Маслен кейк


Този кекс наистина е много вкусен, особено когато е още леко топъл. Има страхотен вкус на масло... и е нормално, предвид огромното количество, което съдържа :))


С леки промени оттук >>

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
4 средно големи яйца (отделени белтъци и жълтъци)
250 грама меко краве масло
6 супени лъжици прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 и 1/2 чаени чаши брашно
10 грама бакпулвер
ванилия - добре е да е повечко :)) Може да я замените с поркокалов или лимонов аромат


Разбийте белтъците на пухкав сняг, като след бухването им добавете 4 супени лъжици от захарта и продължете да разбивате до меки върхове. В друга купа разбийте маслото с останалата захар, добавете един по един жълтъците, като след всяко добавяне разбивате с миксер до пълното хомогенизиране на сместа. Прибавете есенцията и половината от брашното, предварително пресято с бакпулвера. Продължете да разбивате с миксера, но на ниска скорост, добавете и прясното мляко, разбивайки с миксера. Накрая прибавете и останалото количество брашно и отново разбийте на ниска скорост. Към получаната смес добавете разбитите белтъци и разбъркайте, но вече без миксер, внимавайки да не спаднат белтъците, но сместа да се хомогенизира. Изсипете сместа в намаслена силиконова квадратна форма с дължина на страната около 21 сантиметра, но да е височка, защото сместа се надига по време на печене, макар че след изпичането леко спада. Може да използвате и друга форма, но покрийте с намаслена хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 150С за 40-45 минути или до готовност (пробвайте с клечка).
На снимките виждате едно от парчетата, получено след разрязване на квадратния кекс на три по-малки парчета.


----------------------------------------------------------------------

Вариант на кейка с добавени 45 грама шоколадови пръчици и печен по-продължително време (предвид височината) в продълговата тефлонова кексова форма, чието дъно е покрито с намаслена харитя за печене, а стените са само намаслени. 







10 коментара:

  1. Se ve una miga impresionante, de lujo este bizcocho

    ОтговорИзтриване
  2. Направо ми взе ума, Инче... Не питай как ми се дояде сега! И хич няма да мисля за маслото, нека е в повече. ;)
    Уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. assolutamente semplici, sofficiose e buonissime

    ОтговорИзтриване
  4. Уханно и вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много масло-чудесно!С шоколадови пръчици-още по-чудесно!
    Изглежда разтапящо в устата...
    Слънчеви почивни дни,Инче!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, прекрасен е, Инче! Искам поне едно парченце! :)
    Усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. И двата кейка имат перфектна структура,толкова равномерна!Чудесни предложения,Инче!

    ОтговорИзтриване
  8. О, аз много обичам маслени сладкиши и с тези двата добре ще се сприятелим! Чудни са, Инче! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове