Тиквен чийзкейк


Чудесен десерт, който се приготвя бързо, но лошото е, че трябва да се чака да се охлади напълно и наличието на предварително сварена тиква. Не ползвам микровълнова за тази цел, макар и да става доста по-бързо.


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
за основата
150 грама чаени бисквити със сметана
100 грама бисквити Орео
40 грама разтопено краве масло
2 супени лъжици захар

за тиквено-сирнения слой
240 грама крем сирене Филаделфия
3 средно големи яйца
2 супени лъжици мед
420 грама пасирана, леко подсладена тиква, отцедена добре от водата
1 чаена чаша кафява захар
300 милилитра кондензирано подсладено мляко
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1/2 чаена лъжичка канела (ако не харесвате, може да я пропуснете)
2 щипки сол


Бисквитите смиламе на трохи и към тях прибавяме захарта и разтопеното краве масло. Сместа трябва да е като мокър пясък. Покриваме тава с размери 20 х 30 сантиметра с хартия за печене, която трябва да излиза извън стените на тавата, защото с нейна помощ ще извадим след изпичане и охлаждане чийзкейка от тавата.

* Ако имате правоъгълна или квадратна тава с падащо дъно, би било много подходящо, но съвсем спокойно може да използвате и кръгла тава с такова. В последния случай даже няма да ви се налага да отрязвате тънки резени от страните на сладкиша, за да що-годе добре откъм визия парчетата десерт.

Изсипваме влажните трохи в тавата и покриваме добре цялото дъно. Печем основата в предварително загрята фурна на 180С за 10 минути.


В купа смесваме продуктите за тиквено-сирнената смес и ги пасираме до хомогенност. Получена смес изсипваме внимателно върху изпечената основа. Връщаме тавата отново във фурната и продължаваме печенето до готовност - при мен 45 минути.

* Чийзкейкът е готов, когато леко се поклаща средата му, след като леко разклатите тавата.

Изпечения десерт оставяме напълно да изстине, след което го изваждаме от тавата с помощта на стърчащата по страните на тавата хартия за печене. Нарязваме на форми по наше усмотрение.

* Както вече написах по-горе, аз изрязах тънки ивици от краищата на чийзкейка, след което нарязах останалата част от правогълния чийзкейк на квадрати. 

* Можете да поръсите леко с пудра захар парчетата непроследствено преди сервиране или да разбиете просот течна сладкарска сметана, крем от разбито крем сирене, краве масло и пудра захар или шоколадов ганаш и да шприцовате върху всяка порция, но както виждате, на мен не ми се занимавеше с украси :)


Коментари

  1. И без украси няма да откажа, Инче. :) Прекрасен е, четейки съставките и гледайки снимките. Браво!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебен аромат на есен и уют! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. ОБОЖАВАМ ГО! Не съм слагала досега орео в точно този чийзкейк, но пък така или иначе смята, че тези бисквитки стават единствено за изходен продукт на друг сладкиш;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех, няма как да се сдържа относно "Орео". Аз съм на същото мнение. ;) Не ги долюбвам особено...
      Усмивка, Марте!

      Изтриване
  4. Много,много любимо и задължително добре охладен,иначе не го признавам печения чийз!Инче,спираш ми дъха с този десерт и все се каня да те питам как ги режеш толкова еднакви тези квадрати :) .

    ОтговорИзтриване
  5. Съчетанието на снимките е перфектно! Топъл есенен уют лъха от тях и примамва всички, които не са опитвали такъв сладкиш по скоро да го направят :) Искрени поздравления, Ина!

    ОтговорИзтриване
  6. Естетика до последен дъх, Инче! Ще го пробвам утре вероятно в някаква разновидност, просто защото обичам да експериментирам и гледам все да уползотворя всичко поизостанало из хладилника :D

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации