Шоколадова торта


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти:
5 яйца 
8 супени лъжици захар
5 супени лъжици вода
5 супени лъжици слънчогледово олио
1/2 чаена чаша какао на прах
8 супени лъжици брашно
ванилия

за крема
200 грама черен шоколад
200 грама млечен шоколад
400 милилитра сладкарска животинска сметана
3 пакетчета по 10 грама - общо 30 грама желатин
150 милилитра вода
1/2 чаена чаша пудра захар
ванилия

сироп
3/4 чаена чаша вода
3 супени лъжици захар

Приготвяне на блатовете
В купа разбиваме белтъците на сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме водата и олиото, разбъркваме до хомогенизиране. Прибавяме какаото, брашното и ванилията, отново разбъркваме. Към получената смес добавяме разбитете белтъци, разбъркваме внимателно, за да не спаднат. Разделяме сместа на четири равни части, които изпичаме в тава с диаметър около 16 сантиметра, покрита с хартия за печене. Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180С за 15-20 минути или до готовност. 
Забележка: Аз преброявам колко лъжици е общата смес, прехвърляйки я в друга купа, след което за всеки блат слагам 1/4 от общото количество преброени лъжици, за да получа еднакви по размер блатове.

Приготвяне на крема
В купа разтопяваме шоколада в сметаната. Прибавяме пудрата захар и ванилията. На водна баня разтопяваме и желатина и го добавяме, разбивайки за кратко с миксер, към шоколадово-сметановата смес.

Сироп
Загряваме водата със захарта до пълното ѝ разтваряне.

Сглобяване
Използвам ринг за торта, който разтягам до диаметъра на блатовете. Поставяме първия блат в ринга, напояваме с част от сиропа. От крема заделяме няколко супени лъжици за намазване на най-горния слой от тортата. Останалия крем разделяме на три части, като едната част слагаме върху първия напоен блат. Покриваме с втори блат, пак напояваме, крем и т.н. до поставянето на последния блат. Накрай най-горния слой намазваме с отделените лъжици крем.
Тортата държим в хладилик до пълното желиране на крема, поне 3-4 часа.
Украсата е по желение. 





4 коментара:

  1. Толкова е шоколадова и изкусителна, тази торта и има толкова много крем :) Много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  2. Креместа торта- точно такива обожавам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Барбекюто може да е Хепи, ама аз не съм... Че тази уникално креместа торта не е пред мен! Твоя блог вече ще си го забраня вечер преди лягане!
    Весели празници, Инче!

    ОтговорИзтриване
  4. Таня,
    Габи,
    Зори,
    благодаря ви :)

    Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове