Американски бързи питки (няколко варианта)


Всички тези питки трябва да се хапват топли или затоплени.
Чудесни са топли, намазани по средата с масълце и сиренце за закуска. Е, който иска може и с друго, но ние за закуска предпочитаме солените нещица.

Правилото при всички тези питки е да не се меси много тестото, а да се обработи с ръце само колкото да се смесят продуктите.

Бързи питки

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 чаена чаша  брашно + още малко брашно за разточване
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сода бикарбонат
50 грама студено краве масло, нарязано на кубчета
1/4 чаена чаша прясно мляко
1/4 чаена лъжичка ябълков оцет

жълтък за намазване на питките


В чаша сипваме ябълковия оцет и към него прибавяме леко стопленото прясно мляко. Оставяме сместа поне за 5 минути.
В купа смесваме брашното, солта, бакпулвера и содата бикарбонат. Прибавяме кравето масло и разбъркваме с ръце или блендер до получаване на маслени трохи. Добавяме престоялото прясното мляко с оцета. Набрашняваме плот и поставяме тестото върху нея, поръсваме го с брашно и разточваме на кора с дебелина около 1-2 сантиметра. Сгъваме кората като при бутер тесто поне 3-4 пъти. Накрая разточваме кора с дебелина 2-2,5 сантиметра, която нарязваме на квадрати, правоъгълници или други форми по наше желание. Редим получените питки върху тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга около 2-3 сантиметра. Намазваме само отгоре питките с жълтък, размесен с 1 супена лъжица вода. Печем в предварително загрята фурна на 220С за 10 минути.


_________________________________________________________________________
______________________________________________
___________________


Бързи питки с кисело мляко или йогурт

Тези питки най-много ми харесаха, не че другите не са вкусни, но тези са доста мекички, а и визията им не е префърцунена :)

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 чаена чаша брашно + още малко брашно за разточване
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
60 грама студено краве масло, нарязано на кубчета
3 супени лъжици кисело мляко или йогурт + 3 супени лъжици студена вода



В купа смесваме брашното, солта, бакпулвера и содата бикарбонат. Прибавяме кравето масло и разбъркваме с ръце или блендер до получаване на маслени трохи. В друг съд смесваме киселото мляко с водата и ги прибавяме към маслените трохи. Разбъркваме леко, не е нужно да месим. Сместа е лепкава. Набрашняваме плот и поставяме тестото върху нея, поръсваме го с брашно и разточваме на кора с дебелина около 1-2 сантиметра. Сгъваме кората като топ плат или навиваме на широко руло. Набрашняваме при нужда и разточваме кора с дебелина 2-2,5 сантиметра, която нарязваме на квадрати, правоъгълници или други форми по наше желание. Редим получените питки върху тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга около 2-3 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 210С за 10 минути.

_________________________________________________________________________
______________________________________________
___________________


Бързи питки с прясно мляко /без сгъване/

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
1 чаена чаша брашно + още малко брашно за разточване
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
60 грама студено краве масло, нарязано на кубчета
1/4 чаена чаша прясно мляко

1-2 супени лъжици разтопено краве масло за намазване на питките

В купа смесваме брашното, солта и бакпулвера. Прибавяме кравето масло и разбъркваме с ръце или блендер до получаване на маслени трохи. Добавяме и прясното мляко. Разбъркваме леко, не е нужно да месим. Набрашняваме плот и поставяме тестото върху нея, поръсваме го с брашно и разточваме на кора с дебелина около 2-3 сантиметра, от която изрязваме квадрати, правоъгълници или други форми по наше желание. Редим получените питки върху тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга около 2-3 сантиметра. Намазваме питките отгоре с разтопено краве масло. Печем в предварително загрята фурна на 230С за 10 минути.



9 коментара:

  1. Чудесни са :)
    И ние ги обичаме с масълце !
    С кисело мляко трябва да са най-хубави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз това и съм написала :)
      Когато се извадят от фурната, разполовят и намажат с масълце и се поръстят дори само със солчица са разкошни. Когато изстинат и дори и да се стоплят не чак толкова вкусни.

      Изтриване
  2. СРЕДНИТЕ МИ ЛЕГНАХА НА СЪРЦЕТО;)
    Харесва ми и коментара ти под този на Дани- най-обичам да си хвалиш стоката;)))

    ОтговорИзтриване
  3. Забележителна колекция питки и кадри,ммммм,огладнях своевременно! :)
    Хубав ден,Инче!

    ОтговорИзтриване
  4. Инка, така като гледам и на мен тези с киселото мляко май са ми фаворит - топли с масло и чубрица...Мисля, че няма да оцелеят и да изстинат (-:

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни,,,, Инче,
    и както всяко твое предложение - неустоимо апетитни и много красиво представени!
    Благодаря за чудесните идеи, поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова са апетитни и трите вида! Трябва да ги направя, за да кажа кои ми харесват най-много!
    Поздрави и хубаво лято, Ина!

    ОтговорИзтриване
  7. Не бих отказала нито един вид:) Чудесни, а щом са и бързи, значи влизат в графата"Непременно да направя:)"

    ОтговорИзтриване
  8. Ух, страхотни са! С масълце, точно сега:))) Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове