Карамелено-орехови вафли


От детството си имам спомен за малки ромбоидни карамелено-орехови вафлички, които бяха много вкусни, но твърди. Преди време правих каремелен сос и реших да експериментирам, като го ползвам за пълнеж на вафли. Знам, че звучи доста нескромно, но конкурират карамелените вафли, които доскоро си купувахме от магазина, при това са доста по-вкусни, защото са и с любимите ми печени орехи :) Накратко - хрупкави основи, деликатно разтягащ се  и топящ се в устата пълнеж :))


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за около 15 вафли:
30 вафлени кори
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша вода
100 милилитра сладкарска сметана
1 чаена чаша орехи
40 грама краве масло
ванилия


Изсипете ореховите ядки в тава и ги изпечете, като от време на време разбърквайте. Печете в предварително загрята фурна на 180С за около 10-15 минути. Оставете ядките да изстинат.
Смелете в блендер изстиналите ореховите ядки на дребни парченца. Ако нямате блендер, може да ги счукате. 
Разтопете кравето масло и го прибавете към предварително затоплената сметана.
В тенджера изсипете водата и захарта и оставете да се карамелизира. Внимавайте да не прегорите захарта. Когато захарта придобие светлокафяв цвят, прибавете внимателно сметаната с кравето масло. Разбърквайте на котлона за още около минута. Отстранете получената смес от огъня и пробавете изпечените орехови ядки и ванилията. Разбъркайте. Оставете сместа да се охлади, но не и да изстине напълно. 
Вземете вафлена кора и поставете около 3 чаени лъжички от карамелено-ореховата смес върху нея. Отгоре поставете друга вафлена кора и леко притиснете. 
Сервирайте вафлите, след като се охлади напълно пълнежа.



16 коментара:

  1. Конкурират ги и още как ...страхотни са, Инче! А снимките вълшебни!
    Прегръдка! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Е как да не си хапне човек вафла с "деликатно разтягащ" се пълнеж :)
    Прекрасни са!
    Снимките както винаги са трепач!
    Инче, открехни ме откъде ги взимаш тези кръгли вафлени кори!
    Прегръдка, Принцесо и се мяркай по-често!

    ОтговорИзтриване
  3. Инче, задължително ще ги направя! Обожавам карамел и орехи! Страхотно изглеждат, благодаря ти за идеята, мила!
    И изобщо не е нескромно даже, домашната храна няма равна! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни, задължително ще се пробват!

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо, как ги обичам тези! Вълшебни са. И аз да попитам за корите :) Такива не съм виждала.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат фантастично и адски вкусно! Веднага бих ги приготвила. Само искам да знам откъде да намеря вафлените кори, Инче...
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви снимки, Ина! Естествено любима ми е с розовия храст!
    Обожавам тези вафлички!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, момичета :)
    Такива кори, както и в по-големи размери и форми, може да намерите в магазините на Берьозка в България.
    Хубава вечер и от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова красиви снимки, направо да пресегна и да си взема едничка вафла :)
    А вафличките са направо с вкус мечта сигурно :)

    ОтговорИзтриване
  10. Инче, както винаги страхотни снимки, а вафличките са невероятни, няма как след такова представяне да не искаш да си грабнеш една. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви снимки, каква розова прелест! Сигурна съм, че от вафличките и трошичка не е останала, обаче ще се възползвам от идеята:). Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох,че вкусноооо....така ми се прииска да си хапна....

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно изпълнение, Инче! И какви страхотни снимки!!! Супер си!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове