Питки Паркър
Наскоро видях тези питки при Роси >> и моментално си казах, че ще се правят :)) Разкошни са - страшно мекички, пухкави и вкусни. Направих половин доза и се излапаха много бързо. В някои от питките (кифличките) сложих зеленчукова плънка, в други - сирене, а в трети - нищо. Така де, за всеки вкус :)
Роси и Тони, благодаря за чудесната рецепта - фаворит ми е вече!
Източник >>
Продукти:
1 голямо яйце
120 милилитра вода (в оригинала с прясно мляко)
1 супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички суха мая
260 грама брашно
30 грама краве масло за намасляване
Плънка:
половин тиквичка, нарязна на тънки ленти
1 морков, нарязан на тънки ленти
1 зелена чушка, нарязана на тънки ленти
няклоко маслини без костилките
олио
соев сос
малко сол
Продукти:
1 голямо яйце
120 милилитра вода (в оригинала с прясно мляко)
1 супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички суха мая
260 грама брашно
30 грама краве масло за намасляване
Плънка:
половин тиквичка, нарязна на тънки ленти
1 морков, нарязан на тънки ленти
1 зелена чушка, нарязана на тънки ленти
няклоко маслини без костилките
олио
соев сос
малко сол
Аз приготвих тестото в хлебопекарната на режим месене и втасване - първо течните продукти, после сухите и накрая маята. След като втаса тестото, го разточете върху леко набрашнена повърхност на кора с дебелина около 3 милиметра, намажете с част от разтопеното масло и нарежете на ленти. В единия край на всяка лента поставете от плънката и завийте на рулца. Поставете рулцата на разстояние едно от друга в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете за 15 минути. Намажете ги и отгоре с част от разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на 175С за около 15 минути или до зачервяване. След като ги извадите от фурната отново ги намажете с разтопено масло.
Зеленчуковата плънка се приготвя като леко запържите зеленчуците на силен огън. Прибавете подправките и маслините. Оставете сместа да се охлади преди да я разположите върху тестото.
Преди известно време Танюшка >> ме включи в "Приятелското предизвикателство". Реагирам :)
1. Какво очаквате от блога си?
Очаквам някой берхтесгаденец да го зърне и да си каже "Брей, що не взема аз да й харижа на таз жена едно старинно къще в региона, та да вземе да го преустрои в хотелче с ресторантче?!" :))
Сега сериозно, не че в горното няма доза истина, напротив :)) Блога създадох за собствено разтоварване. Едни разпускат чрез йога, а аз чрез суетене в кухнята и снимане на резултата. Е, не само това, де :P
2. Кое е любимото Ви за приготвяне ястие?
Колкото и да се напрягам да мисля, не че ми се отдава този процес, не мога да се сетя кое е любимото ми приготвяне ястие. Със сигурност мога да кажа, че не ми е любимо да приготвям зеле, макар да го обожавам - то е едно хвърчене по пода...
3. На каква музика обичате да се "вихрите" в кухнята?
И на този въпрос не мога да отговаря. Както е тръгнало, на попрвка ще се явявам :))
Няма как да отговоря, просто защото не съм готвила досега на музика. Фон обикновено ми е тв-то, не че чувам какво говорят - както казва половинката "такова вгълбяване пада, че се пренасяш в друго измерение". :))
4. За кого сте вдъхновена да сготвите и да творите?
За всекиго, или поне така си мисля. Просто ми доставя удоволствие самото готвене, изключая зелето :))
5. Какво Ви е отношението към експериментите с черпак в ръка?
С или без черпак в ръка, почти винаги съм отворена към експерименти, то ако не бях, надали щеше да има толкова угоени кучета пред блока :)))
6. Как бихте поднесли следобедния чай?
С петифури, макар че винаги в съзнанието ми изплуват сандвичи със сьомга - гледането на "Случаите на Поаро" си казва своето.
7. Кое кътче от Родината Ви е любимо?
8. Какво е мнението Ви за диетите?
Е, то едва ли има здрав човек, който да изпада в екстаз от това, че трябва да спазва някаква диета, освен ако режимът на хранене не съдържа любимите му храни и честота на консумация :))
9. Какво четете?
Може и да ме линчувате, но от няколко години не съм чела нищо друго освен професионална литература и детски приказки вечер. Обичам да чета нещицата на руските класици, Мопасан и Балзак също не са за изхвърляне :) Преди 2 или 3 години открих разказите на Пушкин, много забавни били :))
10. Мъжете или жените са по-добри кулинари?
В моето обкръжение са жените, в световен мащаб - не знам.
Предавам щафетата с тези въпроси, които честно казано, малко ме досърбяха ръчичките да пренаредя, но устоях на изкушението, на:
Дидка - My Crasy Kitchen
Марта - Горски мъх
Танита - Рецепти, прелитащи през океана
Мира - Marmottes et chocolat
Живка - Рецептите на Ζωή
Илианка - Щъркелово гнездо
Маги - Кулинарен блог на Маги
Набелязах си ги и при Роси, но и твоите, Инче, са адски апетитни! Снимките са уникални!
ОтговорИзтриванеСлънчеви летни дни! :)
Благодаря, Светле!
ИзтриванеСлънчеви и на теб :)
Ммм, невероятни кифилички! Снимките също - винаги правиш нещата с много стил и вкус и е огромно удоволствие всеки път да се отбивам при теб! Усмивки! :)
ОтговорИзтриванеО, Дани, такава оценка, излязла изпод твоята ръка е истинска чест за мене :) Благодаря ти :)
Изтриванеche meraviglia questo pane, complimenti!! ciao!
ОтговорИзтриванеThanks, Fed :)
ИзтриванеОх, изглежда толкова пухкави, меки и вкусни! Страхотно предложение :)
ОтговорИзтриванеИ много ми беше приятно да прочета повече за теб, особено ми хареса отговора за експериментите. :)
Поздрави и хубава вечер!
Това са любимите ми маслени кифлички :)
ОтговорИзтриванеМалко е по-различна технологията, но са безумно вкусни :)
Sorry, но нещо нямам търпение да чета и отговарям на тези въпроси :)
За мен си толкова готина.....
Прохладна вечер, Принцесо :)
:) Инче, не мога да си събера мислите да напиша коментар:), все още за къщето мисля:) и за охранените кученца:) и за другите споделени неща:) Страхотна си! Тези паркър все повече ме подлудяват! Честит празник, Инче и нека Света Богогродица бди и закриля теб и семейството ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКифличките и аз си ги набелязах още при Роси, ама пустото нямане на време в последно време (-:
ОтговорИзтриванеЕ, Инка, благодаря за въпросника (-: Три ми се насъбраха вече и май е крайно време да седна да пиша, че ще ми излезе име на несериозен човек!
Te han quedado estupendos.
ОтговорИзтриванеSaludos
Инче, и питките, и снимките са направо страхотни! И не знам защо, но направо ми замириса на сняг от тях, много странно... А за въпросите - радвам се, че и ти се включи, надниквам и при теб така. А за зелето - права си, много даже.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден утре! :)
Инче, както винаги много стил и красота при теб. Страхотни питки, които и аз съм си набелязала. Беше ми много приятно да те опозная. Пожелавам ти слънчеви почини дни!
ОтговорИзтриванеМного фотогенични бе:) За вкуса не се и съмнявам:)
ОтговорИзтриванеПрелестни са, как си ги накиприла, само....ох, а тази вечер въпреки хлада, нямам желание за готвене...Прегръдки, Инче!
ОтговорИзтриванеОооо ще ставам да ги правя. немога да им устоя вече. едва преглъщах при Роси, сега и при теб.... не се издържа :)
ОтговорИзтриванеВълшебно изглеждат, Инче -,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта, изпълнена и представена впечатляващо...,
снимките - неземни!
Благодаря за удоволствието,
с пожелания за вдъхновени и усмихнати летни дни, Диана
Федорска, абе много ми пасват тези питчици Паркър, ама нали съм невротична, ще взема с Паркинсон да се сдобия докато ги навивам;)Как докара и идеалната форма, освен идеалния вкус?;)
ОтговорИзтриванеИ както вече си знам, чувството ти за хумор е Велико- мннного те харесвам;)
Но, понеже съм злопаметна ( ха, сега да видиш;)), преди година-две ти не взе тояжката, която ти подавах на щафетата, та сега ще се почудя малко;)))Иначе благодаря за оказаната чест!
Е това се казва вглъбяване...прав е съпружието....по-идеални няма на къде да ъдат навити тези паркърки,Инче!
ОтговорИзтриванеАз се отнесох доста несериозно с оформлението,но пък ти си ме наваксала и надминала по всички параграфи!
И аз благодаря отново на тони за страхотната рецепта и на теб,че пое щафетата,ама как половин доза беее,бас държа,че не са ви стигнали :) .
Много забавно отговаряш,някой друг не ти ли е възложил още въпроси :) .
Снимките са....завладяващи както винаги!
Тези питки като нарисувани, Инче! Толкова въздушни и пухкави изглеждат, така съвършени! Изпълни ме глад по никое време! И поднесени с прекрасна снимка, както винаги! :) :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че се включи в сладката раздумка, много ми беше приятно да прочета нещичко за теб! За зелето искрено ме разсмя, защото и аз така гледам на него! Толкова го обичам на салата и сготвено, но когато тръгна да го режа, имам чувството че се е пробила пухена възглавница :D
Краси и вкусни-абе отдават ти се тези неща,аз пък да ти кажа,Инче...
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!