Кифлички


Предложението е за едни много меки и вкусни кифлички или навити хлебчета. Заглавито няма значение ;)


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 яйце
100 милилитра топло прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
2 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша олио
1/2 чаена лъжичка суха мая
1/2 чаена лъжичка бакпулвер

 за намазване
1 жълтък, смесен с 2 супени лъжици прясно мляко

и още
краве масло около 100 грама


Поставете продуктите в хлебопекарната, първо течните, после сухите съставки, като маята е последна. Пуснете хлебопекарната на програма месене и втасване.
След като тестото втаса, извадете тестото и го разделете на 2 или 3 топки според това дали искате кифличките да са големи или по-малки. Всяка топка разточете правоъгълна кора с дебелина около 2-3 милиметра и я разрежете на правъгълници, чиято по-тясна страна е около 7-8 сантиметра. Намажете добре с мекото краве масло и навийте кифли, като докато навивате разтягайте получаващото се руло настрани. Поставете кифлите на разстояние една от друга върху тава, покрита с хартия за печене и оставете да починат на топло за около 10 минути.  Намажете отгоре всяка кифла с леко разбития жълтък с прясното мляко. Печете кифлите в предварително загрята фурна на 170С до зачервяване. Продължителността на печенето зависи от дебелината на завитите кифли. Моите не са много дебели и ги пекох около 15 минути. Готовите кифли намаслете с останалото краве масло и завийте в кърпа, за да омекне кората.
По същия начин се процедира и с останалите топки тесто.

Ако решите, може да поставите плънка - солена или сладка.



16 коментара:

  1. Прекрасно изглеждат :)
    Хубава неделя, Инче!

    ОтговорИзтриване
  2. Просто съвършени! Без колебание бих си хапнала една, или две... Защо пък не и четири:)

    ОтговорИзтриване
  3. Хлебчетата ли да гледам, красивите пейзажи ли... Инче, голяма наслада! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. И визуално, и вкусово ми допадат кифличките, Инче! Страхотни снимки, още не съм закусвала и много огладнях. :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Както се казва, Инче, "така разбирам нещата"! Ставаш в неделя сутрин и те очакват топли, уханни кифлички :) Прекрасни са!
    Обаче, за да не ме упрекнат вкъщи, че само аз си хапвам, отивам веднага да ги направя. И ако успея да ги докарам като твоите, ще ти се похваля :)
    Отморяваща и зареждаща неделя ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. perfetti per un'ottima colazione con gusto!

    ОтговорИзтриване
  7. Просто мечта - хлебчетата, пейзажите... Благодаря за удоволствието! Прекрасна нова седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
  8. Неверояятни:) Много пухкави и апетитни са станали!

    ОтговорИзтриване
  9. Супер са,като малки вретенца!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Абе какво да ти кажа освен свършиха ли?;) И не остави дори една за мен.....;)

    ОтговорИзтриване
  11. Много нежни, ефектни и фини - чудесно предложение, Инче!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Много меки, уханни кифлички! И чудесни пейзажи!
    Слънчева седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
  13. Нежни и елегантни като всичко, което поднасяш. Прекрасни снимки и рецепта, която трябва да се опита! Сърдечни поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване
  14. М-м, сигурно ароматът на топли кифлички с масълце е убийствен (-: Прекрасно изглеждат, Инка!

    ОтговорИзтриване
  15. Много нежни изглеждат, Инче. Сигурно ухаят невероятно :)

    ОтговорИзтриване
  16. Просто чудесни ! Напомнят ми на отдавна липсващите от пазара у нас " Виенски кифлички ".

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове