Кюфтета на пара с тиквен сос за спазващи диета при колит


Продукти:
за кюфтетата - 8 броя
250 грама свинско месо /от бута ябълката/
2 сухара
3 супени лъжици слънчогледово олио
1/2 чаена чаша вода
1/4 до 1/3 чаена лъжичка сол

за соса
1 литър вода, в която сте варили тиквата
1 и 1/2 чаени чаши сварена тиква
3 средно големи моркова
1 супена лъжица овесени ядки
1 супена лъжица оризово брашно
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици слънчогледово олио
1/3 чаена лъжичка сол или на вкус, но знаете, че трябва де се конумират по-безсолни ястия
листа прясна мента (по желание)


Нарязваме свинското месо на малки парченца по около 3 сантиметра и ги смиламе много добре в чопър - да няма никави несмлени парчета. Начупваме сухарите и ги сипваме в купа. Покриваме ги с водата, в която сме разтворили солта и ги оставяме да омекнат напълно, след което ги намачкваме до получаване на гъста каша, към която добавяме олиото. Получената смес добавяме към смляното месо и разбъркваме. Покриваме получаната смес и оставяме в хладилник за около 30 минути, след което оформяме кюфтета. В тенджера под налягане наливаме 1 и 1/2 чаени чаши вода, слагаме на дъното кошница за варене на пара, върху която подреждаме едно до друго кюфтетата. Затваряме тендрерата под налягане и оставяме да заври. След като започне да "свири", намаляваме котлона и готвим 20 минути кюфтетата. Остраняваме тенджерата под налягане от огъня, освобождаме винтила и след около 2-3 минути внимателно махаме капака на тенджерата. Махаме кюфтетата, за да прекратим готвенето им.

Приготвяне на соса:
В посоченото количество вода и слънчогледово олио сваряваме морковите и овесените ядки до пълно омекване. Добавяме сварената тиква и солта, пасираме с пасатор. Добавяме солта и оризовото брашно, отново пасираме до получаваме на гладка смес. Варим на котлона още около 20 минути, след което отстраняваме от огъня и добавяме зехтина. Ако сосът е твърде гъст, добавяме още малко вода. Може да овкусим с мента. 

Сервираме кюфтетата със соса.

Ако сосът не е много гъст, спокойно може да го консумирате като супа, пасирана, разбира се.



7 коментара:

  1. Нямам колит,но ще ги опитам задължително,мило Инче:))!Уникални снимки на прекрасните кюфтенца!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В такъв случай можеш да ги овкусиш с подправки по твой вкус + лук, разбира се :)
      Учудващо за мен, получиха се доста приятни.

      И от мен прегръдки :)

      Изтриване
  2. Много хубаво сосче :)
    И чудесни снимки, Инче!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат невероятни на снимките, уханни и сигурно вкусни!

    ОтговорИзтриване
  4. Само ти можеш да презентираш толкоз добре едни кюфтаци на пара;) Мисля, че заради соса ще са неповторими. Успех в борбата с колита!

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна комбинация! Приканващи снимки!
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  6. Имах такива проблеми преди време, но не можах да спазвам диета дълго и точно. Мен ме мъчи късното вечерно преяждане, овладея ли го - нещата се регулират. Та на темата с кюфтенцата, наистина ми харесват, въпреки че са диетични::))
    Бързо оздравяване.

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове