Кронъти


Да видим как ще обясня как се процедира с тестото :))
Не знам за вас, но истински се възхищавам на хората, които онагледяват чрез изображения всяка стъпка от дадена рецепта. Да приемем, че нямаме статив - мама миа, такова миене и бърсане на ръцете пада след всяка употреба на фотоапарата, за да се снима всяка стъпка, че полудявам. Ако пък имаме статив, то докато го измъкна, сглобя, набуча :)) фотоапарата върху него... и ми се отщява всякакво готвене. Ама пак не ми отпада проблема с непрекъснатото миене и подсушаване на ръцете след пипане на копчето на фотото. 
Няма да коментирам колко нещастна откъм естествена светлина ми е кухнята, а и не съм чак толкова луда, за да опъна прожектори - сори :)) за тези от вас, които го правят, но определено за мен си е в графа лудост цялата тази суетня - тук изключвам хората, занимаващи се професионално с кулинарна фотография. 
Видеокамерата няма да я коментирам... директно се връщаме на предишната точка.
Но ще трябва някой ден да се прежаля и да онагледя чрез снимков материал специално тази рецепта, защото тези понички са убийствено вкусни. 
Признавам, че точно когато реших да снимам, малко попрецаках нещата, а толкова хубаво ми се надуха поничките, ама нали трябва да играя на angry birds... :))) Направо полудявам :))

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 яйце
1/2 пакетче суха мая
1/4 чаена чаша прясно мляко
1/4 чаена чаша вода
2 чаени чаши брашно + още малко за разточване на тестото
1/4 чаена чаша захар
щипка сол
ванилия

180 грама краве масло + 3 супени лъжици брашно

за крема
1 яйце
1/3 чаена чаша захар
2 чаени чаши прясно мляко
30 грама краве масло
3 супени лъжици с връх брашно
ванилия и/или кокосова есенция

слънчогледово олио за пържене



В купа разбиваме с миксер яйцето със захарта. Добавяме към тях прясното мляко и водата. В друга купа смесваме брашното, маята и солта. Прибавяме ги към течните съставки. Добавяме и ванилията. Разбиваме с приставките за тесто около 5 минути. Готовото тесто увиваме в свежо фолио и го оставяме в хладилник за 20 минути. През това време смесваме кравето масло с брашното. Разделяме го на 4 равни части, оставяме и него в хладилника.

стъпки 1 и 2. Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме върху набрашнена повърхност. Средата на кората намазваме с едната маслена част, завиваме единия край на тестото по такъв начин, че да покрие маслото.
стъпки 3 и 4. Намазваме и частта тесто, покриваща маслото, с една част масло. Покриваме маслото с останалата част от кората, която досега не ползвахме. Прищипваме краищата на получения правоъгълник, за да не излезе маслото.
стъпка 5. Разточваме на кора с дебелина около 2 сантиметра.
стъпка 6. Завиваме краищата към средата.

Увиваме тестото в свежо фолио и оставяме в хладилник за 20 минути, след което повтаряме същата процедура.



Накрая разточваме кора с дебелина около 1,5-2  сантиметра и изрязваме кръгове с дупка в средата. Редим поничките в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. Оставяме поничките на стайна температура за 30 минути до 1 час, след което ги пържим в сгорещено олио на маслена баня. Когато се зачервят от едната страна, обръщаме и ги пържим и от другата. Готовите понички поставяме върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина. Може да ги сервираме просто поръсени с пудра захар или да ги напълним с крем - с пош или да ги разрежем по хоризонтала и поставим крем.


Приготвяне на крема:
Разбиваме с миксер яйцето със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и продължаваме да разбиваме. Добавяме и една чаена чаша прясно мляко и пак разбиваме до хомогенизиране. получената яйчена смес изсипваме в сгорещеното останало прясно мляко и разбъркваме непрекъснато до сгъстяване на крема. След сгъстяването на крема отстраняваме тенджерата от  котлона и прибавяме кравето масло. Разбъркваме до разтопяването му. След като леко се охлади крема прибавяме и есенцията.



Коментари

  1. Невероятни са!
    Такова сгъване съм правила с тесто за домашни кроасани. Само че тук е по-лесно, защото не стои 2 дни в хладилника :)
    Грабвам си едничка, даже двечки :)
    Прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ил :)
      За утре обещах на моите да им направя този път шоколадови, но като видях една страшна баница, май ще се разминат с обещанието :))

      Изтриване
  2. Многоооо вкусни. Скоро и аз правех и са фантастични :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, особено с крем много са вкусни. Погледах преди малко и твоите, чудни пластове са ти се получили, Насе!
      Хубава вечер :)

      Изтриване
  3. Приказни са, Ина!!! Запазвам си рецептата за по-добри дни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Инче, така да ми се приядоха и на мен..... Трудоемко звучи, но резултата си заслужава. Снимките ти са чудни! И аз съм на същото мнение за цялата процедура по снимането и това доста често ме отказва да правя каквото и да било. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, пипкаво е малко, Пете, не е като да им забъркам едни кексчета :))
      Хубава вечер и на теб :)

      Изтриване
  5. Избягвам пържена храна, но толкова обичам понички, че ще с
    ги правя, няма как:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз избягвам, но си мисля, че веднъж на един-два месеца може да нарушим забраната, макар че напоследък май е всяка седмица с тия понички и олади... :))
      Усмихната вечер, Краси :)

      Изтриване
  6. Инче, идвам и аз да въздишам по тях... Страхотни са! И с това кремче... Избягвам и да пържа, и да ям пържено, но опредлеено ти се радвам на вкусотията в момента.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много добре си го обяснила даже :)
    Отлично си ги приготвила! А пък колко добре си ги заснела ... хайде да не казвам че то всичко се вижда :)
    Майсторска работа!
    За мен едничка поничка само ... с кремче ако може ... и то в полунощ :)

    ОтговорИзтриване
  8. Убийствени са, Принцесо :)
    Това е малко технологията на онова многолистно тесто,
    което искат да се "врътка" в различни посоки след нагъване :)
    И Малчо като поотрасне трябва да го запалиш да ти снима ;)
    И снимките ти са жестоки !!!!
    Хубава неделя, Инче!

    ОтговорИзтриване
  9. Инка, страхотни понички си направила! Много симпатично изглеждат, а относно снимките - правиш много професионални схеми за описание, въпреки, че ако я нямаше схемата, аз сигурно щях да прочета поне няколко пъти "стъпка 3 и 4" (-:
    Хубава и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Нищо, че няма постъпкови снимки, само снимката на готовите понички е достатъчна човек да запретне ръкави и да се пробва. Благодаря за рецептата! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Федорска, това на мен ще ми дойде много за работа. Затова се надявам следващият път като те видя, да ми донесеш няколко кронъта в салфектка- наистина са убийствени, ама сори- немам нерви за толкоз работа.. и време;) Снимките ти са достатъчни изкусителни, ярки и .. абе жестоки, така че ни статив , ни палатка ти трябва;) И аз не ползвам, ма светлина имам денем;)))Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Много сложни ми се струват, но изглеждат убийствено! Пласт след пласт! Сигурно се топят в устата!
    Поздрави,Инче!

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, разкошни са! Заслужават си труда! Не е трудно това многолистно тесто, по-бавно е, но пък резултатът е зашеметяващ!
    Снимките ти са както винаги невероятни! И си много права за проблемите със снимането. Горките фотоапарати ...!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Изглеждат вълшебно -
    прекрасна рецепта, изпълнение и снимки, Инче.
    Благодаря, сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Ина, изглеждат прелестни! Снимките са страхотни, за какви стативи, липса на светлина, прожектори говориш! Страхотно си ги снимала и си намерила начин и за по стъпково обяснение! Всичко е на ниво, дори и желанието у наблюдаващия веднага да се заеме да ги прави!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Голяма играчка, обаче са като за изложба:)

    ОтговорИзтриване
  17. Инче, много са изкушаващи, грабвам си едничка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Толкова откровено познато ми звучи твоя разказ за снимки, фотоапарати, чисти ръце и т.н. :) И аз много се радвам като видя рецепта, придружена със снимков материал на процеса на изготвяне, но оставям това на търпеливите и разполагащите с доста свободно време ... Обаче такава подходяща схема, придружена с ясни обяснения, май аз за първи път виждам :)
    А за резултата да не говорим - просто са супер тези кронъти! Не ми е хрумвало тесто за кроасани да се пържи - определено ще опитам (някоя събота и неделя ...)
    Поздравления и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  19. Изглеждат невероятно вкусни! Какво винаги си се справила блестящо! Непременно ще ги пробвам и може да направя подробен снимков материал на приготвянето им.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Не са ти нужни снимки за процеса, Инче. Много добре си го обяснила. Наистина изглеждат страшно вкусни, като някакви бутер понички са и определено много ме изкуши. Страхотни са, ти също! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Каква красота, каква многолистност!! Направо съм впечатлена, Инче! Браво! :)
    Това с поетапното снимане и на мен ми е недостатък. Освен, че не ми е светла кухнята, много изморително ми се вижда и за тези снимки да мисля и да се глася. Но пък ми е много удобно, когато посетя някой, който си е направил този труд... Наистина е удобно за четящия. Ти, обаче, чудесно си представила нещата с тази схема :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  22. I love to make this, is it somewhere English transation? Thank you.

    ОтговорИзтриване
  23. М да,постъпковите снимки навярно са досадни на всички,включая и на мен,затова бурно адмирирам всеки,който го прави винаги,защото е супер трудоемко и бавещо процеса на приготвяне,а после и представяне.
    Със светлината,особено зимно време и аз изпитвам затруднения.Статив имам,но изобщо не ми е удобен и не го ползвам.
    Трябва да отбележа обаче,че аз като зрител грам не съм разбрала,че не ти достига светлина или че имаш някакви други неудобства,защото снимките ти винаги са с точния фокус и винаги зашеметяващи.
    И аз като Марта засега се ослушвам да точа,сгъвам,прибирам и вадя за нам си колко пъти теста,тези забавления мислено съм ги отложила за някога,когато бих имала повече време и най-вече мерак за подобни упражнения.
    Безспорно е,че поничките ти изглеждат адски,убийствено съблазнителни.

    ОтговорИзтриване
  24. Bellissime queste ciambelline da provare! brava Fedora!
    a presto

    ОтговорИзтриване
  25. Peccato non riuscire a capire nemmeno una parola, ma mi accontento di ammirarli perchè sono bellissimi!
    La voglia di farli è proprio forte e penso non passerà molto tempo!!
    Morena

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации