Ягодово парфе


Това парфе ме грабна моментално, когато го видях, макар че при мен двата слоя крем се получиха с доста подобен цвят, за разлика от тези на оригинала, но и аз направих малко промени като замяна на сладкарската сметана със заквасена. Рецептата ми се стори много лесна и бърза, такава и е, макар че трябва да се чака... :)
Трудността идва накрая, когато трябва да се измъкнат парчетата в приличен вид, но малко по-надолу написах какво може да се направи, за да се преодолее този негатив.





Продукти:
основа
бисквити по избор + малко прясно мляко за потапянето на бисквитите

първи слой
1 пакетче пудинг ягода 
500 милилитра прясно мляко
8 супени лъжици захар

втори слой
200 грама заквасена сметана
200 грама замразени или пресни ягоди 
1 пакетче (10 грама) желатин 
2 ванилии
9 супени лъжици захар

трети слой
200 милилитра сладкарска сметана
6 супени лъжици захар
1 ванилия


Потапяме бисквитете в топлото прясно мляко и ги нареждаме в тавичка.

Приготвяне на първия крем:
В тенджера изсипваме прясното мляко без 4-5 супени лъжици и го оставяме да заври. През това време разтваряме пудинга със захарта в отделените лъжици мляко. След като заври прясното мляко, намаляваме огъня и изипваме разторения пудинг в него. Бъркаме крема в продължение на около минута. Отстаняваме пудинга от котлона и го изсипваме върху бисквитите. Оставяме да се стегне сместа. Това става доста бързо, така че през това време приготвяме втория крем.

Приготвяне на втория крем:
Размразяваме ягодите и ги пасираме заедно със захарта, сметаната и ванилията. Желатинът накисваме в 100 милилитра вода и след като набъбне го разтваряме на водна баня. Оставяме леко да се охлади и го добавяме към ягодово-сметановата смес. Отново пасираме, но за кратко.
Изсипваме този крем върху вече стегналия първи. Поставяме тавичката в хладилник за едно денонощие, за да се желира добре втория крем, след което покриваме с разбитата сладкарска сметана.
Може да ползвате и пресни ягоди, вече има на пазара, но нещо мен не ме грабнаха, затова заложих на замразени.

Приготвяне на третия крем:
Разбиваме с миксер сметаната със захарта и ванилията, след което я разпределяме върху втория крем. Оставяме да се охлади парфето за още около 1-2 часа в хладилник.

Забележка: Трябва да споделя, че е доста трудно да се изкарат първите парчета в приличен вид, затова според мен е по-добре да се ползва форма за кейк с отделящо се дъно или да се покрие тавичката с хартия за печене, която да излиза извън стените й, за да може да се хване за нея и да се извади по-лесно желираната смес от тавичката. 


Тъй като на мен ми остана малко от втория крем, аз го разпределих в малки чашки, които виждате на снимките.





37 коментара:

  1. Страхотно парфе ,Инче ! Много нежни и красиви снимки !
    Любовта лъха отвсякъде тук !
    Прегръдка и щастлив ден днес :* !

    ОтговорИзтриване
  2. Парфето изглежда фантастично. Едно прекрасно изкушение за романтични поводи и не само тогова.
    С удоволствие ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Точно щях да отбележа, че първият слой не е съвсем парфе, когато прочетох, че е пудинг :))) хубава идея за Валентински сладкиш, Ина ;) Щипчицата е очарователна!!!Да не говорим колко харесвам цветовото оформление, много моя гама!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво Ина :)В месеца на любовта предложението ти е идеално. Стилно поднесено и много нежно.


    Хубав ден!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много романтик, обичам такива десерти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина е чудесно. И нестандартно в същото време...
    Много красиво представяне.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Заплени ме с това разкошно парфе,Инка!
    Голяма си подстрекателка.:)
    Прекрасни снимки!
    Прегръдка и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. ИДИЛИЯ В РОЗОВО!!!
    Голяма красота и романтика ,уникално представено Инче!
    Тортичката е мечта направо а в чашките кремчето с тези мехурчета е неповторимо!
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ И ПРЕГРЪДКИ!

    ОтговорИзтриване
  9. Много нежно, много красиво и несъмнено вкусно!Прелестни снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина една розова идилия!Много красиво и нежно!Паздравления,Ина!

    ОтговорИзтриване
  11. Нежнен, спокоен и романтичен привкус - страхотни снимки и оформление, изкушаващ десерт!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Красота....много нежност бе,Инче....
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  13. Царица си на подобни кремести и ефирни десерти в безкрайно нежно розово!Грабна ме и мен на мига,Ина!
    То ако не са пусти снимки знам аз как е най-лесно-с голямата лъжица!
    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ами как да не те грабне?!Ами то направо те отнася..............в небесата бе,Инче!!!!:)Чудесен десерт!

    ОтговорИзтриване
  15. Ина, толкова романтично и красиво!
    Нежен вкус, аромат и настроение!

    ОтговорИзтриване
  16. Харесах го още, когато го видях :)
    А при теб се влюбих в него!
    Сладкишите винаги ги предпочитам във форма
    с падащо дъно и ги сервирам като торта!
    Всичко направено и поднесено with love
    е чудесно!
    Прегръдка, Принцесо и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  17. Приказно нежно изглежда, и с тези различни слоеве -- ммм, всичко искам да опитам! Поздрави!! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ай, че розово изкушение! Ама как си ги накиприла само - много нежни снимчици и идеята с чашките ми харесва! Браво, Инка!
    (Ама май бая играчка е паднало (-:)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви, момичета :)

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  20. преглът преглът :)
    Страхотно е парфето, Инче :)

    ОтговорИзтриване
  21. Красота - нежна и романтична! Снимките не отстъпват, разкошни са! Инче, замаяна съм от това красиво парфе!
    Усмивки! :))

    ОтговорИзтриване
  22. Жестоко:) Много красиво и апетитно е станало!

    ОтговорИзтриване
  23. spettacolare questa ricetta e le foto magnifiche come sempre!! ciao!!

    ОтговорИзтриване
  24. Инче прелест! Много красиво и вкусно, да му завиди човек на твоят мъж ейй :)
    хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  25. Много йозово, Федорска! Ще се влюбя в него, а малката ако го види, няма да ме пусне докато не го направя;) Съвсем тематично!
    ЧУдни снимки, особено средните!

    ОтговорИзтриване
  26. Инче, страхотен десерт и щом е с аромат на ягоди мой е! Много красиво поднасяне - аплодисменти! Приятна и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  27. Обичам парфе, а това изглежда... как да кажа....вкусноооо :))). Интересна комбинация с пудинга.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Парфе ли да гледам, колажи ли, рецепта ли да чета... Толкова бонбонено е тук, че с кеф да си стоиш!:) Инче, снимките са трепач!

    ОтговорИзтриване
  29. Твоето парфе и мен ме грабна моментално, и снимките също...но ще си го гледам само на картинки, че не съм добра в тая част на кулинарията, пък баш тя си е висшата класа!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  30. Наистина изглежда прекрасно парфето ти, Ина!
    И рецептата наистина е лесна за изпълнение. Мислех си, че нямам ягоди във фризера, но пък имам боровинки :) Ако заменя ягодовия пудинг с ванилия, пак ще се получи. А и какъв контраст ще има :D

    Поздрави с пожелание за много усмивки :)


    ОтговорИзтриване
  31. Фантастично и много нежно парфе!
    Ина, страхотни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  32. Чудно е! С три вида крем и лесно за направа, определено ме грабва :)
    За изваждането си мисля, че може да стане и директно в тортен ринг, на който не му се използва дъното, а се постави направо в чиния или основа за торти. Аз лично си мечтая за един квадратен ринг, в който да приготвям такива красоти :)

    ОтговорИзтриване
  33. Чудя се …да слизам ли по на долу да гледам и останалите постове, или да се изнизвам по терлици от тук?
    Жестоки снимки :)))
    Невероятна си!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Ееее, страхотно парфе!И въобще страницата с десертите е впечатляваща.Мога да се пренеса тук...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  35. И парфето е приказно... и в чашката е уникално... и снимките са убийствени... и всичко в блога ти ми е любимо открай време... и всичко вече ми се яде :))))

    ОтговорИзтриване
  36. Инче, огромни благодарности за рецептата! Направих я и както предполагах десертчето е много ароматно, леко и с нежен вкус! Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове