Мини шоколадови кексчета
Кексчетата са чудесни, много меки и вкусни. Може да ги направите с различна глазура, аз съм пробвала няколко варианта, ще покажа и тях някой ден. Правих и нормални мъфини, но много по-сполучлив е мини вариантът.
Ако нямате тава за печене на мини мъфини, може да използвате метални формички за мини кошнички.
Ако нямате тава за печене на мини мъфини, може да използвате метални формички за мини кошнички.
1 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша какао
3/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 яйце
1/2 чаена чаша топла вода
1/4 чаена чаша олио /не краве масло или маргарин!!!/
1/2 чаена чаша горещо кафе
ванилия
100 грама черен шоколад
100 грама млечен шоколад
200 милилитра течна сладакарска сметана
100 грама млечен шоколад
200 милилитра течна сладакарска сметана
Приготвяне на кексчетата:
В купа се смесват сухите съставки. Към тях се прибавя яйцето и топлата вода. Разбиваме с миксер на средна скорост, но не много, а само колкото да се хомогенизира сместа - около 5 секунди. Прибавяме олиото, ванилията, накрая и горещото кафе. Разбъркваме. Получава се смес, която е доста по-течна от стандартната за кекс.
Хартиените капсули се поставят в гнездата на формата за печене на мини мъфини, пълнят се до половината (1 супена лъжица), а не 3/4, защото при печене тестото се надува двойно.
Печем в предварително загрята фурна на 170С. Мини мъфините се пекат за около 12 минути, проверяваме с клечка за зъби. Внимавайте да не се препекат, защото няма да са сочни.
Изваждаме мъфините от фурната и ги оставяме за около 2-3 минути в гнездата им, след което ги изваждаме и оставяме напълно да се охладят. Не отстраняваме хартиените капсули! Те се махат преди консумация.
Приготвяне на глазурата:
В тенджера на среден огън разтопяваме шоколадите в сметаната, бъркайте непрекъснато, след което оставяме сместа да се охлади, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за около час, а после разбиваме сместа с миксер. Шприцоваме върху кесчетата и сме готови. най-добре е да се оставят поне 2-3 часа на стайна температура преди да се консумират.
Чудесни са с това влажно и вкусно "шоколадово" тесто :)
ОтговорИзтриванеДърпам си едничко :)
Неустоимо сочни са станали! Непременно ще се пробват!
ОтговорИзтриванеИне, както винаги - красиви и много съблазнителни! Дано да си направила повечко, че си грабвам едно :) Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеИзкушаващи! Както винаги, прекрасно поднесени!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
bellissimi e davvero molto golosi!
ОтговорИзтриванеМного готини, като бонбонки са! Идва ми всичките да ги грабна :) Успешна учебна година!:)
ОтговорИзтриванеРазкошни са кексчетата. Нямам фрома за мини мъфини или кошнички, което ме навежда на мисълта, че трябва да си купя. Първото нещо, което ще направя в нея е точно тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави и щастлива нова седмица!
Чудесни бонбончета!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ина!
So delicious!
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Ех,че красиви розички си им отвъртяла,Инче,шоколадова градинка :)
ОтговорИзтриванеХаресва ми консистенцията на кексчетата-влажни стоят и непременно ще ги опитам и аз,освен това предпочитам олиото в кексове,придава допълнителна влага.
Минитата винаги са по-хубави от големите-нещо като сладките деца и техните родители:)))
ОтговорИзтриванеКак ги завъртя така? Страшна си ти казвам!