Имамбаялдъ


Една класика, вкусна класика...


Продукти:
5 средно големи патладжана
1 морков
2 глави стар лук
2-3 скилидки чесън
3 домата
магданоз
черен пипер
сол
слънчогледово олио


Измийте добре патладжаните и отстранете зелената част около дръжките. Ако решите, може да запазите само дръжките, но аз ги отстраних и тях. Отранете няколко ивици от кората на патладжаните. Поставете така подготвените патладжани в тенджера с подсолена вода за около 30 минути, за да се отстрани част от горчивината им. Извадете патладжаните от тенджерата,  направете един по-дълбок разрез по дължина, но така че да не разрежете напълно патладжана. Осолете и намаслете патладжаните. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200-210С до готовност. 

Докато се пекат патладжаните, направете пълнежа:
Запържете в тиган с много добре сгорещено олио нарязания на ивици лук и настъргания морков. Когато лукът и морковът са готови, прибавете един от доматите, нарязан на кубчета, на който предварително сте остранили люспата. Запържете още за около 5 минути, подправете с черен пипер и сол. Отстранете от огъня и прибавете пасираните скилидки чесън, разбъркайте.

Оставете готовите патладжани да изстинат малко и ги напълнете с пълнежа при по-дълбокия разрез, който сте направили. Върху всеки патдлажан поставете няколко кръгчета от останалите домати, поръсете леко с олио и запечете само на горен реотан във фурната до леко покафеняване на краищата на доматите.  

Сервирайте патладжаните напълно изстинали, поръсени с магданоз. Аз поръсих и с малко сибирски лук.


Коментари

  1. Много любимо лятно ястие! Цветно, ароматно, много апетитно, а и с тези превъзходни снимки, как да не му се прияде на човек!
    Слънчева седмица, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, права си за това, че е вкусна класика, а като гледам твоите снимки, и на мен като Светлето ми се прияде. Страхотно е при теб, както винаги. Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче :) Повечето хора, предпочитат пълнени с месце патладжани, но истината е, че и само със зеленчуци едно ястие може да бъде вкусно :)

      Изтриване
  3. Прекрасно е, само как ми отвори апетита... Инче, чудесно изглежда!
    Сърдечни поздрави и да ти е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря :)
      Поздрави на стара Англия :) Ако имаш възможност отскочи до Корнуол :)

      Изтриване
  4. Инче,ако нещичко ти е артисало:))),...аз съм на среща:).Прекрасна е имамбаялдата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, ще го имам предвид следващия път, Миленче :)
      Хубава седмица :)

      Изтриване
  5. Изглежда разкошно! За вкуса не се и съмнявам!

    ОтговорИзтриване
  6. una ricetta che decisamente ci riporta al mediterraneo e ai sapori di questa estate

    ОтговорИзтриване
  7. Ина, върна ме хилядолетия назад :D Много ти се радвам на снимките и оформлението, всеки път!!! :*
    Това го правеше единствено баба ми, имам спомени колко съм му се мръщила в детството, а сега си мечтая някой да ми го предложи отново, от десетина години припадам по патладжанените ястия, правя изключително рядко, защото моето магарливо се мръщи на мен :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Инче,никога не съм яла имамбаялдъ-изглежда вкусно.И лесна за приготвяне.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Мале,че вкусотия е това,Ина,умопомрачаващо ми действат снимките ти!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ина, една много любима класика! И чудесно поднесена!
    Снимките ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  11. Класика, ама класически убийствен вкус- с моята любов към патладжаните.
    Федорска, снимала си го чудно!

    ОтговорИзтриване
  12. Инче, снимките ти ми дават много повече от самата храна! Вълшебница си!
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, ти готвила ли си или си рисувала! Нали знаеш, че обожавам снимките ти! И рецептите ти разбира се :)

    ОтговорИзтриване
  14. Никога не съм опитвала и не съм и имала желание да опитам Имамбаялдъ, но след твоите вкусни снимки, желанието ми се промени :)
    Много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох чудно ястие Инче, поздравления и аз от детството си не съм го яла, да взема и аз да приготвя едно :)

    ОтговорИзтриване
  16. un vrai régal pour les yeux et le palais
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  17. О, Инка, страхотна фотосесия си им направила! Отдавна не се бях сещала за това хапване...Едно време баба правеше доста често, но не само така - класическо постно, ами понякога слагаше и кайма. Кат гледам тия снимки, май ще взема и аз да запретна ръкави (-:
    Хубав уикенд, Федорка!

    ОтговорИзтриване
  18. Уникално вкусни снимки, любимото ми ястие за лятото!
    Много силни, солени прегръдки за теб, прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  19. Класика, уникално вкусна класика, ама да ми я приготвиш ти! По-вкусен имамбаялдъ не съм виждала! Страхотни снимки, уникални! Прекрасен септември, Инче!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасно ястие и прекрасни снимки! Не съм правила досега, но може да опитам след това, което видях при теб :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации