Равиоли с цвекло и сирене

  
Това нещо е само за хора без работа :)) Може и да повторя някой път, но едва ли ще е скоро, особено след попиляното брашно по пода, щото и един млад готвач искаше да разточва с огромната точилка. Хубаво поне, че не успя да счупи нещо с нея. Пък майката ще чисти после, каква друга работа има?! 
Относно вкуса на това цикламено нещо, става, макар и да не е някакъв кулинарен шедьовър, а и моите предпочитания са към сосчета на сметанова или доматена основа. Козето сирене се усеща доста, но ако го няма, би било много блудкаво ястието. Заливката съм посочила само като съотношение на продуктите, защото не знам кой какво количество предпочита. 





Адаптирано оттук >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
за тестото
2 яйца
2 глави червено цвекло с големината на стиснат дамски юмрук :)
2 чаени лъжички олио
1/2 чаена лъжичка сол
2  и 1/2 чаени чаши брашно + още за измесване, така че да се получи нелепнещо тесто

за пълнежа
120 грама крема сирене или Рикота
4 пакетчета  натурално топено сирене от рода на La vache qui rit
1/2 чаена чаша козе сирене
1/4 чаена чаша настъргано сирене Чедар 
черен пипер
1/2 чаена лъжичка сол
магданоз, копър, босилек

за заливка
краве масло и лимонов сок в съотношение 3:1

за поръсване
настъргано сирене Чедър, Гауда, Пармезан или друго

 

Обелваме от кората свареното червено цвекло и го пасираме. Прибавяме и останалите продукти. Замесваме нелепнещо тесто, което завиваме в полиетиленов плик и оставяме да почине около 1-2 часа.
През това време приготвяме плънката от изброените продукти. Отпочиналато тесто разделяме на четири части и разточваме на търки кори първо две от частите. Върху едната поставяме по една чаена лъжичка от пълнежа на разстояние. Формите, които ще изрязваме може да бъдат различни, но аз заложих на стандартната квадрато-правоъгълна, още повече, че нямам преса за равиоли и работих с  въртящо се вълнообразно ножче. Пъленжът трябва да е на разстояние около 2-2,5 сантиметра от стените на формата, която сме избрали. Покриваме отгоре с другата разточена кора и изрязваме формите, така че пълнежът да бъде по средата. С ръка леко изкарваме въздуха и същевременно прилепваме двете кори покрай него. С вилица може и да натиснем след това краищата на равиолите. По същия начин процедираме и с останалите две части тесто, като плънката може и да е друга. на мен пълнежът не ми стигна, а и ми писна да правя квадратчета, затова нарязах останалите кори на дълги ивици и получих нещо като фетучини.



Оставяме за около 20-30 минути така получените равиоли върху хартия за печене, а през това време слагаме вода в голяма тенджера със супена лъжица сол и  1/4 чаена чаша олио. Когато течността заври, прибавяме равиолите и варим за около 2-3 минути. Не ги преварявайте, защото и цветът им ще стане розов, а не наситено лилаво-цикламен. 
Докато се варят равиолите, разтопяваме маслото, след което прибавяме и лимоновия сок. Аз добавих и малко зехтин. Сервираме равиолите веднага след като сме ги извадили от тенджерата, залети с маслено-лимоновата смес, поръсваме със сирене и зелениите.


 



54 коментара:

  1. Много атрактивно изглеждат тези равиоли, а последната снимка направо ме кара да огладнея.
    Наистина си е за хора без работа правенето на домашна паста или за много ентусиазирани кулинари :)) И аз съм решила да правя равиоли, но чакам да ми дойде някой скъп гост ;)
    Прегръдки и пожелания за хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това нещо конкурира точенето на баници, месенето на пити, с тази разлика, че първите повече ми харесват. Е, разбира се, ако са направени майсторски :)))
      А ако някой ден ти дойда на гости, не искам пастоподобни, а някоя от твоите невероятни торти :)))
      Благодаря, Ели :)
      Хубава нова седмица :)

      Изтриване
  2. Кулинарен шедьовър...нямам думи!
    Не знам дали е вкусно ,но е апетитно и страшно красиво!
    Снимките са прекрасни!
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, изглежда добре, но не е нищо особено. Определено не точно по мой вкус, но става, не е лошаво, както казваше баба ми, лека й пръст.

      Благодаря, Мира :)
      Приятна и на теб :)

      Изтриване
  3. ех... "хора без работа", с помощници :)
    Много е красиво, Инче! Такива цветове, толкова сочно изглежда...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, то тия са от спешъл помощниците, дето после пък ти трябва и помощ за/от помощта им :))
      Благодаря, Зори :)

      Изтриване
  4. Е как няма да дадеш на Малчо да точи :)
    Туткаво е наистина, но е вкусно!
    Много не си падам по козето, но синьото ще ми свърши работа!
    Хубава вечер, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, днес за първи път се престраших да купя козе сирене, при това не заради тази рецепта, а защото гледах по Фиеста как стопанинът на... не помня какво беше, приготви козе сирене на тиган, леко панирано в яйца и галета и поднесено с пресни домати... и толова ми се прияде, че като видях в магазина сиренето, грабнах го. Не съм яла досега козе сирене, но това, което купих, много наподобява синьо сирене, макар и с по-мек вкус.
      Благодаря, Дани :)
      Хубава вечер и на теб :)

      Изтриване
    2. Инче, заинтригува ме с това козе сирене.
      Не търпя, ако има типичната миризма :(
      Марка би ли ми казала?

      Изтриване
    3. Не че няма мирис, но не е особено силен, или поне не е повече отколкото този на сините сирена. Сега разбрах защо :)) Защото е от краве и козе мляко, а не е само козе. На етикета пише Duo Rulo de Cabra y Vaca.
      Ето как изглежда >> Аз го купих от Била.

      Изтриване
    4. Благодаря, Инче!
      Ще го потърся :)

      Изтриване
  5. МММММ..,че прекрасно,цветно и безумно апетитно е при теб Инче!
    Как ги правиш тези снимки не знам но са неустоими просто ,залепнах на монитора.
    Невероятна рецепта благодаря ти!
    Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зиче :) Знаеш ли, че днес, като се разточихме с малкия, се сетих за теб (ти си майстор на тестените неща :)
      Прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  6. Que colorido más bonito en el plato, me encantan.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  7. Е, пиленце,завкуса иаз съм на твоето мнение и предпочитание за сосчетата, ама този невероятен кулинарен шедьовър си е заслужавал, дори само заради снимките!
    Уникален цвят и невероятна хармония!
    Браво Федорче и на теб и на малкия помощник!
    Нищо че е набрашнил, важното е, че не е "изял" точилката:)))
    Целувам те и те прегръщам силно*)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, той от мен не "яде" точилката, ама на баба си я е опитвал :))
      Благодаря ти много, Кате, за милите думи :)

      Силни прегръдки и от мен, шеми :)

      Изтриване
  8. Федорска,
    значи ако се захванеш с реклама, гладна ще си останеш, да знаеш;) За втори път едно такова интро на рецептата- нещо от рода, абе недейте опитва!!!
    Що така?Гледай каква е красота, цвят, четем съставки, всичко обичаме, а снимките са си фантастични както обикновено!
    Страхотна работа!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахах Мъхче, ам' не мога да си кривя душата... много :))
      Да ти призная, възможно е това да се дължи на факта, че преди това бях хапнала солидно :)))
      Благодаря ти :)

      Изтриване
  9. Трудоемка, но много полезна рецепта,като са започне с червеното цвекло!Много е полезно,но нямаме навика да го използваме по-често!А снимките са повече от отлични,като на професионален фотограф!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче :)
      Много се чудих дали да не купя една консверва червено цвекло, но си казах, че кой знае в какви условия е протекла консервацията и заложих на бавното, но сигурно варене.

      Изтриване
  10. Определено е мераклийска рецептата! Предполагам удоволствието след като я приготвиш и излапаш е огромно! При повече време определено бих се пробвала с тази рецепта. Много обичам сирена, а от твоите снимки даже ми се доядоха в комбинация с цвекло!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лимонче :)
      Заменям всички тези равиоли за едно парченце от твоята малинова торта :))

      Изтриване
    2. Хихи, има сделка, само трябва да направя още една :)

      Изтриване
  11. idea molto interessante e soprattutto la presnetazione e'ottima!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятна комбинация на цветове, прекрасни снимки! И интересно предложение!
    Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили :)
      Хубава и на теб :)

      Изтриване
  13. Леле, леле. Днес се връщам от село. Повърнах една дюля, но повечето - чушки и грозде успях да задържа ^^ Пих и шара със захар. В буркана (най е сладко за загребеш с буркан) се утаи захар и си викам, пукнах, ама успях да устискам до Равиоли с цвекло и сирене. Вече си имам основателно оправдание да се гътна без никакви преговори XD
    Мамо, наскоро се разчетох и след като установих, че даже в рибата и кръвта има витамин С, всичко може да се набави с месо, противно на заблудата, че тревоопасните хора могат да се задоволят с тревалък, който няма начин да синтезира А, В12, D и кой знае какво още. Накратко ДАЙ ВЕЧЕ МЕСЦЕ, че иде зима, моля :))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дУбре, ама дамско или мъжко месце да бъде :))
      Да ти снимам ли ориза с пиленце хахаха, ако е останало нещо от пилето, не съм проверила какво се е случило днес с него.

      Ама ти откога я караш само на тревица?! :))

      Изтриване
    2. Как... тревица?
      Не искам "нещо останало". Откога те навивам да ми сготвиш пъдпъдък във фазан в пуйка в агне. Мътното вино е от мене, още не се е избистрило, но пък е сладичкоооо ^^

      ПП: Припомням да си погледнеш пръста за вързани кончета XD


      Изтриване
    3. ПП поредни: Каква е разликата между дамското и мъжкото месце? Освен количеството ^^

      Изтриване
  14. Невероятни снимки,толкова цвят и красота,носят страхотно настроение!!!
    поздрави и хубава нова седмица

    ОтговорИзтриване
  15. Виж, към цвеклото имам леки предубеждения, но пък плънката мнооого ми хареса! Обожавам разни нещица със сиренце - а за козето сирене трябва да ти кажа, че колкото различни варианти/фирми/домашно пробваш - всеки е с различен вкус, някои са по-меки, на други трябва да им свикнеш (или пък не) на вкуса.
    Вярно, че тия засукани равиолки са туткава и пипкава работа - сигурно малчо най-много се е забавлявал (-: Обаче пък като цветова комбинация е жестоко - направо си ги докарала един път!
    Усмихната и безстресова седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, ти ме уби... за пореден път (дано да имам повече бройки :)) Цвеклото, ако е подправено добре, особено с киселичко, е бомбастично. На ухо ще ти прошепна, че батко ми даже го изцежда сурово и пие сокчето :)) Аз чак дотам не съм стигнала :)
      Не съм компетентна по въпроса със сирената, още по-малко с тези от козе мляко, но ще рискувам още няколко пъти :) Към домашните сирена съм предубедена, защото съм виждала в какви условия нехигиенични някои селяни го "забъркват". Е, не са като италианците, дето бъркат в казана с голи ръце до лакти... я косми, я друго нещо... ужас бррр :))
      Благодаря, Ди :)
      Хубава седмица и на теб :)

      Изтриване
    2. Дам, това подкрепя тезата ми, че наскоро мама се е наела повече да рисува отколкото да готви ^^

      Изтриване
  16. Ина, толкова колоритно,ароматно....и пипкаво, уф....харесва ми това отцветено тесто, по принцип не си падам много по равиолите, но бих опитала под формата на фетучини.А и обичам цвекло във всякакви варианти!Много забавно е да имаш малък помощник, така или инъче брашното е навсякъде:)ГОляма "веселба" е било!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети :)
      Усмихната седмица и от мен :)

      Изтриване
  17. Много интересно,Ина! Наистна голяма играчка, но явно си е струвало:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако не друго, поне беше забавно да малкия :)
      Благодаря :)

      Изтриване
  18. Инче, много ми харесва този стил всеки път ти го казвам, ще ме извиняваш, ама ми харесва!:) Първо разглеждам снимките и после чета, да знаеш, пак се извинявам:):):). Чудесно съчетани цветове! А с точилката е било голямо забавление!:):):) Пожелавам ти прекрасна нова седмица и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбонче :)
      Много ме радва одобрението ти. Прощавай, че те бомбантирах във фейса с много инфо :)
      Прегръдки :)

      Изтриване
  19. Изглежда доста сте се забавлявали с младия готвач, докато стигнете до този впечатляващ резултат. На снимките е супер, сигурна съм, че си е струвало да се отдели толкова време в кухнята! Хубава и слънчева седмица, Ина! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Прекрасна седмица и на теб :)

      Изтриване
  20. Инче откъде ги черпиш тези идеи незнам, страхотно изглежда и много вкусно! И понеже никога няма да се хвана да майсторя нещо подобно, ще нахраня очички от твоите снимки :))
    Прекрасна седмица Федорка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eв, черпя ги аз... от източника, който съм посочила, оттам ги черпя :))
      Благодаря ти за милите думи и пожеланията :)
      Прекрасна седмица и на теб :)

      Изтриване
  21. Свободно време едва ли скоро ще имам за да пробвам тази красота, но съм убедена, че на вкус ще ми допадне много, аз предпочитам не сметанова паста ;)!
    Снимките са много зареждащи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Усмивке :)
      С пожелание за хубава седмица и по-малко работа вкъщи :))

      Изтриване
  22. Е, не, това ми изтрепа сутрешното мързеливо :))) Голяма врътка, обаче...какъв цвят, какво нещо...страхотия, Ина! :*

    ОтговорИзтриване
  23. Цвета е жесток,Ина!
    И много колоритен за снимки!
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  24. Изключително стилно презентиране на храната! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  25. Merhabalar, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  26. sono favolosi i tuoi ravioli, bellissima la presentazione. Buona serata Daniela.

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове