Мини прасковени пайове


Тестото на тези пайчета много наподобява вкусово на сладките с крема сирене, които са познати у нас в България със странното име корекомки.
Аз много ги харесах, малкият отказа дори да ги опита, защото са с праскови, а коментарът на големия започна с "Много са грозни, обаче стават за ядене :)))".
  

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за 12 броя:
1 и 1/3 чаени чаши брашно (при нужда може да се добави и още малко)
70 грама краве масло
70 грама крема сирене
2 чаени лъжички ябълков оцет
1 супена лъжица студена вода (при нужда може да се добави и още малко)
1/4 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол

пълнеж:
2 големи праскови, нарязани на малки парчета
5 супени лъжици захар
3 супени лъжици натурално царевично нишесте
2-3 щипки канела

1 яйце за намазване
захар за поръсване

мед за глазура


В една купа смесваме брашното, солта и бакпулвера, прибавяме кравето масло, нарязано на кубчета и с ръце или блендер довеждаме сместа до състояние на трохи. Прибавяме и останалите продукти. Трябва да получим нелепнещо меко тесто, за целта добавяме малко студена вода или брашно, ако случайно консистенцията не е нужната. Поставяме тестото в полиетиленов плик и го оставяме за 30 минути в хладилника. През това време в купа смесваме продуктите за пълнежа.


Разточваме охладеното тесто на кора с дебелина около 3 милиметра и от нея изрязваме кръгове с диаметър около 10 сантиметра. 
Намасляваме леко 12 форми за мъфини с тефлоново покритие и в тях поставяме по един тестен кръг, така че да се получи нещо като тестено гнездо. Поставяме по 1 супена лъжица от пълнежа във всяко гнездо, но без сока, който са пуснали плодовете. Леко завиваме краищата на тестото към центъра на гнездата. Намазваме завитите краища с леко разбито яйце, поръсваме със захар, така че да се залепи за тестото. Ако няма да глазираме по-късно с мед, може да поръсим и плодовете със захар. Печем пайовете в предварително загрята фурна на 180-190С (зависи колко силна е фурната) за около 15-20 минути или до зачервяване на тестото. Изваждаме пайовете от фурната и ги оставяме за около 2-3 минути във формите за мъфини, след което внимателно ги изваждаме от гнездата (може да си помогнем с пластмасово или дървено ножче).
Глазираме плодовете в напълно изстиналите пайчета с малко мед, може да поръсим и с несолени ядки.


7 коментара:

  1. О, след такива коментари от домашните, с кеф да си ги изядеш сама :)
    Е, ако са ти множко, свиркай :)
    Хубав уикенд, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Половината само излапах :)

      Хубав уикенд и на теб, Дани :)

      Изтриване
  2. О, колко красиви и апетитни!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм страшно апетитни! Като не са им симпатични да ги пратят да ги излапаме ние:)

    ОтговорИзтриване
  4. И тартите и пайчетата са вълшебни, Инче, в тези мини формати -
    много аромат, вкус и колорит - представени по твоя впечатляващ начин.
    Благодаря за чудесните идеи, сърдечни поздрави и усмихнато лято.

    ОтговорИзтриване
  5. Не зная на кое се е викало корекомки ( явно не съм ги яла), но тези не само, че стават за ядене, ами направо си ги изяждам;)
    Хубав понеделник, Федя;)!

    ОтговорИзтриване
  6. Божествени десерти ми се усмихват отново от страниците на блога,Инче и много се радвам,че за малко си пренебрегнала здравословната линия на хранене!Превъзходни са и тези тарталетки (много го обичам това тесто) и предишните-те пък са направо като за изложба!Щастливи юлски дни!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове