Карамелено-орехови вафли
От детството си имам спомен за малки ромбоидни карамелено-орехови вафлички, които бяха много вкусни, но твърди. Преди време правих каремелен сос и реших да експериментирам, като го ползвам за пълнеж на вафли. Знам, че звучи доста нескромно, но конкурират карамелените вафли, които доскоро си купувахме от магазина, при това са доста по-вкусни, защото са и с любимите ми печени орехи :) Накратко - хрупкави основи, деликатно разтягащ се и топящ се в устата пълнеж :))
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти за около 15 вафли:
Продукти за около 15 вафли:
30 вафлени кори
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша вода
100 милилитра сладкарска сметана
1 чаена чаша орехи
40 грама краве масло
ванилия
Изсипете ореховите ядки в тава и ги изпечете, като от време на време разбърквайте. Печете в предварително загрята фурна на 180С за около 10-15 минути. Оставете ядките да изстинат.
Смелете в блендер изстиналите ореховите ядки на дребни парченца. Ако нямате блендер, може да ги счукате.
Разтопете кравето масло и го прибавете към предварително затоплената сметана.
В тенджера изсипете водата и захарта и оставете да се карамелизира. Внимавайте да не прегорите захарта. Когато захарта придобие светлокафяв цвят, прибавете внимателно сметаната с кравето масло. Разбърквайте на котлона за още около минута. Отстранете получената смес от огъня и пробавете изпечените орехови ядки и ванилията. Разбъркайте. Оставете сместа да се охлади, но не и да изстине напълно.
Вземете вафлена кора и поставете около 3 чаени лъжички от карамелено-ореховата смес върху нея. Отгоре поставете друга вафлена кора и леко притиснете.
Сервирайте вафлите, след като се охлади напълно пълнежа.
Конкурират ги и още как ...страхотни са, Инче! А снимките вълшебни!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава вечер!
Е как да не си хапне човек вафла с "деликатно разтягащ" се пълнеж :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са!
Снимките както винаги са трепач!
Инче, открехни ме откъде ги взимаш тези кръгли вафлени кори!
Прегръдка, Принцесо и се мяркай по-често!
Инче, задължително ще ги направя! Обожавам карамел и орехи! Страхотно изглеждат, благодаря ти за идеята, мила!
ОтговорИзтриванеИ изобщо не е нескромно даже, домашната храна няма равна! :)
Сърдечни поздрави!
Чудни, задължително ще се пробват!
ОтговорИзтриванеОоо, как ги обичам тези! Вълшебни са. И аз да попитам за корите :) Такива не съм виждала.
ОтговорИзтриванеИзглеждат фантастично и адски вкусно! Веднага бих ги приготвила. Само искам да знам откъде да намеря вафлените кори, Инче...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Много красиви снимки, Ина! Естествено любима ми е с розовия храст!
ОтговорИзтриванеОбожавам тези вафлички!
Благодаря ви, момичета :)
ОтговорИзтриванеТакива кори, както и в по-големи размери и форми, може да намерите в магазините на Берьозка в България.
Хубава вечер и от мен :)
Ехеееееее, невероятни!
ОтговорИзтриванеDeliciosas, me gustan.
ОтговорИзтриванеUn beso.
Толкова красиви снимки, направо да пресегна и да си взема едничка вафла :)
ОтговорИзтриванеА вафличките са направо с вкус мечта сигурно :)
Que tentación
ОтговорИзтриванеИнче, както винаги страхотни снимки, а вафличките са невероятни, няма как след такова представяне да не искаш да си грабнеш една. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки, каква розова прелест! Сигурна съм, че от вафличките и трошичка не е останала, обаче ще се възползвам от идеята:). Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОх,че вкусноооо....така ми се прииска да си хапна....
ОтговорИзтриванеНевероятно изпълнение, Инче! И какви страхотни снимки!!! Супер си!
ОтговорИзтриване