Веган печени лимоново-кокосови донъти / постни кексчета



Това са още едни постни кексчета, които могат да разнообразят трапезата ви, особено ако ви се налага да избягвате яйца и млечни продукти или сте направили този избор по ваше желание.


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 и 1/2 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша сок от моркови или някакъв плодов сок или нектар по ваш вкус
1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
шипка сол
1/2 чаена чаша вода
1/2  чаена чаша захар
25 грама кокосови стърготини
1/3 чаена чаша слънчогледово олио
лимонова есенция или настъргана кора от много добре измит био лимон

за глазура:
1/2 чаена чаша пудра захар 
3-4 супени лъжици вода или повече, ако е необходимо
няколко капки кокосова есенция или друг аромат


В купа смесваме сухите съставки, към тях добавяме течните и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Намазваме с олио силиконовите форми за донъти и ги пълним до половината със сместа, разпределяйки я равномерно, за да не станат донътите на едно място по-високи, а на друго по-ниски.
Печем в предварително нагрята фурна на 170С до златисто, след което ги изваждаме от фурната, но ги оставяме във формите да се охладят леко и чак тогава ги изваждаме от тях.
След пълното изстиване на донътите, приготвяме глазура от пудрата захар, водата и кокосова есенция, чиято консистенция трябва да е такава, че изсипвайки сместа от лъжица, тя /сместа/ да се стича плавно на струя. Ако сместа е прекалено течна, добавяме пудра захар, а ако е прекалено гъста, разреждаме с малко вода. С получената захарна глазура украсяваме донътите и ги оставяме до стягане на глазурата.







23 коментара:

  1. Веган или не, чуднички са! :)
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки 'запазена' марка :)
    Чудесни са, Инче!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Любювам се винаги на прекрасните ти снимки, Инче! :)
    Много симпатични и апетитни кексчета!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Звучат много вкусно! Чудесни греещи снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглеждат! Поздрави и хубава вечер, Инка!

    ОтговорИзтриване
  6. Като малки слънца са грейнали твоите веганчета,Инче!

    ОтговорИзтриване
  7. Инче, страхотни са, така апетитно си ги наредила. Сигурна съм, че са изчезнали на секундата. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са станали! Толкова слънчеви!

    ОтговорИзтриване
  9. Creo haber conseguido una buena traducción para poder seguir tu receta. A ver si consigo algo similar.
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ОтговорИзтриване
  10. Красота! Не се съмнявам че са и много вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни понички! На външен вид никак не им личи, че нямат животински добавки! Това само ги прави дважди по-ефектни! Много хубава рецепта и снимки, Инче :)

    ОтговорИзтриване
  12. Чудни са, Инче, като слънчица греят! Интересен вариант на рецептата, допада ми. Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Веганските ти предложения като че вече преобладават, Инче,
    много ми допадат и тези понички - чудесна рецепта, прекрасен вид и вълшебни снимки !
    Сърдечни поздрави, хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно предложение, снимките са невероятни! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Много яки са тези формички за донъти,ще взема да се огледам за едни.А кексчетата са страшно нежни,Инче!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Като коронясани са тези донати! Чудесни снимки!
    Хубава идейна седмица ти желая, Инка!

    ОтговорИзтриване
  17. Е, въобще не им личи, че са веган;) Страшна си!

    ОтговорИзтриване
  18. Разкошно изглеждат и сигурно са много, много вкусни! Браво! :) Нямам форми за донъти и мисля да ги пробвам в малки силиконови формички.
    Привет!:) cveteto3101

    ОтговорИзтриване
  19. Mного харесвам твоят блог и вече го следвам . След тази рецепта останах напълно сигурна , че трябва да следя какви вкуснотийки приготвяш . Ако имаш време може да посетиш и моят ! Прегръдки Иви .

    ОтговорИзтриване
  20. В рецептата няма захар - така ли трябва да е или е пропуск?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, пропуск е, половин чаена чаша е захарта.

      Изтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове