Marble Twist Roll или мраморно руло



Знам, че много се забавих с публикуването на рецептата, затова без много увертюри директно към нея преминавам.
Предполагам, че докато ме нямаше, доста кулинарни шедьоври сте сътворили. Ще разглеждам от утре :)




Продукти:
за тестото
600 грама брашно
100 грама захар
щипка сол
10 грама суха мая
1 яйце
50 грама краве масло
350 милилитра прясно мляко

пълнеж
5 супени лъжици Нутела
100 грама натурален шоколад

за слепване
сладко или конфитюр по избор /при мен е домашно сладко от горски ягоди/


От посочените продукти за тестото замесваме тесто, което оставяме да втаса на топло. 
Шоколадът и Нутелата разтопяваме на водна баня и оставяме да изстине напълно.
Разточваме втасалото тесто на правоъгълник с дебелина около 1 сантиметър и я намазваме с пълнежа. Прегъваме двата края на кората към средата, така че да се срещнат или с едната захлупваме другата. После сгъваме по-отдалечени двата края на получения дълъг правоъгълник към средата, след което прегъваме на две. Ето тук има снимки стъпка по стъпка >>. Но и дори да не ги следвате точно по този начин, пак ще получите шоколадовите ивици. Разточваме полученото квадратче на кора, като внимаваме да не пробием на много места шоколадовия слой. Режем ивици от тестото с дебелина около 1-2 сантиметра, които завиваме, както завиваме мартеница, т.е. усукваме двата края но получените ленти в противоположни посоки. Редим получените усукани ивици върху тава, покрита с хартия за печене, близо една до друга. Оставяме ги да втасат за около 30 минути. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 15 минути или докато ивиците придобият златист загар. Готовите ивици обръщаме и намазваме със сладко или конфитюр. Завиваме плътно на руло, което пристягаме със свежо фолио (оставяме краищата без фолио, за да диша рулото). От време на време завъртаме рулото, за да не се сплеска само от едната страна. След като изстине, махаме фолиото. 






Коментари

  1. your roll is looking very interesting and delicious:)

    ОтговорИзтриване
  2. Мамо, пак пропусна да ръсиш с кокосови стърготини XD
    А снимки за панорамка така и не направи.
    И банани. Непременно! Цели. Вътре. Иначе не ми го фали XD

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, ще ти пратя някакви, те са панорамни, път ти ги разрежи за нуждите на онази програмка, която ползваш.
      Ама си и ти една кокона :))

      Изтриване
  3. Усетих, че те няма :)
    Чудесно е рулото!
    Харесала съм си соления вариант!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Не го знам аз соления вариант, но още когато реших, че ще правя този, се замислих дали няма начин и соленичко нещо да се забърка по този модел, но само с зачудването си останах.
      Хубав петък от мен :)
      Прегръдки :)

      Изтриване
    2. Инче, тук има солен вариант!
      Дават ти линк с онзи "чудесен"
      превод на чичко Гугъл :
      http://tortelina.blogspot.com/2012/10/spiralni-mramorni-hleb.html

      Изтриване
    3. Дани, много ти благодаря. Аз дори от този сайт взех рецептата, но не съм догледала докрая, очевидно :)), а там, както сега забелязвам, е соленият вариант. Отново много ти благодаря :)) И после не съм заплес, а?! :))

      Изтриване
  4. Много и гот! Облизвам се ожесточено и се опитвам да не мисля колко е вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Леле каква красота! Супер оригинално! А за вкусът нямам никакви съмнения! С тази рецепта ми разреши едно чудене :) Благодаря за което :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, аз съм решила да направя това руло с ореховия пълнеж на Бабката или Повитицата, защото съм убедена, че ще е много по-вкусно. Тук шоколадовите ивици не се усещат много, макар и да са видими.
      Благодаря ти :)

      Изтриване
  6. Инче, много вкусно изглежда! И много празнично!
    Радвам се, че го сподели!
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Много оригинално,красиво и апетитно.Поздрави Инче!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда вкусно....и май не само изглежда:)доста си е вкусничко!
    Благодаря че го сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоги, благодаря :)
      Ами... става :))) Ох, аз съм много капризна, признавам :)))
      Хубав петък :)

      Изтриване
    2. Защооооо?Не ти ли хареса на вкус?
      Аз ако знаеш, колко неща съм си мислила че са вкусни като ги гледам на снимка и се паля да ги правя, и после като се разочаровам и не ми харесат, а вече съм си играла и да го снимам за публикация и всичко стига до като го вкуся.После няма публикация, че и снимките ми се свиди да изтрия(че красиви са станали)......пропиляни надежди!
      Как да публикувам нещо което на мен не харесва?И аз съм капризна както казваш за себе си, но е нормално все пак.Не е коректно на всяка цена да се публикува!

      Изтриване
    3. Е, единственото, което съм публикувала досега, което никак не ми е харесало, е кексчетата на пара, но това, че на мен не ми допада, не означава, че и при другите ще е така (съдейки по многобройните рецепти за такива в нета). Обяснила съм защо е публикацията, няма да се повтарям. А това тук, много прилича на Повитица, но както вече казах, за мен ще е 100 пъти по-вкусно, ако плънката е орехова, но въпрос на вкус. Истина е, че много малко са нещата, на които да не им намеря кусури хахах Това не важи само за кулинарията ;)
      Аз по снимки не се ръководя много отдавна. Има страхотни снимки, но рецептите не струват, или поне аз не съм успяла да се справя с тях хаха. Да не говорим, че много хора харесват едно, което за мен е пълна безвкусица. Както казват руснаците - на вкус и цвет товарищей нет.

      Изтриване
  9. Невероятно руло! Изглежда тооолкова вкусно! Как ми се иска да имам едно парченце с кафенцето! Май ще си направя!
    Благодаря ти много за рецептата и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Ина, много атрактивно руло,чудесна рецепта!
    Със сигурност е и много вкусно!
    Благдаря за хубавата идея!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Нямаш милост, fedora! Такъв апетитен вид си му докарала, че ми загорча голото кафе, което пия в момента. Само ако можех да си открадна парченце през монитора... Страхотна рецепта и впечатляващ вид! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Еха, колко е красиво и примамливо! Ина, поздравления за фантастичния резултат и чудесните снимки! Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Eми,
    Марина,
    Мира,
    Ел,
    Миленка,
    Дани,
    благодаря ви :)

    Усмихнат уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Инче това руло го гледах и във фейса, страхотна вкусотия изглежда, фантастично е направо!
    И снимките ти както винаги са супер!
    Много хубав уикенд ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  15. И аз си го набелязах още, като го показа във ФБ, Инче.
    Много е атрактивно, но ми се струва малко сложничко за правене.
    Направила си му страхотни снимки и както винаги последната е просто размазваща. Има да мисля сега за това ягодово сладко...
    Хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е сложно, Ели, даже е доста лесно. Къде по-сложни неща твориш в твоята кухня и онези божествено изглеждащи торти...
      Благодаря ти :)
      Слънчев уикенд и за вас :)

      Изтриване
  16. Инче, ако знаеш от кога чакам твоята рецепта, а ти ни препращаш на други места, но тя е тук и вече е факт, за което много се радвам:) Наистина изглежда вкусно, а пък презентирането ти е върха! Не знам къде се губиш в последно време, но се радвам, че си тук:) То така не става - пускаш снимка, и отпрашваш на някъде:)и ние тук - очи пълни ръце празни дето се вика! И стига с тези близки кадри, че това не се издържа вече! Тъкмо го бях позабравила този сладкиш и сега насреща ми пак:) Приятни почивни дни, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Кате, малко ме разсмя.
      Благодаря ти, Слънце.
      Винаги си много позитивна, деликатна и много приятелски настроена.
      Както ти казах и преди, избягвам да разказвам къде, как, с кого и защо. Ако някой поиска от мен помощ, съвет или съдействие по друг начин, то се постаравам да му отвърна. Много завистлив е народът ни, а аз не желая да си навличам негативната му енергия и цъкане с език. Мисля, че разбираш за какво говоря.
      Прегръщам те, сладурано :)

      Изтриване
  17. И аз съм му хвърлила око, да видим кога ще се класирам да го направя :)
    Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори!
      Ще чакам да чуя и твоите отзиви.
      Хубава вечер :)

      Изтриване
  18. Красота! Това сладко много фотогенично!

    ОтговорИзтриване
  19. Инче, на една вълна сме, що се касае до посочения източник :) И аз харесах тази рецепта от там и си я преписах, но за сега си остана само преписана! Тъкмо си я превела, че аз се затрудних при превода на "Детелините", но все нещо скълъпих :)
    Рулото е много оригинално, а и ти си го поднесла с тези страхотни снимки така изкушаващо!
    Приятни и спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Много ефектно, но ми се струва трудно!Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  21. Мнооого е ефектно,Ина!Хвана ми окото още при Тортелина,но си признавам най-чистосърдечно,че имам известни резерви с това завиване със свежото фолио и то ме възпира!Иначе е прекрасно,две мнения няма!При теб даже е още по-красиво!

    ОтговорИзтриване
  22. Красота!!!!Ех да имаше едно парченце и за мен!

    ОтговорИзтриване
  23. Страшно ми хареса това руло! Много интересна идея. Непремено ще пробвам :)
    Благодаря, че сподели рецептата Ина. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Боже, каква прелест! Много, много благодаря за рецептата. Определено ще се опитам да го направя. Отбелязвам си го и дано се справя, че изобщо ме няма с рулата, а това ми изглежда по-сложно.

    ОтговорИзтриване
  25. е как не съм го видяла ????
    Уникално е рулцето!
    взимам си парченце!
    Поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  26. Che meraviglia, un dolce favoloso!! Buon pomeriggio Daniela.

    ОтговорИзтриване
  27. Ина за много години! Здраве и късмет на теб и семейството ти. Дано 2013 е по-добрата година :). Влизам тук с отчет за мраморното руло. Правих соления вариант. Невероятно се получи, определено влиза в графа любими :). Благодаря, мила още веднъж за идеята.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  28. Направих го, страхотно е! Благодаря за рецептата, Инче! Доста време стоя в чакащите, но сега ще го правя до втръсване :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации