Пухкави питки с мая


Питките са изключително меки и пухкави.



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 яйце
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка суха мая
1/2 чаена чаша топло прясно мляко
3 супени лъжици вода
1 супена лъжица олио
1/2 чаена лъжичка сол
30 грама разтопено краве масло
2 чаени чаши брашно + още малко за разточване

2-3 супени лъжици зехтин екстра върджин за назване на питките




Смесваме продуктите в машина за хляб (хлебопекарна), спазвайки правилото първо течните продукти, после сухите, накрая е сухата мая. Включваме на програма за месене и втасване. След като тестото втаса, изсипваме го върху набрашнена повърхност (не месим!!!), поръсваме още малко брашно върху тестото и го разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 1,5 сантиметра. Сгъваме тестото на две, както затваряме книга. Изрязваме квадрати или правоъгълници от тестото, които нареждаме на разстояние в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме питките да втасат на топло за около 45 минути, след което ги намазваме внимателно със зехтин и печем в предварително загрята фуна на 175С за 15 минути. Изпечените питки отново намасляваме със зехтин и покриваме с кърпа да отпочинат за 10 минути.




7 коментара:

  1. Е, този номер с пръста е страхотен :)
    И изглеждат чудесно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Снимките сами говорят :) А тази реклама направо крещи :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Хаха, тази последната снимка е страшна. Знаеш ли, че по правилата точно по този начин се проверява едно от качествата на хляба- вика му се органолептично и като го натиснеш, добрият хляб си връща първоначалните форми ( ако добре си спомням, че учих преди няколко века;)))
    Пре-крас-ни! ( имам известни колебания относно мястото на "с"-то;))
    Хубава вечер, Федорска!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове