Ванилова торта


Сега и аз като мнозина други ще кажа, това е най-вкусната ванилова торта, но ще добавя, която съм яла, иначе твърдението е много съмнително да е вярно. Много ароматна и сочна, макар да не се използва сироп. Мъжът ми изяде 3/4 от тортата на вечеря и добре, че тренира, че сигурно ще се търкаля :)) Не можах да направя снимки като хората, ама голямо бързане за плюскане беше вчера :))
С пожелание за хубаво лято :)

Количеството продукти е за малка торта с диаметър 17 сантиметра. 

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
120 грама краве масло на стайна температура
130 грама захар
2 яйца
1/4 чаена чаша прясно мляко на стайна температура
1/4 чаена чаша вода
160 грама брашно
1 и 1/4 чаени лъжички бакпулвер
щипка сол
1 ампула течна ванилия на доктор Йоткер 

крем:
200 грама крема сирене от типа на Филаделфия - не я заменяйте с извара
60 грама краве масло на стайна температура
1 чаена чаша пудра захар
1/2 ампула ванилия на д-р Йоткер

и още 4-5 супени лъжици малиново сладко



Приготвяне на крема:
В купа смесете крема сиренето и мекото краве масло, нарязано на кубчета. С миксер разбийте на средна скорост за 30 секунди и добавете на няколко пъти пудрата захар, продължавайки да разбивате. Накрая добавете и ванилията, разбъркайте. Покрийте купата и я оставете в хладилника, а през това време ще приготвите блатовете.

Приготвяне на блатовете:
В купа смесесте брашното, бакпулвера и солта. Оставете за малко настрана.
Смесете прясното мляко и водата и оставете настрана.
В друга купа разбийте с миксер на пухкав крем мекото със захарта. Добавете към сместа яйцата, едно по едно, като след всяко добавяне на яйце разбивате с миксера. Продължавайки да разбивате с миксера, но на средна скорост, добавете част от прясното мляко, след което добавете част от брашното и така ги редувайте до изчерване на количествата. Накрая добавете и ванилията, разбъркайте.
Намаслете стените на форма за печене с диаметър около 15-17 сантиметра. Покрийте дъното на формата с хартия за печене и го намаслете и него. Изсипете половината от сместа за блатовете и изпечете в предварително загрята фурна на 170С за около 15-20 минути (пробвайте с клечка). Извадете изпечения блат и го оставете за 5 минути да изстине във формата, след което го извадете от нея. По същия начин изпечете и другия блат. 

* Би било добре да имате две форми за печене с посочения диаметър, за да изпечете двата блата едновременно, но не е чак толкова фатално и да нямате.

Оставете двата блата да изстинат. 

Сглобяване на тортата:
Поставете едния блат в поднос и го намажете с малиновото сладко. Отгоре разпределете около половината от крема, поставете внимателно другия блат. С останалия крем намажете отгоре тортата, а ако имате желание, може и отстрани да покриете тортата, но аз реших, че търся по-скоро небрежен вид, та си спестих всякакви врътки откъм напудряне на визията й. Ако имате плодове, пресни малини да речем, може да ги поставите по средата, придружени с няколко листа мента - идеи много.

* Оставете тортата да престои поне 1 час в хладилника. Преди консумация тортата трябва да се извади от хладилника и да се остави на стайна температура поне 2 часа преди да се консумира. 



Коментари

  1. Ама направо е прекрасна, че и снимките са си супер, Инче. :) Щом е свършила, какво по-голямо доказателство.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Е,как няма да изяде 3/4 от тортата!
    Ами то при този диаметър...
    Аз ще я направя малко по-големичка, че нямам такива размери ;)
    Ухае на ванилия!
    Хубав уиккенд, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, стига, де :)) Тортенце с такива размери осигурява 8-9 порции, че и повече, защото блатовете са плътни, а и тортата не е за наяждане :))
      Хубав ден и на теб, Дани :)

      Изтриване
  3. Инче, прекрасна е тортата. Така като я гледам и аз бих изяла голямо количество. Хубаво лято и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна е, Ине! Много обичам такива леки торти, с лек плодов привкус. Правих нещо подобно преди месеци, но още не съм го пускала в блога. Убедена съм, че вкусът й е божествен, както и снимките ти :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много семпло и апетитно предложение! Изглежда страшно апетитно с това кремче. Хубаво и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  6. Това беше един чудесен повод да похвалиш мъжа;) А аз теб;) Чудна е!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз бих бързала с плюскането:) Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, това ще е следващата торта , която ще пробвам! Днес правих една ванилова с ягоди, но и тази ме изкушава много. Мислиш ли, че ще стане с маскарпоне? Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. A forma s diametur 26sm kakvo r kolichestvoto na produktite?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Увеличете количеството продукти с около 1/2 доза.

      Изтриване
    2. Ne se naduha blatovete stanaha kato platki neznam zashto sledvah vsichki instrukcii daje uvelichih na 180 gradusa ?

      Изтриване
    3. Не знам дали сте изчислили правилно количеството. Когато имам бакпулвер, няма начин да не се надуе тестото, освен ако дозата не е правилна или има нещо нередно в бакпулвера.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации