Избрани ястия от изминалите празници - Тутманик, Ръжена содена питка, Предястие - подарък, пиле Салтимбока, бисквитки и мъфини с шоколадов дропс, Коледна торта

Големият тутманик



Малкият тутманик

Тутманик (на kasier)

Изключително сполучливи ми се получиха по тази рецепта тутманиците - един голям, приличащ по-скоро на пита, и един по-малък, който се оказа много, много вкусен. Не че големият не беше - беше, при това на конци, но малкият направо се топеше в устата. Единствената разлика при приготвянето им беше във времетраенето на печенето. При големия с 15 минути повече от малкия. 
Рецептата я преписвам дословно тук, макар че аз не съм месила нищо, а след като втаса маята, всички течни продукти изсипах в хлебопекарната, а после сухите и оставих на програма за месене и втасване. Сложих 5 чаени чаши брашно.

Продукти:
2 яйца,1 жълтък се отделя за намазване 
100 гр разтопено краве масло +100 мл олио
20 грама мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
200 милилитра прясно мляко
125 грама кисело мляко 
брашно, колкото поеме (при мен 5 чаени чаши)
сирене (сложих около 150 грама)
Маята се разтваря в част от прясното мляко ,прибавя се захарта и малко брашно,до получаването на рядка каша. След около 15-20 минути към шупналата мая се прибавя 1 цяло яйце и 1 белтък, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, солта, разбъркват се добре всички продукти и започваме да прибавяме по малко от предварително пресятото брашно. Замесваме много меко тесто, да лепне по ръцете, и накрая добавяме по малко от мазнината и доизмесваме (някъде около две трети от нея). Готовото тесто се оставя да втасва на топло, докато удвои обема си. След това се разделя на три топки ,които се разточват, намазват обилно с мазнина, поръсва се със сирене и се завива на руло, усуква се и се поставя в предварително намаслена тава. Същото „упражнение“ се повтаря и с останалите две топки. Покриваме с кърпа и поставяме на топло да втаса. След това намазване с жълтък + мазнина и печем до готовност. След като се извади от фурната се намазва обилно с масло, покрива се с кърпа и се оставя да си обиколи нивата   



Според източника на тази рецепта, количеството продукти са за малък тутманик, но при мен се получи един голям и един по-малък, както вече казах.





Ръжена содена питка

Продукти:
1 чаена чаша пшеничено брашно
1 и 1/2 чаена чаша ръжено брашно
4 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 супена лъжица оцет

Разтваряме содата в оцета, прибавяме солта, олиото. Смесваме брашната и оформяме кладенче, в което поставяме сместа + 1 чаена чаша хладка вода. Замесваме нелепнещо тесто, което оформяме като недебела питка (дебелина около 3 - 4 сантиметра), поставяме в тава, покрита с хартия за печене и оставяме за около 10-ина минути да почине. Надупчваме питката с вилица и печем в предварително загрята фурна на 180С за 30 минути. След като я извадим от фурната, напръскваме я с малко вода и я завиваме в алуминиево фолио и кърпа, за да омекне.



Предястие - смес от сирена тип Филаделфия
сирената се овкусяват със сол, черен пипер, зехтин, олио. Оформят се като кубчета (аз използвах кубче от играчките на малкия, което облицовах отвътре със свежо фолио, напълних със сместа и обърнах върху сухар. Украсата е от чушки и пера зелен лук.


Пиле Салтимбока 
Използвах пилешки пържоли от бут, които начуках и овкусих леко със сол. Върху всяко парче от начуканите пържоли (ако са големи, се разрязват до по-нормални размери), се поставя парче шунка или бекон, отгоре няколко листа свежа салвия. Защипват се с клечка за зъби и се заливат с малко бяло вино, в което престояват около час. В загрят тиган разтопяваме малко зехтин и краве масло и пържим пилето първо от страната на шунката (бекона) и салвията за около 2 минути, а след това обръщаме и пържим още за около 3-4 минути и от другата страна. Заливаме с малко бяло вино, добавяме резен лимон и продължаваме топлинната обработка за още около 2 минути (зависи колко дебели са пържолите). Заливаме със сос, приготвен от добавена чаена лъжичка пшеничено нишесте, разтворено в малко вода, към винено-маслената смес, в която готвихме месото.
Много е вкусно. При мен гарнитурата беше от задушени с малко масло бейби моркови и грах, но може да ползвате каквото прецените за добре.



Бисквитки с шоколадов дропс и захаросани череши и Кексчета с бисквитен пълнеж

Продукти за бисквитките и пъленежа на мъфините:
7 супени лъжици масло със стайна температура
7 супени лъжици кафява захар
1 чаена чаша + 3 супени лъжици брашно
1/2 чаена чаша прясно мляко
щипка сода бикарбонат
1 ампула ванилия
1 чаена чаша шоколадов дропс

От посочените продукти замесваме меко, нелепнещо тесто (при нужда добавяме брашно или масло). Оформяме топчета с големината на орех, които поставяме по средата на избано тесто за мъфини. Печем според указанието за печене на мъфините или докато се зачервят отгоре приятно.  
За сладките - от същото тесто се пекат топчета върху хартия за печене, като по средата се оформя малка вдлъбнатина, в която поставяме по 1 захаросана череша. Отгоре покриваме с разтопен с малко олио шоколадов дропс. Печем на 180С за 5-9 минути. Оставяме ги да се охладят в тавата, след което ги  прехвърляме в друг съд.


Коледна торта
Тортата е много обикновена, но я приготвих в последния момент. Нямах никакво намерение да правя торта, но малкият толкова много се примоли, при това към 17.00 h, че скалъпих набързо това.

Продукти: 
пандишпанени блатове (3 броя, получени от 5 яйца,  5 супени лъжици захар, 7 супени лъжици брашно), леко напоени с ванилово-захарен сироп. Кремът е смес от заквасена сметана 800 грама, маскарпоне 250 грама, 1 ампула ванилия и захар на вкус.
Получи се много приятна свежа тортичка.



Коментари

  1. Инче, какви чудеса си направила само!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятни предложения, Ина! И много хубави снимки! Както ти можеш - стилно и красиво! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Za mnogo godini, Ina!
    Zdrave i mnogo uspehi pres 2013g!

    Prikazni snimki i mnogo izku6ava6ti predlojeniq ni predlaga6.
    Pozdravi :)

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Инче! Прекрасно е всичко - много празнично, много уютно, много вкусно! Снимките са страхотни! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Инче, влюбих се в чудесните ти предложения!
    Поднесени прекрасно!
    И имай милост с тези снимки "убиец" :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Ина, толкова много неща и все вкусни и красиви!
    Няма да скрия, че се впечатлих много от подаръчетата и от набързо скалъпената торта, както казваш ти, но много красива!
    Желая ти една много красива и здрава година! Пълна с приятни емоции и преживявания!

    ОтговорИзтриване
  7. Ина, комплименти, комплименти и пак комплименти...
    и още много празници в здраве,
    кулинарно вдъхновение и много, много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Федорска,
    догодина очаквам да ме поканиш за празниците у вас;)Ще си хапна с кеф от всичко!
    Красота!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Е, голЕмо Едене е било, Ина, и всичко изглежда перфектно! Все така да ти е пълна и трапезата, и къщата!
    мария

    ОтговорИзтриване
  10. Инче, всичките ти предложения са вкусни, чудесно изглеждащи и поднесени!
    Страхотни снимки!
    Приятна вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ччудесни ястия и още по-чудесни снимки!Прекрасна празнична трапеза!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятни вкусотии! Много красиво поднесени до една!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, много красиви и вкусни предложения, тутманиците и предястието са ми фаворити!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. ma quane cose buone e belle ci sono, un inizio dell'anno strepitoso!

    ОтговорИзтриване
  15. Е-е-е, Инка - направо уби змея (-: Значи по принцип така като гледам за всичко получаваш 6+, само че заради теб трябва да махна диетичните ябълки за няколко дни (ама аз и само това чакам)...малкото тутманиче е направо муцка - "ниско калорично", както ми харесва...а подаръчето е много готина идейка, супер се е получило...абе всичко си докарала страхотно. Браво, момиче! (-:

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления-толкова вкусотии си приготвила!
    Прекрасна седмица ти желая-и много снежна!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви :)
    Хубава снежна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ина,каква разкошна одисея виждам тук!
    Е как пък едно нямаше дето да не ми намигне?!
    След като направих първата питка в живота си,втората ми рецепта бе този тутманик на Касиер-уникален е наистина,а твоя малкия-леле мале,каква коричка само-мечта!
    Сладките и мъфинките(много оригинална идея),също ме блазнят жестоко!
    Аз все още очаквам да ми отговориш на писмото,за да мога да ти изпратя подаръка!
    Хубава седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  19. Всичко е толкова вкусно и красиво! Фаворит ми е пилето Салтимбока! Даже мисля да го пробвам идните дни. Как мислиш без салвия дали ще стане хубаво или да търся?

    ОтговорИзтриване
  20. Ехаааа толкова вкусни неща на едно място. Вземам си от всичко:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации