Мини шоколадови кексчета


Кексчетата са чудесни, много меки и вкусни. Може да ги направите с различна глазура, аз съм пробвала няколко варианта, ще покажа и тях някой ден. Правих и нормални мъфини, но  много по-сполучлив е мини вариантът.

Ако нямате тава за печене на мини мъфини, може да използвате метални формички за мини кошнички.



(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти за кексчетата (48 броя):
1 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша какао
3/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 яйце
1/2 чаена чаша топла вода
1/4 чаена чаша олио /не краве масло или маргарин!!!/
1/2 чаена чаша горещо кафе
ванилия

Продукти за глазурата:
100 грама черен шоколад
100 грама млечен шоколад
200 милилитра течна сладакарска сметана


Приготвяне на кексчетата:
В купа се смесват сухите съставки. Към тях се прибавя яйцето и топлата вода. Разбиваме с миксер на средна скорост, но не много, а само колкото да се хомогенизира сместа - около 5 секунди. Прибавяме олиото, ванилията, накрая и горещото кафе. Разбъркваме. Получава се смес, която е доста по-течна от стандартната за кекс.
Хартиените капсули се поставят в гнездата на формата за печене на мини мъфини, пълнят се до половината (1 супена лъжица), а не 3/4, защото при печене тестото се надува двойно. 
Печем в предварително загрята фурна на 170С.  Мини мъфините се пекат за около 12 минути, проверяваме с клечка за зъби. Внимавайте да не се препекат, защото няма да са сочни.
Изваждаме мъфините от фурната и ги оставяме за около 2-3 минути в гнездата им, след което ги изваждаме и оставяме напълно да се охладят. Не отстраняваме хартиените капсули! Те се махат преди консумация.


Приготвяне на глазурата:
В тенджера на среден огън разтопяваме шоколадите в сметаната, бъркайте непрекъснато, след което оставяме сместа да се охлади, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за около час, а после разбиваме сместа с миксер. Шприцоваме върху кесчетата и сме готови. най-добре е да се оставят поне 2-3 часа на стайна температура преди да се консумират. 


11 коментара:

  1. Чудесни са с това влажно и вкусно "шоколадово" тесто :)
    Дърпам си едничко :)

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоимо сочни са станали! Непременно ще се пробват!

    ОтговорИзтриване
  3. Ине, както винаги - красиви и много съблазнителни! Дано да си направила повечко, че си грабвам едно :) Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Изкушаващи! Както винаги, прекрасно поднесени!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много готини, като бонбонки са! Идва ми всичките да ги грабна :) Успешна учебна година!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни са кексчетата. Нямам фрома за мини мъфини или кошнички, което ме навежда на мисълта, че трябва да си купя. Първото нещо, което ще направя в нея е точно тази рецепта.
    Поздрави и щастлива нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех,че красиви розички си им отвъртяла,Инче,шоколадова градинка :)
    Харесва ми консистенцията на кексчетата-влажни стоят и непременно ще ги опитам и аз,освен това предпочитам олиото в кексове,придава допълнителна влага.

    ОтговорИзтриване
  8. Минитата винаги са по-хубави от големите-нещо като сладките деца и техните родители:)))
    Как ги завъртя така? Страшна си ти казвам!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове