Плосък нахутен хляб / без глутен


Ароматното предложението идва от страната на Микеланджело и Леонардо да Винчи, звучи странно, но е изненадващо приятен резулататът. Да добавя ли и че е повече от елементарно за изпълнение?! :) Този вид хляб се нарича фаринàта  или сòкка.
Ако не ви се занимава да разпределяте сместа на малко хлебчета / хапки, може да изпечете в по-голяма добре намаслена със зехтин форма (след като изсипете сместа, зехтинът трябва да покрие част от нея). Времето за печене ще зависи от дебелината на слоя.


Адаптирано оттук >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за 12 мини хлебчета:
1/2 чаена чаша нахутено брашно
1/2 чаена чаша вода
1/2 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици нарязан на дребно магданоз
1 супена лъжица зехтин

6 чаени лъжички зехтин за намасляване на формите за печене

за намазване
зехтин
пресен босилек
чесън
хималайска сол


В купа се изсипва брашното и към него се прибавя половината от водата, разбърква се добра, за да няма топчици. Прибавя се и останалата вода плюс солта и зехтина. Отново разбъркваме и оставяме сместа за около 2-3 чаша или една нощ в хладилника, след което добавяме магданоза и леко разбъркаваме. Сместа е рядка, не се притеснявайте. Намасляваме 12 гнезда на тефлонови или силиконови форми за мъфини, като във всяко гнезо поставяме по 1/2 чаена лъжичка зехтин. Във всяко гнездо изсипваме по 1-2 супени лъжици от сместа. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 15 минути, след което ги изваждаме от фурната и оставяме във формите за около 1-2 минути и ги изваждаме внимателно от гнездата. Всяко плоско хлебче намасляваме със босилеково-чесново-зехтиновата смес, приготвена като към 5-6 супени лъжици зехтин добавим 1-2 скилидки пасиран чесън и 4-5 нарязнаи на ситно листа пресен босилек. Всяка питка поръсваме отгоре съвсем леко с хималайска сол, но може и да пропуснете това, особено ако ги хапнете като добавка към някоя салатка.



4 коментара:

  1. Как ще ме накараш отново да търся нахутено брашно! Инче, изглеждат страхотно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги ми уханието от този блог ме омайва.......Чувствам се в несвяст от предполагаемия аромат на тези хлебчета...,а представи си ако ми бяха в ръчичките...:)))Чудесна рецепта!Лошото е че и аз като Тили ще трябва да търся нахутено брашно...,но пуста лакомия:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Много готини прозорчета си щракнала:), а хлебчетата са разкош, ароматни и вкусни и много интересни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Приказни снимки и аромат се носи! Много интересна рецепта, харесва ми! Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове