Пухкави питки с мая
Питките са изключително меки и пухкави.
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти:
1 яйце
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка суха мая
1/2 чаена чаша топло прясно мляко
3 супени лъжици вода
1 супена лъжица олио
1/2 чаена лъжичка сол
30 грама разтопено краве масло
2 чаени чаши брашно + още малко за разточване
2-3 супени лъжици зехтин екстра върджин за назване на питките
Смесваме продуктите в машина за хляб (хлебопекарна), спазвайки правилото първо течните продукти, после сухите, накрая е сухата мая. Включваме на програма за месене и втасване. След като тестото втаса, изсипваме го върху набрашнена повърхност (не месим!!!), поръсваме още малко брашно върху тестото и го разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 1,5 сантиметра. Сгъваме тестото на две, както затваряме книга. Изрязваме квадрати или правоъгълници от тестото, които нареждаме на разстояние в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме питките да втасат на топло за около 45 минути, след което ги намазваме внимателно със зехтин и печем в предварително загрята фуна на 175С за 15 минути. Изпечените питки отново намасляваме със зехтин и покриваме с кърпа да отпочинат за 10 минути.
|
Que esponjoso se ve.
ОтговорИзтриванеДушички.......................
ОтговорИзтриванеЕ, този номер с пръста е страхотен :)
ОтговорИзтриванеИ изглеждат чудесно :)
Иха, колко са въздушни!
ОтговорИзтриванеАпетитни....
ОтговорИзтриванеСнимките сами говорят :) А тази реклама направо крещи :)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Хаха, тази последната снимка е страшна. Знаеш ли, че по правилата точно по този начин се проверява едно от качествата на хляба- вика му се органолептично и като го натиснеш, добрият хляб си връща първоначалните форми ( ако добре си спомням, че учих преди няколко века;)))
ОтговорИзтриванеПре-крас-ни! ( имам известни колебания относно мястото на "с"-то;))
Хубава вечер, Федорска!