам грах :) !
    Хубава нова седмица ,Ина !

    ОтговорИзтриване
  7. Брей колко интересна рецепта! Пък и много красив цвят! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са новите ти рецепти, но тази кулинарна идея ме плени...
    Ина,благодаря за ти за удоволствието, с което ме зареди!
    Голяма прегръдка, поздрави и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни снимки :)Обичам грах и ще ми допадне .

    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Инче,хареса ми това сирене.И на цвят и на вид.....а пък е и толкова фотогенично:)))))

    ОтговорИзтриване
  11. Много добре си го префасонирала туй грахче (-: Виж, за всекидневна употреба не бих си играла го режа на формички, но за парти - става много гот, харесва ми! Аз вегетарианствах около пет години, но това е далеееечно минало - гимназиални години и различни експерименти и опити, какво ли не му хрумва на човек.
    Слънчева седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
  12. Сиренце мечта за мен, защото обичам и сирене и грах тъй че комбинацията е страхотна!
    Невероятна идея и много ми хареса.Няма да ти казвам за снимчиците прекрасни защото всеки път се повтарям . ;)
    Прегръщам те и хубава нова седмица ти пожелавам Инче!

    ОтговорИзтриване
  13. И за гарнитура става, Инче :))
    Ама как ме подведе с това "сирене" - оцъклих му се снощи :))
    Поздрави сърдечни с пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Много ми харесва на цвят и на снимки :) .
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви, момичета :)

    Усмихната седмица и от мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ама какви цветни постове самооо...
    Миналия път в лилаво, сега в зелено, а следващия път?
    Уникално е сиренцето и като цвят и като вкус!
    Много ефектно, както за сервиране, така и за снимки!
    Браво Инче!
    Прегръщам те слънчице русокосо*)

    ОтговорИзтриване
  17. Ина, изглежда страхотно! Остана само да опитам, за да разбера колко е вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  18. Още от заглавието ме спечели за каузата :) Не знам дали ще ми се получи, но май ще опитам с пресен грах. Казах ли, че изглежда уникално :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Федорска,
    новатор си ти в моите очи!!;) Нивгиш не би ми хрумнало да правя такова нещо, но сега като спомена.... дали за рождения ти ден тия дни да не приготвя едни грахчета квадратни;)))???
    Чудесни са снимките!

    ОтговорИзтриване
  20. Мамо, не пуснеш ли чай от прасе и кашкавал от мусака без заливка ще си остана същия втален манекен ^^`
    Нищо не каза за кичозната манджа дето ти предложих назад...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кашкавалът от мусака е ясен, малко с чая ще се озоря, ама...
      Коя манджа? Може и да не съм я видяла, или да съм, ама да съм забравила вече, че то напоследък конкурирам много животински видове - не задържам инфо повече от 5 минути :x

      Изтриване
    2. Цитирам:
      Откога те навивам да ми сготвиш пъдпъдък във фазан в пуйка в агне. Мътното вино е от мене, още не се е избистрило, но пък е сладичкоооо ^^

      ПП: Припомням да си погледнеш пръста за вързани кончета XD
      ППП: Дам, това подкрепя тезата ми, че наскоро мама се е наела повече да рисува отколкото да готви ^^

      Изтриване
    3. Ааа, предложението е много хубаво, но няма къде да го събера това агне :)) Единствено това ме спира хахах

      По въпроса с панорамката. Оказва се, че не съм снимала както ти искаш, а са две-три снимки, с автоматичната панорамна функция на фотото.

      Изтриване
    4. Ех, значи... изрови в градината яма и направи като едновремешните ями. Може да печеш под въглените с фолио опаковка и папратови листа (май омеквало месцето от тях), но от сега да предупредя, че съм спец само по яденето, не по приготвянето, освен ако не изисква заешки дупки XD
      А снимки са нужни е такива. Не ме затруднява, ако са криви, в различна тоналност и прочие. Само месце да има, това е ключа ^^

      Изтриване
  21. Кате, Траянче, Габи, Мъхче, благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  22. Una ricetta di classe con una splendida presentazione . Buona giornata Daniela.

    ОтговорИзтриване
  23. Интересно предложение. Този ордьовър изглежда много свежо и пикантно. Харесва ми.

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове