Карамелен чийзкейк




Продукти:
за карамеления сос
2 чаени чаши захар
1/2 чаена чаша вода
200 милилитра течна сладкарска сметана
45 грама краве масло

за основата
100 грама овесени бисквити
100 грама какаови бисквити от сорта на "Еверест"
1/2 чаена чаша орехи
120 грама краве масло
5 супени лъжици карамелен сос

за пълнежа
400 грама крема сирене тип Филаделфия
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша карамелен сос
1 ампула ванилия
1 яйце
4 равни супени лъжици брашно

орехи за поръсване


Първо приготвяме карамеления сос, като в тенджера сипваме захарта и водата. Варим на умерен огън. Разтопяваме кравето масло, а сметаната стопляме в микровълновата фурна или на котлон. Когато захарта се карамелизира приятно, добавяме сметаната, смесена с кравето масло. Тук трябва да сме внимателни да не се изгорим, защото сместа ще започне много бурно да бълбука и да изскачат едни горещи пари. Бъркаме до хомогенизиране. 


Пристъпваме към приготвянето на бисквитената основа. Орехите и бисквитите смиламе в блендер. Към тях добавяме разтопеното краве масло и 5 супени лъжици от карамеления сос. Разбъркваме. От сместа отделяме около 1 чаена чаша за горен слой на сладкиша, а от останалата част оформяме блат в тава, покрита с хартия за печене, чийто диаметър е около 20 сантиметра. Желателно е хартията да излиза извън стените на формата, особено ако тя не е с махащо се дъно, тъй като така по-лесно ще извадим сладкиша от формата. Бисквитената основа печем за 10 минути в предварително загрята фурна на 180С. През това време приготвяме пълнежа, като всички посочени продукти пасираме. Изсипваме пълнежа върху запечения блат и връщаме сладкиша обратно във фурната за 20 минути. След като пълнежа се постегне, изваждаме го от фурната и поставяме останалата част от биквитената смес и поръсваме с нарязани орехи. Не се стряскайте, ако пълнежът се е надул много, като поръсите с бисквитената смес и орехите, всичко си идва на мястото. Връщаме сладкиша обратно във фурната за още 30 минути. Готовият сладкиш оставяме да се охлади, след което поливаме малко с останалия карамелен сос. Поставяме сладкиша в хладилник за поне два часа, за да се стегне много добре пълнежа. 



Коментари

  1. Обичам чийзкейк :)
    Твоят е прекрасен!
    И ако можех да придърпам чинийката от първата снимка....
    Много усмивки, Принцесо и морски полъх...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :) Морски полъх засега само от легена с чешмяната вода :))
      Прегръдки силни от мен :)

      Изтриване
  2. Инче,настанявам се без да чакам покана.........Чийзкейкът е повече от разкошен...(не знам коя е точната дума:)))Прекрасно си ни го сервирала,както винаги!Прегръдки и благодарност за рецептата:)!

    ОтговорИзтриване
  3. O_O mamma mia che delizia!! è sempre un piacere passare nel tuo bellissimo blog!! ciao!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, да му се не види и аз се разтекох! Много хубав! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастичен чийзкейк, Инче! А орехи и карамел са неразделна комбинация, поне според мен! :) Снимките са много апетитни! :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  6. На една вълна сме :) не се съмнявам за вкуса а снимките са ти приказни :)
    Солени прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Инче, направо си ненадмината! Какво изкушение поднасяш, сигурна съм, че всички така гладно преглъщаме в момента...
    Поздравявам те за идеята, страхотна е!
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Удивителен! И снимките, и рецептата - разкошни! Ох, толкова обичам карамелени неща, Инче, че със сигурност ще сънувам това чудо :) Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни снимки, Инче!!! Как само ги съчетаваш с носещи особен дух снимки от градчета, селца, кътчета, пейзажи, натюрморти... Направо ти се възхищавам! Десертът изглежда много апетитно!!! Сигурна съм, че моето пиле шарено много много ще я хареса! Ако слуша, ще му направя ;) Хубава вечер и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Винаги последната ти снимка е "очи в очи", Инче :) направо ми идва да си я придърпам :)
    Прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване
  11. Ох ... разкошно представен чийзкейк :) Усещам ароматът му ... и преглъщам пред вида му :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ще се скрия там, зад онази врата и ще го излапам тайно:) и бурканчето ще придърпам на финал, нали вече си снимала:). Залепнах за екрана, Инче, ама то така се случва винаги като вляза тук! Страхотен е! Прегръдки, с пожелания за прекрасно лято, сбъднати мечти и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. Останах без дъх, Ина - изглежда вълшебно...
    Карамеленото изкушение, снимките, подбора към него за презентацията,
    сякаш съм попаднала на страниците на изискано гурме списание.
    Поздравления и от мен,
    преглъщам и ти желая едно прекрасно лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Ай, как сладко ми започна петъкът! А през почивните дни ми се иска да се скрия зад тази прелестна врата и да си го хапвам дълго и лежерно! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви :)

    Желая ви слънчев и усмихнат петък :)

    ОтговорИзтриване
  16. Разкошен чийзкейк! Поздравления! Направо да си оближеш пръстите! И на мен ми се ще придърпам едно голямо парче...Поздрави и хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Инче, голямо изкушение е този чийзкейк! Прекрасно и апетитно сервиран!
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  18. Леле, мале, красота и вкусота! Дали не остана парченце за колет към у дома?:)

    ОтговорИзтриване
  19. Умопомрачително изкушение....така си прилягат карамел и орех, а снимките карат да поглеждам пак и пак, да преглъщам се боря със себе си- чийзкейк или просто суров плод.....Хубава неделя, Инче!

    ОтговорИзтриване
  20. Е, браво на теб! Пак си спретнала нещо явно умопомрачително вкусно и "нискокалорично"! Ако знаеш как обичам карамел и ядки - това ми е една от любимите комбинации...То карамела от бурканчето нали и така може да се хапва, ама за мен трябва черпак, не супена лъжица...
    Хубава семдица!

    ОтговорИзтриване
  21. Върховен чийз,Инче!
    Успешна нова седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  22. Ин, това е изкусителна публикация!
    И основата, и карамеления сос, и пълнежа са великолепни.
    С пожелание за лятна свежест и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  23. Може ли да се използва готов дулче де лече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че може, не съм го правила с него.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации