Шоколадов крем - Chocolate Pots de Crème


Без излишни приказки - много вкусен крем. Лошото е, че остават много белтъци, но тях може да ги впрегнете в някоя "Павлова", белтъчено руло, кекс, целувки, макарони..., стига да не ви мързи и да имате време, разбира се. 




Продукти за 6-8 порции:
6 жълтъка
200 милилитра течна сладкарска сметана
1 и 1/2 чаени чаши прясно мляко
180 грама черен шоколад
50 грама млечен шоколад
2 супени лъжици захар


Сметаната и прясното мляко се загряват. Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване, след което се прибавят към загрятата млечна смес. Бърка се непрекъснато до сгъстяване на крема. Отстраняваме от огъня и прибавяме начупения на дребно или предварително разтопен шоколад. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Разпределяме крема в чашки, купичики или каквото решите. Оставяме да се охлади, след което го прибираме в хладилник и  го оставяме поне за 6 часа, а най-добре за едно денонощие, за да стегне напълно кремчето.

Аз направих и мини Павлова в какаов вариант с крем от маскарпоне, сметана и Нутела, но може да ползвате и шоколадовия крем, който описах по-горе. Плодовете са вишни, покрити с малко бял шоколад.



23 коментара:

  1. Ммммм, представям си вкуса, като гледам тази лъжичка, пълна с изкусителен крем. Точно това ми се хапва.
    Много красиви снимки!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, кремът е трепач, Ели, ама то при толкова шоколад и други мазнички неща вътре, как да е?! :)
      Благодаря ти :)
      Весело и на теб :)

      Изтриване
  2. Честит празник! Личи си, че кремът е страхоен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам какво празнувам аз, но благодаря :)
      Честит и на теб, Траянче :)

      Изтриване
  3. Вълшебни предложения, Ина -
    шоколадовият крем изглежда неустоимо фин и кадифено гладък,
    а "Павловата" си е класика, великолепна в твоя вариант.
    Моите поздравления,
    с пожелания за сладка и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Кремчето е повече от трепач, а
    "Павлова" ме довърши :)
    От белтъци правя редовно питките на Илианка,
    или на Ева !
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко е чудесно, личи, че е правено с любов.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Кремът наистина е с текстура на кадифе, нежен и ароматен, а "мини Павловите" са безкрайно изкусителни!

    ОтговорИзтриване
  7. Инче, не ми трябват приказки тук, мога да гледам с часове... Невероятен крем и мини Павловата също! Честити празници:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Шоколадов крем-винаги върви при мен :)) Хубава вечер от мен

    ОтговорИзтриване
  9. Красота и стил!
    Поздрави и приказна вечер,Инче!

    ОтговорИзтриване
  10. mamma mia questa crema è sublime!!!!!complimenti!!! ciaooooooo

    ОтговорИзтриване
  11. Инче и двата десерта са много по моя вкус, направо страхотни! Сега ще си ги шерна щото ще забравя и при първа възможност ще ги направя, крема мисля още утре ;)
    Хубав празник и наздраве :)

    ОтговорИзтриване
  12. И двата десерта личи че са направени с много любов!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  13. Този крем ще е трепач, нали, предпочитам го май! Приказни десерти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен крем-толкова плътен и интензивен ми изглежда в лъжичката!Усмихнат петък и уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Кремчето е страхотно - много шоколадово и изкушаващо. Тортичките също са чудесни, малки и симпатични. :)
    Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ехааа, и двете предложения са невероятни! А вишничките в павловата са мечта!
    Инче, на мен като ми останат белтъци и правя нещо като фритата, но на фурна. Добавям само още едно цяло яйце и става супер.

    ОтговорИзтриване
  17. Пропуснала съм тези вкусотийки, Инче, а те разкошни просто! Кремчето хем вкусно, хем нежно, с романтична нотка украсено. И Павлова не бих отказала :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Боже, пак шоколад! Ще ме умориш днес с тези изкушения.
    Ама така е, който не е редовен, после му се замайва главата!:)
    Много, много ми допадна рецептата. А за белтъците, както казваш - в една Павлова ще се впишат идеално:)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове