Шоколадов крем - Chocolate Pots de Crème
Без излишни приказки - много вкусен крем. Лошото е, че остават много белтъци, но тях може да ги впрегнете в някоя "Павлова", белтъчено руло, кекс, целувки, макарони..., стига да не ви мързи и да имате време, разбира се.
Продукти за 6-8 порции:
6 жълтъка
200 милилитра течна сладкарска сметана
1 и 1/2 чаени чаши прясно мляко
180 грама черен шоколад
50 грама млечен шоколад
2 супени лъжици захар
Сметаната и прясното мляко се загряват. Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване, след което се прибавят към загрятата млечна смес. Бърка се непрекъснато до сгъстяване на крема. Отстраняваме от огъня и прибавяме начупения на дребно или предварително разтопен шоколад. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Разпределяме крема в чашки, купичики или каквото решите. Оставяме да се охлади, след което го прибираме в хладилник и го оставяме поне за 6 часа, а най-добре за едно денонощие, за да стегне напълно кремчето.
Аз направих и мини Павлова в какаов вариант с крем от маскарпоне, сметана и Нутела, но може да ползвате и шоколадовия крем, който описах по-горе. Плодовете са вишни, покрити с малко бял шоколад.
Аз направих и мини Павлова в какаов вариант с крем от маскарпоне, сметана и Нутела, но може да ползвате и шоколадовия крем, който описах по-горе. Плодовете са вишни, покрити с малко бял шоколад.
Ммммм, представям си вкуса, като гледам тази лъжичка, пълна с изкусителен крем. Точно това ми се хапва.
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки!
Весел празник!
Да, кремът е трепач, Ели, ама то при толкова шоколад и други мазнички неща вътре, как да е?! :)
ИзтриванеБлагодаря ти :)
Весело и на теб :)
Честит празник! Личи си, че кремът е страхоен!
ОтговорИзтриванеНе знам какво празнувам аз, но благодаря :)
ИзтриванеЧестит и на теб, Траянче :)
Вълшебни предложения, Ина -
ОтговорИзтриванешоколадовият крем изглежда неустоимо фин и кадифено гладък,
а "Павловата" си е класика, великолепна в твоя вариант.
Моите поздравления,
с пожелания за сладка и усмихната вечер, Диана
Кремчето е повече от трепач, а
ОтговорИзтриване"Павлова" ме довърши :)
От белтъци правя редовно питките на Илианка,
или на Ева !
Прегръдка и хубава вечер!
Всичко е чудесно, личи, че е правено с любов.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кремът наистина е с текстура на кадифе, нежен и ароматен, а "мини Павловите" са безкрайно изкусителни!
ОтговорИзтриванеИнче, не ми трябват приказки тук, мога да гледам с часове... Невероятен крем и мини Павловата също! Честити празници:)!
ОтговорИзтриванеКрасота и стил!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приказна вечер,Инче!
mamma mia questa crema è sublime!!!!!complimenti!!! ciaooooooo
ОтговорИзтриванеИнче и двата десерта са много по моя вкус, направо страхотни! Сега ще си ги шерна щото ще забравя и при първа възможност ще ги направя, крема мисля още утре ;)
ОтговорИзтриванеХубав празник и наздраве :)
И двата десерта личи че са направени с много любов!
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Se ve delicioso
ОтговорИзтриванеТози крем ще е трепач, нали, предпочитам го май! Приказни десерти! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеВкусно и красиво! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен крем-толкова плътен и интензивен ми изглежда в лъжичката!Усмихнат петък и уикенд! :)
ОтговорИзтриванеКремчето е страхотно - много шоколадово и изкушаващо. Тортичките също са чудесни, малки и симпатични. :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден! :)
Благодаря ви, момичета :)
ОтговорИзтриванеЕхааа, и двете предложения са невероятни! А вишничките в павловата са мечта!
ОтговорИзтриванеИнче, на мен като ми останат белтъци и правя нещо като фритата, но на фурна. Добавям само още едно цяло яйце и става супер.
Пропуснала съм тези вкусотийки, Инче, а те разкошни просто! Кремчето хем вкусно, хем нежно, с романтична нотка украсено. И Павлова не бих отказала :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Боже, пак шоколад! Ще ме умориш днес с тези изкушения.
ОтговорИзтриванеАма така е, който не е редовен, после му се замайва главата!:)
Много, много ми допадна рецептата. А за белтъците, както казваш - в една Павлова ще се впишат идеално:)