Тиквен чийзкейк
Чудесен десерт, който се приготвя бързо, но лошото е, че трябва да се чака да се охлади напълно и наличието на предварително сварена тиква. Не ползвам микровълнова за тази цел, макар и да става доста по-бързо.
(1 чаена чаша = 240 милилитра)
Продукти:
Продукти:
за основата
150 грама чаени бисквити със сметана
100 грама бисквити Орео
100 грама бисквити Орео
40 грама разтопено краве масло
2 супени лъжици захар
за тиквено-сирнения слой
240 грама крем сирене Филаделфия
3 средно големи яйца
2 супени лъжици мед
420 грама пасирана, леко подсладена тиква, отцедена добре от водата
1 чаена чаша кафява захар
300 милилитра кондензирано подсладено мляко
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1/2 чаена лъжичка канела (ако не харесвате, може да я пропуснете)
2 щипки сол
Бисквитите смиламе на трохи и към тях прибавяме захарта и разтопеното краве масло. Сместа трябва да е като мокър пясък. Покриваме тава с размери 20 х 30 сантиметра с хартия за печене, която трябва да излиза извън стените на тавата, защото с нейна помощ ще извадим след изпичане и охлаждане чийзкейка от тавата.
* Ако имате правоъгълна или квадратна тава с падащо дъно, би било много подходящо, но съвсем спокойно може да използвате и кръгла тава с такова. В последния случай даже няма да ви се налага да отрязвате тънки резени от страните на сладкиша, за да що-годе добре откъм визия парчетата десерт.
Изсипваме влажните трохи в тавата и покриваме добре цялото дъно. Печем основата в предварително загрята фурна на 180С за 10 минути.
В купа смесваме продуктите за тиквено-сирнената смес и ги пасираме до хомогенност. Получена смес изсипваме внимателно върху изпечената основа. Връщаме тавата отново във фурната и продължаваме печенето до готовност - при мен 45 минути.
* Чийзкейкът е готов, когато леко се поклаща средата му, след като леко разклатите тавата.
Изпечения десерт оставяме напълно да изстине, след което го изваждаме от тавата с помощта на стърчащата по страните на тавата хартия за печене. Нарязваме на форми по наше усмотрение.
* Както вече написах по-горе, аз изрязах тънки ивици от краищата на чийзкейка, след което нарязах останалата част от правогълния чийзкейк на квадрати.
* Както вече написах по-горе, аз изрязах тънки ивици от краищата на чийзкейка, след което нарязах останалата част от правогълния чийзкейк на квадрати.
* Можете да поръсите леко с пудра захар парчетата непроследствено преди сервиране или да разбиете просот течна сладкарска сметана, крем от разбито крем сирене, краве масло и пудра захар или шоколадов ганаш и да шприцовате върху всяка порция, но както виждате, на мен не ми се занимавеше с украси :)
meraviglioso!!!
ОтговорИзтриванеИ без украси няма да откажа, Инче. :) Прекрасен е, четейки съставките и гледайки снимките. Браво!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Вълшебен аромат на есен и уют! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОБОЖАВАМ ГО! Не съм слагала досега орео в точно този чийзкейк, но пък така или иначе смята, че тези бисквитки стават единствено за изходен продукт на друг сладкиш;)
ОтговорИзтриванеХех, няма как да се сдържа относно "Орео". Аз съм на същото мнение. ;) Не ги долюбвам особено...
ИзтриванеУсмивка, Марте!
Много,много любимо и задължително добре охладен,иначе не го признавам печения чийз!Инче,спираш ми дъха с този десерт и все се каня да те питам как ги режеш толкова еднакви тези квадрати :) .
ОтговорИзтриванеСъчетанието на снимките е перфектно! Топъл есенен уют лъха от тях и примамва всички, които не са опитвали такъв сладкиш по скоро да го направят :) Искрени поздравления, Ина!
ОтговорИзтриванеЕстетика до последен дъх, Инче! Ще го пробвам утре вероятно в някаква разновидност, просто защото обичам да експериментирам и гледам все да уползотворя всичко поизостанало из хладилника :D
ОтговорИзтриване