Какаови кексчета с чийз крем


Може да се сложи един шоколадов ганаш отгоре, че така сякаш нещо мааалко им липсва :)



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за 14-15 мъфина:
1 и 1/2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша какао 
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол
1 чаена чаша вода
1/3 чаена чаша олио
1 супена лъжица оцет
ванилия

крем:
120 грама крема сирене (аз ползвам Philadelphia или Buko)
5 супени лъжици захар
1 белтък
1/2 чаена чаша шоколадови термоустойчиви капки
ванилия


В купа смесваме продуктите за крема, като накрая добавяме шоколадовите капки.
В друга купа смесваме сухите продукти, а в трета - течните. Прибавяме течните към сухите и разбъркваме много добре. Поставяме хартиени форми за мъфини в тава за мъфини и я пълним до средата с какавото смес и сипваме по една пълна супена лъжица от крема в средата.
Печем в предварително загрята фурна на 180С за 20 минути (пробваме с клечка). 
Готовите мъфини оставяме за около 5-10 минути в тавата за мъфини, след което ги изваждаме. 
Когато са напълно изстинали кремчето вътре се е стегнало напълно.



Забележка: Понеже получих запитвания къде може да се намерят такива термоустойчиви шоколадови капки или още капки за печене (drops) и може ли да се заменят с нещо друго, отговарям:
Такива капки може да намерите в специализираните сладкарски магазини, като може да поръчате онлайн или да отидете на място и да си купите. Ще дам връзки към три от тях:




Може да замените капките и с обикновен шоколад, но той ще се разтопи напълно, затова за по-добра визия препоръчвам предварително за разтопите шоколада и да го смесите с крема сиренето, захарта, есенцията и белтъка. Така ще получите шоколадов на цвят крем.
Може да използвате вместо шоколад ядки, но не осолени, стафиди, каквото ви допада вкусово, но леко увеличете количеството захар в този случай.

Може и нищо да не добавяте към крема сиренето, белтъка, есенцията и захарта, но отново леко увеличете количеството на последия продукт (захарта).


15 коментара:

  1. Тези снимки, тези снимки!!!!!! Те са пухкави!!!!
    Федорска, ненадмината си ... и в Петък, и през Юни;) Правиш революций... да знаеш;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах Ама си много духовита :)))

      Изтриване
  2. Липсва ми и на мен нещо...едно кексче например. :) Страхотни са, Инче! Много ми харесват с този чийз крем, напоследък все повече се влюбвам в него! :)
    Слънчеви летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле :)
      Хубави и на теб :)

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Инче, не ми се иска да поглеждам втори път към снимките :) Ще закъснея за работа от заплес :) Страхотни снимки и рецепта! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снеже :)

      Хубав и на теб :)

      Изтриване
  5. Божествени са! Направо не мога да им се нагледам. Само ако можех да бръкна през монитора и да си открадна....

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми е любима тази комбинация, но не съм опитвала приготвянето в идивидуални форми!
    Кесчетата изглеждат невероятно изкусително!
    Чудна идея, ще опитам със сигурност!
    Поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване
  7. Инче, превъзходни са кексчетата, ще си ги хапна и без ганаш. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Ето такъв вкус много ще ни хареса! Чудни са станали!

    ОтговорИзтриване
  9. Инка, страхотни вкусотии майсториш! Много са ти симпатични кексчетата (-:

    ОтговорИзтриване
  10. На тях нищо не им липсва, на мен ми липсват те:))) страшни снимки, ей, а тези другите, за тях пък да не говорим! Ще ми се ама... все някой ден:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. А яйца няма ли? В крема има един белтък само. Ще ги опитам дано да не объркам нещо :-)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове