Медовик с маскарпоне / Френска селска торта с маскарпоне


Досега все приготвях тази торта само със заквасена сметана, но този път реших да добавя и маскарпоне - нещо по-различно за рождения ден на половинката. С украсата не съм се отплесвала, щото и без друго няма кой да я оцени :))), та нацвъках на бърза ръка едни цветлета, колкото да не е без хич :)))

(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
3 яйца
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици мед
100 грама краве масло
1 ампула ванилия
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
4 супени лъжици какао на прах
1/2 чаена чаша счуканди на дребно орехови ядки
3 чаени чаши брашно

за крема
1 кг заквасена сметана
500 грама маскарпоне
1 и 1/2 чаени чаши захар
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1/2 ампула есенция ром на д-р Йоткер


Приговяне на блатовете
В тенждера поставяме кравето масло, захарта и меда. На слаб огън ги разтопяваме (не е нужно захарта съвсем да се разтопи, а маслото). Добавяме какаото и варим още около 3-4 минути. Сваляме от котлона и оставяме за около 3-4 минути да се охлади. Към охладената смес прибавяме леко разбитите яйца с 1 чаена лъжичка сол. Разбъркваме до хомогенизиране. Прибавяме содата и ванилията, разбъркваме. Накрая добавяме брашното и ореховите ядки. Изсипваме тестото върху много добре набрашнена повърхност. То е много лепкаво, но това да не ви притеснява. Оставяме да поизситине леко за около 3-4 минути и го разделяме на 6 равни части. Всяка част разточваме върху добре набрашнена повърхност, като отгоре пак набрашняваме, за да не залепва точиката. Трябва да се разточи тънко, но не чак прозрачно. Слагаме първата кора в тава, покрита с хартия за печене и изрязваме от кората кръг с диаметър около 20 сантиметра. Излишните краища отстраняваме. Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 3-4 минути. Внимаваме да не изгорим блата, защото много бързо става готов. По същия начин изпичаме и останалите 5 кори. 

Приготвяне на крема
Смесваме 400 грама от заквасената сметана с маскарпонето, 1 чаена чаша захар и есенциите. Разбиваме за кратко с миксера. Отделяме половината от сместа, нея ще използваме за украса на тортата. Към останалата смес добавяме останалата захар и останалото количество заквасена сметана (600 грама). Разбъркваме и съединяваме корите с него, редейки ги в ринг за торта - блат, крем, блат, крем и т.н. Оставяме тортата в ринга за поне 4 часа, за да попие част от крема в блатовете, след което отстраняваме ринга и със заделения крем украсяваме отстрани и отгоре тортата. Съхраняваме тортата в хладилник. Най-добре да се консумира на следващия ден, за да се напоят добре блатовете.


Коментари

  1. Може и набързо да си ги нацвъкала, но тортата изглежда превъзходно! Да ти е жив и здрав рожденикът!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, не вярвам да няма... И да не го показва, отвътре със сигурност е много радостен, че те има до себе си и му приготвяш такива красоти.
    Да ти е жив и здрав! :)
    Прекрасна е тортата!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз защо не мога да цвъкам така :D Страхотна торта, страхотна комбинация от цветове и вкусове! Да ти е жив и здрав рожденика, сигурна съм, че е оценил тортата! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жив и здрав рожденика! Весел празник!
    Що не мога и аз така набързо да ги врътвам тези цветчета :)
    Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  5. Жив и здрав да ти е рожденика! Щастие, късмет, успехи му желая от сърце! А ти недей да скромничиш, защото аз дори и в най-смелите си опити не бих могла да докарам такива цветчета. Страхотна торта, снимки, ти си страхотна и рожденика е голям късметлия с теб:)! Прегръдки, Инче!

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатлява твойта торта! Весел и щастлив праздник!

    ОтговорИзтриване
  7. красивый торт !! и С Днем Рождения !!

    ОтговорИзтриване
  8. Нацвъкала си ги чудесно!
    Да ти е жива и здрава половинката, Инче и много да те слуша!
    Царица си на тази торта, която аз още не съм правила :)
    Прохладна сряда от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Живи и здрави да сте,Инче!
    Тортата изглежда чудесно,а за вкусът въобще нямам съмнения!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. che bella delicata e raffinata!complimenti sembra un sogno

    ОтговорИзтриване
  11. Да сте живи и здрави! Превъзходна е тортата! Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  12. Ако тази красота става с бързо нацвъкване..............:)))),прелест е тази торта,Инче!Жив и здрав да е виновникът за нея:)!

    ОтговорИзтриване
  13. Жив и здрав да ти е рожденника!
    Тортата изглежда ослепително, поздрави за което!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна торта! Да е жив и здрав рожденикът!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна торта за хубав повод! Нека е жив и здрав рожденикът, а ти с все такива хубавини да му подслаждаш живота!

    ОтговорИзтриване
  16. Красива е ,Инче!А с маскарпоне вкуса е превъзходен.И аз правя кремове със заквасена сметана,но с мекия вкус на маскарпонето си е друго нещо.
    Жив и здрав да е рожденика!

    ОтговорИзтриване
  17. Много ви благодаря, момичета!
    Бъдете здрави и обичани :)

    ОтговорИзтриване
  18. Тортата е и много ефектно украсена,и несъмнено много вкусна,Инче,поздрави на рожденика и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  19. Инче, поздрави на рожденика! Да е здрав и да те радва и ти да го усмихваш!
    Много хубава украса си направила-изглежда свежа и в никакъв случай нацвъкана, както си писала, усмихваш ме!
    Тази торта много ми прилича на руския Медовик - една от тортите, които много обичам-и си представям вкуса на твоята.
    Снимките ти отново са страхотни, има толкова романтика...
    Сърдечен поздрав, за теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Честит рожденик, Инче,
    прекрасна торта и страхотни нови предложения -
    много ефектни, красиви и безспорно неустоимо вкусни!
    Сърдечни поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  21. Честито ти рожденик и от мен, Инче! да е жив и здрав! Тортата ти е прекрасна, както и всичките ти предложения до сега. Веднага се влюбих в свежарската и нежна украса! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. И тук, да ти е жив и здрав рожденика. Инче, страхотна е тортата, една от най-любимите ми на вкус. Аз я правя с цедено кисело мляко и сметана. Много красива си я направила. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  23. Ина, честит да ви е рожденика! И все такива "нацвъкани" торти да му приготвяш! Изглежда вкусна розова градина!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, чудесна торта! Опитвам се да я правя , но ми се струва, че 3-4 мин. За блат е малко . Съвсем мек е на 5тата минута. Дали просто фурната ми е по-слаба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатовете като изстинат стават твърди, най-добре се ориентирайте по краищата на блата, трябва да станат леко по-кафеви от останалата част.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации