Крем пита


За първи път правя крем пита. Много отдавна се каня на този десерт, но все отлагах, макар че много обичам сладкиши с много крем. Е, направих го преди две седмици, но все още си спомням чудесния вкус. Много лесен и вкусен десерт. С крема може да импровизирате, но трябва да е доста гъст, за да може да се реже, а не да гребете с лъжица ;)



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 пакет бутер тесто на Била
1 и 1/2 л прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия на д-р Йоткер
150 грама царевично нишесте
1 чаена чаша захар
120 грама краве масло
1-2 ампули ванилия 

пудра захар за поръсване


Разрязваме на две равни части бутер тестото. Едната кора разрязваме на парчета. Печем получените кори върху хартия за печене на 180 С, като предварително надупчваме корите с вилица и леко ги намазваме с вода, за да не се надуват прекалено много.
Кремът приготвяме като в тенджера изсипваме прясното мляко без 2 чаени чаши и го сваряваме заедно със захарта. В отделеното мляко разтваряме пудингите и нишестето. Получаната каша изсипваме към заврялото прясно мляко и бъркаме докато се сгъсти. Отстраняваме тенджерта от котлона и добавяме ванилиите и маслото, разрязано на парченца., бъркамо докато се разтопи маслото.
В правоъгълна тава поставяме хартия за печене, която трябва да излиза извън стените на тавата. Поставяме изпечена кора бутер тесто, която е неразрязана и изсипваме крема. Отгоре поставяме и втората кора (тази, която е порционирана) бутер тесто и леко притискаме. Оставяме да изстине напълно, след което прибираме в хладилника за около 2-3 часа да се стегне напълно крема. С помощта на стърчащите краища хартия за печене изваждаме внимателно крем питата от тавата. Поръсваме с пудра захар, режем парчета и сервираме.

Коментари

  1. Малеееее.. изциклиха ми се очичките от тази прелест !
    Страхотна крем пита ,БРАВО!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Инче, вълшебна е!
    Изглежда много, много вкусно!
    Поздрави и хубава вечер!
    Новият адрес на блога ми е http://rusankafood.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Едно сладко вълшебство, вкусно и нежно!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастична е, Принцесо!
    И както нямам за тази вечер десерт
    си взимам направо от монитора!
    Кремът е чудесен с добавянето и на масло :)
    Хубаво настроение през почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Зич,
    Зори,
    Роси,
    Дани и Дани :),
    благодаря ви.
    Моите се биха кой да изяде повече, хубавото е, че първо си отделих за мене, щото можеше и да не остане :))

    Хубав уикенд, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми харесва как пада светлината върху последната снимка. И въпреки, че не съм голям любител на крем-питите, тази я одобрих;)))
    Хубав уиекнд, Федорска!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, изненада ме с това, че не си падаш по крем-питите. :))
      Благодаря ти, Мъхче :)

      Изтриване
    2. То е заради комбинацията от ТОЗИ вид тесто и крем;) Иначе всяка друга е за мен;)))
      Хубава неделя, федорска!

      Изтриване
  7. Уникален сладкиш си ни поднесла, Инче! Харесах парченцето от последната снимка! Кадрите са вълшебни! Весел уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Е това много го обичам, ама някой друг да ми го направи!
    Изглежда ужасно вкусно!
    Гуш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, и аз така искам много често, но от време на време ме перва шайбата и се захващам.
      Благодаря, Усмивке :)
      Прегръдки :)

      Изтриване
  9. Крем пита мечта е това! Така хубаво изглежда кремчето, плътно и сладко, замечтах се!
    Ако не се използва готов пудинг, може би да се сложат едно, две яйца и брашънце?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, може, разбира се, да се използва какъвто крем предпочиташ, но е желателно да се ползват само жълтъците на яйцата, тъй като белтъците може да се сварят и да развялят визията и вкуса на крема.
      Благодаря ти :)

      Изтриване
    2. Мерси, Федора, ще го имам предвид.

      Изтриване
  10. Инче!!! За една вечер две невероятно изкушаващи рецепти, с уникални снимки! Е, казвам ти затварям го този нет, че не се издържа вече:) Много красиви тези снимки!!! Много!!! Струва ми се че малко прилича на Наполеон,десертите, дали е така? Изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е, Бончо, наподобява наполеоните, тъй като корите са бутер.
      Благодаря ти :)

      Изтриване
  11. Прекрасни снимки на изкушаващ десерт!

    ОтговорИзтриване
  12. Инка,десерта е завладяващ!
    Чудесно приготвена крем пита ,истинско изкушение!
    Хубави почивни дни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. ohh i love this one...i am doing something very similar, just that i use only eggs, milk, corn strach,vanilla flavor and gelatin.....soo goood...it is very popular in my country(romania):)) yummy...your looks so deliciouss

    ОтговорИзтриване
  14. Обожавам крем-пита, а твоята е станала толкова изкусителна!
    Поздравления!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Перфектно поднесен десерт!Вече няма да го поднасям невъобразимо намачкан, а ще порционирам горната кора.
    Благодаря за удоволствието да съм дори само зрител!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за хубавите думи, Вили :)
      Много слънчева събота :)

      Изтриване
  16. Страхотна ти се е получила, Ина!!! ПРизнавам, такова още не съм правила у дома, но пък обичам да ме гощават с него, като ходя на гости :Р
    Сърдечни поздрави и голяяяма прегръдка!:*

    ОтговорИзтриване
  17. Крем питата изглежда превъзходно! :) За първи път започнах да правя този десерт тази година, но моят крем винаги става по-течен, ще пробвам и този вариант, тъкмо имам едно бутер тесто, което ще оползотворя набързо! :) Благодаря ти, че си се присъединила към моя блог! :)
    Поздрави и прекрасни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Чудна крем пита си направила, Ина!
    Аз един път се пробвах, но нещо не ми се получи. Сега, като гледам твоята, смятам да опитам пак :)

    Сърдечни поздрави с пожелание за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  19. И аз май ще пробвам твоя вариант, защото както си рекла горе последния път при мен се получи малко течно-пудингова пита...нещо бях объркала )-: Обаче наистина изглежда много гот и туй рулце от предишния ти пост - о,йе-е! Страшен майстор си!
    Хубав уикенд, Инка!

    ОтговорИзтриване
  20. Аз съм правила преди много време подобна, но не изглеждаше толкова добре.
    Не си спомням рецептата, но определено ще пробвам твоята, Инче!

    ОтговорИзтриване
  21. Инче, много сладко и красиво е напоследък при теб!
    Чудни снимки за чудесни десерти!
    Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  22. Първи опит, ама перфектен! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  23. Светле,
    Тони,
    Диди,
    Ели,
    Лети,
    Траянче,
    благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  24. Мамо, доживях да снимаш нещо за целите виртуални ^^ Може като архив да го хвърлиш тук или в детската музика. Хайде, че ми текат лигите...

    ОтговорИзтриване
  25. Прекрасно предложение! Един от любимите ми десерти:)))...пак си си справила невероятно!

    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Крем питата изглежда защеметяващо,а и виждам нова за мен и много хитра техника да стане отгоре на възглавнички и после да се реже по-лесно,хехе,хитро,много даже!Така няма да се троши горната кора при рязане,бравос и благодаря,Инче!
    А с тези снимки знаеш какво причиняваш,нали? :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  27. Леле как обичам крем пита, обожавам направо ... Инче грабвам си едно парченце от твоята,защото скоро няма да сколасам да си я приготвя :) Много красива е твоята крем пита Инче и снимките са чудни, браво на теб много ми радваш окото и всеки път точа лигички :)))
    Прегръдка и голяяяяма усмивка, спокойна неделя :)

    ОтговорИзтриване
  28. Обожавам крем пити!Твоята изглежда страхотно и аз правя, но е различна.Задължително ще пробвам твоя вариант.
    Хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  29. ferora, питата изглежда превъзходно! Красота и вкус :) Гледам публикацията за не знам кой път и се възхищавам. От вчера се каня да те поздравя, но все нещо ме разкарваше от компютъра :) Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  30. Дикато се дотътря и...свършиииии...
    Като гледам,каква опашка се е извила пред мен , надали нещо е останало, но...
    ще се порадвам на красивите снимки и ще преглъщам :)
    Целувки бонбонче*)

    ОтговорИзтриване
  31. Инче, чудесни снимки! Наистина усетих необходимост веднага да направя тази пита, а с години не съм!
    Радвам се, че си я публикувала и ме подсети!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  32. Надя,
    Роси,
    Евчик,
    Натали,
    Снежи,
    Кате,
    Бети,
    благодаря ви :)

    Усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  33. Как една снимка докосна вкусовите ми възприятия и почти усетих ароматния мекичък крем в устата си, не знам! Вълшебство! Ще се пробвам тези дни я приготвя. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  34. Мамо, чети пак какво си се издънила ^^`
    Пиши на Гошо "На мама панорамката XD" да го видиш.

    ОтговорИзтриване
  35. deve essere assolutamente delicata e goduriosa con questa crema buonissima all interno!

    ОтговорИзтриване
  36. Лелееее-страхотия...и с този крем-напрово замрях от удоволствие.
    Хубав ден,Инче!

    ОтговорИзтриване
  37. Впечатляващо изпълнение и представяне, Ина!
    Тази пита изглежда изключително фина, красива и нежна,
    а идеята на рулото е страхотна.
    Благодаря за удоволствието,
    голяма прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  38. Охххх много вкусно изглежда. Отдавна се каня да правя крем пита и като гледам това креместо изкушение си мисля, че вече е време да спра да се каня само, а да ззапрятам ръкави :))). Благодаря че сподели!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  39. Инче, умопомрачително вкусно изглежда!!! Снимките са много въздействащи!

    ОтговорИзтриване
  40. Ала съм кремки и крем пита и ги обожавам, но никога не съм опитвала домашна. Благодаря за споделената рецепта.
    И на мен като на Зиче ми се изцъклиха очите. :)

    ОтговорИзтриване
  41. Крем-питата се получи невероятно вкусна.Кремчето ме притесняваше малко,защото не очаквах,че ще бъде толкова гъсто като на снимките,но в крайна сметка се получи.Благодаря за сполучливата рецепта.Хубав ден от мене!

    ОтговорИзтриване
  42. Колко грама е едно пакетче пудинг ванилия на др Йоткер, защото не знам дали грамажите съответстват в различните държави и съответно - не знам колко да сложа от моите :)
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В момента няма как да проверя колко грама е пакетчето, но съдържанието е за 500 милилитра прясно мляко/течност. Вижте на опаковката на пудинга, предлаган в държавата, в която се намирате, за какво количество е предназначен и така се ориентирайте.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации