Картофен сладкиш


Сладкишът се отличава с много мека и сочна основа. 


Продукти:
1 и 3/4 чаени чаши картофена смес*
1 средно голяма ябълка
2 чаени лъжички ванилия екстракт
4 яйца
1/2 чаена чаша какао
1 чаена чаша смлени сурови бадеми, може и други несолени ядки
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена чаша захар

Глазура:
100 грама млечен шоколад
50 грама краве масло


* Посоченото в рецептата количество картофена смес е част от приготвената по следния начин: 
Към 3 чаени чаши смачкани с вилица сварени и все още топли лилави картофи прибавих
3/4 чаени чаши захар + 1 ампула ванилия +  70 грама меко краве масло + 70 грама крема сирене

Тази смес приготвих предния ден, защото ми трябваше за друга рецепта, но ми останаха 1 и 3/4 чаени чаши и реших да ги оползотворя, влагайки ги в тази рецепта. Можете да ползвате обикновени картофи, не е проблем. 

-----------------------------------------------------------

В купа смесваме картофената смес, нарязанат на парченца обелена ябълка и захарта. Пасираме с пасатор. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко добавяне пасираме за кратко - до поемане на яйцето от сместа. Прибавяме какаото и набухвателя, разбъркваме. Накря добавяме и смлените бадеми - ако предпочитате да ги усещате, най-добре е да ги счукате или с блендер да ги смелете на по-едро, както е при мен.
Изсипваме сместа в квадратна силиконова тава 20см х 20 см, предварително добре намаслена. Можете да позвате и друг съд, покрит с хартия за печене, но с посоченото лице на основата. Добре е да имате височина на тавата поне 10 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 25 минути (проверяваме с клечка, която трябва да излиза чиста). Оставяме сладкиша да се охлади за около 20 минути в тавата, в която е печен, след което го прехвърляме в подходящ поднос и го покриваме с глазурата. 
Хапва се охладен, най-добре напълно охладен със стегната глазура. 

Приготвяне на глазурата:
Начупваме шоколада на парчета и заедно с кравето масло, нарязано на кубчета, разтопяваме на слаб огън или в микровълновата. 


12 коментара:

  1. Много влажен сладкиш, Инче!
    И колкото и да не ти се снима, снимките са много апетитни :)

    ОтговорИзтриване
  2. сочен... изглежда божествено :)

    ОтговорИзтриване
  3. Веднага го подуших:)))) Поднасяш ни го по много изкушаващ начин, Инче! Наистина неустоим с влажна текстура и този шоколад... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. qunado c'è di mezzo il cioccolato nons i scherza, super cioccolatoso!!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина много сочен и шоколадов сладкиш! Прекрасен е, Инче!

    ОтговорИзтриване
  6. Поредното шоколадово изкушение, Инче, умора нямаш. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова изкушаващи снимки, че чак не се издържа пред монитора:)

    Инче, а този червен картоф от тези сладките батати ли е, или просто от червените за пържене. Задължително ще пробвам рецептата, точно по мой вкус!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Картофите за мен на цвят са лилави, нюанс на лилавото, де. На опаковката пише, че са по-сладки от класическите картофи, но ние разлика в сладостно отношение не намираме. Не съм пържила никога такива картофи, обикновено ги варя и правя на пюре. Както написах и в рецептата, ползвах такива картофи, защото имах останала смес от предходния ден, а не е особено евтин този сорт - води се с много антиоксиданти, но колко е вярно... никой не знае :)))

      Изтриване
  8. Дани, Зори, Кате, Натали, Люси, Траянче, Гери, Петя, благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване
  9. От доста време ми се ще опитам сладкиш, в който има като съставка картоф, но така и не съм стигнала до него. Но твоят наистина е Картофен! И много изкушаващ от снимките изглежда! Така, че определих твоето предложение за стартиране на този опит :)
    Поздрави и пожелания за хубав следобед!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове