Агнешки кюфтенца с доматен сос


Продукти:
300 грама агнешка кайма
1 яйце
кимион
черен пипер
червен пипер
сол
канела
галета

доматен сос
2 големи и добре узрели домата
100 грама доматено пюре
чесън
сол
черен пипер
олио
магданоз
сибирски лук



Смесваме продуктите за кюфтенцата, като количеството галета е толкова, че де се получи нелепнеща смес, подходяща за моделиране. Оставяме каймата за час, за да поеме добре всички аромати от подправките. Оформяме кюфтенца с големина на орех. Подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене и ги печем в предварително загрята фурна на 200С за около 10 минути или докато се зачервят. 
Пред това време се подготвяме за  доматения сос. За тази цел, първо отстраняваме люспите на доматите, след което ги нарязваме и поставяме в тенджера с малко олио. Посоляваме. След като доматите омекнат, добавяме доматеното пюре (ако то е много гъсто, го разредете с малко вода). Добавяме агнешките кюфтенца и продължаваме да варим доматения сос с тях за още около 10 минути, след което го отстраняваме от огъня, добавяме и останалите подправки, в това число и пасирания чесън. Със сибирския лук само поръсваме ястието.





10 коментара:

  1. Ох, как ме съблазняваш....
    С любимите ми подправки!
    Прегръдка, Инче и усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, мисля, че е достоен заместител на традиционното агнешко, което приготвяме през пролетните празници...
    Изглежда чудесно!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери ми взе думите от устата :) И аз мисля, че идеята да поразнообразим печеното агнешко с нещо такова, ароматно и сочно е чудесна и ще се възползвам от нея!
    Мисля, че огладнях :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Това много, ама много ще ми хареса! Вкусотия усещам още от описа и снимката! :)
    Усмивка и вкусен празник утре :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно предложение ( както винаги) , Ина! Много ми допада идеята за кюфтета от агнешко :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, страхотни са! А снимките и колажите - както винаги ми напълниха душичката:)! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова провокативни кадри,че ми идва да грабна виличката зад купичката,страхооотно е,Инче!

    ОтговорИзтриване
  8. Как ли си пасват канелата и чесънчето ми е любопитно само? Странна комбинация Инче ... за моя вкус :)
    Но след кадрите които виждат очите ми ... бих рискувала 300 грама агнешка кайма за да разбера :)

    ОтговорИзтриване
  9. Инче, все любими вкусове апетитно снимано и поднесено.Поздравявам те за отличния вкус!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове